Kan nässpray hålla borta virus?

Hej,

Jag undrar om nässpray kan hindra förkylnings- och coronavirus?

Jan G Bruhn svarar:

Hej!

Att fukta, spola och rensa näsan borde vara lika viktigt som att tvätta händerna noggrant för att förebygga förkylningssmitta.

Förutom att skölja näsan med fysiologisk koksaltlösning så kan man minska risken för att virus får fäste genom att använda en receptfri
nässpray, Viiral, som innehåller sialinsyra.

Sialinsyra är ett helt naturligt ämne som finns i alla våra celler och extra rikligt i slemhinnor och bröstmjölk. Förr i tiden kunde ammande
mödrar få rådet att spruta lite bröstmjölk i näsan på ett barn med nästäppa eller snuva. Sialinsyra har förmågan att binda virus så att det inte kan ta sig in i cellerna och minskar därmed risken att bli smittad. Sialinsyra är ett helt ofarligt ämne och när man återfuktar näsan med ett extra tillskott av sialinsyra i koksaltlösning så stärker man kroppens naturliga försvar.

Man kan säga att sialinsyran i Viiral fungerar som ett slags “andningsskydd”. I provrörsstudier har man visat att många olika sorters
virus binds till sialinsyra, men ännu har man inte gjort någon studie på patienter med coronavirus. Något 100-procentigt skydd kan aldrig garanteras, men mycket talar för att sialinsyra kan vara ett intressant komplement för att minska smittorisken när man rör sig i folksamlingar, lokaltrafik och affärer.

Däremot bör man undvika sådana nässprayer som är slemhinneavsvällande (Otrivin, Nezeril). De lindrar bara för stunden och har ingen effekt mot virus. Istället finns det en risk att bli beroende, eftersom svullnaden i näsan kommer tillbaka när man slutar spraya.

Här är mitt enkla recept på fysiologisk koksaltlösning som du kan göra själv och skölja din näsa med:
Fyra (4) kryddmått vanligt koksalt löses upp i en halv liter (500 ml) ljummet vatten. Skölj näsan morgon och kväll!

Med vänlig hälsning
Jan

Ställ din egen fråga till Jan G Bruhn

Kan nässpray hålla borta virus?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej, Jag undrar om nässpray kan hindra förkylnings- och coronavirus?

Läs mer →

Är tussilago farligt för min häst?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej Jan Min häst som äter tussilago så fort den kommer åt – vad kan det bero på? Enligt SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) är hela växten giftig och stora mängder sägs kunna orsaka leverskador. Men den kallas i folkmun ”läkeblad” och ”brösttobak”. Sådana namn brukar ju ha en historia. Vet du mer?

Läs mer →

Hjälper quercetin mot corona-viruset?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej Jan! Växtämnet quercetin nämns i Corona-sammanhang. Vad vet man om växtämnet och i vilka växter finns det naturligt?

Läs mer →

Hjälper fläder mot virus?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej! Fläderbär nämndes som verksamma mot svininfluensa, vad är det i fläderbären som gör dem så potenta? Och skulle det kunna funka mot andra virus? Även mot Corona?

Läs mer →

Kan omega 3 öka blödning?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej Kan omega-3 öka blödning under en operation. Eller efter en prostata punktinsats. Tacksam för svar.  

Läs mer →

Kan jag ta Q10 och magnesium?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej Jan Jag är 60 år och undrar om jag kan äta Q10 på morgonen och magnesium på kvällen. Har en nervsjukdom i botten och ska inte äta för mycket A-vitamin.  

Läs mer →

Blir utslagen värre av bad?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej Jan Jag är drabbad av lichen Ruben planas. Min fråga är om jag kan gå till ett badhus och simma i klorerat vatten? Finns det risk att jag får infektion i mina utslag?  

Läs mer →

Beror sömnproblemen på ashwagandan?

Fråga till Expert på läkeväxter

Hej! Jag och min sambo har börjat ta MSM och ashwaganda, för vår trötthet, och har gjort det i en vecka. Båda upplever att det är svårt att somna och vi vaknar mycket på nätterna och har svårt att sömn om (känns som man sover ytligt). Kan detta bero på MSM eller ashwaganda? Jag känner […]

Läs mer →