Vilka är de vanligaste/mest uppskattade förlossningsmetoderna och födsloställningarna?

Hej,

Vilka är de vanligaste - och mest uppskattade -förlossningsmetoderna? Jag menar lustgas, epidural, naturligt, akupunktur etc... Kan du inte berätta lite om var och en av dem, vad det är och hur de går till? Och vilka är de vanligaste vs mest uppskattade positionerna att föda i?

/Karin

Jane Fogelström svarar:

Hej Karin!

Det var ingen liten fråga du ställde! Men jag kan endast ge min syn på saken. Om vi börjar med din första fråga angående smärtlindring under födsel.
Statistiken över vilka smärtlindringsmetoder som kvinnor  i dag i Sverige använder finns det tydliga siffror på men det är ju också en skillnader mellan sjukhus och regioner. Jag tycker dock mer att den statistiken snarare visar vad kvinnor idag blir ERBJUDNA för typ av smärtlindring.
Som födande kan du uttrycka din önskan via födelsebrev, i journalen eller genom muntligt önskemål. Men det är i verkligheten vi befinner oss när det väl är dags och där finns det vissa begränsningar!

I en svensk stor studie frågades flera tusen kvinnor några månader efter de fött sitt barn: Vad var den viktigaste faktorn för dig när du födde?
På nionde plats kom smärtlindring! Kan du fatta det? Och på åttonde plats att barnet mådde bra under födseln.

Vad var då viktigast? Jo, på första plats kom “stöd av barnmorska” tätt följd av “stöd av partner”. De  två faktorerna var absolut viktigast för att få en bra upplevelse när man föder!

Så mina tips är:

 1. Jobba på att vara tydliga med personalen med vad ni behöver för att föda barn i lugn och trygghet.
 2. Prata ihop er där hemma om bra strategier att använda för att må bra under hela födseln. Gå  tillsammans någon förberedande kurs. De innehåller gott om verktyg och strategier, till exempel en profylaxkurs, för att se vad som passar er.
 3. Öva på avslappning och andning i vardagen för att hitta ditt egna lugn.
 4. Köp hem en vetekudde, ALLA älskar att ha varmt där det gör ont. Kan även användas mot mensvärk, eftervärkar, träningsvärk, magont och när man är kall, en bra investering!
 5. Många hyr en TENS-apparat mot slutet av graviditeten och den är faktiskt grymt bra att använda även under födseln. Den hjälper hjärnan att känna mindre av smärtan. Den sätter du på när du är trött på allt annat ni gjort där hemma, såsom bad/dusch, två stycken alvedon var sjätte timme, massage och du kommer då att älska TENSen!
 6. Det viktigaste man behöver göra för att orka föda barn och utstå smärta under lång tid är att sova mest hela tiden, mellan värkarna. Ibland somnar du, ibland inte, men det viktigaste är att du vilar och låter all energi gå ned till livmodern som jobbar, ja faktiskt springer ett slags “maraton”.
 7. Och livmodern behöver näring, så ät energirikt när födseln startar och fortsätt att fylla på HELA tiden, ofta vill man ha drycker, såsom blåbärssoppa, nyponsoppa och saft.
 8. På sjukhuset kan man komplettera med andra alternativa metoder, såsom akupunktur, som vissa tycker ger en  avslappnande effekt.
 9. Sterila kvaddlar som också aktiverar kroppens egna morfin- endorfiner! Bli inte avskräckt av alla historier, det är bara bra om de känns, eftersom effekten då blir kraftigare! Det gör ont i max 20 sekunder men då kan man bli nästan helt smärtfri där man lagt dem i upp till två timmar.
 10. Fortsätt med det ni gjorde hemma, knäpress, bäckenpress, massage och beröring. Värm vetekudden igen, höj TENSen. Ta ett bad eller en dusch.
 11. När alla dessa saker känns helt värdelösa är det antingen dags att föda eller så behöver du medicinsk smärtlindring…..

När det gäller de övriga medicinska smärtlindringsmetoderna så är de ypperligt beskrivna med både för och nackdelar på vårdguiden, sök på “smärtlindring vid förlossning”!

