Var finns informationen om D-vitamin?

Hejsan!

Läste en intressant artikel om D-vitamin på Kurera.

Jag tappade intresset när jag läste formuleringen.

"Brister av D-vitamin har associerats med allt från graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning, för tidig födsel samt att barnet ökar risken att utveckla en neuropsykiatrisk sjukdom som ADD, ADHD eller autism."

Man utvecklar inte NPF det föds man med, det borde vara känt år 2020, och NPF är inte en sjukdom utan en funktionsnedsättning. Jag har heller aldrig hört att det skulle vara ett samband dessa emellan. Framkommer heller inte på 1177.

Annars var det som sagt en intressant artikel men kollar vidare på andra faktasidor.

Fredrik Ölander svarar:

Hej !

Artikeln i Kurera bygger bland annat på studier och forskning som jag har läst under min utbildning men även i fortsatta studier om D-vitamin. Här kommer uttalanden och påståenden från olika forskare som jag följer och längre ned finns deras studier i ämnet.

“Vi vet att för låg D-vitaminhalt innebär risk för både förlossningskomplikationer och negativ påverkan på fostrets hälsa. Forskarna har också en hypotes om att D-vitaminbrist under graviditeten har samband med ökad risk för autism hos barnet på grund av att hjärnutvecklingen hos fostret hämmas.

Vi vet att D-vitamin är viktigt för utvecklingen av fostrets hjärna. Vi vet också att D-vitamin är bra mot psykiska sjukdomar överhuvudtaget. Ingen vet varför barn blir autistiska, men i tidig graviditet händer något i hjärnan.

Utvecklingen i fosterstadiet är helt beroende av mammans D-vitaminförråd, på samma sätt som att kosttillskott med folsyra har spelet en förebyggande roll för utvecklingen av ryggmärgsbråck.”

Jag hittade en forskningsrapport från Åbo universitets barnpsykiatriska forskningscenter som visar att D-vitaminbrist under graviditeten kan öka risken för att barnet får adhd med 34 procent jämfört med barn till mammor som haft tillräckligt med D-vitamin. I studien ingick 1 067 finska barn som fått diagnosen adhd och lika många barn i en matchad kontrollgrupp. Samtliga var födda mellan 1998 och 1999, vilket var innan man började rekommendera gravida att ta ett dagligt tillskott på 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin i Finland.

Jag hittade ett uttalande från Minna Suckdorff som säger:

– Vi vet sedan tidigare att brist på D-vitamin påverkar andra neurologiska sjukdomar senare i livet, bland annat MS och autism, säger Minna Sucksdorff vid Åbos barnpsykiatriska forskningscenter i en kommentar till svenska Yle.

– Men det här visar också ett tydligt samband mellan D-vitaminbrist och adhd-diagnos.

Jag redovisar även mina källor så kan du läsa och fördjupa dig om du vill.

Hoppas detta väckte ditt intresse igen och att du är nöjd med svaret.

Källa:

Åbo universitet. Vitamin D Deficiency during Pregnancy Connected to Elevated Risk of ADHD. Pressmeddelande 2020-02-10.

Studien:

Sucksdorff M, Brown AS, Chudal R, Surcel HM, Hinkka-Yli-Salomäki S m.fl.

Maternal Vitamin D Levels and the Risk of Offspring Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. 19 December 2019.

Studien:

Kalliokoski P, Rodhe N, Bergqvist Y, Löfvander M. Long-term adherence and effects on grip strength and upper leg performance of prescribed supplemental vitamin D in pregnant and recently pregnant women of Somali and Swedish birth with 25-hydroxyvitamin D deficiency: a before-and-after treatment study. BMC Pregnancy Childbirth. 2016 Nov 15;16(1):353.

Källa: Aarhus BSS. Forskere bekræfterforbindelse mellem D-vitamin mangel hos nyfødte og skizofreni. Pressmeddelande 2018-12-06.

Studien: Eyles DW, Trzaskowski M, Vinkhuyzen AAE, Mattheisen M, Meier S m fl. The association between neonatal vitamin D status and risk of schizophrenia. ScientificReports. 2018;vol 8, 17692.

