kollage kokosolja intill kokosnöt och martina johansson

Falsk fakta i artikel om kokosolja

Nej, kokosolja är inte nyttigt utan tvärtom, uttrycker fetmaexperten Ingrid Larsson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i en artikel i GP, föranledd av en artikel den amerikanska tidningen USA Today om varför det nämnda fettet är just ohälsosamt.
Falsk och felaktig fakta, menar Martina Johansson, författare, medicinteknisk ingenjör, biohacker och kvinnan bakom en av Sveriges mest populära hälsobloggar, som ger svar på tal i detta inlägg på Kurera debatt.

GP levererar lite alternativa fakta i form av en artikel innehållande påståenden om kokosolja. Jag tänkte kommentera nämnda artikel i det här inlägget. Informationen i den är nämligen inte alls sann…

Läs också: Sanna Ehdin: Kokosolja – farligt eller hälsosamt? (extern länk)

 

Citat från GP:
Nu väljer American Heart Association (AHA) att uppdatera sina rekommendationer efter nya studier av kokosolja. Organisationen avråder nu från att använda det populära stekfettet vid matlagning i en ny rapport. Fetmaexperten Ingrid Larsson, tillika en av Sveriges främsta dietister, menar att studien är intressant eftersom den genomlyser tidigare rön på ett omfattande sätt.

Luktar korruption
The American Heart Association, AHA, avråder alltså från att äta ett naturligt mättat fett och säger att vi ska äta vegetabiliska fetter istället. Fett med dokumenterat negativa effekter på hjärnan och inflammationsnivåerna i kroppen. Undrar hur det kommer sig? Inte kan det väl bero på att sojaindustrin precis donerade 500 000 dollar till organisationen AHA? För nää… inte skulle väl…?

Ingen korrelation mellan mättat fett och hjärt-och kärlsjukdom

Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Martina Johansson.

Forskning påstår det motsatta
Så mättade fetter är dåligt för hjärtat och kärlen enligt flera decennier gamla forskningsrapporter..?
The American Heart Association måste grävt länge och väl för att hitta dem. Helt nya rapporter säger nämligen att: ”Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions (det vill säga: ”Mättat fett täpper inte igen kärlen: Hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation).

I en studie om kärlsjukdom kontra fettintag som utfördes i Wien såg man ingen förbättring alls när man satte hjärtpatienter på en kost fattig på mättat fett.

Inflammation – den verkliga boven
Faktum är att det gång på gång istället påvisats att det är förhållandet mellan omega-6 och omega-3-fettsyror (där man ska känna till att omega-6 är inflammatoriskt och omega-3 antiinflammatoriskt) som spelar roll.
I västvärlden har vi ofta ett väldigt skevt omega-3:6-förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega-6-fettsyran, som i höga halter återfinns i de flesta nötter och i alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Från GP:
– Nej, kokosolja är inte så nyttigt som det förespråkats. Det handlar om att kokosoljan har en blodfettsökande effekt eftersom det nästan uteslutande innehåller mättade fettsyror, förtydligar Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kolesterolhypotesen är skrotad
Faktum är att läkaren Ralf Sundberg tillsammans med 16 andra forskare gjorde en metaanalys där de totalt skrotade kolesterolhypotesen en gång för alla. Läs gärna artikeln ”Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!” För vad denna häxjakt på mättat fett egentligen handlar om är jakten på ”det onda kolesterolet”. Och då ska man känna till följande: Det finns ingen association mellan högt kolesterol och ökad dödlighet bland äldre.
Kan det här gamla forskningsfusket bli begravt i vigd jord och sluta gå igen som ett gammalt spöke?

Sahlgrenska UniverstitetssjukhusetDietist Ingrid Larsson

Dietist Ingrid Larsson, SU. Foto: Sahlgrenska Universtitetssjukhuset.

Från GP:
Kokosolja består till 80 procent av mättat fett. Det är i nivå med smör, som består av 60 procent mättat fett. Larsson har en vag hypotes om varför kokosoljan lyckats etablera sig som ett hälsosamt alternativ, trots att den enligt henne alltså inte är det:
– Det är svårt att säga varför, men jag tror att den har fått ganska bra driv av lchf-trenden. Där förespråkades kost baserad på grädde, ost och bacon först. Sen förstod man att det inte är så hälsosamt med animaliska fetter så då dök kokosfett upp som ett vegetabiliskt alternativ med mättade fettsyror, resonerar Ingrid Larsson.

Rättelse och bakläxa
Ahh… den gamla ”LCHF-trenden” igen. Ska den inte dö ut snart? 😉 Tyvärr är det mer ”trendigt” med inflammationsskapande, onaturlig och beroendeskapande mat som man sedan hanterar med hjälp av mediciner och Viktväktarna.