Din andra fråga gällde vilka ställningar som är mest vanliga, och där måste jag säga att det är stora skillnader beroende på vilket sjukhus man föder på. Till och med vilken barnmorska som är med dig när du föder.
Sett över riket är det vanligast att kvinnor föder sittande i sängen eller liggande på sida i sängen. Och så är det ganska vanligt att kvinnan är knästående mot höjd huvudände i sängen när hon föder.
De flesta födande är i flera olika positioner under krystningen, dels för att man får olika mycket  kraft i de olika positionerna, dels för att barnet hjälps att “komma under” blygdbenet och att krystningen då går framåt i lagom fart. Sedan märker man i vilken ställning kvinnan trivs i och får till krystningen bäst!
Vad jag sedan tror att kvinnor uppskattar för ställningar är en helt annan sak. Att sitta med partnerns armar omkring sig, framför på en födelsepall, har många berättat att de tyckt om och önskar göra igen vid kommande födsel.
Att stå fyrfota på golvet/ i sängen med saccosäck att vila armarna och överkroppen där partnern är nära ansiktet, gillar många.
Stående omhållen av partnern är också omtyckt av vissa.
Önskar du hjälp att utforska vilken ställning du kommer att tycker om att föda – så skriv det i ditt födelsebrev och i journalen hos din barnmorska på MVC.

Hoppas detta var något som du känner kan ge er något!
Hälsningar Jane

Ställ din egen fråga till Jane Fogelström

Kan jag göra en leverrening under graviditeten?

Fråga till Barnmorska

Har fått reda på att jag är gravid i vecka 5. Hade planerat göra en leverrening med epsomsalt, har ömhet under revben på höger sida och leverrening brukar lösa det. Men kan jag göra det under en graviditet?

Läs mer →

Varför har jag fått flytningar?

Fråga till Barnmorska

Jag har googlat runt men hittar absolut inga svar på mitt problem. Jag är en 30 årig kille, min sambo och jag har nyss fått barn (7 veckor sedan) vi började ha sex igen efter ungefär 3 veckor. Nu till min otroligt konstiga fråga. Jag har börjat få flytningar ur urinröret varje morgon. Det kittlas […]

Läs mer →

Kan smärtan bero på hormonspiralen?

Fråga till Barnmorska

Jag har haft en hormonspiral i snart tre år nu och det har fungerat väldigt bra. Men jag har problem med ganska torra slemhinnor och ibland (oftare nu) har jag ont när jag sitter och även ibland när jag står. Det känns som att det värker i slidan men det är svårt att förklara känslan. […]

Läs mer →

Påverkas fostret när man har influensa?

Fråga till Barnmorska

Jag är gravid i v 16 och har varit sjuk i influensa med mycket feber väldigt länge. Närmare tre veckor. Påverkas fostret på något sätt? Kan jag göra något för att hjälpa till?

Läs mer →

Önskar hjälp mot akne och mensvärk utan p-piller?

Fråga till Barnmorska

Jag har lidit med akne sedan puberteten och även av kraftig mensvärk sedan dess. Har sedan länge övervägt p-piller som bot mot detta men problemet som har uppkommit har varit min mammas sjukdom. Hon blev diagnostiserad med äggstockscancer för cirka två år. Detta kan då vara genetiskt och gör det farligt för mig att konsumera […]

Läs mer →

Hur slipper jag urinvägsinfektion efter samlag?

Fråga till Barnmorska

Har stora problem med urinvägsinfektioner. Varje gång jag och min man har samlag får jag urinvägsinfektion och måste behandlas med antibiotika. Vi är noga med hygien, använder glidmedel. Och jag kissar alltid direkt efteråt. Behöver råd angående detta!

Läs mer →

Kan jag föda vaginalt efter två akuta snitt?

Fråga till Barnmorska

Hej! Har fött de tre första vaginalt men de två sista med akut snitt. Väntas föda i maj och vill vaginalt. Skulle det fungera? /Catharina

Läs mer →

Beror min extra mellanblödning på min detox?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane, Jag gjorde en detox med Holistic detox för tre månader sedan och efter en dag fick jag hemska flytningar som höll på i flera dagar. Kändes som om kroppen renade sig därigenom också. Sedan dess har jag helt slutat med godis, socker, vetemjöl, mjölk och mår mycket bättre. Det konstiga (?) är att […]

Läs mer →

Varför har jag flytningar fyra år efter klimakteriet?

