Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

Det unika projektet som färdigställdes för två år sedan korskopplade 1000 friska personers gener med immunceller, individernas förutsättningar och livsstil har lett forskare i Lund och Paris närmare ett svar på varför vissa av oss drabbas hårdare av infektioner och exempelvis pollen än andra.

Studien är enbart ett första utkast, det finns inga säkra svar, men av alla möjliga förklaringar har funnit fyra med en kraftigare och bredare effekt över hela immunförsvaret plus några genetiska mutationer som hade en lokal stark påverkan.

 

LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar

Fyra viktiga faktorer
Forskarna kunde peka på fyra faktorer. Den första är åldern. Länge har man känt till att ökad ålder försämrar immunförsvaret, men denna analys visade betydligt större förändringar, vilket förklarar än mer varför äldre drabbas av kroniska sjukdomar och infektioner.

Den andra faktorn är de autoimmuna sjukdomarna. Man har också vetat att autoimmuna sjukdomar drabbar fler kvinnor än män, men studien visade att kvinnor har fler så kallade MAIT-celler. Dessa är en bidragande orsak till autoimmuna sjukdomar, och kan förklara varför kvinnor oftare insjuknar än män i just dessa sjukdomar.

Rökning är den tredje faktorn och att rökning har en kraftig och bred påverkan på immunsystemet är det första gången man så tydligt kunde se. Tidigare har forskarna sett en koppling mellan en ökad infektionsrisk och rökning, men nu kan man ha fått en tydligare förklaring. Rökare har nämligen fler så kallade regulatoriska T-celler – celler som hämmar det adaptiva immunsvaret (det inlärda), vilket kan leda ökad risk för infektioner.

LÄS OCKSÅ: Näringsterapeutens tips som stärker immunförsvaret

Genteknik och datorkraft
Den fjärde betydande faktorn är ett herpesvirus som vi får förr eller senare, men oftast inte märker något av. Cytomegaloviruset påverkar immunsystemet kraftigt då mängden av minnes T-celler (en typ av vit blodkropp) med uppgift att bekämpa just detta virus ökar kraftigt. Den som bär cytomegaloviruset har tolv gånger fler minnes-T-celler, och i tidigare forskning har forskare kunnat att dessa personer har ett större skydd mot influensa.

Forskaren studerade sex miljoner mutationer och 15 av dessa hade stor lokal påverkan på immunsystemet i form av att de hade inflytande på ett fåtal vita blodkroppar. Dessa mutationer förknippades med risk för autoimmuna sjukdomar, vilket skulle betyda att de vita blodkroppar är en möjlig länk mellan mutationerna och risken att utveckla en autoimmun sjukdom.

 

Jacob Bergstedt, som är bioinformatiker och doktorand i reglerteknik vid LTH, Lunds universitet säger i ett pressmeddelande att datorkraft och genteknik har förbättrats enormt de senaste åren vilket möjliggör nya former av analyser.

– Det här är data man aldrig tittat på tidigare, vilket gör det väldigt spännande. Poängen med en sådan här grundlig och bred studie, där mer eller mindre alla delar av immunsystemet undersökts, är att vi kunnat generera en mängd nya hypoteser om orsaken bakom olika sjukdomar, säger han.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

Studien kan du läsa här: Nature Immunology


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.