Ska jag bara hoppas på att han inser att han saknar mig?

Hej Eva,
Jag skrev nyss till dig under "förvirrad" och önskar att förbli anonym. Det hamnade under rubriken "Han älskar att umgås men är inte kär i mig – varför är han så ambivalent? Fråga till Relationsexpert 21 maj, 2018".
Jag har tänkt på vad du skrev och känner att jag vill tillägga något samt fråga om råd efter den situation som nu uppstått mellan oss. När han beskriver sin uppväxt så gör han det som om han växte upp i en trygg och kärleksfull miljö. När vi faktiskt dejtade så sa han att det tog tid att bli kär kanske för vad han varit med om och en sak som krävdes var att det skulle fungera med barnen. Jag frågade aldrig då för jag tänkte vi kommer dit. Jag har inte så bråttom som du förstår men visar alltid genuint intresse med inviter/initiativ men håller lite på känsloprat medan killar jag träffar tenderar att var extremt på och alltid ösa "du är det bästa någonsin"-snack över mig. Han är lite blyg (kunde i början fråga om han fick hålla hand och så vidare), väldigt emotionell och väldigt extrovert (säger att han inte kan reflektera själv till exempel). Hans långa förhållande varade i 13 år där känslorna dog, han verkar inte ha fått den närhet han behöver eller sex. Kvinnan efter funkade det inte med barnen och de var väldigt olika, men han höll kvar för att han ville att något skulle fungera.
De första gångerna "jag är inte kär" kom och jag tyckte vi kunde bara njuta och se vad som händer, inte stressa, så sa han att han vill gå all-in i något, han vill inte gå baklänges in i ett förhållande och tycker att man inte har tid att leka fram något när man har barn. Han säger att han ger allt till sin partner, full fokus när han är kär. Samtidigt som vi har dessa konversationer så säger han saker om hur han inte kan släppa mig, fast det aldrig varit ett problem att släppa det han inte vill innan, tror inte på KK (så vi har aldrig sagt att vi är det och gjort regler kring det) och nämner grejer han vill hitta på tillsammans – allt i samma samtal. När han sa att han bara flykt dejtar hette det att han vill hitta den stora kärleken och gifta sig men kommer på sig själv med att bara dejta de som det inget kan bli med fast han vet att han borde välja annat. Men han är inte ärrad hävdar han. Att han vill hitta den stora kärleken nämns ganska ofta liksom att han är visionär och jag passar av någon anledning inte in, han tror inte att jag är kärleken för honom. Ska tilläggas att han är innovativ chef och jobbar med visioner, väldigt drivande.
Å andra sidan så är en stor del av det vi pratar om drömmar om hur man skall ha det tillsammans och eftersom vi är otroligt lika i detta och generell livsåskådning så flyter det ofta ihop till att låta som att vi informerar och bygger tillsammans. Han är drivande i att initiera dessa samtal och menar att han inte riktigt haft det i tidigare förhållanden. Han ger mig mycket "partner-info" som till exempel när vi gått och lagt oss utan sex och han säger att han är för trött och det är viktigt att en partner också förstår det och att vi skulle blivit över 100 år om vi levt tillsammans som vi tar hand om varandra. Han pratar ofta om sin mammas förhållande med hans styvfar som idealet och de punkter han tar upp gör vi, till exempel att vi alltid tänder ljus, masserar varandra, dricker kaffe i sängen och samtalar och ritar på projekt, tänder kaminen i sovrummet innan vi går och lägger oss och att han alltid lagar mat till mig (oavsett när jag kommer dit och ifall han redan ätit). Så vi har det och vill ha det precis som i hans vision. Jag tror det han menar med att inte själv bli sårad betyder att han inte vill slösa tid på det han inte tror på (mig).
Han vill inte dejta mig, är inte kär men frågade om vi kunde vara bara vänner. Jag sa nej, vi bryter så hör inte av dig mer om du inte vill dejta. Jag pallar inte riktigt vetskapen om att han dejtar vidare och rädd för att jag ska stå där, kär och jävlig, när han en dag hittar sin "vision" med någon annan. De här problemen du beskriver är alltså inget han verkar tycka att han har. Så finns det någon mening med att vara hans vän och hoppas att det utvecklas? Eller är risken större att han jagar vidare och jag rinner ut i sanden för honom? När han pratar om sina projekt som "vi ska göra detta" eller "hon säger att trädgården kommer bli så här" till sina polare som är på besök så blir jag ju glad och vill driva på jag också men så vet jag att han tar tillbaka det igen och låter bli. Jag har blivit lite som en bromskloss som fyra månader in fortfarande inte ger muntliga känslouttryck och tar inte så mycket "framtidsinitiativ" utan håller mig till "ska vi göra detta på fredag". Jag vet att han gillar driv och skin på näsan vilket jag har med råge men jag får ju rollen som bromskloss när han beter sig så här för att skydda mig själv. Detta har jag förklarat för honom.
Jag saknar min bästa kompis men vet också att jag inte kan ta tillbaka mina känslor för att aldrig bli mer än helt vanlig vän. Däremot hade jag kunnat fortsätta och ge det mer tid om han inte dejtade andra och tog tillbaka allt hela tiden för det blir väldigt sårande. Om jag vill ha honom; hur navigerar jag genom detta bäst? Ska jag återuppta kontakten som vän och ge det tid eller hålla vår tystnad i hopp om att han saknar mig och kommer till "insikt"?
/Förvirrad

