Ska jag bara hoppas på att han inser att han saknar mig?

Hej Eva,
Jag skrev nyss till dig under "förvirrad" och önskar att förbli anonym. Det hamnade under rubriken "Han älskar att umgås men är inte kär i mig – varför är han så ambivalent? Fråga till Relationsexpert 21 maj, 2018".
Jag har tänkt på vad du skrev och känner att jag vill tillägga något samt fråga om råd efter den situation som nu uppstått mellan oss. När han beskriver sin uppväxt så gör han det som om han växte upp i en trygg och kärleksfull miljö. När vi faktiskt dejtade så sa han att det tog tid att bli kär kanske för vad han varit med om och en sak som krävdes var att det skulle fungera med barnen. Jag frågade aldrig då för jag tänkte vi kommer dit. Jag har inte så bråttom som du förstår men visar alltid genuint intresse med inviter/initiativ men håller lite på känsloprat medan killar jag träffar tenderar att var extremt på och alltid ösa "du är det bästa någonsin"-snack över mig. Han är lite blyg (kunde i början fråga om han fick hålla hand och så vidare), väldigt emotionell och väldigt extrovert (säger att han inte kan reflektera själv till exempel). Hans långa förhållande varade i 13 år där känslorna dog, han verkar inte ha fått den närhet han behöver eller sex. Kvinnan efter funkade det inte med barnen och de var väldigt olika, men han höll kvar för att han ville att något skulle fungera.
De första gångerna "jag är inte kär" kom och jag tyckte vi kunde bara njuta och se vad som händer, inte stressa, så sa han att han vill gå all-in i något, han vill inte gå baklänges in i ett förhållande och tycker att man inte har tid att leka fram något när man har barn. Han säger att han ger allt till sin partner, full fokus när han är kär. Samtidigt som vi har dessa konversationer så säger han saker om hur han inte kan släppa mig, fast det aldrig varit ett problem att släppa det han inte vill innan, tror inte på KK (så vi har aldrig sagt att vi är det och gjort regler kring det) och nämner grejer han vill hitta på tillsammans – allt i samma samtal. När han sa att han bara flykt dejtar hette det att han vill hitta den stora kärleken och gifta sig men kommer på sig själv med att bara dejta de som det inget kan bli med fast han vet att han borde välja annat. Men han är inte ärrad hävdar han. Att han vill hitta den stora kärleken nämns ganska ofta liksom att han är visionär och jag passar av någon anledning inte in, han tror inte att jag är kärleken för honom. Ska tilläggas att han är innovativ chef och jobbar med visioner, väldigt drivande.
Å andra sidan så är en stor del av det vi pratar om drömmar om hur man skall ha det tillsammans och eftersom vi är otroligt lika i detta och generell livsåskådning så flyter det ofta ihop till att låta som att vi informerar och bygger tillsammans. Han är drivande i att initiera dessa samtal och menar att han inte riktigt haft det i tidigare förhållanden. Han ger mig mycket "partner-info" som till exempel när vi gått och lagt oss utan sex och han säger att han är för trött och det är viktigt att en partner också förstår det och att vi skulle blivit över 100 år om vi levt tillsammans som vi tar hand om varandra. Han pratar ofta om sin mammas förhållande med hans styvfar som idealet och de punkter han tar upp gör vi, till exempel att vi alltid tänder ljus, masserar varandra, dricker kaffe i sängen och samtalar och ritar på projekt, tänder kaminen i sovrummet innan vi går och lägger oss och att han alltid lagar mat till mig (oavsett när jag kommer dit och ifall han redan ätit). Så vi har det och vill ha det precis som i hans vision. Jag tror det han menar med att inte själv bli sårad betyder att han inte vill slösa tid på det han inte tror på (mig).
Han vill inte dejta mig, är inte kär men frågade om vi kunde vara bara vänner. Jag sa nej, vi bryter så hör inte av dig mer om du inte vill dejta. Jag pallar inte riktigt vetskapen om att han dejtar vidare och rädd för att jag ska stå där, kär och jävlig, när han en dag hittar sin "vision" med någon annan. De här problemen du beskriver är alltså inget han verkar tycka att han har. Så finns det någon mening med att vara hans vän och hoppas att det utvecklas? Eller är risken större att han jagar vidare och jag rinner ut i sanden för honom? När han pratar om sina projekt som "vi ska göra detta" eller "hon säger att trädgården kommer bli så här" till sina polare som är på besök så blir jag ju glad och vill driva på jag också men så vet jag att han tar tillbaka det igen och låter bli. Jag har blivit lite som en bromskloss som fyra månader in fortfarande inte ger muntliga känslouttryck och tar inte så mycket "framtidsinitiativ" utan håller mig till "ska vi göra detta på fredag". Jag vet att han gillar driv och skin på näsan vilket jag har med råge men jag får ju rollen som bromskloss när han beter sig så här för att skydda mig själv. Detta har jag förklarat för honom.
Jag saknar min bästa kompis men vet också att jag inte kan ta tillbaka mina känslor för att aldrig bli mer än helt vanlig vän. Däremot hade jag kunnat fortsätta och ge det mer tid om han inte dejtade andra och tog tillbaka allt hela tiden för det blir väldigt sårande. Om jag vill ha honom; hur navigerar jag genom detta bäst? Ska jag återuppta kontakten som vän och ge det tid eller hålla vår tystnad i hopp om att han saknar mig och kommer till "insikt"?
/Förvirrad

