Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Gikt är en inflammatoriskt process som beror på överskott av urinsyra. Drick ordentligt med vatten, och njurstärkande örter såsom te på brännässla eller åkerfräken. Tänk på att undvika purinrika födoämnen och drycker, såsom öl, kött, fisk (främst sill, makrill ansjovis etc), och bröd med jäst. Ät gärna basiskt, med mycket gröna grönsaker (ej baljväxter som är rika på puriner) samt dagligt intag av citronvatten och äppelcidervinäger. Jag tänker att det visserligen är mycket puriner i kött, men det är det även i andra födoämnen, så att äta lite kött behöver inte innebära att man inte riskerar gikt. Puriner finns som sagt även i bröd eller bakverk som jäses med jäst.
Så länge du använder rekommenderade dagliga doser, så borde det inte vara negativt att använda både nässla och blåbär. I råvaror såsom bär och grönsaker, finns endast förstadie till A-vitamin i form av betakaroten. Betakaroten omvandlas sedan till vitamin A i kroppen. Det är alltså inte vitamin A i syntetisk form, retinol, i naturliga källor och det är den typen som kan överdoseras. Det krockar inte heller med gurkmeja, om du även vill äta den samtidigt.
Varma hälsningar Zarah Öberg