Ska jag ta levaxin för hypotyreos?

Opererades för giftstruma 1982, det blev akut eftersom jag var i en mycket stressad situation (adoption av ett 5-årigt barn med alla bokstavskombinationer). Sköldkörteln togs bort, men en liten "snutt" lämnades kvar. Fick Levaxin som jag ätit i 28 år, men sedan blev jag jättesjuk av varje tablett, 30 minuter efter att jag stoppat den i munnen.

Jag ville prova naturligt hormon, Thyroid, men det gick inte endokrinologen med på - han trodde inte alls på detta. Jag fick då prova Liothyronin tillsammans med Levaxin och blev ännu sjukare och fick sluta med Liothyronin (läkaren bestämde det) men skulle fortsätta med Levaxin.

Endokrinologen ville inte ta hand om mig - det blev läkaren på Hälsocentralen. Han visste inte så mycket så jag tvärslutade själv med Levaxin (helt vansinnigt men jag var så frustrerad) och var utan medicin i fyra månader och åt diverse från homeopatiska apoteket medan jag väntade och väntade på godkännande för att få Thyroid. Det blev godkänt - men det blev ju svårt med doseringen. Jag har nu ätit Thyroid-Erfa i nästan sex år, men har fått nya besvär som tyder på hypotyreos. Jag har tagit prover för fem dagar sedan.

TSH = 0.96
S-T4 = 13
S-T3 = 3,5

Min HC-läkare (samma som tidigare) tycker att jag ska ta tillskott av S-T3, men han vet inte om det går ihop med Thyroid-Erfa, så nu är det jag som ska avgöra om jag törs prova eller inte. Jag har ju dåliga erfarenheter sedan tidigare. Finns det homeopatisk T3 - Liothyronin eller något annat? Vad ska jag göra?

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga.

Jag förstår att detta är besvärligt för dig och det är svårt att veta vad som är bäst.

Det test som tas vid misstanke om sköldkörtelrubbningar är framförallt S-TSH, och dessa referensvärden bör ligga på  0,3-4,2 mE/l (millienheter per liter) för vuxna. Referensintervallet för TSH har gjorts snävare och låg tidigare på 0,4-4,7 mE/l, men sannolikt är ett övre värde på högst 2,5 att föredra. Du ligger alltså inom referensvärdet men väldigt lågt. Sen är det givetvis svårt att komma upp i bra värden när du har stor del bortopererad sköldkörtel. Om dessa värden är när du medicinerar, så låter det väldigt lågt. Sen har alla olika optimala värden, vilket försvårar detta ytterligare. Det som är ett bra värde för dig, kan vara ett helt annat för en annan person.

Problemet idag är att referensvärdet inom svensk sjukvård är väldigt brett, då ett referensintervall bygger på genomsnitt av resultat från prover på en stor grupp friska personer. Och vad anses som friskt? Idag har de flesta människor mer eller mindre problem med sin hälsa, så ett intervall skulle snarare baseras på optimala värden istället för ett värde baserad på andra människors hälsa.

Fritt T4 bör ligga mellan 12-22 pmol/L (tidigare referens 12-23 pmol/L) och fritt T3 bör ligga mellan 3,1.-6,8 pmol/L (tidigare referens 3,0-6,5 pmol/L). Du ligger alltså lågt även på dessa.

När det handlar om hormoner så är det svårt för mig att besvara din fråga, både av respekt till dina läkare men också för att detta är mycket komplext. Hormoner påverkas av allt som sker i kroppen, så det handlar inte bara om läkemedel eller kosttillskott, utan hur kroppen mår överlag.

Thyroid ERFA är ett receptbelagt läkemedel som består av torkad svinsköldkörtel och T3 består av hormoner med just T3. Fördelen med T3 är att kroppen annars behöver omvandla T4 till T3 och i detta fallet går du förbi hela den processen och tillför T3 som är redo att användas direkt i kroppen. Dock så har dessa liknande effekt i kroppen, så det kan nog vara svårt att få en bra dosering och kombination av dem. Isåfall rekommenderar jag att du uppsöker en läkare som är specialist på just detta och som kan hjälpa dig vidare. Du behöver isåfall uppsöka en privatläkare.

