Ulrika Davidsson svarar
Hej,
Jag förespråkar verkligen att dra ner på kolhydrater och äta mer proteiner och bra fetter i sin kosthållning! Protein och fett mättar längre och påverkar inte blodsockret på samma sätt som alla kolhydrater. WHO rekommenderar 0,8 g protein per kilo, men jag rekommenderar att du ligger på 1 g protein per kilo. Så väger du t ex 75 kg bör du äta 75 g ren protein per dag. Det innebär att du t ex äter 2 ägg (15 g protein), 150 g laxfilé (28 g protein), 150 g kycklingfilé (35 g protein) eller så kan du välja vegetabiliska alternativ och komplettera med.
Proteiner fungerar som byggstenar i kroppen men ger också energi och att begränsa kolhydrater en period och använda energin från proteiner är effektivt för att minska andel fett i kroppen. Satsa på en blandning mellan animaliskt protein och vegetabiliskt tycker jag. Då får du dessutom i dig fibrer, enzymer och vitaminer som ger en fin balans i kroppen.
Kött, fisk, fågel och skaldjur är fina proteinkällor och här finns det många olika sätt att laga till goda maträtter. Även ägg är en utmärkt proteinkälla och kan användas såväl till frukost, lunch och middag. Tänk på att välja så naturligt protein som möjligt och gärna ekologiskt kött och MSC- märkt fisk. Spenat är oerhört proteinrikt och är tillsammans med gröna bladgrönsaker ett fint vegetabiliskt alternativ. Andra vegetabiliska proteinkällor är soja, quinoa, bönor, linser, nötter och keso.
Lycka till med att skapa trevliga veckoplaner med en proteinrik diet!
Hälsningar Ulrika