Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad kan jag äta efter en hjärtinfarkt?

14 december, 2020
För ett år sedan hade jag en hjärtinfarkt. Jag hade högt blodtryck och högt kolesterolvärde LDL på 5 när jag kom till sjukhuset. Sedan fick jag ner kolesterolet LDL till 1,7 vid mätning i februari. Nu har jag 2,02 LDL. Min syster säger att jag inte ska ligga högre än 1.8. Jag äter mediciner. Jag har också lagt om min kost. Min fråga är nu om jag kan äta en tallrik lättfil med valnötter och ett halvt äpple på morgnarna? Jag har börjat fundera över min diet efter besöket hos Hjärtcentrum nyligen. I och med corona har jag matkasse och det är vegetariskt två dagar och fisk eller fågel två dagar i veckan. På kvällen äter jag två fullkornsbröd med keso. Jag är 70 år.
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Kolesterol är nödvändigt för många funktioner i kroppen, såsom att bilda hormoner, för cellmembranen med mera, så det är viktigt att inte eliminera kolesterol i för hög utsträckning. Sen är det viktigt att inte bara titta på LDL, utan även på triglycerider och totalkolesterol, så att man har en fullständig bild. Sen anger du inte vilka läkemedel du tar, vilket också är viktigt för att kunna ge dig ett korrekt svar.

En vanlig orsak till högt LDL är högt sockerintag, så det första man bör göra vid högt kolesterol är att minska på sockerintaget och se om det förbättrar värdet. Det finns också andra livsstilsfaktorer som påverkar kolesterolnivåerna, såsom stress, alkoholkonsumtion, övervikt, och stillasittande. Det kan alltså vara klokt att planera in regelbunden motion och träning, och arbeta med hälsan överlag.

Det är bra att du äter mycket fibrer och vegetariskt, och fullkornsvarianter är bra. Däremot så bör du inte använda dig av lightprodukter, utan helprodukter. Lightprodukter med mindre fett innebär exempelvis mer kolhydrater och mindre enzymer. Mitt förslag är alltså att du byter din lättfil till en helprodukt, och att du varierar nötter och frukt/bär från dag till dag. Undvik  lightprodukter och om du vill laga mat, använd helprodukter och späd med vatten om de känns för feta.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons