Zarah Öberg svarar
Detta är en mycket komplex fråga och allra helst bör du boka en tid för konsultation så att råden blir anpassade utifrån just din situation. Generellt så blir många patienter med Crohns sjukdom bättre när de ändrar sin kost, då främst genom att, precis som du skriver, eliminera mjölk, gluten och fruktsocker/sockerrik mat från kosten. Det man bör tänka på är att det sällan är tillräckligt att bara arbeta med kosten som lösning. De flesta som jag har mött genom åren och som lider av tarmsjukdomar och också mycket emotionellt att bearbeta, främst i förhållande till sin barndom och till kontroll och att lära sig att slappna av. Jag rekommenderar således att du bokar en tid för kostrådgivning hos mig eller någon annan, och att du fokuserar mycket på att meditera och arbeta med din personliga utveckling.
Vad gäller din specifika fråga om mjölk så är det allra bästa att göra egen nöt- eller frömjölk så att du helt kan undvika tillsatser. Detta gör du enkelt genom att mixa nötter eller frön tillsammans med lite vatten (1 dl frön och/eller nötter och 2 dl vatten). När du mixat detta till en slät vätska så kan du fylla på vatten tills dess att mjölken har den konsistens som du önskar. Du mixar bara lite lätt under tiden du rör ner vattnet.
Utöver ovan nämnda, så finns det många olika tillskott som anses hjälpa tarmen, då främst L-glutamin, zink, quercitin och probiotika. Men du kan också behöva näring som hjälper dig att stötta binjurarna eftersom de ska hjälpa kroppen att bekämpa inflammationer. Det kan också behövas vitaminer och mineralar som hjälper mot fysisk stress och mental stress. Som du förstår utifrån mitt svar så behövs det en personligt anpassad plan för att kunna hjälpa på ett bra sätt. Men jag hoppas i alla fall att du har fått lite hjälp på vägen 🙂
Varma hälsningar
Zarah Öberg