Fråga till Barnmorska

Hej, Behöver jag söka läkare då jag har fått flytningar efter klimakteriet? De har uppkommit sedan några månader och varit i varierad mängd. Har ej ont men det är opraktiskt, min mens har upphört sedan cirka fyra år. Tacksam för svar! Pia

Läs mer →

Varför föder kvinnor som genomgått kejsarsnitt färre barn?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag blev lite fundersam när jag läste ditt svar på inlägget med frågan: “Är det svårare att bli gravid efter kejsarsnitt?” I svaret skriver du att det man vet är att kvinnor som genomgått kejsarsnitt föder färre barn. Avser du då kvinnor som genomgått planerat kejsarsnitt för samtliga av sina barn eller räknar du […]

Läs mer →

Minskar halten PCB i bröstmjölk i Sverige?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane, Halten av PCB i bröstmjölk hos människa minskar i Sverige? Är det rätt eller fel? Mycket tacksam om du hjälper mig med den frågan. Mvh Daniel

Läs mer →

Vad ska jag tänka på vid hemförlossning?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane, Jag funderar på hemförlossning. Hur säkert anses det vara? Hur går det till? Vad bör jag tänka på? Vad bör jag känna till när det gäller för-och nackdelar? Vill gärna föda hemma – tror jag skulle känna en helt annan harmoni då… Hur vanligt är det? Hälsningar, Sara  

Läs mer →

Hur fort kan man se om man är gravid?

Fråga till Barnmorska

Hej, Jag undrar om det är möjligt att se redan fem dagar efter samlag om man är gravid? Tack /Bella

Läs mer →

Vilket preventivmedel ska jag använda?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane! Jo, det är så att jag har fött barn och har en fråga.  Jag har provat de flesta preventivmedel, men ingenting fungerar riktigt. Har bara fått problem med svampinfektioner. Har haft p-stav för 10 år sedan men blödde hela tiden. Är det någon mening med att försöka prova med den igen eller kan de bli detsamma […]

Läs mer →

Omega 3-tillskott till gravida?

Fråga till Barnmorska

Hej! Vilket omega 3-tillskott rekommenderar ni till gravida? Är omega 3 säkert att ta även ur bakteriesynpunkt? Alltså att man inte får i sig bakterier eller virus som kan skada fostret?

Läs mer →

Min man fick ångest när vi fick barn

Fråga till Barnmorska

Hej, Min man fick ångest när vi fick barn. Han blev så rädd att något skulle hända vår kille och har blivit livrädd för sjukdomar och baciller. Han vill inte att vår kille ska börja på dagis då sjukdomarna går runt och barnen blir psykiskt utmattade menar han. Vad tycker du kan hjälpa oss?

Läs mer →

Varför får jag längre mens av havtornskapslar?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag undrar varför mensblödningarna fortsätter (efter de cirka sju dagarna det vanligtvis varar) då jag äter Havtornkapslar? Samma fenomen uppstod när jag åt Havtornkapslar för cirka 10 år sedan. Ska jag sluta ta havtornkapslar? Jag äter det ju mot torra slemhinnor. Jag är 53år. Tacksam för svar!/Karin

Läs mer →

Kan man styra könet?

Fråga till Barnmorska

Hej! Tanke – teori: Hur kan man styra så att man får en pojke eller flicka? För cirka 50 år sedan läste jag om en dansk läkare med  6 barn. Han annonserade före deras födsel med deras kön. Det stämde alltid. Knepet och tanken var att gamla spermier skapar flickor medan färska skapar pojkar. Det […]

Läs mer →

Kan jag vara gravid?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag är 53 år och har inte haft mens på cirka fem  år. Var då hos gynekologen, och dom sa att jag var i klimakteriet! Och att jag inte kunde bli gravid. Nu undrar jag om det finns möjlighet att kunna bli det ändå? Känner mig spänd i magen och har en tryckande känsla […]

Läs mer →

Vilket preventivmedel är säkert?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane. Idag använder jag p-piller och jag tycker inte om att stoppa i mig extra hormoner. Funderar på en kopparspiral men har läst om hur kopparspiralen kan orsaka kopparförgiftning. Har därför blivit väldigt osäker. Vilket preventivmedel rekommenderar du? Jag är 19 år och har levt i en relation i snart tre år. Tack

Läs mer →

Kan jag äta Aptiless när jag ammar?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag har läst en del om spenatpulvret “Aptiless” och är väldigt nyfiken på att prova detta för att få hjälp med att tappa mina gravidkilon. Är det ok att äta det när man ammar? Jag har en son på snart åtta månader som fortfarande helammas och det viktigaste av allt är naturligtvis att inte […]

Läs mer →

Finns det något som heter amningsreumatism?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag har fått ont i lederna. Undrar om det kan bero på att jag ammar? Någon sa till mig att det finns något som kallas “amningsreumatism”. Ligger det någon sanning i det? Tack.