Eva Rusz svarar:

Hej igen.
Som du beskriver denna man, så blir jag ännu mer övertygad om att han, präglad under sin barndom har drag av det jag i tidigare svar till dig beskrev som en så kallad ”A”- anknytning.
Anknytningen är den känslomässiga process som sker mellan ett nyfött barn och dess vårdgivare, föräldrar från födelsen fram till vuxenålder. Den inverkar också på hur vi känslomässigt kommer att fungera i vuxna kärleksrelationer.
Beroende på hur vårdgivarna, föräldrarna gav känslomässig respons till barnet, beroende på barnets biologi och medfödda temperament så präglas barnet och lär sig omedvetet, olika sätt för hur man skall hantera känslor. Leva ut dem, eller hålla tillbaka dem, eller ignorera dem oavsett om det är positiva eller negativa känslor man känner inom sig.
Anknytningsforskare uppskattar att ca 60 % av befolkningen i Västvärlden har en så kallad trygg anknytning även kallad för ”B”. De barnen får mer känslomässig inre stabilitet som vuxna och de får även mindre känslomässiga knepigheter i kärleksrelationer.
Forskarna uppskattar vidare att ca 20 % kan ha upplevt känslomässig instabilitet och den anknytningsmodellen benämns ”C”.
”A” är då barnet i varierande grad har upplevt, egna känslor skall man ”akta” sig för eller är oviktiga. Man lär sig anpassa sig till andras behov och lär sig i varierande grad att trycka undan sina egna. Vissa med den känslomässiga modellen vet inte ens vilka känslomässiga behov de har.
Jag har mött många klienter som tampas med beteenden och känslor som liknar det din dejt uppvisar.
Typiskt för ”A-anknytning är att man kan måla upp visioner, drömmar i mängder, men kan få svårt att realisera dem och då kan vissa ofta förringa, förminska betydelsen av relationen och avlägsna sig då de upplever att det blir för intensivt, känslomässigt för dem som de inte är vana vid.
Med en bra anknytnings orienterad psykoterapeut kan man förändra sina tidigare mönster.
Men då krävs att man har egen insikt om problematiken.
Hälsningar Eva Rusz

Ställ din egen fråga till Eva Rusz

Hur ska jag tackla att min man sms:ar med en annan och är känslomässigt otrogen?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva, Jag och min man har varit tillsammans i 16 år och gifta i 9 år. Vi är idag 35 år gamla och har två underbara barn ihop som är 7 och 4 år. Vi haft det kämpigt senaste åren med dödsfall i familjen, byte av jobb, renoveringar och såklart småbarnsåren på det. För […]

Läs mer →

Min man säger att de “rätta känslorna” försvunnit. Vad ska vi göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Hoppas verkligen på snabbt svar eftersom jag mår såååå dåligt. För en månad sedan märkte jag på min man att något var fel. Han bröt då ihop och berättade att han tappat känslorna för mig och grunnat på detta en tid. Vi älskar varandra, vi bråkar inte, går inte runt och irriterar oss […]

Läs mer →

Jag känner mig nedstämd och som en dålig mor till min nyfödda son

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva, Jag är en nybliven mamma med mitt första barn som är snart 4 månader. För ca 3 dagar sen blev jag plötsligt väldigt nedstämd och känner mig som en dålig mamma till min son. Han har haft ont i magen ett tag nu och jag klarar inte av att se han lida längre. […]

Läs mer →

Hur lär jag mig hantera att mitt vuxna barn distanserar sig från mig?

