Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Lysin förekommer framförallt i kött och fisk, vilket innebär att de vegetarianer eller veganer som äter mycket sädesslag ofta får brist på lysin. Ett tips är att äta mer baljväxter, bönor och linser. Anledningen till att lysin minskar besvär med herpes, är att lysin gör att herpesvirus inte kan föröka sig med hjälp av arginin. Det viktiga är att använda rätt dosering och de studier som finns påvisar effekt vid intag av 3000 mg lysin, men i de studier som exempelvis har använt 1250 mg, så påvisas ingen effekt.
Ett tips är att mäta aminosyror i ett aminosyratest, då det allra bästa är att ta reda på om det finns en brist eller ej. Man kan då även erhålla en mer anpassad dosering. Ett aminosyratest kan man mäta hos vissa naturläkare. Jag har tagit många aminosyratest, mäter det ofta, och tycker att det är väldigt bra eftersom man då inte bara doserar generellt, utan utifrån just det du behöver. När man är vegetarian eller vegan så kan det även finnas andra brister på aminosyror så det är klokt att mäta även av andra anledningar. Detsamma gäller om man har nedsatt matsmältning, eller har ovarierad kost, då dessa faktorer också kan ge aminosyrabrist. I ett aminosyratest kan man se om lysin ligger lågt, men även om arginin ligger högt, vilket förenklar för dig som inte vet hur du ska dosera och om du ska undvika arginin-rika födoämnen.
Gällande jäst, så skulle jag inte rekommendera att äta jäst av den anledningen då det är bättre att fokusera på baljväxter, pumpakärnor, bönor och linser. Jäst har ju andra negativa aspekter, såsom att det påverkar vid svampinfektioner eller liknande.
Varma hälsningar Zarah Öberg