Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Vitamin E är en fettlöslig vitamin som lagras in i kroppen, så den bör inte överdoseras. Anledningen till att man använder E-vitamin i många tillskott är att det har en konserverande effekt, och samtidigt är naturlig. Ett tips är att byta Blue Iron mot Helhetshälsas järnsaft, som inte innehåller E-vitamin. Den innehåller järn, B-vitaminer och C-vitamin och tillverkas från lingon och svarta vinbär. På så vis undviker ni ett eventuellt överskott av vitamin E.
Sen ska det nog mycket till för att man ska kunna överdosera så pass att det ger de konsekvenser som Livsmedelsverket hänvisar till, men fettlösliga vitaminer lagras trots allt in så man ska inte överdosera oavsett. Angående omega-3, så är eskimo pure den omega-3 som jag funnit som är renast, men jag föredrar ändå algiolja före omega-3 från fisk. Både med hänsyn till fiskbeståndet, men också för att den industrin inte är särskilt bra, och att fiskolja i många fall innehåller väldigt mycket gifter då fetter lagrar in tungmetaller och gifter. Ett tips är att istället använda algolja, som är helt ren då den odlas, och som inte heller påverkar fisk- och havsmiljön. Det viktiga när man tar algolja istället för fiskolja är att se till att kroppen kan omvandla vegetabiliska fettsyror till animaliska fettsyror. För denna process krävs B-vitaminer, zink och magnesium, så var noga med att äta kost som innehåller dessa näringsämnen. Detta gäller även er vuxna, att det sannolikt är bättre för kroppen med algolja då den är renare och stödjs av kroppens egna processer, förutsatt att de näringsämnen som krävs för konvertering finns i korrekta mängder.
Varma hälsningar Zarah Öberg