Fråga till Relationsexpert

Jag undrar hur jag ska lära mig förhålla mig till att det utflugna barnet har sånt behov av att distansera sig från oss föräldrar? Och kanske allra mest från mig som mamma. Vi har varit en familj som har pratat mycket, haft nära band och starka kärleksyttringar, men nu känns det som om det rasar. […]

Läs mer →

Hur hjälper vi min svärmor ur ett destruktivt förhållande?

Fråga till Relationsexpert

Min svärmor lever som jag ser det i ett destruktivt förhållande. Min sambo tycker det är superjobbigt och vi vet inte hur vi ska gå till väga. Hon har försökt ta upp det ett flertal gånger, men gensvaret är att hennes mor blir arg och beskyddande mot hennes man. De har varit tillsammans under en fyraårsperiod och […]

Läs mer →

Mannen säger att han har förändrats men jag har “trust issues”

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Jag är en kvinna på 45 år. Jag träffade en man för ett tag sedan som var ett år yngre. Vi blev jättekära fort och allt kändes bra. Han är jättefin mot mig men det kom fram att han under sitt äktenskap (han var gift i tio år) även haft en annan kvinna […]

Läs mer →

Hjälp – min dotter och jag har ingen relation sedan två år

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Min dotter som är 57 år och jag som är pensionär och 79 år gammal har ingen relation sedan drygt två år. Hon gifte sig med en högutbildad väldigt duktig man och familjefar. Han är ganska manipulativ och kontrollerande. Inte mot min dotter eller barnen men i det stora hela vill han ha […]

Läs mer →

Tvekar att separera trots att hon varit våldsam

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Jag och sambon har bestämt oss för att separera efter fem år. Hon vill inte, men jag vill då de senaste två åren har varit väldigt destruktiva för båda. Främst psykisk misshandel, men hon har även varit fysisk. Vi har testat parterapi men det gav inget.  Jag har varit extremt säker på min […]

Läs mer →

Min sambo kysste sin kollega – hur går jag vidare?

Fråga till Relationsexpert

Min sambo och jag har varit tillsammans i åtta år och har två barn. För cirka två år sedan hade vi en svacka i förhållandet och bodde ifrån varandra i två veckors tid, för att tänka. Om man nu vill kalla det för en paus eller uppeh.åll  – visst. Men  vi hade inte kommit överens om […]

Läs mer →

Hjälp mina föräldrar lägger sig i allt – nu vill min sambo flytta!

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag och min sambo har bott i vårt hus snart tre år och vi bor cirka 100 meter ifrån min mamma och hennes man. Dem är hur hjälpsamma som helst och dem har hjälpt oss massor med vårt hus Men nu kommer vi till det stora problemet, de är så himla negativa, finns alltid […]

Läs mer →

“Varför fick han panikkänslor och gjorde slut?”

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Jag träffade en man för några år sedan. Vi hade en superbra vänskapsrelation som utvecklades till kärlek. Han lämnade sitt tidigare förhållande (som inte var bra, de levde som vänner) och vi blev ett par. Jag har haft det svårt med tillit i förhållanden, så i början var jag lite avvaktande. Han däremot […]

Läs mer →

Relationsexperten: “Det verkar som han har en anknytningsstörning”

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva!  Jag började dejta en kille sommaren 2018. Vi klickade, umgicks en hel del och det verkade väldigt positivt och var på väg att bli något seriöst. Jag visste i och för sig att han tillbringade mycket tid online på dejtingappar och så men det gör man ju i början. Dock sexchattade han med […]

Läs mer →

Mitt ex lägger till och tar bort mig på Facebook – vad vill han?