Det som gör det svårt för min del är att jag inte vet hur mycket du producerar på egen hand, iom att stora delar av din sköldkörtel är bortopererad. Det är en viktig del i detta. Såsom det är just nu, så har man inte en aning om hur mycket som produceras av dig själv och vad som tillförs via läkemedel.  Det är nog både det, och okunskap kring thyroid ERFA som gör att dina läkare backar. Och det är förståeligt, då detta är väldigt svåra frågor.

Jag vill också säga att det är vanligt att människor med hyothyreos och även andra sjukdomar, mår bra i början av sin medicinering och sedan behöver öka upp doserna successivt. Detta beror, såsom jag ser det, på att man endast medicinerar bort ett symtom, istället för att lösa orsaken till sjukdomsbesvären. De problem som gjort dig sjuk finns ju kvar, även om du medicinerar. Och samtidigt som du medicinerar, så blir grundproblemet bara värre och värre, och kräver högre doser för att hållas i schack. Egentligen skulle man ha kollat redan 1982 och sett över din livsstil och varför du fick giftstruma från första början. Det fanns en anledning till att du blev sjuk och om du inte har ändrat det som var tokigt då så finns anledningen sannolikt fortfarande kvar.

När symtom uppstår så försöker kroppen tala om för dig att något är fel. Om du tar läkemedel, så försvinner symtomet men inte orsaken. Det är ungefär som om oljelampan på bilen börjar blinka men vi ignorerar den och sätter ett plåster över. Till slut indikerar bilen att något är fel på andra sätt, till exempel genom att motorn skär. Kroppen fungerar likadant, och när man har problem så behöver man göra tvärtemot vad sjukvården gör, det vill säga se genom livsstilen och söka redan på orsaken, istället för att kortsiktigt trycka ner viktiga symtom som kroppen visar oss. Sen kan man givetvis medicinera under en övergångsfas för att må bättre, och för din del så är ju delar av din sköldkörtel bortopererad, men det långsiktiga arbetet bör inte handla om läkemedel utan om livsstilsförändringar.

Det viktigaste är nog på så vis inte att söka efter nya medicineringar utan att du tar reda på varför du blev sjuk från början och korrigerar detta. Min rekommendation är att du tar kontakt med en privatläkare inom området och en näringsterapeut och att dessa två, i samarbete, ser över dina värden, din livsstil, hur du äter, om du till exempel haft långvarig stress innan dina besvär började och så vidare.

Sen är det viktigt att du är noga varje gång du mäter dina TSH-värden, då dessa analyser är väldigt känsliga för förändringar. Du behöver till exempel undvika kaffe innan testet eftersom det påverkar THS-värdet och man bör inte ta dessa tester vid pågående infektion. Du bör ta dina läkemedel på exakt samma sätt och tidpunkt varje gång, samt ta testet vid exakt samma tid. Ett förslag brukar vara att alltid ta testet 10.00, då TSH-värdet verkar vara som mest stabilt och jämförbart vid just den tidpunkten. Det är också viktigt att ta hänsyn till kostförändringar, hormonförändringar (till exempel om du kommit i klimakteriet och tar östrogentillskott), samt andra stora förändringar i livsstilen.

En annan viktig aspekt är att många som lider av hypothyreos har brist på jod, och detta försvåras ytterligare på grund av att Levaxin ökar behovet av jod vilket bidrar till jodbrist i kroppens vävnader. Man bör alltid kontrollera sina jodvärden, särskilt om man intagit Levaxin under lång tid. Om man har jodbrist så är det stor risk att behandling med levaxin inte fungerar, utan att tillståndet till och med kan försämras.

Varma hälsningar
Zarah Öberg

Ställ din egen fråga till Zarah Öberg

Krockar mina tillskott med det bioidentiska progesteron jag äter?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag äter bioidentiskt progesteron 12 dagar i månaden och undrar om något av mina tillskott krockar. Jag äter C-vitamin, msm, magnesium, Zink plus (med koppar och selen)? Frågan är mer om det är något man inte ska ta under de här dagarna. Eller vad rekommenderar du?    

