Ska jag ta levaxin för hypotyreos?

Opererades för giftstruma 1982, det blev akut eftersom jag var i en mycket stressad situation (adoption av ett 5-årigt barn med alla bokstavskombinationer). Sköldkörteln togs bort, men en liten "snutt" lämnades kvar. Fick Levaxin som jag ätit i 28 år, men sedan blev jag jättesjuk av varje tablett, 30 minuter efter att jag stoppat den i munnen.

Jag ville prova naturligt hormon, Thyroid, men det gick inte endokrinologen med på - han trodde inte alls på detta. Jag fick då prova Liothyronin tillsammans med Levaxin och blev ännu sjukare och fick sluta med Liothyronin (läkaren bestämde det) men skulle fortsätta med Levaxin.

Endokrinologen ville inte ta hand om mig - det blev läkaren på Hälsocentralen. Han visste inte så mycket så jag tvärslutade själv med Levaxin (helt vansinnigt men jag var så frustrerad) och var utan medicin i fyra månader och åt diverse från homeopatiska apoteket medan jag väntade och väntade på godkännande för att få Thyroid. Det blev godkänt - men det blev ju svårt med doseringen. Jag har nu ätit Thyroid-Erfa i nästan sex år, men har fått nya besvär som tyder på hypotyreos. Jag har tagit prover för fem dagar sedan.

TSH = 0.96
S-T4 = 13
S-T3 = 3,5

Min HC-läkare (samma som tidigare) tycker att jag ska ta tillskott av S-T3, men han vet inte om det går ihop med Thyroid-Erfa, så nu är det jag som ska avgöra om jag törs prova eller inte. Jag har ju dåliga erfarenheter sedan tidigare. Finns det homeopatisk T3 - Liothyronin eller något annat? Vad ska jag göra?

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga.

Jag förstår att detta är besvärligt för dig och det är svårt att veta vad som är bäst.

Det test som tas vid misstanke om sköldkörtelrubbningar är framförallt S-TSH, och dessa referensvärden bör ligga på  0,3-4,2 mE/l (millienheter per liter) för vuxna. Referensintervallet för TSH har gjorts snävare och låg tidigare på 0,4-4,7 mE/l, men sannolikt är ett övre värde på högst 2,5 att föredra. Du ligger alltså inom referensvärdet men väldigt lågt. Sen är det givetvis svårt att komma upp i bra värden när du har stor del bortopererad sköldkörtel. Om dessa värden är när du medicinerar, så låter det väldigt lågt. Sen har alla olika optimala värden, vilket försvårar detta ytterligare. Det som är ett bra värde för dig, kan vara ett helt annat för en annan person.

Problemet idag är att referensvärdet inom svensk sjukvård är väldigt brett, då ett referensintervall bygger på genomsnitt av resultat från prover på en stor grupp friska personer. Och vad anses som friskt? Idag har de flesta människor mer eller mindre problem med sin hälsa, så ett intervall skulle snarare baseras på optimala värden istället för ett värde baserad på andra människors hälsa.

Fritt T4 bör ligga mellan 12-22 pmol/L (tidigare referens 12-23 pmol/L) och fritt T3 bör ligga mellan 3,1.-6,8 pmol/L (tidigare referens 3,0-6,5 pmol/L). Du ligger alltså lågt även på dessa.

När det handlar om hormoner så är det svårt för mig att besvara din fråga, både av respekt till dina läkare men också för att detta är mycket komplext. Hormoner påverkas av allt som sker i kroppen, så det handlar inte bara om läkemedel eller kosttillskott, utan hur kroppen mår överlag.

Thyroid ERFA är ett receptbelagt läkemedel som består av torkad svinsköldkörtel och T3 består av hormoner med just T3. Fördelen med T3 är att kroppen annars behöver omvandla T4 till T3 och i detta fallet går du förbi hela den processen och tillför T3 som är redo att användas direkt i kroppen. Dock så har dessa liknande effekt i kroppen, så det kan nog vara svårt att få en bra dosering och kombination av dem. Isåfall rekommenderar jag att du uppsöker en läkare som är specialist på just detta och som kan hjälpa dig vidare. Du behöver isåfall uppsöka en privatläkare.

