Annons
Annons

Kan stor mängd hemjärn och icke-hemjärn i mat ge förstoppning?

12 september, 2021
Hej Zarah, En fråga som det verkar omöjligt att få klart svar på någonstans: Järn i vissa former, åtminstone i tillskott och mediciner, kan ju vara stoppande. Kan hemjärn i mat - kött m.m - i stor mängd ge förstoppning, och hur ligger det till med icke-hemjärnet i vegetabilier, grönsaker m.m?
Annons

Carolina Eriksson svarar

Hej och tack för din fråga,

Det var en bra och intressant fråga och jag kan förstå att det är svårt att finna svar, men det är egentligen ganska enkelt. Generellt så får man förstoppningsliknande besvär vid intag av läkemedel med järn men inte genom maten man äter. Det beror sannolikt på att man inte kommer upp i lika högt järninnehåll via maten, som man kan få via ett läkemedel. Hemjärn i exempelvis kött, finns framförallt i muskler och blod, och är lättare för att kroppen att omsätta. I kött och blodmat finns cirka 50% hemjärn medan icke-hemjärn finns i vegetabilier. Vi har lätt att ta upp hemjärn, och mindre lätt att ta upp icke-hemjärn.

Förstoppning uppstår framförallt vid järnöverskott, men kan även kopplas till vilka former av järn man använder. Järnöverskott är giftigt och oxidativt (nedbrytande) och symtom på överskott är just förstoppning, illamående och magont. När man får förstoppning av vissa läkemedel så är det alltså inte helt omöjligt att tro att det hör samman med järnöverskott, det vill säga att dosen blir för hög vid ett och samma tillfälle. Många har också svårt för läkemedel med järn, då de är svåra för tarmen att ta upp och även skapar besvär som magont och gasbildning.

En sak som också är viktig i detta sammanhang är varför man har en brist på järn, då järnbrist är vanligt vid irritation eller inflammation i tarmslemhinnan. Det är alltså svårare att ta upp järn om man inte har en fräsch och frisk tarmslemhinna, och då spelar det ingen roll om man äter järn via maten eller via kosttillskott eller läkemedel. Om upptaget inte är optimalt, så kommer det vara svårt att få upp värdet så länge man inte läker tarmslemhinnan. Det kan dock vara lite mer gynnsamt att använda flytande järntillskott såsom blutsaft och järnsaft, då det generellt är lättare för tarmen att ta upp flytande näring. Om man har en känslig tarmslemhinna så har man vanligtvis lättare att reagera med gaser eller liknande vid intag av järntillskott, vilket är lite synd eftersom de som behöver det mest, är mest känsliga.

Jag har ingen patient som erhållit förstoppning från järnrik mat, men generellt så skulle det kanske kunna ske om man äter väldigt högt intag av järnrik kost som exempelvis leverpastej. Dock så är det inte så att ett normalt kostintag med normala nivåer av järn ger förstoppning, så länge man äter sunt och bra och fiberrikt. Jag tror att det är mer vanligt att det är fiberfattig kost, för lite motion, undermålig tarmflora, för lite vätskeintag med mera som är orsak till förstoppning. Om det nu skulle gå att överdosera järn via kosten genom att till exempel äta stora mängder blodmat eller leverpastej, så borde det främst gälla hemjärn och animalier, då dessa är lättare för kroppen att ta upp. Det låter mindre troligt att få överskott på järn i den mängd att det blir en giftig effekt, genom endast intag av vegetabilier.

Hoppas att du äntligen fick din fråga besvarad.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons