Ska jag bara hoppas på att han inser att han saknar mig?

Hej Eva,
Jag skrev nyss till dig under "förvirrad" och önskar att förbli anonym. Det hamnade under rubriken "Han älskar att umgås men är inte kär i mig – varför är han så ambivalent? Fråga till Relationsexpert 21 maj, 2018".
Jag har tänkt på vad du skrev och känner att jag vill tillägga något samt fråga om råd efter den situation som nu uppstått mellan oss. När han beskriver sin uppväxt så gör han det som om han växte upp i en trygg och kärleksfull miljö. När vi faktiskt dejtade så sa han att det tog tid att bli kär kanske för vad han varit med om och en sak som krävdes var att det skulle fungera med barnen. Jag frågade aldrig då för jag tänkte vi kommer dit. Jag har inte så bråttom som du förstår men visar alltid genuint intresse med inviter/initiativ men håller lite på känsloprat medan killar jag träffar tenderar att var extremt på och alltid ösa "du är det bästa någonsin"-snack över mig. Han är lite blyg (kunde i början fråga om han fick hålla hand och så vidare), väldigt emotionell och väldigt extrovert (säger att han inte kan reflektera själv till exempel). Hans långa förhållande varade i 13 år där känslorna dog, han verkar inte ha fått den närhet han behöver eller sex. Kvinnan efter funkade det inte med barnen och de var väldigt olika, men han höll kvar för att han ville att något skulle fungera.
De första gångerna "jag är inte kär" kom och jag tyckte vi kunde bara njuta och se vad som händer, inte stressa, så sa han att han vill gå all-in i något, han vill inte gå baklänges in i ett förhållande och tycker att man inte har tid att leka fram något när man har barn. Han säger att han ger allt till sin partner, full fokus när han är kär. Samtidigt som vi har dessa konversationer så säger han saker om hur han inte kan släppa mig, fast det aldrig varit ett problem att släppa det han inte vill innan, tror inte på KK (så vi har aldrig sagt att vi är det och gjort regler kring det) och nämner grejer han vill hitta på tillsammans – allt i samma samtal. När han sa att han bara flykt dejtar hette det att han vill hitta den stora kärleken och gifta sig men kommer på sig själv med att bara dejta de som det inget kan bli med fast han vet att han borde välja annat. Men han är inte ärrad hävdar han. Att han vill hitta den stora kärleken nämns ganska ofta liksom att han är visionär och jag passar av någon anledning inte in, han tror inte att jag är kärleken för honom. Ska tilläggas att han är innovativ chef och jobbar med visioner, väldigt drivande.
Å andra sidan så är en stor del av det vi pratar om drömmar om hur man skall ha det tillsammans och eftersom vi är otroligt lika i detta och generell livsåskådning så flyter det ofta ihop till att låta som att vi informerar och bygger tillsammans. Han är drivande i att initiera dessa samtal och menar att han inte riktigt haft det i tidigare förhållanden. Han ger mig mycket "partner-info" som till exempel när vi gått och lagt oss utan sex och han säger att han är för trött och det är viktigt att en partner också förstår det och att vi skulle blivit över 100 år om vi levt tillsammans som vi tar hand om varandra. Han pratar ofta om sin mammas förhållande med hans styvfar som idealet och de punkter han tar upp gör vi, till exempel att vi alltid tänder ljus, masserar varandra, dricker kaffe i sängen och samtalar och ritar på projekt, tänder kaminen i sovrummet innan vi går och lägger oss och att han alltid lagar mat till mig (oavsett när jag kommer dit och ifall han redan ätit). Så vi har det och vill ha det precis som i hans vision. Jag tror det han menar med att inte själv bli sårad betyder att han inte vill slösa tid på det han inte tror på (mig).
Han vill inte dejta mig, är inte kär men frågade om vi kunde vara bara vänner. Jag sa nej, vi bryter så hör inte av dig mer om du inte vill dejta. Jag pallar inte riktigt vetskapen om att han dejtar vidare och rädd för att jag ska stå där, kär och jävlig, när han en dag hittar sin "vision" med någon annan. De här problemen du beskriver är alltså inget han verkar tycka att han har. Så finns det någon mening med att vara hans vän och hoppas att det utvecklas? Eller är risken större att han jagar vidare och jag rinner ut i sanden för honom? När han pratar om sina projekt som "vi ska göra detta" eller "hon säger att trädgården kommer bli så här" till sina polare som är på besök så blir jag ju glad och vill driva på jag också men så vet jag att han tar tillbaka det igen och låter bli. Jag har blivit lite som en bromskloss som fyra månader in fortfarande inte ger muntliga känslouttryck och tar inte så mycket "framtidsinitiativ" utan håller mig till "ska vi göra detta på fredag". Jag vet att han gillar driv och skin på näsan vilket jag har med råge men jag får ju rollen som bromskloss när han beter sig så här för att skydda mig själv. Detta har jag förklarat för honom.
Jag saknar min bästa kompis men vet också att jag inte kan ta tillbaka mina känslor för att aldrig bli mer än helt vanlig vän. Däremot hade jag kunnat fortsätta och ge det mer tid om han inte dejtade andra och tog tillbaka allt hela tiden för det blir väldigt sårande. Om jag vill ha honom; hur navigerar jag genom detta bäst? Ska jag återuppta kontakten som vän och ge det tid eller hålla vår tystnad i hopp om att han saknar mig och kommer till "insikt"?
/Förvirrad