Läs mer →

Kan jag ta binjurepulver, varje dag året runt?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Min fråga är hur länge kan man ta 160 mg Binjurepulver av hel binjure? Har varit ömsom trött och ömsom lite piggare nu i cirka ett år och haft sådana svängningar tidigare, men inte så ihållande. Har kollat struma med mera, men allt sett bra ut alltid. Haft en seg förkylning sedan sensommaren 2019 som […]

Läs mer →

Behöver man öka Levaxin-dosen när man kommer in i klimakteriet?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag har en fråga gällande klimakteriet och Levaxin. Jag har opererat bort min sköldkörtel helt och hållet så jag har ingen egen produktion. Jag har ätit 125 mg ända sedan operation som var för åtta år sedan. Nu har jag fyllt 50 och börjar väl så smått komma in i klimakteriet, mensen strular lite grann […]

Läs mer →

Min mage kraschar av folsyratillskott. Vad kan jag äta istället?

Fråga till Näringsexpert

Hej  Zarah! Det är så att jag fick reda på att jag har brist på folsyra men när jag tar tillskott av folsyra så blir jag illamående, får extremt ont i magen och får som magknip långt ner i magen och måste springa på toaletten hela tiden. Så vet inte riktigt hur jag ska få […]

Läs mer →

Kan jag göra något för att förebygga hypotyreos?

Fråga till Näringsexpert

Jag är en 22-årig tjej som har haft problem med magen (svåra besvär) och har gått ner extremt mycket i vikt. Problemen började hösten 2019 och vid blodprov låg TSH på 3,3 och T4 på 16. Jag tog blodprov i maj 2020 och då låg TSH på 1,8, vilket jag har uppfattat som bättre? Nu […]

Läs mer →

Äter cancerceller magnesiumglycinat för sin tillväxt?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag vet att det pågår forskning där man sett att cancerceller glufsar i sig glycin för sin tillväxt. Undrar om du vet något om magnesiumglycinat i detta sammanhang? Har ätit en multivitamin som var väldigt bra, men vågade ej fortsätta. Tacksam för svar.    

Läs mer →

Kan jag ta johannesört mot panikattacker och ångest?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Har sedan några månader tillbaka haft problem med panikattacker och ångest som fått mig att känna mig låg och orolig. Valde att göra en del stora livsförändringar med fokus på mer sömn, mindre alkohol, inget koffein m.m. Har även börjat äta kosttillskott för att hjälpa mig på traven, som består av: Omega 3, […]

Läs mer →

Jag har epilepsi och Aspergers. Kan jag äta magnesiumtillskott?

Fråga till Näringsexpert

Jag har epilepsi och Aspergers syndrom och har börjat ta magnesium för jag har nästan alla symtom som man har vid magnesiumbrist. Jag äter också waran som jag har hört kan äta upp magnesium i kroppen. Även min epilepsimedicin äter upp näringsämnen i kroppen. Jag undrar om det är bra att äta magnesium som tillskott? […]

Läs mer →

Min kropp är i total obalans – vart ska jag börja för att läka på bästa sätt?

Fråga till Näringsexpert

Den här frågan kommer att komma in på flera ämnen och bli ganska komplicerad men ska försöka formulera den. Jag är 41 år och har nyss fött mitt andra barn, jag lider av fetma, har kopparöverskott, hormonell obalans i form av PCOS, har utläkt hepatit c där min lever hann ta stor skada innan det upptäcktes men som […]

Läs mer →

Kan DHEA hjälpa mot torra slemhinnor?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 66 år, tränar och känner mig pigg och frisk. Normalviktig även om det sitter lite för mycket runt ”midjan”. Dock har jag väldigt torra slemhinnor och får ofta urinvägsinfektion vid samlag. Använder Vagifem och tar en Furadantin efter samlag, som dock inte händer så ofta på grund av detta… Har två adoptivbarn eftersom […]

Läs mer →

Vilken sorts magnesium och b-vitamin är bäst vid svår stress och ångest?

Fråga till Näringsexpert

Min dotter (31 år) har levt med svår stress och ångest sedan 10-11 årsåldern. Hjälpen från psykiatrin har varit adhd-medicin och sömnmedel. Jag skulle vilja att hon testade magnesium och b-vitaminer men blir förvirrad av alla sorter. Vilket magnesium skulle du rekommendera i så fall? Så tacksam för svar.

Läs mer →

Kan jag ta ashwaganda vid överproduktion av sköldkörteln?

Fråga till Näringsexpert

Kan man ta ashwaganda även vid överproduktion av sköldkörteln, och i kombination med blodförtunnande?

Läs mer →

Vad är ketoner och är de bra eller dåliga att ha i kroppen?