Eva Rusz svarar:

Hej igen.
Som du beskriver denna man, så blir jag ännu mer övertygad om att han, präglad under sin barndom har drag av det jag i tidigare svar till dig beskrev som en så kallad ”A”- anknytning.
Anknytningen är den känslomässiga process som sker mellan ett nyfött barn och dess vårdgivare, föräldrar från födelsen fram till vuxenålder. Den inverkar också på hur vi känslomässigt kommer att fungera i vuxna kärleksrelationer.
Beroende på hur vårdgivarna, föräldrarna gav känslomässig respons till barnet, beroende på barnets biologi och medfödda temperament så präglas barnet och lär sig omedvetet, olika sätt för hur man skall hantera känslor. Leva ut dem, eller hålla tillbaka dem, eller ignorera dem oavsett om det är positiva eller negativa känslor man känner inom sig.
Anknytningsforskare uppskattar att ca 60 % av befolkningen i Västvärlden har en så kallad trygg anknytning även kallad för ”B”. De barnen får mer känslomässig inre stabilitet som vuxna och de får även mindre känslomässiga knepigheter i kärleksrelationer.
Forskarna uppskattar vidare att ca 20 % kan ha upplevt känslomässig instabilitet och den anknytningsmodellen benämns ”C”.
”A” är då barnet i varierande grad har upplevt, egna känslor skall man ”akta” sig för eller är oviktiga. Man lär sig anpassa sig till andras behov och lär sig i varierande grad att trycka undan sina egna. Vissa med den känslomässiga modellen vet inte ens vilka känslomässiga behov de har.
Jag har mött många klienter som tampas med beteenden och känslor som liknar det din dejt uppvisar.
Typiskt för ”A-anknytning är att man kan måla upp visioner, drömmar i mängder, men kan få svårt att realisera dem och då kan vissa ofta förringa, förminska betydelsen av relationen och avlägsna sig då de upplever att det blir för intensivt, känslomässigt för dem som de inte är vana vid.
Med en bra anknytnings orienterad psykoterapeut kan man förändra sina tidigare mönster.
Men då krävs att man har egen insikt om problematiken.
Hälsningar Eva Rusz

Ställ din egen fråga till Eva Rusz

Var jag otrogen för att kunna lämna, eller har jag känslor på riktigt för den andra personen?

Fråga till Relationsexpert

Jag har vart tillsammans med min sambo i sex år och vi har en dotter på två år. I snart ett år  har jag känt att känslorna försvunnit och att vi bara är kompisar. Hon älskar fortfarande mig men jag får mest panik om hon vill kramas eller pussas osv. Ibland känns livet helt ok och jag känner […]

Läs mer →

Hur ska jag göra när min partner inte vill släppa den komplicerade relationen till sitt ex?

Fråga till Relationsexpert

Jag, man 55, träffar ofta min särbo som är en underbar kvinna och vi har liknande intressen och ett bra samliv. Hon har levt med en ofta kontrollerande och inte alltid snäll man. Ex-mannens beteende har till en del fortsatt även efter deras skilsmässa för tre år sedan. Trots att han behandlar henne illa ibland så fortsätter hon ta […]

Läs mer →

Vad ska jag göra när han vill satsa på oss och gör slut om vartannat, hela tiden?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min sambo har varit ett par i tre och ett halvt år. Vi har haft en fantastisk relation med kärlek, respekt och kommunikation och vi hittar på roliga saker. Vi har vuxit och utvecklats tillsammans i relationen, utvecklat intressen tillsammans och har gemensamma drömmar och mål. För cirka två år sedan kom vår första motgång. […]

Läs mer →

Vi går i parterapi, men terapeuten vill inte lägga sig i. Ska det vara så?

Fråga till Relationsexpert

  Jag och min sambo går i familjeterapi. Jag vill kämpa för vårt förhållande. Min sambo vill inte det, men går med på att prata. Är det meningen att terapeuten bara erbjuder ett rum för att prata i och säger att hen inte får lägga sig i samtalet? Är det inte meningen att en terapeut med sin […]

Läs mer →

Fortsätta som evig, “asexuell” singel eller våga satsa på kärleken – till en gift man?

Fråga till Relationsexpert

Jag är en kvinna på 39 år som aldrig haft särskilt stort intresse för relationer och framför allt inte för sex. Jag anses attraktiv och har kunnat välja i princip fritt, om jag bara hade velat. Jag har tidigare haft två relationer mitt liv, ett på tre år och ett på sex år, däremellan har jag inte träffat […]

Läs mer →

Min man har inte klippt navelsträngen till sina föräldrar. Vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Jag lever med min man och vårt gemensamma barn, och svärföräldrarna. Med åren har jag märkt att min man, och hans mor speciellt, inte har klippt navelsträngen. Hon kan till exempel ge honom matlådor fast vi själva ska laga mat. Hon påpekar saker hemma om våra prioriteringar, som disken eller varför inte klockan i köket […]

Läs mer →

Jag ångrar att jag i 20 år prioriterat jobb framför fru och barn. Kan vi hitta tillbaka?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min fru har levt ihop under en väldigt lång tid, cirka 30 år, och har två underbara barn. Jag har under hela tiden jobbat alldeles för mycket och har inte prioriterat min familj. Har varit väldigt mycket krångel kring mitt företag vilket jag nu har tagit tag i och aldrig mått så bra på […]

Läs mer →

Min dotter är så ledsen för att killen är avvisande. Ska hon göra slut?

Fråga till Relationsexpert

Min dotter har bott ihop med en kille i nästan ett år. De flyttade ihop snabbt i hennes våning. Nu vet inte killen om han är kär och om hon är rätt livskamrat. Han vill bara bo hos henne ibland nu. Det är smärtsamt för min dotter när han är avvisande när hon visar tillgivenhet. […]

Läs mer →

Hur ska jag kunna känna tillit till min sambo som ljuger?

Fråga till Relationsexpert

Hur ska jag göra för att känna tillit till min sambo? Vi träffades för ca 4 år sedan, blev snabbt förälskade och köpte hus. Vi är bägge två i 55-årsåldern. Båda kom från långa förhållanden. Han är snäll och omtänksam men har svårt med ärlighet. Han har ljugit mej rakt upp i ansiktet flera gånger, och […]

Läs mer →

Min man jobbar ihop med kvinnan han bedrog mig med. Hur ska jag hantera detta?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! För snart två år sedan kom jag på min man med att vara otrogen med en arbetskamrat. Vi valde att försöka fortsätta tillsammans. Älskar honom så och vi har varit ett par i 29 år. Problemet är att han fortfarande jobbar tillsammans med henne, vilket plågar mig så mycket. Är alltid orolig när […]

Läs mer →

Varför får jag panikkänslor och ångest i min relation, trots att han är allt jag drömt om?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min pojkvän har varit ett par i snart två år. Han är otroligt lugn, trygg och förstående samt tar mig för den jag är, och är precis allt som jag kan föreställa mig att en bra partner ska vara. Jag kan verkligen inte föreställa mig en bättre person att dela sitt liv med! […]

Läs mer →

Ska jag lämna min sambo som manipulerat mig och haft en lång relation bakom min rygg?

Fråga till Relationsexpert

Jag fick i förrgår reda på att min sambo haft en affär med en tjej bakom min rygg i, enligt henne, lite drygt ett och ett halvt år. Jag är givetvis helt förkrossad och vet knappt vad jag ska ta mig till. De har träffats kontinuerligt och hon har uppfattat det som att de varit […]

Läs mer →

Nyss pratade han om barnnamn, nu vet han inte ens vad han känner

Fråga till Relationsexpert

Jag och min sambo har varit ett par i fyra år. Vi har alltid haft det bra, samma värderingar och mål i livet. Han har varit väldigt framåt när det kommer till familj. Jag studerar just nu och har haft det kämpigt rent ekonomiskt. Vi har aldrig bråkat och alltid haft roligt tillsammans. Dock har […]

Läs mer →

Varför är min före detta svärson elak och ljuger efter skilsmässan?