Fråga till Relationsexpert

Jag och mitt ex gjorde slut för mer än sex år sedan, vi skiljdes inte som vänner direkt. Han har nu på senare tid börjat ta kontakt med mig på sociala medier, inget sexuellt utan mer vardagsprat, minnen och så. Men varje morgon lägger han till mig och varje eftermiddag tar han bort mig, han har […]

Läs mer →

“Vad är det som händer med min man?”

Fråga till Relationsexpert

Jag och min man har varit gifta i 15 år och tillsammans i 20 år. Vi har två underbara barn, sju och tretton år gamla. Det hela började förra året då min man förändrades och plötsligt ville skilja sig. Han betedde sig annorlunda hela sommaren och ville att jag skulle skriva på skilsmässopapper. Jag ville […]

Läs mer →

Min särbo har börjat dricka igen – vad kan jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Min man 53 och jag 63 lever som särbo då han har fått diagnoserna adhd och Aspberger för tre år sedan. Han har också självmedicinerat med alkohol under många år, men fick antabus i samband med utredningen. Det blev mycket bra och han har varit nykter i tre år. Till min fasa upptäckte jag vinboxar i […]

Läs mer →

“Min sambo vill inte ha sex – känner mig sårad och oattraktiv”

Fråga till Relationsexpert

Jag är sambo med en man, vi har känt varandra i tre år och har bott ihop stadigvarande cirka fem månader. Vi har alltid haft mycket sex och ofta. Men plötsligt blev det mindre och mindre. Jag blev sårad och undrade vad som hänt. Han svarar att han har problem, ekonomiska och problem med sin […]

Läs mer →

Hjälp, min sambo har inte gnistan kvar för mig – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Jag är en tjej på 31 år som nyligen blivit lämnad av min sambo. Vi har bott i ihop i fem år och verkligen älskat varandra. Han valde för ett par dagar sedan att göra slut med mig för han “saknar de rätta känslorna”. Vi har länge levt i ett kompisförhållande, vilket jag vetat, men […]

Läs mer →

Min sambo vill separera och vi har en liten dotter – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Jag och min sambo befinner oss i en jättekris. För cirka två månader sedan släppte hon bomben hon inte har några känslor kvar och inte vet om hon vill leva med mig längre. Hon längtar hem till sin hemort som ligger 12 mil ifrån där vi bor nu och har gjort i flera år. Jag […]

Läs mer →

Varför vill min granne inte prata med mig längre?

Fråga till Relationsexpert

Jag har nyligen flyttat och blivit kär i en granne. Jag har sökt kontakt med honom flera gånger med giltiga skäl så han inte ska känna sig” påhoppad “. Aldrig antytt vad jag känner för honom. Vi har fått bra kontakt enligt mig, mycket ögonkontakt bland annat och jag har mått bra av att prata […]

Läs mer →

Min sambo är väldigt intresserad av min vännina

Fråga till Relationsexpert

Jag grubblar över något men vet inte om det är befogat. Jag lever i en samborelation sedan tre år tillbaka. För mindre än ett år sedan kom en nära vän på besök för några dagar och bodde hos oss och det var första gången vi hade henne över. Vi har setts tidigare alltså jag, min […]

Läs mer →

Hjälp min pojkvän kontrollerar mig – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva! Jag är en 16-årig tjej och har i snart elva månader varit tillsammans med min pojkvän. Alla våra vänner brukar beskriva oss som det perfekta paret. Men det många inte vet är att vår relation inte är så perfekt som de tror. Min kille har behov att ha kontroll över mig, jag får […]

Läs mer →

Hon säger hon vill behålla barnet som hämnd på mig – har du tips?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Bakgrund: Jag 23 år, hon 23 år. Jag har ställt till det. För omkring fem månader sedan träffade jag en tjej. Märkte direkt att hon var rätt trasig, varit med om dödsfall i familjen, flera övergrepp och misshandel i tidigare förhållanden. Från detta har hon fått ptsd (posttraumatisk stress) vet jag. Hon fungerade på […]

Läs mer →

Ser andra kvinnor mellan fingrarna när det gäller porr?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Jag vet nog kanske svaren men vill gärna få det bekräftat, med tillägg eller avdrag! Det gäller det eviga ämnet svartsjuka och att män och kvinnor är olika. Jag är 70 och litet + men har inget fel på hormonerna för åldern – inte heller var jag någonsin speciellt “sexminded” av mig, aldrig gått […]