Det som gör det svårt för min del är att jag inte vet hur mycket du producerar på egen hand, iom att stora delar av din sköldkörtel är bortopererad. Det är en viktig del i detta. Såsom det är just nu, så har man inte en aning om hur mycket som produceras av dig själv och vad som tillförs via läkemedel.  Det är nog både det, och okunskap kring thyroid ERFA som gör att dina läkare backar. Och det är förståeligt, då detta är väldigt svåra frågor.

Jag vill också säga att det är vanligt att människor med hyothyreos och även andra sjukdomar, mår bra i början av sin medicinering och sedan behöver öka upp doserna successivt. Detta beror, såsom jag ser det, på att man endast medicinerar bort ett symtom, istället för att lösa orsaken till sjukdomsbesvären. De problem som gjort dig sjuk finns ju kvar, även om du medicinerar. Och samtidigt som du medicinerar, så blir grundproblemet bara värre och värre, och kräver högre doser för att hållas i schack. Egentligen skulle man ha kollat redan 1982 och sett över din livsstil och varför du fick giftstruma från första början. Det fanns en anledning till att du blev sjuk och om du inte har ändrat det som var tokigt då så finns anledningen sannolikt fortfarande kvar.

När symtom uppstår så försöker kroppen tala om för dig att något är fel. Om du tar läkemedel, så försvinner symtomet men inte orsaken. Det är ungefär som om oljelampan på bilen börjar blinka men vi ignorerar den och sätter ett plåster över. Till slut indikerar bilen att något är fel på andra sätt, till exempel genom att motorn skär. Kroppen fungerar likadant, och när man har problem så behöver man göra tvärtemot vad sjukvården gör, det vill säga se genom livsstilen och söka redan på orsaken, istället för att kortsiktigt trycka ner viktiga symtom som kroppen visar oss. Sen kan man givetvis medicinera under en övergångsfas för att må bättre, och för din del så är ju delar av din sköldkörtel bortopererad, men det långsiktiga arbetet bör inte handla om läkemedel utan om livsstilsförändringar.

Det viktigaste är nog på så vis inte att söka efter nya medicineringar utan att du tar reda på varför du blev sjuk från början och korrigerar detta. Min rekommendation är att du tar kontakt med en privatläkare inom området och en näringsterapeut och att dessa två, i samarbete, ser över dina värden, din livsstil, hur du äter, om du till exempel haft långvarig stress innan dina besvär började och så vidare.

Sen är det viktigt att du är noga varje gång du mäter dina TSH-värden, då dessa analyser är väldigt känsliga för förändringar. Du behöver till exempel undvika kaffe innan testet eftersom det påverkar THS-värdet och man bör inte ta dessa tester vid pågående infektion. Du bör ta dina läkemedel på exakt samma sätt och tidpunkt varje gång, samt ta testet vid exakt samma tid. Ett förslag brukar vara att alltid ta testet 10.00, då TSH-värdet verkar vara som mest stabilt och jämförbart vid just den tidpunkten. Det är också viktigt att ta hänsyn till kostförändringar, hormonförändringar (till exempel om du kommit i klimakteriet och tar östrogentillskott), samt andra stora förändringar i livsstilen.

En annan viktig aspekt är att många som lider av hypothyreos har brist på jod, och detta försvåras ytterligare på grund av att Levaxin ökar behovet av jod vilket bidrar till jodbrist i kroppens vävnader. Man bör alltid kontrollera sina jodvärden, särskilt om man intagit Levaxin under lång tid. Om man har jodbrist så är det stor risk att behandling med levaxin inte fungerar, utan att tillståndet till och med kan försämras.

Varma hälsningar
Zarah Öberg

Ställ din egen fråga till Zarah Öberg

Hur kan jag öka mina chanser att bli gravid igen?

