Foto: Anna Hult

Falafelwraps med wasabimajjo

Fakta

Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz och hennes bok "Mitt nya rawfoodkök".

Har du ingen torkugn kan du ändå vara lugn, lovar receptmakaren. Du kan använda en vanlig ugn på låg värme. Max 42 grader för att inte förstöra näringen.

Varianter på receptet: Byta ut solroskärnor och mandelmjöl mot tahini (sesamfrön som malts till en pasta. Reds. anm.), om du gillar besk smak.
Gillas starka smaker rekommenderar Erica alternativet att strö i lite chilipulver eller en nypa kajennpeppar.

Här är ett gott recept på wraps i rawfoodstil, skapat av rawfoodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz.
– Jag gör ofta massvis med falafelbollar när jag ändå är igång, torkar i torkugnen och fryser sedan in. Lätta att ta fram när jag är hungrig, de tinar på en kvart, eller lägg dem i torkugnen om du vill ha dem lite ljumma, skriver Erica i sin bok “Mitt nya rawfoodkök”.

 

 

 

Läs också: 5 hälsofrågor till “Rawfood by erica”


Ingredienser

Falafel
3 dl kikärtor (blir 6 dl blötlagda)
1 dl solroskärnor
1 dl mandel
1 vitlök
1 msk tamari
½ dl olivolja
en nypa salt
1 tsk citronpeppar
2 tsk spiskummin

Wasabimajjo
2 dl cashewnötter
1 ½ dl vatten
1–2 tsk wasabipasta

► Läs också: 7 frågor och svar om raw food

Till servering
Blad från ett vitkålshuvud (1 blad per person)
½ rättika
2 morötter
1 gurka

Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av rawfood

Gör så här

Falafel
Blötlägg kikärtorna 12 timmar och grodda dem sedan i ett dygn. Mixa solroskärnor och mandel till ett mjöl. Har du inte en höghastighetsmixer så gör falafeln i en matberedare. Tillsätt kikärtorna och övriga ingredienser och mixa till en smet som du formar till falafel.
Lägg falafeln på rutnätsplåten och torka i 24 timmar. Går bra att förvara i kylen i cirka en vecka och flera månader i frysen.

Wasabimajjo
Mixa ingredienserna till en slät sås.

Till servering
Grovriv rättika och morot. Skär gurkan i smala stavar. Ta ett vitkålsblad och fyll med morot, rättika, gurka och 2-3 falafel. Häll på wasabimajjo och forma med handen till en wrap.

► Läs också: Så får du en kickstart med superfoods

 

Fakta

Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz och hennes bok "Mitt nya rawfoodkök".

Har du ingen torkugn kan du ändå vara lugn, lovar receptmakaren. Du kan använda en vanlig ugn på låg värme. Max 42 grader för att inte förstöra näringen.

Varianter på receptet: Byta ut solroskärnor och mandelmjöl mot tahini (sesamfrön som malts till en pasta. Reds. anm.), om du gillar besk smak.
Gillas starka smaker rekommenderar Erica alternativet att strö i lite chilipulver eller en nypa kajennpeppar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.