Eva Rusz svarar:

Hej igen.
Som du beskriver denna man, så blir jag ännu mer övertygad om att han, präglad under sin barndom har drag av det jag i tidigare svar till dig beskrev som en så kallad ”A”- anknytning.
Anknytningen är den känslomässiga process som sker mellan ett nyfött barn och dess vårdgivare, föräldrar från födelsen fram till vuxenålder. Den inverkar också på hur vi känslomässigt kommer att fungera i vuxna kärleksrelationer.
Beroende på hur vårdgivarna, föräldrarna gav känslomässig respons till barnet, beroende på barnets biologi och medfödda temperament så präglas barnet och lär sig omedvetet, olika sätt för hur man skall hantera känslor. Leva ut dem, eller hålla tillbaka dem, eller ignorera dem oavsett om det är positiva eller negativa känslor man känner inom sig.
Anknytningsforskare uppskattar att ca 60 % av befolkningen i Västvärlden har en så kallad trygg anknytning även kallad för ”B”. De barnen får mer känslomässig inre stabilitet som vuxna och de får även mindre känslomässiga knepigheter i kärleksrelationer.
Forskarna uppskattar vidare att ca 20 % kan ha upplevt känslomässig instabilitet och den anknytningsmodellen benämns ”C”.
”A” är då barnet i varierande grad har upplevt, egna känslor skall man ”akta” sig för eller är oviktiga. Man lär sig anpassa sig till andras behov och lär sig i varierande grad att trycka undan sina egna. Vissa med den känslomässiga modellen vet inte ens vilka känslomässiga behov de har.
Jag har mött många klienter som tampas med beteenden och känslor som liknar det din dejt uppvisar.
Typiskt för ”A-anknytning är att man kan måla upp visioner, drömmar i mängder, men kan få svårt att realisera dem och då kan vissa ofta förringa, förminska betydelsen av relationen och avlägsna sig då de upplever att det blir för intensivt, känslomässigt för dem som de inte är vana vid.
Med en bra anknytnings orienterad psykoterapeut kan man förändra sina tidigare mönster.
Men då krävs att man har egen insikt om problematiken.
Hälsningar Eva Rusz

Ställ din egen fråga till Eva Rusz

Hon säger hon vill behålla barnet som hämnd på mig – har du tips?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Bakgrund: Jag 23 år, hon 23 år. Jag har ställt till det. För omkring fem månader sedan träffade jag en tjej. Märkte direkt att hon var rätt trasig, varit med om dödsfall i familjen, flera övergrepp och misshandel i tidigare förhållanden. Från detta har hon fått ptsd (posttraumatisk stress) vet jag. Hon fungerade på […]

Läs mer →

Ser andra kvinnor mellan fingrarna när det gäller porr?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Jag vet nog kanske svaren men vill gärna få det bekräftat, med tillägg eller avdrag! Det gäller det eviga ämnet svartsjuka och att män och kvinnor är olika. Jag är 70 och litet + men har inget fel på hormonerna för åldern – inte heller var jag någonsin speciellt “sexminded” av mig, aldrig gått […]

Läs mer →

Han vill inte längre – tror han. Men är han egentligen deprimerad?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Jag och min man har varit ett par i 18 år . Gifta 13 av de åren. Vi har två tonårsbarn 13 och 17. Vi har haft upp och nedgångar som många andra men tagit oss igenom det… Vi hade en svacka för fem år sedan då han inte visste om han ville längre. […]

Läs mer →

Hans barn gillar mig inte – nu vill han vara särbo

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag har bott med en man i lite över två år. Hyrt ut min bostad under ett år. Under lite över ett år var allt toppen, sedan opererade han sitt knä (har reumatism och besvär av en hammartå). Han består till stor del av mycket värk och sedan blev det bara att allt sexuellt […]

Läs mer →

Vad ska jag göra för att få det jag behöver av honom?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Min sambo och jag har varit tillsammans i knappt ett år. Under hela denna tid har han aldrig sagt självmant att han älskar mig. Han svarar ”jag älskar dig också” när jag säger att jag älskar honom men han säger det aldrig självmant. Detta gör mig ledsen då det känns som att han inte […]

Läs mer →

Allt förändrades när vi flyttade ihop – är han narcissist?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag har varit tillsammans med min sambo i tre år snart och bott ihop i två år! Vi har varsin dotter på 14 och 15 år. Första halvåret efter vi träffats var helt underbart…det absolut bästa jag varit med om. Det gjorde att vi flyttade ihop väldigt fort, jag och min dotter flyttade in […]

Läs mer →

Går det att komma vidare efter otrohet?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Min man och jag har varit tillsammans i 18 år och gifta i 2,5 år. Vi är 44 resp 43 år. Jag har precis kommit på honom att vara otrogen under hela hösten med en yngre tjej på sitt arbete. Jag läste meddelanden på Messenger och fick se de värsta sveken någonsin. Jag mår […]

Läs mer →

Behöver mer bekräftelse än jag får – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag lever ihop med en man sedan 1,5 år tillbaka, innan var vi särbos i nästan två år och jag flyttade till honom där jag trivs, han bor på landet. Jag är 63 och han 64, han har inga barn men jag har två utflugna och barnbarn, inga problem med det. Det som är […]

Läs mer →

Kan terapi hjälpa oss att komma tillbaka till varandra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag och min sambo har levt tillsammans i snart tio år. Vi träffades när vi var 15 respektive 16 har gått igenom mycket tillsammans, vi hade ett distansförhållande en period och har sedan bott tillsammans sen vi va 17 och 18. I år fick vi en underbar dotter som vi båda älskar mer än […]

Läs mer →

Hur ska jag agera för att återvinna hennes kärlek?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva. Jag är en man kring 50 som undrar hur jag ska agera? Jag lever just nu med familj, med sambo och två vuxna barn. Min sambo vill flytta för att hon behöver hitta tillbaka till sig själv och vi har haft ett ganska jobbigt förhållande under många år. Vi bråkar inte så ofta, […]

Läs mer →

Han porrsurfar, men vill inte ha sex – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag lever i en relation sedan sju år tillbaka, vi är sambos sedan fyra år. Han vill inte lägga sig i sovrummet på kvällarna – han säger att kvällen blir för kort då. Istället  är han alltid uppe till 01-03 på natten även när vi arbetar. Han somnar i soffan och sover där hela […]

Läs mer →

Ska jag berätta om otroheten?

Fråga till Relationsexpert

Hej. Jag har varit tillsammans med min flickvän i ett år och vi är extremt kära i varandra, dock begick jag ett misstag för några månader sedan som jag behöver hjälp med. Jag var ute på krogen och drack med mina kompisar, när en tjej som jag hade en otrolig crush på för några år […]

Läs mer →

Hur ska jag komma vidare efter hans otrohet?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag vet inte hur jag ska gå vidare efter att min man varit otrogen mot mej i fem månader. Jag fick ett sms från hans älskarinna och fick reda på det den vägen, för hon tyckte det var rätt att jag skulle veta. Det började med att jag skrev med en gammal vän till […]

Läs mer →

Ska jag ta tillbaka honom om han hör av sig?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag är 56 år och träffade en underbar man för ett och ett halvt år sedan. Han var förälskad från första stund. För mig tog det lite längre tid . Men älskade honom också. Vi har aldrig bråkat och hade det så bra tyckte vi båda. Han gjorde slut plötsligt i april månad. Då […]

Läs mer →

Jag sviker min man men vet inte om jag vill lämna honom…

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva. Jag undrar vad det är för fel på mig? För ett år sedan, efter att mitt yngsta barn flyttat hemifrån för att börja på gymnasiet, försvann mina känslor för min sambo. Vi har varit tillsammans i 21 år, har två flickor, 18 och 20 år gamla och, alltid haft det bra. I samma […]

Läs mer →

Ska jag vänta på att han ändrar sig?

Fråga till Relationsexpert

Hej. Jag är en 47 årig kvinna som äntligen träffade min stora kärlek och vi blev så kära. Han hade aldrig varit så kär, sa han, och inte jag heller. Men tyvärr fanns svartsjuka och diskussioner alltför mycket med i bilden, vilket resulterade i att han gjorde slut efter cirka ett och ett halvt år. […]

Läs mer →

Hur kan jag få honom att fatta att man inte gör så här?

Fråga till Relationsexpert

Jag är 36 år gammal och för två år sedan, efter att jag blev änka för tre och ett halv år sedan år sedan, träffade jag en man. Han kom snabbt in i mitt och mina barns liv. Han har inga egna barn och är två år yngre. Allt har flutit på bra, såklart med […]

Läs mer →

Hur ska jag göra för att inte fastna i oro?

Fråga till Relationsexpert

Jag har under många år haft svårt att ta beslut då nya situationer och förändringar stressar mig. Jag ältar konstant vad jag borde gjort tidigare ”jag skulle läst detta” ”jag bodde börjat tidigare”. Jag ältar också att jag ”borde skaffat barn tidigare”. Jag är 30 år och börjar få panik: ”tänk om jag inte kan […]

Läs mer →

Är han skadad för alltid av sitt kärlekslösa sexliv?

Fråga till Relationsexpert

Jag är tillsammans med en man sedan tre år tillbaka, han har tidigare bara haft ett lite längre förhållande där han älskade personen. Detta var cirka 23 år sedan. Han har levt ett liv där han haft olika partners endast för sex, men kanske inte varit helt öppen med att det är allt han vill […]

Läs mer →

Hur kan jag sluta oroa min för att bli bedragen igen?

Fråga till Relationsexpert

Jag har en flickvän sedan ett par månader tillbaka och jag tycker om henne enormt. Hon är den perfekta tjejen i mina ögon och jag skulle verkligen inte ha något emot att spendera hela mitt liv med henne om det inte vore för en grej. För drygt två veckor sedan började jag tänka på otrohet […]

Läs mer →

Vad kan jag göra för att väcka hans känslor igen?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min pojkvän har träffats i snart ett år. Det var han som var på mig i början men jag föll för honom efter ett tag. Vi blev otroligt kära och har alltid kunnat berättat allt för varandra, vi har heller aldrig bråkat och knappt tjafsat. Vår relation har känts perfekt, det har vi […]

Läs mer →

Jag har allt, men lever med fel man – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag lever med min sambo sedan nio år tillbaka och vi har två barn, tre och fem år gamla. Jag tycker jag har allt jag vill ha, förutom att jag har känslan av att jag lever med fel man. Jag har egentligen inte valt honom, det var mer han som valde mig. Vi har också […]

Läs mer →

Hur kan jag övertyga henne om att mina fantasier inte betyder att jag är otrogen?

Fråga till Relationsexpert

Min sambo och jag har stött på problem. Detta då hon “tjatade” ur mig att jag ibland har sexfantasier om enstaka arbetskollegor. Detta sårade henne givetvis väldigt och jag vet inte om hon kan komma över det då hon ser det som om jag nästan varit otrogen… Hur kan jag övertyga henne om att detta bara […]

Läs mer →

Finns det någon chans att få tillbaka hennes kärlek?

Fråga till Relationsexpert

Hej, jag var tillsammans med en tjej i cirka tre månader (jag vet, det är kort tid) men vi hade det jättebra. Vi gick fort fram också och det kändes bra på ett sätt. Men sedan så sa hon till mig hon har börjat tappa sina känslor för mig, så hon lämnade mig, och blockade […]

Läs mer →

Ska jag fortsätta träffa honom och hoppas på en förändring?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag mötte i juni i år en gammal kärlek efter 39 år. Han blev änkling för fyra år sedan och jag änka för drygt ett år sedan. Vi har verkligen tillbringat sommaren ihop på hans underbara ställe på landet. Vi har haft en fantastisk sommar – men så kom hösten. Under september när vi […]

Läs mer →

Vad ska jag göra för att få honom att kämpa för oss?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min man har varit tillsammans i tolv år och varit gifta i sex år. Vi har två barn, en som är sex år och den andra som är tre år. Jag har under ett år nu studerat, och fått många nya vänner genom skolan. Jag har umgåtts med en klasskompis av det manliga […]

Läs mer →

Hur kan jag komma över bitterheten mot honom?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag har varit tillsammans med en man i 15 år. Vi har barn båda två som är vuxna. Vi har levt som särbo hela tiden eftersom han inte kommit till skott. Jag har tjatat, bönat och bett eftersom jag inte mår bra av ett särboförhållande. Han har heller aldrig varit närvarande i någon utsträckning […]

Läs mer →

Han vill inte ha sex med mig – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej!  Jag och min sambo har varit tillsammans i tre år. Vi hade sex en till två gånger i veckan. Men för något år sedan började han att “rygga” undan så fort jag började visa lust. Han skyller på att vara trött, inte orka inte med det just nu, har ont, är “förkyld”  med mera. Jag har […]

Läs mer →

Jag är kär i min kollega – som är förlovad…

Fråga till Relationsexpert

Hej. Jag är kär i min kollega,  jag vet inte riktigt vad hon känner för mig mer än att hon bryr sig om mig. Vi trivs väldigt bra tillsammans när vi arbetar tillsammans och har pratat om allt –  sex,  relation,  abort,  gud, ja, allt från himmel till jord. Hon är förlovad och har nyss köpt hus med sin […]

Läs mer →

Hur ska jag få honom att ge oss en chans?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Efter 18 år tillsammans och tre år som gifta berättade min man att han vill skiljas. Jag åkte ner i ett svart hål men har tagit mig upp. Det har gått fem dagar sedan han sa orden. Jag känner att jag inte har fått en chans och det är först nu som jag […]

Läs mer →

Jag är kär min min älskare och rädd att han ska göra slut?

Fråga till Relationsexpert

Hej. Jag är älskarinna sedan 10 år och är kär i honom! Vi säger att vi tycker om varandra och har svårt att vara utan varandra. Jag har kommit till en punkt där jag tycker det går bra, vi träffas aldrig helger utan det kan bli en veckodag. Jag vill inte ha några krav på mig, […]

Läs mer →

Är det värt att ge honom mera tid?

Fråga till Relationsexpert

Jag har träffat en kille sedan i början av sommaren. Vi har setts några gånger i veckan och hörts en hel del. Sedan var semestern och vardagen tog över. Jobb, träning osv. Samma tid fanns inte längre. Jag började känna att något inte var helt hundra. Han är inte förtjust i att prata om känslor, […]

Läs mer →

Hur ska jag ta plats i vårt gemensamma hem?

Fråga till Relationsexpert

Jag har varit tillsammans med en man i 16 år och vi flyttade ihop i hans föräldrahem för ett och ett halvt år sedan innan dess bodde jag i lägenhet och vi träffades när vi kunde eftersom jag jobbar skift. Vi hade en gemensam dröm att flytta ihop i föräldrahemmet, men jag fick ganska omgående […]

Läs mer →

Hur ska jag hantera hans kontakt med exet?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min kille har varit tillsammans i över ett år och sambo i ett år. Vi har det jättebra tillsammans förutom att hans ex fortfarande är med i bilden. Han ser inte detta som ett problem men jag tycker det är jättejobbigt. Han har bilder/tavlor kvar på dom som han vägrar att göra sig […]

Läs mer →