Fråga till Näringsexpert

Jag har nyss fyllt 45 år och slutade amma min snart 2-årige pojke i januari i år. Jag har haft mens sedan två månader efter förlossningen men den har varit oregelbunden, allt mellan 24-34 dagarscykler. Jag har också fått PMS i form av mensvärk, trötthet och irritation som kommer cirka en vecka innan mens. Jag […]

Läs mer →

Vilka kosttillskott kan blandas?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag undrar om du kan ge råd kring mitt bruk av kosttillskott. Finns det något uppenbart olämpligt i den kombination som jag använder mig av? Ungefär 9-10 månader om året tar jag dagligen hudvårdande kapslar på grund av känslighet mot solljus, innehållande gammalinolensyra GLA 20 mg, E-vitamin 7 mg, karotenoider 6 mg. Nyligen […]

Läs mer →

Vad gäller egentligen kring jodbrist vid sköldkörtelsjukdom?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag läste ditt svar på en fråga om man kan ta Tyrosin om man har underfunktion på sköldkörteln och därför måsta ta Levaxin dagligen i utprövad dos. Jag reagerade på att du inte nämnde att den absolut vanligaste orsaken till underfunktion i västvärlden i dag är autoimmunitet. Inte jodbrist! Jodbrist var ett problem […]

Läs mer →

Fungerar min medicin om jag samtidigt tar vitamin B5?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag är 15 år och har akne. Jag har sett att det finns ett kosttillskott, B5, som kan hjälpa vid akne. Men jag undrar om jag kan kombinera vitaminen med mina andra mediciner? Jag tar atarax vid behov och en insomningstablett dagligen. Skulle min medicin fungera som vanligt om jag tar vitaminen B5?

Läs mer →

Varför får jag så mycket slem i halsen?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Det är så att när jag blev gravid med andra barnet så har jag haft mycket problem med slem i halsen. Jag spottar minst 20 gånger om dagen. När jag anstränger mig så blir det ännu mer slem i halsen och det blir svårare att andas. Inte alltid lätt att få ut slemmet heller. […]

Läs mer →

Kan jag kombinera levaxin med ashwagandha?

Fråga till Näringsexpert

Jag äter levaxin, atorvastatin och enalapril och undrar om det går att kombinera med kosttillskott som Q10, ashwagandha och D3-vitamin? Har många funderingar runt statiner då det finns mycket negativt att läsa på nätet om det läkemedlet. Jag skulle vilja sluta med statinerna och ta prover för att kontrollera mina värden. Men då läkarna tycker […]

Läs mer →

Har jag hormonell obalans?

Fråga till Näringsexpert

Jag vill fråga dig om hormoner och obalans. Jag är 31 år gammal och har försökt att bli med barn med min man sedan augusti ifjol, men vi har inte lyckats. Jag har ingen sexlust, utan den enda tid jag har sex med min man är bara när jag tror att jag har ägglossning. Min […]

Läs mer →

Hjälp – min mens har inte kommit tillbaka sen jag slutade med p-piller!

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Sett att du har kunskap inom många områden som också berör mina problem. Jag slutade med p-piller för 2,5 år sedan och har sedan dess inte fått tillbaka min mens, och inte heller ägglossning vad jag vet. Jag har tidigare tränat ganska hårt men har under ett år gått ner i träningsmängd och […]

Läs mer →

Vågar jag ge min bebis spirulina?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah!! Jag har en fråga angående min dotter som är tio månader om en vecka. Hon är för tidigt född, ungefär vecka 35. Jag vill ge henne bra mat för att hon ska växa bättre, då hon är lite kort i växten. Hon får ersättning och jag gör banan- och avokadosmoothie med kokosvatten till […]

Läs mer →

Vad beror tröttheten på?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah. Jag gör ett försök att skriva här utifrån artiklarna jag läst där din kunskap gav mig ett liiitet hopp om att få råd. Kort historia. Har varit trött så länge jag kan minnas och detta har till slut lett till en ohållbar livssituation. Jag ska inte heller sticka under stolen med att jag […]

Läs mer →

Hur ska jag kombinera kosttillskotten?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag tar kosttillskott sedan en tid tillbaka och tycker jag får bra effekt, men tycker samtidigt det är svårt att veta hur man ska kombinera dem och ifall de “slår ut” varandra, skulle därför vilja be om lite råd. Jag har lactiplus på morgon och kväll, alltså probiotika som också innehåller c-vitamin, selen och […]

Läs mer →

Kan jag ta jättenattljusolja ihop med antidepressiva?

Fråga till Näringsexpert

Hej Jag har hört talas om att jättenattljusolja kan skapa interaktioner om den tas ihop med antidepressiva men hittar väldigt lite information på svenska om detta. När jag söker på engelska hittar jag lite motsägelsefulla fakta, vissa säger att de interagerar med vissa antidepressiva men inte hur och vilka, medan andra säger nej. Vad gäller? […]

Läs mer →

Varför blir inte magkatarren bättre?

