Ska jag ta levaxin för hypotyreos?

Opererades för giftstruma 1982, det blev akut eftersom jag var i en mycket stressad situation (adoption av ett 5-årigt barn med alla bokstavskombinationer). Sköldkörteln togs bort, men en liten "snutt" lämnades kvar. Fick Levaxin som jag ätit i 28 år, men sedan blev jag jättesjuk av varje tablett, 30 minuter efter att jag stoppat den i munnen.

Jag ville prova naturligt hormon, Thyroid, men det gick inte endokrinologen med på - han trodde inte alls på detta. Jag fick då prova Liothyronin tillsammans med Levaxin och blev ännu sjukare och fick sluta med Liothyronin (läkaren bestämde det) men skulle fortsätta med Levaxin.

Endokrinologen ville inte ta hand om mig - det blev läkaren på Hälsocentralen. Han visste inte så mycket så jag tvärslutade själv med Levaxin (helt vansinnigt men jag var så frustrerad) och var utan medicin i fyra månader och åt diverse från homeopatiska apoteket medan jag väntade och väntade på godkännande för att få Thyroid. Det blev godkänt - men det blev ju svårt med doseringen. Jag har nu ätit Thyroid-Erfa i nästan sex år, men har fått nya besvär som tyder på hypotyreos. Jag har tagit prover för fem dagar sedan.

TSH = 0.96
S-T4 = 13
S-T3 = 3,5

Min HC-läkare (samma som tidigare) tycker att jag ska ta tillskott av S-T3, men han vet inte om det går ihop med Thyroid-Erfa, så nu är det jag som ska avgöra om jag törs prova eller inte. Jag har ju dåliga erfarenheter sedan tidigare. Finns det homeopatisk T3 - Liothyronin eller något annat? Vad ska jag göra?

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga.

Jag förstår att detta är besvärligt för dig och det är svårt att veta vad som är bäst.

Det test som tas vid misstanke om sköldkörtelrubbningar är framförallt S-TSH, och dessa referensvärden bör ligga på  0,3-4,2 mE/l (millienheter per liter) för vuxna. Referensintervallet för TSH har gjorts snävare och låg tidigare på 0,4-4,7 mE/l, men sannolikt är ett övre värde på högst 2,5 att föredra. Du ligger alltså inom referensvärdet men väldigt lågt. Sen är det givetvis svårt att komma upp i bra värden när du har stor del bortopererad sköldkörtel. Om dessa värden är när du medicinerar, så låter det väldigt lågt. Sen har alla olika optimala värden, vilket försvårar detta ytterligare. Det som är ett bra värde för dig, kan vara ett helt annat för en annan person.

Problemet idag är att referensvärdet inom svensk sjukvård är väldigt brett, då ett referensintervall bygger på genomsnitt av resultat från prover på en stor grupp friska personer. Och vad anses som friskt? Idag har de flesta människor mer eller mindre problem med sin hälsa, så ett intervall skulle snarare baseras på optimala värden istället för ett värde baserad på andra människors hälsa.

Fritt T4 bör ligga mellan 12-22 pmol/L (tidigare referens 12-23 pmol/L) och fritt T3 bör ligga mellan 3,1.-6,8 pmol/L (tidigare referens 3,0-6,5 pmol/L). Du ligger alltså lågt även på dessa.

När det handlar om hormoner så är det svårt för mig att besvara din fråga, både av respekt till dina läkare men också för att detta är mycket komplext. Hormoner påverkas av allt som sker i kroppen, så det handlar inte bara om läkemedel eller kosttillskott, utan hur kroppen mår överlag.

Thyroid ERFA är ett receptbelagt läkemedel som består av torkad svinsköldkörtel och T3 består av hormoner med just T3. Fördelen med T3 är att kroppen annars behöver omvandla T4 till T3 och i detta fallet går du förbi hela den processen och tillför T3 som är redo att användas direkt i kroppen. Dock så har dessa liknande effekt i kroppen, så det kan nog vara svårt att få en bra dosering och kombination av dem. Isåfall rekommenderar jag att du uppsöker en läkare som är specialist på just detta och som kan hjälpa dig vidare. Du behöver isåfall uppsöka en privatläkare.

