Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Rickard Nilsson

Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

Mobbingen i skolan låg till grund för ett dåligt självförtroende. Följden blev psykisk ohälsa och depression. Fanny Ekstrand mådde helt enkelt inte speciellt bra. Hon provade ashwagandha – och hittade lugnet, glädjen och kunde äntligen sova. 

När Fanny beskriver sin psykiska ohälsa så är det en svart historia. Depression, ADHD och panikångestattacker. Med det kom en låg självkänsla och lågt självförtroende.

–Ett tag trodde jag aldrig jag skulle hitta upp ur det där svarta hålet, säger hon.

Men det har hon gjort och idag arbetstränar hon och trivs fantastiskt bra i ett restaurangkök där hon snabbt gått från en deltid till en halvtidstjänst. Resan har varit lång och började redan under skoltiden som var kantad av mobbing och utsatthet.

– Jag fick min ADHD-diagnos när jag var sju år och det var rätt svår mobbing i skolan som gjorde att jag mådde extremt dåligt, berättar hon.

 

När hon gått ut skolan och det var dags att skaffa sig ett jobb kände hon sig vilse och visste inte riktigt hur det skulle gå till eller vad hon skulle jobba med. Hon tänkte att det var något fel på henne, vilket gjorde henne deprimerad och tiden gick åt till att älta problemen och oroa sig för precis allt. Hon fick panikattacker och sov dåligt och blev till slut inskriven i psykiatrin och fick hjälp via KBT-terapeut och samtal.

– Jag förstod då att ADHD inte var en sjukdom, det var inte fel på mig som jag hade trott – jag var bara tvungen att lära mig hur det fungerade att ha ADHD.  Men jag insåg det först när någon annan sa det, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwaganda

Medicin mot ångest
Fanny har provat flera olika mediciner för att dämpa sin ångest. Hon har också skrivit ångestdagbok. Det har hjälpt henne att se i vilka situationer hon får ångest och hur hon ska bemästra den.

– Det hjälpte mig att se orsakerna till min ångest och då kunde jag backa tillbaka, andas och lugna ner mig, säger Fanny.

Efter att ha provat flera olika receptbelagda mediciner så äter hon idag en som fungerar för sin ADHD och kompletterar med KSM-66, ett kosttillskott som är en adaptogen som balanserar upp kroppens reserver. Hon hade aldrig ätit någon form av näringstillskott tidigare men var villig att prova.

– Jag läste ett reportage om kosttillskottet och att det kunde reducera stress och få en att bli lugnare och då ville jag ge det en chans. Det har gjort en jättestor skillnad i mitt liv, säger Fanny.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick Eva lugnet tillbaka

Kan sortera tankarna
I och med att hon började äta adaptogenen lugnade sig tankeverksamheten och Fanny har idag lättare att sortera sina tankar och sover bättre.

– Jag är inte heller lika känslig som jag var förr och blir inte lika upprörd. Jag ältar inte saker så länge längre. Jag försöker lösa saker och går inte det så släpper jag det. Förut kunde jag gå omkring och tänka på saker hur länge som helst, men det gör jag inte nu, säger hon.

Vissa personer som har ADHD kan ha ganska hög energinivå, men när Fanny var deprimerad orkade hon knappt vara vaken mer än fyra timmar i sträck. Nu känner hon sig glad och pigg hela dagen igenom. Från början tog hon fyra tabletter av KSM-66 per dag, nu tar hon tre.

– Jag vill inte äta medicin som jag är tvungen att ta hela livet och bli beroende av. Det känns mycket bättre att ta naturliga preparat som jag kan välja själv hur mycket och när jag vill ta, och som inte är dåligt för kroppen, säger Fanny.

Också panikångestattackerna har avtagit, och hon har fått lättare att sova. Tidigare åt hon insomningstabletter för att kunna somna på kvällarna men det har hon också slutat med.

 

– Jag började arbetsträna på Café Arom för ett halvår sedan och jag började att jobba tjugo procent, men nu jobbar jag femtio procent redan. Det är jättekul och det känns väldigt bra, säger hon och ler.

Av Jessika Devert  

Länkar till tre studier:
Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial

Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study

A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults


Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

KSM66 – hjälper kroppen att stå emot stressa

Oavsett vad som orsakar stressen reagerar kroppen på samma sätt. Binjurarna pressas att producera kortisol – ett stresshormon som, när det produceras i överskott, bidrar till att vi blir trötta, oroliga och får svårt att sova. Dessutom sjunker ämnesomsättningen vilket gör att det ofta bildas fettreserver kring mage och stuss. Även mängden köns- och sköldkörtelhormon minskar. Det är denna utvecklingen som KSM66 vänder. 22 kliniska studier visar att det fungerar. Förklaringen är att det ekologiskt odlade fullspektrumextraktet av Ashwagandha förbättrar kroppens stressrespons. Binjurarna kan vila och återhämta sig – nivåerna av kortisol normaliseras, en positiv spiral startar som märks på humör, lugn och sömn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.