Ställ din egen fråga till Fredrik Ölander

Var kan jag mäta min D-vitamin nivå?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Du säger i Kurera att man ska mäts sin D-vitaminnivå fyra gånger per år. Det måste man väl göra hos vårdcentralen? Men dit får man inte komma om man inte är sjuk. De har inte tid med såna prover bara för att man vill veta. De har fullt upp med sjuka.

Läs mer →

Hur får jag ordning på sköldkörteln?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej! För närmare ett år sedan ordinerades jag medicinen Cordarone men som fick avbrytas i förtid bara efter ett par månader pga för mycket illavarslande TSH-värden. Jag har nu en stor mängd svårigheter efter detta. Jag åt innan dess Levaxin 25 mikrogram varannan dag och mådde bra, men den sattes ut några månader FÖRE Cordarone […]

Läs mer →

Varför måste jag gå på toaletten på natten?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej Jag har ett problem med att jag för det mesta oftare måste gå på toaletten nattetid än dagtid. Hur kan jag vända på det, vad kan det bero på och hur får jag reda på det? Jag dricker för litet, redan som det är, så det är inte därför.

Läs mer →

Kan du förklara mer om MCT-oljan?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej Fredrik! Jag förstår inte vad du menar med det här, från artikel om MCT-olja: “Jag brukar tipsa om MCT-olja när personen i fråga har bestämt sig för att göra en livsstilsförändring, och lägga om kosten till antingen en paleokost eller en ketokost. Men att börja med MCT-olja samtidigt som man fortsätter att äta limpmackor […]

Läs mer →

Vilken magnesiumsort ska jag ta?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej! Hoppas det är OK att ställa en fråga kring en magnesium produkt från Finland som marknadsförs mkt på Facebook? Eftersom det inte framgick någonstans så frågade jag vilken beredning de använder. Fick länk till PDF-dokument: Magnesiumoxid; fylln medel (mikrokristallin cellulosa, zinkoxid, pyrioxinhydroklirid, kopparsulfat, kolekalciferat). Fördelning/kapsel som en får ta högst en utav: Mg 300 […]

Läs mer →

Vilket kosttillskott ska min man ta?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej. Min man har benmärgsödem i ena knät, trasig menisk och lite utslitet brosk. Han har gått på sjukgymnastik i 5 månader men blir inte bättre. När han springer 2 km får han alltid ont i knät dagen efter. Tidigare har han sprungit maraton och vill gärna kunna springa igen. Finns det något kosttillskott man […]

Läs mer →

Varför har jag brist på folsyra?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej Fredrik jag har nyligen fått folacin utskrivet och ska ta detta i cirka 6månader. Detta till följd av brist. Denaste provet låg på 3.9 nmol/L, och jag har funderat varför jag får detta nu? Jag har legat under 6 nmol/L sedan början av 2017, kanske längre då detta är det första provet jag ser […]

Läs mer →

Hur får jag igång vagusnerven?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej Fredrik! Jag var med om en olycka och dessvärre fick jag tre hjärnblödningar. Vet inte hur återställd jag kommer bli. Jag kan bara gissa, men har fått för mej att vagusnerven är bra att försöka få igång. Har du något bra tips hur jag ska göra? Skulle det hjälpa mej i min läkning?  

Läs mer →

Var finns informationen om D-vitamin?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hejsan! Läste en intressant artikel om D-vitamin på Kurera. Jag tappade intresset när jag läste formuleringen. “Brister av D-vitamin har associerats med allt från graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning, för tidig födsel samt att barnet ökar risken att utveckla en neuropsykiatrisk sjukdom som ADD, ADHD eller autism.” Man utvecklar inte NPF det föds man med, det borde vara känt […]

Läs mer →

Vilken magnesiumsort ska jag ta?

Fråga till Funktionsmedicinsk terapeut

Hej, Det finns fler olika magnesiumsorter och jag undrar vilket som är bäst att ta?

Läs mer →