Det som gör det svårt för min del är att jag inte vet hur mycket du producerar på egen hand, iom att stora delar av din sköldkörtel är bortopererad. Det är en viktig del i detta. Såsom det är just nu, så har man inte en aning om hur mycket som produceras av dig själv och vad som tillförs via läkemedel.  Det är nog både det, och okunskap kring thyroid ERFA som gör att dina läkare backar. Och det är förståeligt, då detta är väldigt svåra frågor.

Jag vill också säga att det är vanligt att människor med hyothyreos och även andra sjukdomar, mår bra i början av sin medicinering och sedan behöver öka upp doserna successivt. Detta beror, såsom jag ser det, på att man endast medicinerar bort ett symtom, istället för att lösa orsaken till sjukdomsbesvären. De problem som gjort dig sjuk finns ju kvar, även om du medicinerar. Och samtidigt som du medicinerar, så blir grundproblemet bara värre och värre, och kräver högre doser för att hållas i schack. Egentligen skulle man ha kollat redan 1982 och sett över din livsstil och varför du fick giftstruma från första början. Det fanns en anledning till att du blev sjuk och om du inte har ändrat det som var tokigt då så finns anledningen sannolikt fortfarande kvar.

När symtom uppstår så försöker kroppen tala om för dig att något är fel. Om du tar läkemedel, så försvinner symtomet men inte orsaken. Det är ungefär som om oljelampan på bilen börjar blinka men vi ignorerar den och sätter ett plåster över. Till slut indikerar bilen att något är fel på andra sätt, till exempel genom att motorn skär. Kroppen fungerar likadant, och när man har problem så behöver man göra tvärtemot vad sjukvården gör, det vill säga se genom livsstilen och söka redan på orsaken, istället för att kortsiktigt trycka ner viktiga symtom som kroppen visar oss. Sen kan man givetvis medicinera under en övergångsfas för att må bättre, och för din del så är ju delar av din sköldkörtel bortopererad, men det långsiktiga arbetet bör inte handla om läkemedel utan om livsstilsförändringar.

Det viktigaste är nog på så vis inte att söka efter nya medicineringar utan att du tar reda på varför du blev sjuk från början och korrigerar detta. Min rekommendation är att du tar kontakt med en privatläkare inom området och en näringsterapeut och att dessa två, i samarbete, ser över dina värden, din livsstil, hur du äter, om du till exempel haft långvarig stress innan dina besvär började och så vidare.

Sen är det viktigt att du är noga varje gång du mäter dina TSH-värden, då dessa analyser är väldigt känsliga för förändringar. Du behöver till exempel undvika kaffe innan testet eftersom det påverkar THS-värdet och man bör inte ta dessa tester vid pågående infektion. Du bör ta dina läkemedel på exakt samma sätt och tidpunkt varje gång, samt ta testet vid exakt samma tid. Ett förslag brukar vara att alltid ta testet 10.00, då TSH-värdet verkar vara som mest stabilt och jämförbart vid just den tidpunkten. Det är också viktigt att ta hänsyn till kostförändringar, hormonförändringar (till exempel om du kommit i klimakteriet och tar östrogentillskott), samt andra stora förändringar i livsstilen.

En annan viktig aspekt är att många som lider av hypothyreos har brist på jod, och detta försvåras ytterligare på grund av att Levaxin ökar behovet av jod vilket bidrar till jodbrist i kroppens vävnader. Man bör alltid kontrollera sina jodvärden, särskilt om man intagit Levaxin under lång tid. Om man har jodbrist så är det stor risk att behandling med levaxin inte fungerar, utan att tillståndet till och med kan försämras.

Varma hälsningar
Zarah Öberg

Ställ din egen fråga till Zarah Öberg

Hur slutar jag med p-piller utan att få tillbaka min akne?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag vill väldigt gärna sluta med mina p-piller efter 15 års användning, med ett stopp under min graviditet för sex år sedan. Jag gjorde ett försök att sluta med p-piller (Yasmin) för två år sedan men jag drabbades då av akne i ansiktet, främst på kinderna, samt på hela ryggen och efter fyra månader […]

Läs mer →

Är vår problemhy genetisk?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag är en tjej på 19 år och har haft problem med min hy sen jag var 14,15 kanske och aldrig fått bukt på den. Testat krämer och nu även ekologiska och naturliga produkter. Min mamma hade lite dålig hy under sina tonår, min syster fick också dålig hy runt 20, hon är nu […]

Läs mer →

Hur kan jag lindra biverkningarna för min adhd-medicin?

Fråga till Näringsexpert

Jag äter adhd-medicin och får biverkningar i form av kraftig halsbränna. Omeprazol och liknande gör problemen värre så jag tror att jag kan ha brist på magsyra snarare än överskott. Jag undrar om jag kan ta betaine HCL, som ska hjälpa till med matsmältningen, och isåfall tillsammans med mat (är vegetarian) eller med medicinerna (upptaget […]

Läs mer →

Finns det något bot till mina sår på tungan?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 81 år, frisk, förutom vissa hjärtproblem som är medicinerade. Jag drabbades av hudsjukdomen lichen planus för sex år sedan. Det var smärtsamt. Lichen gick sedan över i lingua geografica, det vill säga fläckar på tungan, som var minst lika smärtsamt. Jag har konstanta sår – liknar afte (blåsor) på sidan av tungan, och […]

Läs mer →

Hur kan jag bli friskare och orka mer?

Fråga till Näringsexpert

Hej Var långtidssjukskriven i två år och har nu under 1, 5 år jobbat mig upp till 59 procent, men faller snabbt tillbaka i trötthet i kropp och hjärna så fort jag haft lite att göra. Väger 40 kilo för mycket på grund av oregelbundna måltider, stress och ångest vid utmattning. Äter den blodtryckssänkande medicinen […]

Läs mer →

Har jag fått hormonella obalanser efter förlossningen?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag är en ammande mamma till en tio månaders bebis och har de senaste månaderna haft ”känningar” i nedre buk/livmoder som om mens och ägglossning är på gång igen. I samband med dessa får jag hög feber, kräkningar och sjukdomskänning i kroppen (huvudvärk, ont i leder) så pass illa att jag blir sängliggandes. […]

Läs mer →

Vilken tidpunkt bör jag ta B-vitamin?

Fråga till Näringsexpert

Hej, jag tar omeprazol varje morgon, på grund av ett magmunsbråck. Jag har hört att man har svårt att tillgodogöra sig B-vitaminer i samband med omeprazol. Är det bättre att ta B-vitamin på kvällen eller spelar det ingen roll? Finns det andra kosttillskott/vitaminer som inte heller går så bra ihop med omeprazol? Tacksam för svar.

Läs mer →

Hjälp – jag vågar inte äta något!

Fråga till Näringsexpert

Hej. Enligt läkaren jag har 18 procent njurfunktion kvar… När jag hörde det känner jag att jag inte vågar äta nånting. Vad ska jag äta och hur ska jag äta?

Läs mer →

Hur ska man äta om man har Crohns sjukdom?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Sedan en tid tillbaka har jag fått diagnosen Crohns sjukdom (med största sannolikhet i alla fall). Har inte fått några särskilda kostrekommendationer från min läkare. Har på senare tid läst en del om antiinflammatorisk kost och börjat tänka att det kanske skulle vara bra för just en autoimmun och inflammatorisk sjukdom. Verkar som att […]

Läs mer →

Vad kan man göra åt hög ämnesomsättning? 

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag har en son som under perioder sen han var 12 år haft hög ämnesomsättning. Han reagerar direkt med trötthet och är hängig, varm och deppig. Varje gång han har lämnat blodprov har det visat på förhöjd ämnesomsättning. Än så länge har läkarna inte gjort något (ligger på gränsvärdet)  mer än uppmanat honom att […]

Läs mer →

Vilka kosttillskott ska jag ge mina barn?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Har tre tjejer på 6,8 och 11 år. Den äldsta med lite autistiska drag. Vilka mineraler/vitaminer ska jag ge och i vilka doser?

Läs mer →

Kan alger råka “rensa” mina läkemedel ur kroppen?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag har epilepsi sedan åtta år tillbaka (är nu 28). De triggas igång av stress, för lite sömn, alkohol (är nykter nu), press och för lite näring. Jag undrar om det finns några risker med att ta Spirulina i samband med antiepileptika, jag tar Lamotrigin och Levetiracetam. Lamotrigin fick jag i samband med […]

Läs mer →

Bör jag äta mjölksyrabakterier inför operation?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag läste i boken “Förbättra din tarmflora” att man inte ska äta mjölksyretabletter direkt efter en operation. Men har också läst att det är bra att äta det inför och efter en operation för att öka immunförsvaret. Jag ska göra en operation om ett par månader och kommer då även få äta antibiotika, då […]

