Zarah Öberg svarar
Tack för din fråga. När man får ont i magen av fet mat så brukar det bero på att man har problem med sin gallblåsa eller gallproduktion. Det kan till exempel vara för lite gallproduktion i levern eller stopp i lever- eller gallgångar som orsakar för liten frisättning av galla och således en försämrad nedbrytning av fetter. Ett symtom är då att avföringen innehåller mer fett till följd av att de icke nedbrutna fetterna inte kan tas upp i tarmen.
Det sannolika problemet i ditt fall är minskad produktion av galla, då en av byggstenarna i galla är kolesterol. Atorvastatin Actavis är ett läkemedel som fungerar som HMG-CoA-reduktashämmare, det vill säga det hör till den grupp läkemedel som sänker kolesterolhalten. När du tar ett läkemedel som hämmar kolesterolproduktionen i levern, så försämras alla funktioner i kroppen som är beroende av kolesterol för att fungera som till exempel gallproduktionen. Detta medför att de som tar kolesterolsänkande läkemedel ofta får problem med sin matsmältning (framföralt spjälkning av fett). Ett annat vanligt problem är demens och impotens, då den enzymatiska funktion i levern som blockeras med hjälp av kolesterolsänkande läkemedel, även blockerar produktionen av Q10. Du behöver alltså alltid komplettera din kost med Q10 om du äter kolesterolsänkande läkemedel.
I ditt fall så finns det flera vägar. Det ena är att fundera över varför du äter kolesterolsänkande läkemedel. Ofta stabiliseras kolesterolnivåer när man drar ner på socker, då det inte är kolesterol som är problemet utan oftast högt socker. När vi har högt socker så producerar levern extra mycket kolesterol, vilket givetvis har en funktion. Det är alltså lite fel att bara se det som dåligt när produktionen finns där av en anledning. Jag säger inte att du ska sluta med ditt läkemedel, men se gärna över dina sockervärden och när dessa har stabiliserats så kan du se om du fortfarande behöver din kolesterolsänkande medicin. Det är också viktigt att äta av rätt fetter för att på så vis få i dig rätt sorts kolesterol.
Det kan givetvis finnas undantag, men nu ger jag dig en generell bild eftersom jag inte vet mer om din övriga kost och livsstil. Ett alternativ är att äta mer kolesterolrika livsmedel, men av de som innehåller HDL-kolesterol det vill säga det kolesterol som är bra. Och att du minskar ner på LDL-kolestrol, det kolesterol som är mindre bra för kroppen. Dock, så skulle jag rekommendera att du ser över dina sockernivåer och minskar ner på socker- och kolhydratrika livsmedel. Då kan du även erhålla bättre blodtryck om du möjligen problem med det (eftersom högt socker påfrestar njurarna). Om du vill behandla din försämrade nedbrytning av fetter, så kan en tillfällig lösning vara att komplettera din kost med de enzymer som hjälper till att bryta ner fetter. Detta enzym heter lipas och finns som tillskott, antingen för sig eller i enzymkomplex med alla matsmältningsenzymer närvarande.
Önskar dig all lycka till!
Varma hälsningar
Zarah Öberg