Läs mer →

Vad kan jag göra mot mina torra slemhinnor?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag är 46 år och har ett jätteproblem. Jag har otroligt torra slemhinnor. Jag kan inte ens ha sex. Det är så torrt och skavigt att jag blöder efteråt. Jag får så ont att jag får svårt att torka mig efter jag kissat. Inte så att jag urinvägsinfektion utan det blir bara svullet och […]

Läs mer →

“Så kan du öka chansen att bli gravid”

Fråga till Barnmorska

Hej! Kan det vara så, om man kollar sin temperatur varje dag, så stiger den några dagar vid ägglossningen? Detta kallades förr den “säkra perioden” för att bli med barn. Jag gjorde så, väntade två dagar och jag fick en flicka. Tack!

Läs mer →

Ökar risken för missfall efter kejsarsnitt?

Fråga till Barnmorska

Hej! På grund av missat sätesläge fick jag chockartat förlösas genom akut kejsarsnitt för snart fem månader sedan. Det har nu uppstått en stor oro för om kejsarsnittet kan minska möjligheten att bli gravid eller få behålla ett nytt barn, alltså om missfallsrisken är högre nu. Frågan är alltså om det finns ökad risk för […]

Läs mer →

Får man PMS när man äter p-piller?

Fråga till Barnmorska

Hejsan Jane! Jag har en fråga som förbryllar mig lite. Jag har ätit p-piller i många år, alltid samma: neovletta. Men, jag tycker mig alltid ha känt av PMS ändå. Det blev bättre sen jag började med p-piller, men några dagar innan mens får jag ändå ont i magen, blir extra känslig och gråter lättare, […]

Läs mer →

Varför blöder jag under graviditeten?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane, Jag är gravid i slutet av vecka 11 snart i vecka 12, men har fått två droppar blod och lite bruna flytningar när jag torkar mig. Är jätterädd att nånting har hänt med min bebis. Har haft missfall innan och tänker bara på det. Jag är jätteorolig och jag kan inte ens njuta […]

Läs mer →

Kan man äta linfrön mot förstoppning?

Fråga till Barnmorska

Hej! Kan man äta lin- och loppfrön mot förstoppning om man är gravid i vecka 12? Tack!

Läs mer →

Hur motverkar jag bristningar och hemorrojder?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag ska ha mitt första barn och undrar om du vet hur jag kan motverka bristningar och hemorrojder? Tack!

Läs mer →

Är det svårare att bli gravid efter kejsarsnitt?

Fråga till Barnmorska

Hej! Varför står det nästan överallt att man kan ha svårare att bli gravid efter kejsarsnitt? Är det på grund av ärret i livmodern? Mvh Josefine

Läs mer →

Hur farligt är det att äta opastöriserad ost?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag undrar hur farligt är det att äta opastöriserad ost och vakuumförpackade delikatesser som exempelvis prosciutto. Jag är i tolfte veckan och levde i stort sett på detta (nog cravings förstår jag nu) de första sex, sju veckorna. Vänligen/ Orolig

Läs mer →

Får barnet den näring det behöver?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag är Gravid i V.17 går snart in i vecka 18 och har fortfarande vissa problem med illamående och kräkningar. Har nästan aldrig någon matlust, och har vissa dagar problem att få i mig mat… Jag försöker att äta så gott det går och så regelbundet som möjligt men det är svårt vissa dagar […]

Läs mer →

Finns det knep för att påverka könet?

Fråga till Barnmorska

Hej Jane, Jag är en 39-årig mamma med tre fina döttrar. Jag längtar så efter en son och undrar om du vet om/hur man eventuellt kan öka chansen att få en son nästa gång? Jag skulle så gärna vilja ha en liten pojke… Ligger det något i det de säger att “du måste byta pappa […]

Läs mer →

Kan jag fortsätta med att äta allt när jag ammar?

Fråga till Barnmorska

Hej! Jag har precis börjat amma och undrar hur jag ska tänka kring maten. Kan jag fortsätta äta allt när jag ammar? Ska jag undvika nötter och jordgubbar och kanske andra kända allergener (vilka?). Det har man ju hört… Hur är det med stark mat som vitlök och cayennepeppar? Vad består bröstmjölk av egentligen? /Therese

Läs mer →