Fråga till Näringsexpert

Hej, har tagit omeprazol morgon och kväll i tre veckor, men suget försvinner inte. Vaknar till och med på nätterna vilket gör livet i allmänhet lite sämre. Inga sura uppstötningar eller dylikt. Vad ska jag göra? Vad är matsmältningsenzym? Bor inte i Sverige och i dessa coronatider drar jag mig för att uppsöka sjukhuset. Vore […]

Läs mer →

Krockar alvedon med magnesium?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag tar Alvedon och gör det även på kvällen innan jag ska lägga mig. Tar även magnesium på kvällen och nu undrar jag om dessa krockar med varandra?

Läs mer →

Hjälp – är i i klimakteriet och får återkommande urinvägsinfektioner!

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag har haft återkommande urinvägsinfektioner sen jag kom i klimakteriet och har ätit penicillinkur efter penicillinkur. Nu har jag sett en lingonjuice som ska vara bra mot urinvägsinfektioner, frågan är om jag får ta den för den innehåller taniner och björkbladsextrakt? Jag får inte ta tranbär enligt apotekspersonalen, för att jag äter blodförtunnande. Har […]

Läs mer →

Hur blir jag av med en Hp-infektion?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Jag har låga järndepåer. Kan biopsi från magsäcken/tolvfingertarmen och avföringstest ge olika svar på Helicobacter pylori, det som i vanligt tal kallas för magsårsbakterier? Kan Hp-bakterier gömma sig i slemhinnan och kan de hindra järnupptag, näring och sänka saltsyran? Kan man bli av med Hp-infektion med Holistic Ultra balans och Ultra detox eller […]

Läs mer →

Vad beror mina obalanser på?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Har sedan länge obalans i kroppen. Fick veta att jag har sten och polyper i gallblåsan, har även klåda i armhålan och på ryggen. Har väldigt torr hud, har pollenallergi och även allergi mot gluten och laktos. Lider dessutom av fibromyalgi, artros och sömnproblem. Äter glutenfritt, lite yoghurt ibland, grönsaker och frukt. Tar […]

Läs mer →

Jag är vegan – vilka vitaminer kan jag ta ihop?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag är vegan sedan årsskiftet och har nu inhandlat en del vitaminer och mineraler. Magnesium, zink, selen, järn, omega-3 och B12. Vilka av dessa bör jag ta ihop? Tänker om jag bör ta vissa på morgonen och vissa på kvällen? Mitt järnvärde har varit bra tidigare så vill inte ta järn varje dag, inte […]

Läs mer →

Hur får jag tillbaka min sexlust?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag försöker bli gravid men sexlusten är tyvärr inte på topp. Har läst att L-Argiplex kan hjälpa till så vill gärna prova detta. Undrar bara om det går ihop med min antidepressiva medicin Brintelix?

Läs mer →

Hur använder jag oreganoolja?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag hörde att oreganoolja är bra att ha i sitt husapotek vid virusinfektioner av olika slag. Köpte en flaska ren vild oreganoolja och det står på flaska att det är typ livsfarligt att inta oljan. Överallt på nätet står dock att man ska inta oreganoolja utspädd med till exemepl olivolja, och jag undrar om […]

Läs mer →

Hur testar jag min hormonbalans?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag skulle vilja undersöka min hormonbalans, var kan jag vända mig för att göra ett sådant test?

Läs mer →

Höjer KSM 66 blodtrycket?

Fråga till Näringsexpert

Hej. Har tagit KSM 66 i en vecka. En tablett på morgonen. Nu är det så att sen jag började så är jag uppe i varv på nätterna. Mer oro i kroppen än innan. Höjer de blodtrycket? Medicinerar nämligen mot högt blodtryck. Ska jag ta en tablett var annan dag? Med vänlig hälsning E  

Läs mer →

Hur påverkar glutamin blodsockret?

Fråga till Näringsexpert

Hej Är det  någon skillnad på kosttillskott L-glutamin och glutamin? Är pulver bästa sätt att ta det? Hur påverkar glutamin blodsockret. Kan det användas tillsammans med tabletter  för diabetes – Metformin. Hur påverkar glutamin blodets koagulationsförmåga. Äter blodförtunnande medicin Pradexa.    