Sedan när är LCHF ”baserad på grädde, ost och bacon först”? Är det någon människa som äter GRÄDDE, OST OCH BACON FÖRST?
Tänk er en sådan tallrik!
Nej, rättelse och bakläxa Ingrid Larsson: Kött, fisk, ägg, fågel, ovanjordsgrönsaker, inälvsmat och naturliga mättade fetter.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Från GP:
Höjer det ”onda” kolesterolet
Mättade fetter höjer en typ av kolesterolvärde i kroppen, det så kallade ”onda” LDL-kolesterolet. Därför menar experten att kokosolja får samma effekt som smör på kroppen.

Smör kontra kokosolja
Smör har vi ju redan fastställt är bra för hjärtat eftersom det innehåller så mycket K-vitamin plus är rikt på mjölkfett, vilket främjar viktminskning. Så om kokosolja är i klass med smör – då måste det vara toppen!

Tillbaka till ”det onda” kolesterolet
Men tillbaka till det här med LDL-kolesterol igen…

Från GP:
– Vi visste sen tidigare att kokosoljan var en mättad fettsyra. Flera studier har visat att den ökar fettnivåerna i blodet och den här sammanställningen bekräftar enskilda studiers tidigare rön, menar SU:s expert.

Korrekt, kokosolja innehåller till största del mättat fett och äter man fett ökar fettmetabolismen och de fett-transporterande farkosterna kolesterol. Det är en helt naturlig del av människans metabolism (läs mer här).

Läs också: Därför kan du bränna fett med kokokfett

Från GP:
Ingrid Larsson framhäver att AHA:s rapport är imponerande, inte bara för att man tittat på kokosoljans effekt på människors hälsa. Det är bara en del av rapporten…
… man har även analyserat observationsstudier där man inte förändrar matintaget men följer människor under lång tid och sedan har man analyserat studier med apor, berättar Ingrid Larsson.

Jag vet inte om man skryta med att man utför studier kring människans metabolism på djur av en annan art, men jag vet att det är ett vanligt argument. Observationsstudier under lång tid är dock dömda att misslyckas eftersom människor inte är exakta, dessutom kanske inte alltid är ärliga med hur de äter och allting blir väldigt godtyckligt.

”Insjuknandet minskar med 30 procent”
Vidare tar artikeln upp att insjuknandet minskar med 30 procent för de som byter från mättat fett till mer vegetabiliska fetter, vilket är en helt godtycklig siffra tagen ur luften. Det blir verkligen tokigt när man tar siffror hej villt från observationsstudier på det här sättet. Stora organisationer som AHA har många ekonomiska incitament bakom sina publikationer, att de är ”kända” eller imponerande forskare med i studierna spelar liksom ingen roll – när det är pengarna som styr.

Tack och lov för bevis emot sådana här studier
Tack och lov kan man gräva fram bevis efter bevis EMOT sådana här studier, både i form av vetenskapliga artiklar och böcker skrivna av läkare och forskare fyllda med referenser.
Att rekommendera nötter och soja och rapsolja som bevisligen skadar hjärnan, hjärtat och kärlen, FRAMFÖR människans artegna föda… vad skulle det finnas för incitament bakom det?

Vad tror du?

Mer läsning?

Varsågod:


*  Källor i texten

Av Martina Johansson, författare, medicinteknisk ingenjör, biohacker och bloggare

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna stretchar

Träna säkert med aktiv återhämtning

Träning

Är du taggad på att komma igång med din träning men trött på segdragen träningsvärk och rädd för att dra på dig otäcka skador? I boken "Snabbare, starkare, friskare med integrativ idrottsnutrition", beskriver Peter Wilhelmsson hur du ska äta och ta hand om kroppen för att träningen ska bli ett rent nöje.

Honung

Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”

Eko/miljö

Med anledning av att den italienske munken Bernhard av Clairvaux dog den 20 augusti för 864 år sedan firar vi denna dag honungens dag. Han är nämligen biodlarnas skyddshelgon och även om vi i Sverige inte har någon stark relation till katolska helgon är det idag som honungen uppmärksammas även här. Bin är nödvändiga för en levande natur och ett fungerade jordbruk och på Kurera vill vi passa på att slå ett slag för dessa hårt arbetande varelser.

Ett par

Relationsexperten: Är du medberoende?

Krönikan

Ordet medberoende har de flesta människor hört och det nämns numera betydligt oftare än tidigare, men vad innebär det egentligen att vara medberoende? Det ger Kureras nya krönikör relationterapeuten och författaren Cornelia Södergren svar på.

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Hälsa

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länger du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.

Allt fler skolor skippar sockret

Kost

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

Växtbaserad mjölk och ett havreax

Växtbaserad mjölk ökar i popularitet

Kost

Försäljningen av havre- och annan växtbaserad mjölk fortsätter att öka och ta marknadsandelar från den traditionella komjölken, skriver SVT. Orsakerna till att man byter är många - allt från etiska och miljömässiga till reda hälsoskäl.