Fråga till Relationsexpert

Min före detta svärson var otrogen med en annan, betydligt yngre och barnlös kvinna. Nu har han och min dotter varit skilda i 1,5 år men han är elak, ljuger och bedriver vårdnadstvist fortfarande. Han kräver att deras sjuåring ska gå i skola flera mil från den stadigvarande bostaden, vilket innebär svåra umbäranden för alla deras […]

Läs mer →

Han har drabbats av hjärntumör och undviker mig. Vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Jag träffade min gamla ungdomskärlek igen för några månader sedan. Det var då 37 år sedan vi sågs . Vi är idag 53 år och vi bor cirka 30 mil från varandra. Vi inledde ett förhållande med en gång. På grund av avstånd och jobbscheman så har vi bara kunnat träffas tre gånger men då […]

Läs mer →

Han är inte tillräckligt kär för att flytta för min skull. Ska jag vänta på honom?

Fråga till Relationsexpert

Jag och en av mina nära killkompisar umgicks varje helg på fest tillsammans med min kusin. Det var alltid lite intimt mellan oss, men inget mer hände då än lite pussar då och då. När jag flyttade tre timmar från honom för att plugga så berättade han, när han var jättefull, att han var kär i […]

Läs mer →

Han har svårt att se oss som ett par – på grund av mina små barn

Fråga till Relationsexpert

Jag träffade en man förra sommaren som nyligen hade avslutat en ganska destruktiv relation med en kvinna som var bipolär. Så när vi började dejta var han ganska trasig i själen, grubblade mycket och så vidare. Men vårt umgänge utvecklades till en relation ändå och vi hade x antal fina månader ihop. Hans dilemma var […]

Läs mer →

Finns tankeövningar att ta till mot oron för att han ska vara otrogen igen?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min särbo har varit tillsammans i fyra år. Vi är 38 respektive 42 år och jag har ett barn sedan en tidigare relation. Jag har ertappat honom med att vara otrogen med en annan gift kvinna under de senaste 6-7 månaderna. Han känner stor skuld och skam i att det hänt och han […]

Läs mer →

Hjälp, mina känslor för min sambo har svalnat sedan vår bebis föddes!

Fråga till Relationsexpert

Hoppas på snabbt svar för jag orkar inte ha det så här, jag går under. Jag är sambo och vi har en liten bebis ihop på tre månader. Vårt liv har ändrats drastiskt nyligen med bebis, flytt, skola och så vidare. Det har blivit väldigt mycket på en gång och mitt i allt känner jag […]

Läs mer →

Hur ska jag ta upp att jag aldrig får träffa hans familj och vänner?

Fråga till Relationsexpert

Förra sommaren träffade jag en man som är 14 år äldre än mig och sedan 7 månader är vi ett par och lever som särbos. Jag är väldigt förälskad i honom och ger honom bekräftelse både i ord och handling. Han är hos mig och mina barn ofta och han är mycket hos mig även […]

Läs mer →

Hur kan vi bygga förtroende igen efter hans porrsurfande?

Fråga till Relationsexpert

Jag skriver i förtvivlan.  Jag har kommit på min man med att porrsurfa i sin telefon för tredje gången på ett år. Och tänker, hur många gånger har han gjort detta som jag inte vet om? För mig är det samma som att vara otrogen, men han vill inte förstå hur jag känner och vill […]

Läs mer →

Min killes ex förstör för oss, vad ska vi göra?

Fråga till Relationsexpert

Jag lever i min mardröm. Jag och min kille har varit tillsammans i 3,5 år. Vi är fortfarande särbos men vi har nära till varandra. Han har två barn, 7 och 10 år gamla. Boven till allt detta drama är att hans ex förstör för oss. Hon vill inte att barnen träffar mig, hotar att […]

Läs mer →

Min sambo vet inte vad hen vill längre. Ska jag kämpa eller ge upp?

Fråga till Relationsexpert

Jag träffade min nuvarande sambo för cirka 1, 5 år sedan. Vi föll direkt för varandra och umgicks intensivt de första månaderna och gick igenom jobbiga saker tillsammans tidigt in i förhållandet då en gemensam kompis gick bort.  Jag flyttade in hos hen efter cirka 6 månader.  Men sedan sa min sambo att hen inte […]

Läs mer →

Ska jag verkligen gå med på att “leka familj” med min exman?

