Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Johanna Guo och Joceline Lu på tofufabriken Yipin

Familjeföretaget som vill få fler att äta mer grönt

Familjen Lu var först ut att tillverka egen ekologisk tofu i Sverige.
Nu hoppas de att fler öppnar upp ögonen för vegetarisk kost och den mångsidiga sojabönsosten.
– Användningsområdena är oändliga, säger Joceline Lu.

När Joceline Lus föräldrar kom till Sverige från Kina på 1990-talet och upptäckte att det inte fanns någon tofu att köpa tog de saken i egna händer. Genom att använda ett gammalt familjerecept började de tillverka egen tofu i liten skala i en lokal utanför Stockholm.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras närings-ABC för veganer

Grundarna av tofufabriken Yipin, Johanna Guo och Chengen Lu.

En folklig produkt
Kunderna var kinesiska restauranger och privatpersoner med rötter i Asien eller som rest i Asien.
– I Kina är tofu en folklig produkt men här var det många som inte visste vad det var eller som sett det som enbart en del av den asiatiska matkonsten, säger Joceline Lu. Hon är utbildad vid Handelshögskolan och tog för ett par år sedan en mer aktiv roll i familjeföretaget och är nu marknadsansvarig för bolaget som har vuxit och numera har en 6 000 kvadratmeter stor fabrik i Vallentuna, norr om Stockholm. Idag säljs deras tofu av de stora livsmedelskedjorna över hela landet.

LÄS OCKSÅ: 5 nyttigheter med tofu

Ekologiska sojabönor
Majoriteten av sojabönor som produceras kommer från länder som Brasilien, där man skövlar regnskogsområden för att använda till sojaodling. Joceline Lu och hennes familj har därför valt att använda sig av sojabönor inom EU, som kommer från ekologiska odlingar.
– Vegotrenden har varit väldigt stark de senaste åren, men också intresset för närproducerade varor, vilket gjorde att valet att använda sojabönor från EU föll sig rätt naturligt. Det gör också att vi får mer kontroll över själva produkten samtidigt som den är snäll mot miljön.

Funnits i Asien i 2000 år
Men vad är egentligen tofu? Den veganska osten gjord på sojabönor har funnits i Asien i över 2 000 år. Långt ifrån alla vet dock hur man ska tillaga eller hantera tofun. Många tänker också på tofu som den där vita simmiga kuben i en misosoppa, men det är så mycket mer än så, menar Joceline Lu.
– Själv gillar jag att dela tofun i kuber, pressa ur lite vätska och sedan steka och krydda med mycket sojasås och vinäger direkt i stekpannan, säger hon.

 

Tofu finns i flera olika former, som den fasta varianten bomullstofu som är bra för stekning och matlagning, och den mjukare varianten silkestofu som passar bra att använda i smoothies eller pajstanningar.
– Det vi säljer bäst av är den naturella tofun, men även alspånsrökt tofu, som fungerar bra som substitut till bacon och skinka, är populär.

LÄS OCKSÅ: Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hela familjen involverade
Hela Joceline Lus familj är fortfarande involverade i företaget i olika utsträckning – och jobbar med försäljning, produktutveckling och att tillverka själva produkten i fabriken i Vallentuna. Och genom åren har de lanserat alltifrån ”skagenröra” till ”äggröra” och tofuburgare.
– Vi är aldrig riktigt stillastående i min familj. Antingen pratar vi om nästa tjänst som ska tillsättas, eller hur vi kan förbättra något eller om nästa produkt vi ska lansera, säger Joceline Lu.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!

 

kvinna stretchar vid parkbänk

Monika Björn: Så hittar du motivationen att träna igen

TRÄNING

Är du en periodare när det gäller träning? Du kanske tappar motivationen någonstans under vägen och väntar på att den ska komma tillbaka? Kureras träningsexpert Monika Björn säger att man inte kan luta sig tillbaka och vänta på motivation. Den bestämmer man sig för att inskaffa. Monika förklarar hur.

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

 

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

 

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

 

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.