Zarah Öberg svarar
Hej Laila och tack för din fråga.
Mitt val är en multivitamin men det är viktigt att känna till att den typen av kosttillskott innehåller väldigt låga doser. Rekommenderat dagligt intag är bara det du behöver för att överleva, och om man sedan ska må bra och ha specialkost, så behöver man mycket högre doser. Min rekommendation är att du byter till ett märke som har mindre tillsatser/bindningsmedel och högre doser, och gärna att du stämmer av detta med en näringsterapeut som kan hjälpa dig ta reda på vad just du behöver. Ett tips är att du köper en raw food-baserad multivitaminmineral då den är vegansk och ger bra upptag i och med att den är baserad på riktig mat, inte syntetiska isolerade näringsämnen.
Vad gäller linfröolja så är det en väldigt bra källa till omega-3, framförallt för att det inte påverkar jordens fiskebestånd och inte innehåller fiskrester från industrin med odlad fisk. Det viktiga när man tar linfröolja är att man också har förmågan att konvertera fettsyrorna från vegetabiliska till animaliska. För denna typ av konvertering krävs B-vitaminer, zink och magnesium, samma tillskott som är viktiga för att hantera stress. Det kan således vara klokt att komplettera med dem också, utöver en multivitamin och en multimineral. Algomega är också bra, men det krävs fortfarande samma näringsämnen för god konvertering.
För stekning skulle jag inte rekommendera olivolja eller rapsolja eftersom de är väldigt känsliga mot värme. Olivolja är visserligen lite mer tålig i och med dess höga innehåll av den konserverande vitamin E, men den tål ändå inte samma temperaturer som till exempel en kallpressad kokosolja. Kokosoljans fördel är att den, till skillnad mot andra växtbaserade oljor, inte härsknar. Det är också bra att steka i riktigt smör.
Järn kan du öka upp med hjälp av blutsaft om det fortfarande ligger lågt, alternativt att du äter några aprikoser per dag. Dessa är vegetabiliska källor, så de innehåller gott om järn, men tyvärr inte hemjärn som finns i kött. D-vitamin är alltid bra att supplementera med, särskilt under vinterhalvåret. D2 är den vegetabiliska formen av D-vitamin som finns i alger, svamp med mera och den behöver, liksom vegetabiliska fettsyror, omvandlas i kroppen. D3 utvinns vanligtvis ur kolesterol i fårens ull, så det är lite upp till dig om du vill äta den eller inte, då det inte är veganskt tillskott. Annars får du köra på D2 men den är inte lika effektiv, så be gärna din läkare att testa dina värden med jämna mellanrum.
Vad som mer behövs är svårt att svara på eftersom jag i så fall behöver gå genom exakt hur du lever och äter, inkluderat andra livsstilsområden såsom sömn, motion, stress med mera. Jag skulle förmodligen även ta ett aminosyrakomplex, samt vara noga med att äta väldigt varierat och med mycket omega-3 (eftersom vegetabiliska källor främst innehåller omega-6 och dessa två behöver vara i balans med lågt omega-6 och högt omega-3).
Varma hälsningar Zarah Öberg.