Läs mer →

Kan jag behandla min leukoplaki med vitamintillskott?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag har sedan några år fått diagnosen leuplaki i munnen och läste precis att det finns forskning som visar att detta kan behandlas med vitamintillskott. Min tandläkare har inte sagt något om det här men min erfarenhet är att den så kallade vanliga vården inte har den här typen av kunskap. Dels läste jag […]

Läs mer →

Hur går min medicin ihop med mina tillskott?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag har ätit enalapril 20 mg/dag under flera år (på grund av förhöjt blodtryck ibland). Jag undrar hur går det ihop med kosttillskott med MSM-pulver? Och hur går enalapril ihop med kosttillskott med magnesiumpulver? Tacksam för ditt svar.

Läs mer →

Varför har jag onormalt höga värden vitamin B6 och Q10?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Har varit hos en näringsterapeut som skickat prover till Tyskland. Proverna visar bland annat onormalt höga värden av vitamin B6 och Q10. Har inte ätit tillskott av dessa. Vad kan de höga värdena bero på och vad har det för betydelse? Terapeuten visste inte.

Läs mer →

Var hittar jag en näringsexpert?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag undrar om du kan säga mig var jag kan hitta närmaste näringsexpert? Jag har länge levt med hög stress och allt blev ännu värre i samband med separation för 2 år sedan. Jag är laktosintolerant och har nu också fått höga pth-värden och ska utredas. Fick börja äta stämningshöjande i höstas för jag […]

Läs mer →

Vad beror min migrän på?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag har migrän varje månad inför eller under min mens, jag är 45 år och haft dessa besvär sedan jag blev 40. Jag funderar på om det har med östrogen att göra, eller något annat hormon. Hur kan jag få reda på detta och finns det någon behandling? Kan nämna att jag också […]

Läs mer →

Var kan man ta tarmfloratest och få rekommendationer?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Var kan man ta tarmfloratest och få rekommendationer? Få reda på vilka dåliga bakterier man har? Jag har gjort gastroskopi. Fick veta att jag har mycket dåliga bakterier. Har även nästan kronisk depression, utmattning och ångest i skov. Äter antidepressiva, esomeprazol och metmorfin.  

Läs mer →

Hjälp vid inflammerad tarm?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Har en son som har problem med sin inflammerade tarm. Han har varit sjuk nu över tre år och inte kunnat jobba. Har tagit bort mjölkprodukter förutom getyogurt gluten och socker. Lagt om sin kost med kött och grönsaker, bär och nötter. Genom gått behandling med olika örter och haft candida. Blivit sakta […]

Läs mer →

Min sexåring kräks och har ofta magont – kan det vara brist på saltsyra?

Fråga till Näringsexpert

Hejsan! Jag har en liten kille på snart sex år som har många av dessa symtom som du ibland beskrivit… Han har jämt ont i magen, kräks ofta, drabbas av magsjuka, pruttar och rapar, äter konstant, uppsvälld i magen. Sen har han eksem oxå. Man har gett honom diagnos atopisk eksem och tagit ett flertal […]

Läs mer →

Hur ska jag dela upp mina mineraler och vitaminer?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag funderar på hur jag ska dela upp mina mineraler och vitaminer. Äter även Levaxin och Liothyronin. De tillskott jag behöver/tar: – Järn – B-vitaminer – innehåller även magnesium. – Folsyra – Omega-3 – D-vitamin

Läs mer →

Illaluktande urin – kan det vara njurarna?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 54 år och har sedan 48 år tillbaka diabetes typ 1. Jag  har de senaste åren fått mer och mer illaluktande urin och är lite orolig över mina njurar. Jag känner mig ofta trött och kraftlös annars utan större problem. Enligt läkarnas rutinkontroller fungerar mina njurar optimalt. Har du några idéer vad det […]

Läs mer →

Hur får jag i mig kalcium utan att dricka mjölk?

Fråga till Näringsexpert

Jag har benskörhet. Har fått behandling med Aclastra (spruta). Jag har ätit yoghurt och mjölk tills för två år sedan. Jag har också hypothyreos, celiaki och laktosintolerans. Jag har varit i kontakt med en näringsfysiolog angående min sköldkörtel. Hon sa att mjölken skulle jag sluta då man inte tar upp näringsämnena på grund av att […]

Läs mer →

Vad kan jag göra för att undvika att gå in i väggen?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 52 år och blev för ett drygt år sedan (hade då just passerat menopaus) mer och mer trött, trög och utmattad, gick upp i vikt och tappade det mesta av min ork. När jag till slut sökte hjälp, visade det sig att jag hade fått hypotyreos. Jag blev ordinerad Levaxin, och började efter […]

Läs mer →

Vad kan jag ta för minnesproblem och ont i lederna?

Fråga till Näringsexpert

Jag har sen 20-årsåldern haft epilepsi som försvårades efter en olycka. Jag fick dock inget ärr på hjärnan. Till en början var anfallen jättesvåra, men efter att ha plockat bort medicinen Keppra blev jag bättre. Jag använder fortfarande Lamictal. Jag har också börjat att få minnesproblem och lite ont i lederna. Jag använder CBD-olja och […]

Läs mer →

Jag är kvinna och tappar hår på huvudet, men får hår på kroppen – hjälp!

Fråga till Näringsexpert

Jag är en 43-årig kvinna som är frisk och tränar cirka fem gånger i veckan – styrketräning och kondition. Jag är i bra form och känner mig stark. Jag började tappa stora mängder hår för drygt ett hår sedan och har tagit mycket prover men allt var bra. Sedan augusti i fjol har jag fått […]

Läs mer →

Hur ska jag ta kalcium, järn och magnesium?

Fråga till Näringsexpert

Jag  gjorde en gastric  bypass för cirka tio år sedan. Jag tar bland annat kalcium, järn och magnesium. På apoteket säger de att dessa inte ska tas samtidigt. Vilka är det som inte går ihop? Ska de tas vid tre olika tider? Och hur är det med kaffe? Jag dricker kaffe med mjölk varje morgon. […]

Läs mer →

Är det bättre att sänka kolesterol med tillskott än med medicin?

Fråga till Näringsexpert

Jag har fått utsrkivet Rosuvastatin Accord, 10 mg, men vill inte gärna äta dem. Jag har nu börjat att äta Redasin istället, 2  tabletter/dag. Jag undrar om det är lika illa för kroppen att sänka kolesterolhalten på den vägen. Kroppen behöver ju kolesterol…. Väl?

Läs mer →

Hur ska jag ta mina tillskott?

Fråga till Näringsexpert

Jag har diabetes och sklerodermi, fibromyalgi, Sjögrens syndrom. Jag tar Redasin, rosenrot, magnesium och ska börja med MSM och C-vitamin. Vid vilken tid på dagen ska jag ta dem. Tar alla på morgonen nu. Finns det något annat kosttillskott du kan rekommendera mig.

Läs mer →

Kan jag balansera mina värden och slippa medicinera med Levaxin?

Fråga till Näringsexpert

Hej, för tre år sedan blev jag först “gladstressad” och uppvarvad av en händelse, och fick därefter sömnbrist och jobb-stress i kombination med privat stress. Jag gick ner mycket i vikt och kände som jag hade feber – hypertyreoskänsla? Efter en tid gick allt långsamt, jag orkade inte gå fort, jag stannade i halva trappan […]

Läs mer →

Krockar ashwagandha med min medicin?

Fråga till Näringsexpert

Jag undrar om jag kan äta ashwaganda samtidigt som citalopram för att få bukt mot min ångest? Eller krockar de?

Läs mer →

Hur kan jag få bukt med min tröga mage?

Fråga till Näringsexpert

Jag har mer eller mindre haft problem med min mage då och då sen jag var gravid för 16 år sedan. Detta har lett till att jag har fått hemorrojder och analsprickor vid några tillfällen. För drygt tre år sedan så blev min mage ännu sämre och det kändes som att jag inte hade något […]

Läs mer →

Vad kan jag göra för att slippa ömma muskler?

Fråga till Näringsexpert

Jag har väldigt stumma och ömma muskler (eller är det bindväven?) och även ofta stel axel  och öm höft (båda vänster). Jag får massage, men det hjälper inte. Jag kör ganska hård träning just nu, två gånger i veckan. Jag har knölstruma och äter Levaxin, mina blodprov har varit ‘normala”. Jag äter också blodtrycksmedicin. Båda […]

Läs mer →