Läs mer →

Kan jag få låga hormonhalter trots p-piller?

Fråga till Näringsexpert

Hej Jag läste ditt svar angående svettningar på natten att det beror på låga halter av hormoner. Jag har provat olika preventivmedel och det fungerar ett tag sedan får jag tillbaka mina svettningar på natten och andra problem. Nu äter jag Zoley som fungerade super 2 kartor men sedan jag började på tredje kartan så […]

Läs mer →

Hur blir jag fri upprepade förkylningar?

Fråga till Näringsexpert

Hej!  Under snart tre månader har jag varit sjuk. Blev förkyld precis efter nyår och blev sängliggandes med halsont, feber och ont i näsan. Fick vara frisk några dagar sen kom det tillbaka igen, samma som innan. Denna gång hann det inte gå över innan det tog omtag. Även haft vit beläggning i halsen alla […]

Läs mer →

Var hittar jag algolja?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Hur ser algolja ut, var kan man hitta det? Kollade på nätet men så många det finns, vilken är bäst av dom funderar man ju på.  

Läs mer →

Har IBS och gallsten – vad bör jag äta?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag har sedan jag var yngre, är 45 år i dag, haft problem med förstoppningar. Nu i vuxen ålder fick jag diagnosen IBS men också konstaterat att jag har gallstenar. Jag får ibland mindre gallbesvär och vet att vissa saker triggar mer än andra som till exempel lax och avokado. Kan du råda […]

Läs mer →

Hur mycket magnesium kan det vara i en spirulinatablett?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag undrar hur mycket magnesium kan det vara i en spirulinatablett? Jag tar tre stycken magnesium två gånger om dagen och undrar om det är tillräckligt?! ( Jag är 72 år)

Läs mer →

Riskerar jag obalans mellan aminosyror eller signalsubstanser?

Fråga till Näringsexpert

Hej, har efter förslag av en naturläkare ätit L-Teanin i cirka en månad, och gått över till GABA 500mg. Undrar om jag riskerar obalans mellan aminosyror eller signalsubstanser? Ska jag vara uppmärksam på något särskilt eller komplettera med en antagonist? Tycker GABA fungerar lugnande och förbättrar mitt mående då det dämpar ångest och kronisk stress.

Läs mer →

Ska jag testa en korttidsbehandling med omeprazol?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag har ganska svåra magkatarrsliknande symptom med främst illamående vid tom mage och sur mat, svårighet att få i mig mat, ibland svidande känsla i magen och lite halsbränna. Har även trög mage. Jag har försökt egenbehandla med mild mat (potatis, ris, isbergssallad, gurka, morot, banan, lite kyckling och lax, glutenfritt bröd mest på […]

Läs mer →

Kan jag kombinera saffransextrakt med magnesium?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag har sen cirka sex år tillbaka haft starka spänningar och sammandragningar i kroppen, och när jag sover så vaknar jag cirka tio gånger per natt, varje gång jag vänder på mig. Oftast är jag vaken mellan 1-5 minuter innan jag enkelt somnar om igen. Så för att försöka skapa mer avslappning och ostörd […]

Läs mer →

Varför svettas jag på natten?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 35 år och har två barn. Jag har de senaste 2-3 åren haft mycket svettningar under natten när jag sover. Jag vaknar av att hela jag är jättesvettig (sover oftast i linne) och att hela sängen är sjöblöt. Jag kontaktade vårdcentralen i våras för att kolla upp detta och de tog då ett […]

Läs mer →

Går det att kombinera d-vitamin med annan medicin?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Det skrivs mycket om d-vitamin, hur går det att kombinera med pradaxa som minskar risken för blodpropp, metoprolol som behandlar högt blodtryck och sanddoz som är mot allergi?

Läs mer →

Finns det något naturligt jag kan ta för ökad sexlust?

Fråga till Näringsexpert

Hej, jag är över klimakteriet, 62 år. Hade bröstcanser 2006 och tar därför inte östrogen. Har nyligen börjat med ovesterinkräm mot torrhet i slidan. Min fråga är om det finns något bioidentiskt eller naturligt att ta för ökad sexlust?

Läs mer →