Foto: Rickard Nilsson

Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

Mobbingen i skolan låg till grund för ett dåligt självförtroende. Följden blev psykisk ohälsa och depression. Fanny Ekstrand mådde helt enkelt inte speciellt bra. Hon provade ashwagandha – och hittade lugnet, glädjen och kunde äntligen sova. 

När Fanny beskriver sin psykiska ohälsa så är det en svart historia. Depression, ADHD och panikångestattacker. Med det kom en låg självkänsla och lågt självförtroende.

–Ett tag trodde jag aldrig jag skulle hitta upp ur det där svarta hålet, säger hon.

Men det har hon gjort och idag arbetstränar hon och trivs fantastiskt bra i ett restaurangkök där hon snabbt gått från en deltid till en halvtidstjänst. Resan har varit lång och började redan under skoltiden som var kantad av mobbing och utsatthet.

– Jag fick min ADHD-diagnos när jag var sju år och det var rätt svår mobbing i skolan som gjorde att jag mådde extremt dåligt, berättar hon.

 

När hon gått ut skolan och det var dags att skaffa sig ett jobb kände hon sig vilse och visste inte riktigt hur det skulle gå till eller vad hon skulle jobba med. Hon tänkte att det var något fel på henne, vilket gjorde henne deprimerad och tiden gick åt till att älta problemen och oroa sig för precis allt. Hon fick panikattacker och sov dåligt och blev till slut inskriven i psykiatrin och fick hjälp via KBT-terapeut och samtal.

– Jag förstod då att ADHD inte var en sjukdom, det var inte fel på mig som jag hade trott – jag var bara tvungen att lära mig hur det fungerade att ha ADHD.  Men jag insåg det först när någon annan sa det, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwaganda

Medicin mot ångest
Fanny har provat flera olika mediciner för att dämpa sin ångest. Hon har också skrivit ångestdagbok. Det har hjälpt henne att se i vilka situationer hon får ångest och hur hon ska bemästra den.

– Det hjälpte mig att se orsakerna till min ångest och då kunde jag backa tillbaka, andas och lugna ner mig, säger Fanny.

Efter att ha provat flera olika receptbelagda mediciner så äter hon idag en som fungerar för sin ADHD och kompletterar med KSM-66, ett kosttillskott som är en adaptogen som balanserar upp kroppens reserver. Hon hade aldrig ätit någon form av näringstillskott tidigare men var villig att prova.

– Jag läste ett reportage om kosttillskottet och att det kunde reducera stress och få en att bli lugnare och då ville jag ge det en chans. Det har gjort en jättestor skillnad i mitt liv, säger Fanny.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick Eva lugnet tillbaka

Kan sortera tankarna
I och med att hon började äta adaptogenen lugnade sig tankeverksamheten och Fanny har idag lättare att sortera sina tankar och sover bättre.

– Jag är inte heller lika känslig som jag var förr och blir inte lika upprörd. Jag ältar inte saker så länge längre. Jag försöker lösa saker och går inte det så släpper jag det. Förut kunde jag gå omkring och tänka på saker hur länge som helst, men det gör jag inte nu, säger hon.

Vissa personer som har ADHD kan ha ganska hög energinivå, men när Fanny var deprimerad orkade hon knappt vara vaken mer än fyra timmar i sträck. Nu känner hon sig glad och pigg hela dagen igenom. Från början tog hon fyra tabletter av KSM-66 per dag, nu tar hon tre.

– Jag vill inte äta medicin som jag är tvungen att ta hela livet och bli beroende av. Det känns mycket bättre att ta naturliga preparat som jag kan välja själv hur mycket och när jag vill ta, och som inte är dåligt för kroppen, säger Fanny.

Också panikångestattackerna har avtagit, och hon har fått lättare att sova. Tidigare åt hon insomningstabletter för att kunna somna på kvällarna men det har hon också slutat med.

 

– Jag började arbetsträna på Café Arom för ett halvår sedan och jag började att jobba tjugo procent, men nu jobbar jag femtio procent redan. Det är jättekul och det känns väldigt bra, säger hon och ler.

Av Jessika Devert  

Länkar till tre studier:
Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial

Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study

A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults


Fanny Ekstrand

Ålder: 29 år.
Bor: Kristianstad.
Gör: Arbetstränar på Café Arom som drivs av Kristianstads kommun.
Familj: Mamma, pappa, en bror med familj i Stockholm.
Så mår jag bra: Går gärna promenader, helst i skogen och med musik i öronen. Jag umgås med mina föräldrar som bor nära mig och jag gillar att gå i stan och titta på kläder, smycken och skor.

KSM66 – hjälper kroppen att stå emot stressa

Oavsett vad som orsakar stressen reagerar kroppen på samma sätt. Binjurarna pressas att producera kortisol – ett stresshormon som, när det produceras i överskott, bidrar till att vi blir trötta, oroliga och får svårt att sova. Dessutom sjunker ämnesomsättningen vilket gör att det ofta bildas fettreserver kring mage och stuss. Även mängden köns- och sköldkörtelhormon minskar. Det är denna utvecklingen som KSM66 vänder. 22 kliniska studier visar att det fungerar. Förklaringen är att det ekologiskt odlade fullspektrumextraktet av Ashwagandha förbättrar kroppens stressrespons. Binjurarna kan vila och återhämta sig – nivåerna av kortisol normaliseras, en positiv spiral startar som märks på humör, lugn och sömn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

 

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.