Foto: Rickard Nilsson

Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

Mobbingen i skolan låg till grund för ett dåligt självförtroende. Följden blev psykisk ohälsa och depression. Fanny Ekstrand mådde helt enkelt inte speciellt bra. Hon provade ashwagandha – och hittade lugnet, glädjen och kunde äntligen sova. 

När Fanny beskriver sin psykiska ohälsa så är det en svart historia. Depression, ADHD och panikångestattacker. Med det kom en låg självkänsla och lågt självförtroende.

–Ett tag trodde jag aldrig jag skulle hitta upp ur det där svarta hålet, säger hon.

Men det har hon gjort och idag arbetstränar hon och trivs fantastiskt bra i ett restaurangkök där hon snabbt gått från en deltid till en halvtidstjänst. Resan har varit lång och började redan under skoltiden som var kantad av mobbing och utsatthet.

– Jag fick min ADHD-diagnos när jag var sju år och det var rätt svår mobbing i skolan som gjorde att jag mådde extremt dåligt, berättar hon.

 

När hon gått ut skolan och det var dags att skaffa sig ett jobb kände hon sig vilse och visste inte riktigt hur det skulle gå till eller vad hon skulle jobba med. Hon tänkte att det var något fel på henne, vilket gjorde henne deprimerad och tiden gick åt till att älta problemen och oroa sig för precis allt. Hon fick panikattacker och sov dåligt och blev till slut inskriven i psykiatrin och fick hjälp via KBT-terapeut och samtal.

– Jag förstod då att ADHD inte var en sjukdom, det var inte fel på mig som jag hade trott – jag var bara tvungen att lära mig hur det fungerade att ha ADHD.  Men jag insåg det först när någon annan sa det, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwaganda

Medicin mot ångest
Fanny har provat flera olika mediciner för att dämpa sin ångest. Hon har också skrivit ångestdagbok. Det har hjälpt henne att se i vilka situationer hon får ångest och hur hon ska bemästra den.

– Det hjälpte mig att se orsakerna till min ångest och då kunde jag backa tillbaka, andas och lugna ner mig, säger Fanny.

Efter att ha provat flera olika receptbelagda mediciner så äter hon idag en som fungerar för sin ADHD och kompletterar med KSM-66, ett kosttillskott som är en adaptogen som balanserar upp kroppens reserver. Hon hade aldrig ätit någon form av näringstillskott tidigare men var villig att prova.

– Jag läste ett reportage om kosttillskottet och att det kunde reducera stress och få en att bli lugnare och då ville jag ge det en chans. Det har gjort en jättestor skillnad i mitt liv, säger Fanny.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick Eva lugnet tillbaka

Kan sortera tankarna
I och med att hon började äta adaptogenen lugnade sig tankeverksamheten och Fanny har idag lättare att sortera sina tankar och sover bättre.

– Jag är inte heller lika känslig som jag var förr och blir inte lika upprörd. Jag ältar inte saker så länge längre. Jag försöker lösa saker och går inte det så släpper jag det. Förut kunde jag gå omkring och tänka på saker hur länge som helst, men det gör jag inte nu, säger hon.

Vissa personer som har ADHD kan ha ganska hög energinivå, men när Fanny var deprimerad orkade hon knappt vara vaken mer än fyra timmar i sträck. Nu känner hon sig glad och pigg hela dagen igenom. Från början tog hon fyra tabletter av KSM-66 per dag, nu tar hon tre.

– Jag vill inte äta medicin som jag är tvungen att ta hela livet och bli beroende av. Det känns mycket bättre att ta naturliga preparat som jag kan välja själv hur mycket och när jag vill ta, och som inte är dåligt för kroppen, säger Fanny.

Också panikångestattackerna har avtagit, och hon har fått lättare att sova. Tidigare åt hon insomningstabletter för att kunna somna på kvällarna men det har hon också slutat med.

 

– Jag började arbetsträna på Café Arom för ett halvår sedan och jag började att jobba tjugo procent, men nu jobbar jag femtio procent redan. Det är jättekul och det känns väldigt bra, säger hon och ler.

Av Jessika Devert  

Länkar till tre studier:
Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial

Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study

A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults


Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

KSM66 – hjälper kroppen att stå emot stressa

Oavsett vad som orsakar stressen reagerar kroppen på samma sätt. Binjurarna pressas att producera kortisol – ett stresshormon som, när det produceras i överskott, bidrar till att vi blir trötta, oroliga och får svårt att sova. Dessutom sjunker ämnesomsättningen vilket gör att det ofta bildas fettreserver kring mage och stuss. Även mängden köns- och sköldkörtelhormon minskar. Det är denna utvecklingen som KSM66 vänder. 22 kliniska studier visar att det fungerar. Förklaringen är att det ekologiskt odlade fullspektrumextraktet av Ashwagandha förbättrar kroppens stressrespons. Binjurarna kan vila och återhämta sig – nivåerna av kortisol normaliseras, en positiv spiral startar som märks på humör, lugn och sömn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.