Fråga till Relationsexpert

Jag är frånskild sedan ett drygt år tillbaka men på grund av bostadsmarknaden bodde vi ihop alldeles för länge efter att beslutet togs, så rent fysiskt (inget sex) har vi inte varit ifrån varandra i mer än cirka 6 månader. Jag bor ensam med två tonåringar varannan vecka, vilket kräver viss kommunikation med deras pappa. […]

Läs mer →

Är det hans verbala misshandel som gör mig sjuk?

Fråga till Relationsexpert

Jag är en snart 60-årig kvinna som alltid varit sjuklig och det blir inte bättre med åren, snarare tvärtom och det förstår inte min man. Inte alls! Hur löser man det då!? Jag har försökt så gott det går — men det räcker inte. Hur förklarar man för någon som inte alls vill förstå att […]

Läs mer →

Kan jag lämna min strokedrabbade man – som varit otrogen?

Fråga till Relationsexpert

Min man fick en stroke i juni 2019 och har kvarstående stora problem. Framförallt med oro och närminne, och behöver ständig assistans. Vi har varit ett par i 26 år och gifta i 18. När han var förvirrad skickade han av misstag ett telefonnummer till mig via sms. Det visade sig gå till en kvinna i en […]

Läs mer →

Min kärlek till henne gör att hon får panik. Vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Jag har varit tillsammans med en tjej nu i 3 månader och redan vid första dejten klickade allt. Allting har varit underbart och hon säger att jag verkligen är helt underbar och att hon aldrig varit med en bättre människa och haft sånt bra sexliv med mera, som hon har med mig. Hon har gått […]

Läs mer →

Kan vi få ett lyckligt liv tillsammans efter hans svek?

Fråga till Relationsexpert

Har hamnat i en situation där jag aldrig trodde jag skulle hamna och behöver hjälp för att komma vidare. Jag och min man har levt nästan 20 år tillsammans och vi har två döttrar i övre tonåren. Vårt liv tillsammans har varit som för de flesta med både bra och dåliga perioder. Övervägande av åren […]

Läs mer →

Min fru är spydig och kränkande, ska jag gå eller stanna?

Fråga till Relationsexpert

Jag är en gift man och har tre barn. Vi har varit ihop i 20 år, och  barnen är 14, 11 och 9 år. Jag märkte tidigt i förhållandet att hon var bestämd och väldigt envis. Vi hade diskussioner i början och hon blev väldigt arg på mig, en gång i början skällde hon på […]

Läs mer →

Är mitt behov av att dra mig undan ett tecken på att jag inte är kär i min fru längre?

Fråga till Relationsexpert

Jag befinner mig på andra sidan av en olycklig kärlek, tror jag. Min fru och jag har varit tillsammans i 13 år. Vi har tre barn tillsammans, en på 3 och två på 1,5 år, och håller just nu på att bygga vårt drömhus, mitt upp i småbarnsåren. Jag har, enligt henne, inte bekräftat henne och […]

Läs mer →

Min son är hjärntvättad av sin sambo

Fråga till Relationsexpert

Min son är sambo med en kvinna och de har två barn tillsammans. Min son har två äldre barn tillsammans med en annan kvinna och min son har idag ingen kontakt med oss föräldrar, eller med sin bror och hans barn. Innan denna kvinna kom in i bilden fungerade vi alldeles utmärkt som familj, men […]

Läs mer →

Hur ska jag tackla att min man sms:ar med en annan och är känslomässigt otrogen?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva, Jag och min man har varit tillsammans i 16 år och gifta i 9 år. Vi är idag 35 år gamla och har två underbara barn ihop som är 7 och 4 år. Vi haft det kämpigt senaste åren med dödsfall i familjen, byte av jobb, renoveringar och såklart småbarnsåren på det. För […]

Läs mer →

Min man säger att de “rätta känslorna” försvunnit. Vad ska vi göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Hoppas verkligen på snabbt svar eftersom jag mår såååå dåligt. För en månad sedan märkte jag på min man att något var fel. Han bröt då ihop och berättade att han tappat känslorna för mig och grunnat på detta en tid. Vi älskar varandra, vi bråkar inte, går inte runt och irriterar oss […]

Läs mer →

Jag känner mig nedstämd och som en dålig mor till min nyfödda son

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva, Jag är en nybliven mamma med mitt första barn som är snart 4 månader. För ca 3 dagar sen blev jag plötsligt väldigt nedstämd och känner mig som en dålig mamma till min son. Han har haft ont i magen ett tag nu och jag klarar inte av att se han lida längre. […]

Läs mer →