Annons
Annons

Familjeföretaget som vill få fler att äta mer grönt

Familjen Lu var först ut att tillverka egen ekologisk tofu i Sverige. Nu hoppas de att fler öppnar upp ögonen för vegetarisk kost och den mångsidiga sojabönsosten. – Användningsområdena är oändliga, säger Joceline Lu.

Redaktionen

31 januari, 2021
Familjeföretaget som vill få fler att äta mer grönt
Dela inlägget

Familjen Lu var först ut att tillverka egen ekologisk tofu i Sverige.
Nu hoppas de att fler öppnar upp ögonen för vegetarisk kost och den mångsidiga sojabönsosten.
– Användningsområdena är oändliga, säger Joceline Lu.

När Joceline Lus föräldrar kom till Sverige från Kina på 1990-talet och upptäckte att det inte fanns någon tofu att köpa tog de saken i egna händer. Genom att använda ett gammalt familjerecept började de tillverka egen tofu i liten skala i en lokal utanför Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Kureras närings-ABC för veganer

Grundarna av tofufabriken Yipin, Johanna Guo och Chengen Lu.

En folklig produkt
Kunderna var kinesiska restauranger och privatpersoner med rötter i Asien eller som rest i Asien.
– I Kina är tofu en folklig produkt men här var det många som inte visste vad det var eller som sett det som enbart en del av den asiatiska matkonsten, säger Joceline Lu. Hon är utbildad vid Handelshögskolan och tog för ett par år sedan en mer aktiv roll i familjeföretaget och är nu marknadsansvarig för bolaget som har vuxit och numera har en 6 000 kvadratmeter stor fabrik i Vallentuna, norr om Stockholm. Idag säljs deras tofu av de stora livsmedelskedjorna över hela landet.

LÄS OCKSÅ: 5 nyttigheter med tofu

Ekologiska sojabönor
Majoriteten av sojabönor som produceras kommer från länder som Brasilien, där man skövlar regnskogsområden för att använda till sojaodling. Joceline Lu och hennes familj har därför valt att använda sig av sojabönor inom EU, som kommer från ekologiska odlingar.
– Vegotrenden har varit väldigt stark de senaste åren, men också intresset för närproducerade varor, vilket gjorde att valet att använda sojabönor från EU föll sig rätt naturligt. Det gör också att vi får mer kontroll över själva produkten samtidigt som den är snäll mot miljön.

Funnits i Asien i 2000 år
Men vad är egentligen tofu? Den veganska osten gjord på sojabönor har funnits i Asien i över 2 000 år. Långt ifrån alla vet dock hur man ska tillaga eller hantera tofun. Många tänker också på tofu som den där vita simmiga kuben i en misosoppa, men det är så mycket mer än så, menar Joceline Lu.
– Själv gillar jag att dela tofun i kuber, pressa ur lite vätska och sedan steka och krydda med mycket sojasås och vinäger direkt i stekpannan, säger hon.

Tofu finns i flera olika former, som den fasta varianten bomullstofu som är bra för stekning och matlagning, och den mjukare varianten silkestofu som passar bra att använda i smoothies eller pajstanningar.
– Det vi säljer bäst av är den naturella tofun, men även alspånsrökt tofu, som fungerar bra som substitut till bacon och skinka, är populär.

LÄS OCKSÅ: Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hela familjen involverade
Hela Joceline Lus familj är fortfarande involverade i företaget i olika utsträckning – och jobbar med försäljning, produktutveckling och att tillverka själva produkten i fabriken i Vallentuna. Och genom åren har de lanserat alltifrån ”skagenröra” till ”äggröra” och tofuburgare.
– Vi är aldrig riktigt stillastående i min familj. Antingen pratar vi om nästa tjänst som ska tillsättas, eller hur vi kan förbättra något eller om nästa produkt vi ska lansera, säger Joceline Lu.

Av Tina Harr

Annons
Annons