Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Rickard Nilsson

Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

Mobbingen i skolan låg till grund för ett dåligt självförtroende. Följden blev psykisk ohälsa och depression. Fanny Ekstrand mådde helt enkelt inte speciellt bra. Hon provade ashwagandha – och hittade lugnet, glädjen och kunde äntligen sova. 

När Fanny beskriver sin psykiska ohälsa så är det en svart historia. Depression, ADHD och panikångestattacker. Med det kom en låg självkänsla och lågt självförtroende.

–Ett tag trodde jag aldrig jag skulle hitta upp ur det där svarta hålet, säger hon.

Men det har hon gjort och idag arbetstränar hon och trivs fantastiskt bra i ett restaurangkök där hon snabbt gått från en deltid till en halvtidstjänst. Resan har varit lång och började redan under skoltiden som var kantad av mobbing och utsatthet.

– Jag fick min ADHD-diagnos när jag var sju år och det var rätt svår mobbing i skolan som gjorde att jag mådde extremt dåligt, berättar hon.

 

När hon gått ut skolan och det var dags att skaffa sig ett jobb kände hon sig vilse och visste inte riktigt hur det skulle gå till eller vad hon skulle jobba med. Hon tänkte att det var något fel på henne, vilket gjorde henne deprimerad och tiden gick åt till att älta problemen och oroa sig för precis allt. Hon fick panikattacker och sov dåligt och blev till slut inskriven i psykiatrin och fick hjälp via KBT-terapeut och samtal.

– Jag förstod då att ADHD inte var en sjukdom, det var inte fel på mig som jag hade trott – jag var bara tvungen att lära mig hur det fungerade att ha ADHD.  Men jag insåg det först när någon annan sa det, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwaganda

Medicin mot ångest
Fanny har provat flera olika mediciner för att dämpa sin ångest. Hon har också skrivit ångestdagbok. Det har hjälpt henne att se i vilka situationer hon får ångest och hur hon ska bemästra den.

– Det hjälpte mig att se orsakerna till min ångest och då kunde jag backa tillbaka, andas och lugna ner mig, säger Fanny.

Efter att ha provat flera olika receptbelagda mediciner så äter hon idag en som fungerar för sin ADHD och kompletterar med KSM-66, ett kosttillskott som är en adaptogen som balanserar upp kroppens reserver. Hon hade aldrig ätit någon form av näringstillskott tidigare men var villig att prova.

– Jag läste ett reportage om kosttillskottet och att det kunde reducera stress och få en att bli lugnare och då ville jag ge det en chans. Det har gjort en jättestor skillnad i mitt liv, säger Fanny.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick Eva lugnet tillbaka

Kan sortera tankarna
I och med att hon började äta adaptogenen lugnade sig tankeverksamheten och Fanny har idag lättare att sortera sina tankar och sover bättre.

– Jag är inte heller lika känslig som jag var förr och blir inte lika upprörd. Jag ältar inte saker så länge längre. Jag försöker lösa saker och går inte det så släpper jag det. Förut kunde jag gå omkring och tänka på saker hur länge som helst, men det gör jag inte nu, säger hon.

Vissa personer som har ADHD kan ha ganska hög energinivå, men när Fanny var deprimerad orkade hon knappt vara vaken mer än fyra timmar i sträck. Nu känner hon sig glad och pigg hela dagen igenom. Från början tog hon fyra tabletter av KSM-66 per dag, nu tar hon tre.

– Jag vill inte äta medicin som jag är tvungen att ta hela livet och bli beroende av. Det känns mycket bättre att ta naturliga preparat som jag kan välja själv hur mycket och när jag vill ta, och som inte är dåligt för kroppen, säger Fanny.

Också panikångestattackerna har avtagit, och hon har fått lättare att sova. Tidigare åt hon insomningstabletter för att kunna somna på kvällarna men det har hon också slutat med.

 

– Jag började arbetsträna på Café Arom för ett halvår sedan och jag började att jobba tjugo procent, men nu jobbar jag femtio procent redan. Det är jättekul och det känns väldigt bra, säger hon och ler.

Av Jessika Devert  

Länkar till tre studier:
Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial

Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study

A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults


Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

KSM66 – hjälper kroppen att stå emot stressa

Oavsett vad som orsakar stressen reagerar kroppen på samma sätt. Binjurarna pressas att producera kortisol – ett stresshormon som, när det produceras i överskott, bidrar till att vi blir trötta, oroliga och får svårt att sova. Dessutom sjunker ämnesomsättningen vilket gör att det ofta bildas fettreserver kring mage och stuss. Även mängden köns- och sköldkörtelhormon minskar. Det är denna utvecklingen som KSM66 vänder. 22 kliniska studier visar att det fungerar. Förklaringen är att det ekologiskt odlade fullspektrumextraktet av Ashwagandha förbättrar kroppens stressrespons. Binjurarna kan vila och återhämta sig – nivåerna av kortisol normaliseras, en positiv spiral startar som märks på humör, lugn och sömn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.