Läs mer →

Han vill inte längre – tror han. Men är han egentligen deprimerad?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Jag och min man har varit ett par i 18 år . Gifta 13 av de åren. Vi har två tonårsbarn 13 och 17. Vi har haft upp och nedgångar som många andra men tagit oss igenom det… Vi hade en svacka för fem år sedan då han inte visste om han ville längre. […]

Läs mer →

Hans barn gillar mig inte – nu vill han vara särbo

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag har bott med en man i lite över två år. Hyrt ut min bostad under ett år. Under lite över ett år var allt toppen, sedan opererade han sitt knä (har reumatism och besvär av en hammartå). Han består till stor del av mycket värk och sedan blev det bara att allt sexuellt […]

Läs mer →

Vad ska jag göra för att få det jag behöver av honom?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Min sambo och jag har varit tillsammans i knappt ett år. Under hela denna tid har han aldrig sagt självmant att han älskar mig. Han svarar ”jag älskar dig också” när jag säger att jag älskar honom men han säger det aldrig självmant. Detta gör mig ledsen då det känns som att han inte […]

Läs mer →

Allt förändrades när vi flyttade ihop – är han narcissist?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag har varit tillsammans med min sambo i tre år snart och bott ihop i två år! Vi har varsin dotter på 14 och 15 år. Första halvåret efter vi träffats var helt underbart…det absolut bästa jag varit med om. Det gjorde att vi flyttade ihop väldigt fort, jag och min dotter flyttade in […]

Läs mer →

Går det att komma vidare efter otrohet?

Fråga till Relationsexpert

Hej, Min man och jag har varit tillsammans i 18 år och gifta i 2,5 år. Vi är 44 resp 43 år. Jag har precis kommit på honom att vara otrogen under hela hösten med en yngre tjej på sitt arbete. Jag läste meddelanden på Messenger och fick se de värsta sveken någonsin. Jag mår […]

Läs mer →

Behöver mer bekräftelse än jag får – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag lever ihop med en man sedan 1,5 år tillbaka, innan var vi särbos i nästan två år och jag flyttade till honom där jag trivs, han bor på landet. Jag är 63 och han 64, han har inga barn men jag har två utflugna och barnbarn, inga problem med det. Det som är […]

Läs mer →

Kan terapi hjälpa oss att komma tillbaka till varandra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag och min sambo har levt tillsammans i snart tio år. Vi träffades när vi var 15 respektive 16 har gått igenom mycket tillsammans, vi hade ett distansförhållande en period och har sedan bott tillsammans sen vi va 17 och 18. I år fick vi en underbar dotter som vi båda älskar mer än […]

Läs mer →

Hur ska jag agera för att återvinna hennes kärlek?

Fråga till Relationsexpert

Hej Eva. Jag är en man kring 50 som undrar hur jag ska agera? Jag lever just nu med familj, med sambo och två vuxna barn. Min sambo vill flytta för att hon behöver hitta tillbaka till sig själv och vi har haft ett ganska jobbigt förhållande under många år. Vi bråkar inte så ofta, […]

Läs mer →

Han porrsurfar, men vill inte ha sex – vad ska jag göra?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag lever i en relation sedan sju år tillbaka, vi är sambos sedan fyra år. Han vill inte lägga sig i sovrummet på kvällarna – han säger att kvällen blir för kort då. Istället  är han alltid uppe till 01-03 på natten även när vi arbetar. Han somnar i soffan och sover där hela […]

Läs mer →

Ska jag berätta om otroheten?

Fråga till Relationsexpert

Hej. Jag har varit tillsammans med min flickvän i ett år och vi är extremt kära i varandra, dock begick jag ett misstag för några månader sedan som jag behöver hjälp med. Jag var ute på krogen och drack med mina kompisar, när en tjej som jag hade en otrolig crush på för några år […]

Läs mer →

Hur ska jag komma vidare efter hans otrohet?

Fråga till Relationsexpert

Hej! Jag vet inte hur jag ska gå vidare efter att min man varit otrogen mot mej i fem månader. Jag fick ett sms från hans älskarinna och fick reda på det den vägen, för hon tyckte det var rätt att jag skulle veta. Det började med att jag skrev med en gammal vän till […]

Läs mer →