Fråga till Näringsexpert

Snälla Zarah, kan du hjälpa mig med en sak? Jag kan bara inte få in i mitt huvud vad ketoner är. Jag ser det liksom inte framför mig. Var kommer ketoner ifrån? Ibland är de bra att ha i blodet/kroppen, men ibland inte..? Stämmer det? Man kan svälta sig och få ketoner i blodet/urinen har jag […]

Läs mer →

Hur ska jag behandla min överväxt av candida?

Fråga till Näringsexpert

Hejsan, Jag har frågor om candida-överväxt. Under lång tid har jag haft svamp i armhålorna och i slidan. Jag har sedan 2015 haft psykiska besvär och ständigt oro för min hälsa, vilket leder till att jag stressar upp mig. För några veckor sedan gjorde jag blodprover för diabetes och vanliga hälsokollprover och allt visar sig vara […]

Läs mer →

Varför får jag nattsvettningar bara när jag ätit rött kött?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Jag har fått nattsvettningar efter mitt första, och enda, barn. Märker dock att det försvinner helt om jag inte äter rött kött. Vad kan detta bero på? Är i allmänhet mycket trött av mig. Har fått svårt att somna och vaknar på nätterna med. Äter inga mediciner och de jag testat har varit […]

Läs mer →

Varför får jag magproblem av tillskott med D-vitamin?

Fråga till Näringsexpert

  Jag har problem med att jag inte tål extra tillskott av D-vitamin. Jag har provat många olika fabrikat och även flytande Tran, men jag får alltid problem med magen. Jag har haft jobbigt med magen hela mitt liv (är nu 51 år) och det har bland annat lett till utbrändhet i omgångar. Nu har […]

Läs mer →

Beror min insomni på hormonella obalanser?

Fråga till Näringsexpert

Jag lider av insomni. Har svårt att somna trots att jag är trött. Får lov att äta insomningstabletter för att somna och sover då ca 3-5 timmar vilket inte är hållbart. Fryser på kvällarna och svettas på natten och det känns som jag har feber. Tempen ligger på runt 37- 37,5 när jag vaknar. Brukar […]

Läs mer →

Stämmer ”för tidigt klimakterie” på mig eller kan jag få hjälp att må bättre?

Fråga till Näringsexpert

Hej!  Jag är en kvinna på snart 40 år som fick diagnosen ”för tidigt klimakterie” redan vid 27 års ålder. Jag har behandlats med Femanest och Femanor sedan dess. Fick som tur var en son vid 26. Gick igenom en separation när jag var 30 så livet var lite uppochner då ett tag framåt. Så […]

Läs mer →

Vilket budgettillskott är bäst till en äldre anhörig?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag har en äldre anhörig som jag vill hjälpa. Hon behöver stöttande kosttillskott för benstomme, tarmar och minnet/hjärnan. Jag har funderat på K2 och gurkmeja bland annat, men behöver lite tips om annat som kan hjälpa henne, och helst inte så dyra preparat då både hennes och min ekonomi haltar lite. Vad skulle du […]

Läs mer →

Är Mivitotal cancerframkallande?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, jag har använt Mivitotal plus till mina barn på 11 och 15 år och nu när jag skulle köpa mer, så blev jag lite mörkrädd. Mivitotal anses enligt vissa källor vara cancerframkallande? På grund av natriumbensoat kombinerat med c-vitamin. Vad anser du om Mivitotal och om detta? Och vilket multiextrakt skulle du rekommendera […]

Läs mer →

Hur får man tag i en bra terapeut?

Fråga till Näringsexpert

Du skriver i svaren att man kan kontakta en terapeut. Var och hur får man tag i dessa terapeuter?

Läs mer →

Vad hjälper mot ulcerös kolit?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Min son har två kroniska sjukdomar, hipotroid och ulcerös kolit, han äter många mediciner och är 23 år gammal och samtidigt har han övervikt och fetma. Nu vill jag veta om vi kan göra något test eller äta paleo eller något annat som hjälper honom. Tack för svaret.

Läs mer →

Hur får jag bukt med matsmältningen?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Jag har problem med matsmältningen och ofta ont på mornar i mitten på magen högt upp. Är även väldigt öm om jag trycker där. Jag äter glutenfritt, mejerifritt och nästan inget kött då jag får ondare av det. Har fått höra att jag har svag bukspottkörtel av en terapeut men ingen aning om […]

Läs mer →

Kan min 11-åring också äta D-vitamin?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag tar Holistics D-vitamindroppar. Kan 11 åriga dottern också ta dem nu under vinterhalvåret? Hur många droppar per dag?

Läs mer →

Varför får jag hjärtklappning av jodberikat salt?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag upplever att jag får hjärtklappning av jodberikat salt, men inte av havssalt utan jod. Vad kan det bero på? Har under en period ätit enbart havssalt utan jod, men blir orolig att jag ska få jodbrist. Kan jag få i mig tillräckligt med jod utan att äta jodberikat salt? Äter en del ägg, […]

Läs mer →

Vilka tillskott kan jag äta om jag samtidigt har typ 1-diabetes?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag är en kvinna på 62 år och har typ 1-diabetes sen 1967 (53år). Jag skulle gärna vilja ha hjälp med hur jag ska gå tillväga. Jag vill lägga till tillskott med D-vitamin, C-vitamin, magnesium, zink och selen. Jag blandar redan nu 1 kryddmått askorbinsyra i1/2 liter vatten och dricker under hela dagen. Bör […]

Läs mer →

Är det dåligt för vår hälsa att äta odlad lax?

Fråga till Näringsexpert

Är det dåligt för människors hälsa att äta odlad lax?

Läs mer →

Bör jag ta extra vitaminer trots att alla värden är okej?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag lider av utmattningssyndrom sedan augusti 2019 och är än idag inte fri min mina värsta symptom så som diffus konstant yrsel, trötthet i samband med yrsel, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att somna in vissa kvällar, försämrad syn (blir värre av mycket mobiltittande) och så vidare. De som har blivit bättre och försvunnit […]

Läs mer →

Kan höga D-vitamindoser leda till förkalkning?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag är 49 år, håller mig i form, går på gym två dagar i veckan men har generellt svårare att lägga på mig vikt än andra. Sen 2012 har jag undvikit gå till doktorer och vårdcentraler då jag upplevt negativa konsekvenser i samband med läkarbesök sen jag var 24 år och sattes på plendil […]

Läs mer →

Hur kan jag sänka mitt blodvärde?

Fråga till Näringsexpert

Hejsan Zarah! Ser att ni haft en liknande fråga men tyvärr var den inte tillräckligt uttömmande för mig. Jag haft ett högt blodvärde så gott som hela mitt liv, 175-180. Jag är idag 63 år. Börjar bli smått orolig hur mycket högre det kan bli innan jag märker en förändring rent medicinskt/fysiskt. Blodet blir ju […]

Läs mer →

Har jag sämre upptagninsgförmåga i tarmen?

Fråga till Näringsexpert

Kan medicin som Dispril göra blodtrycksmedicinen mindre verksam? Har 1/4 kvar av tjocktarmen. Kan jag ha sämre upptagningsförmåga på grund av detta? Är det okej med rödbetsjuice, vitlök, möllers tran (är den likvärdig gällande omega-3?).Tar även magnesium (vilket är den bästa ?). Tar även Redasin, Spektro vitamin. Är detta för mycket? Tack på förhand. Så […]

Läs mer →

Vilket kosttillskott ska vi ge vår 4-åring?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag skulle bli väldigt tacksam om du ville hjälpa mig ta ett bra beslut om kosttillskott till vårt barn. Vi ger vår fyraåring två kosttillskott varje dag, eftersom hon äter mestadels vegetariskt. (Hon äter fisk 1-2 gånger i veckan). Vi ger 1 tsk Blue Iron och 1 tsk Eskimo Omega kids. Det är järn […]

Läs mer →

Bör man börja med höga doser zink om man är känslig för utrensning?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag fick nyss svar från min hårmineralanalys att jag ligger högt på koppar (9,4) och även lite lågt på zink (10) och lågt på zink/koppar och järn/koppar. Jag har varit sjuk i utmattningssyndrom i fem år, fick diagnosen IBS för 20 år sedan och hypotyreos för tio år sedan. Är väldigt infektionskänslig och […]

Läs mer →

Är det normalt att få en blödning vid intag av wild yam?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Är 45 år, sjukskriven på grund av utmattning och har varit med om mycket stress de sista åren! De sista månaderna runt mensen har varit väldigt ojämna, jag lider mycket av huvudvärk och muskelvärk. Började ta wild yam, eller läkejams, men har fått blödning/ mens igen, sista mensen är bara tio dagar sen. Min […]

Läs mer →