Annons
Annons

Får du halsbränna av grillmaten? Bitterörter dämpar obehaget

Värmen är här och så också den efterlängtade grillsäsongen. För dig med känslig mage kan grillaftnarna med fet och kryddat mat tyvärr sluta i obehagligt magknip, sura uppstötningar och halsbränna. Men det finns ett sätt att slippa besvären – och fortsätta att njuta av den grillade maten. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar och får igång matsmältningen.

Redaktionen

19 juni, 2023
Får du halsbränna av grillmaten? Bitterörter dämpar obehaget
Dela inlägget

Värmen är här och så också den efterlängtade grillsäsongen. För dig med känslig mage kan grillaftnarna med fet och kryddat mat tyvärr sluta i obehagligt magknip, sura uppstötningar och halsbränna. Men det finns ett sätt att slippa besvären – och fortsätta att njuta av den grillade maten. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar och får igång matsmältningen.

Om det blir det för mycket av det goda eller om du äter för stora mängder av mat du inte tål – då säger magen ifrån. Det brukar yttra sig som ballongmage, gaser, magknip och ibland halsbränna. Vissa har riktigt tåliga magar som inte protesterar förrän de utsatts för stora påfrestningar under en längre tid medan andra, som har känsliga magar, kan reagera efter försommarens första grillkväll. När magen gör uppror handlar det ofta om processad mat och socker i olika former i kombination med för lite fiber. Det kan också vara väldigt individuellt vad magen reagerar på.

LÄS OCKSÅ: 5 saker alla borde veta om magen

Störd matsmältning

Vissa personer med gallrelaterade problem reagerar lättare på stekt och grillad mat och så förstås fett, socker och halvfabrikat. Men en del reagerar även på nyttiga livsmedel som kål, lök, ägg, äpple och paprika.
Oavsett vad anledningen till magknip, uppkördhet och smärta är eller om du ”bara” fått halsbränna så är det sannolikt att matsmältningen blivit störd. Den störda matsmältningen beror i sin tur oftast på att levern och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans. Fungerar inte spjälkningen av fett och protein börjar tarminnehållet att jäsa – det är då du får ballongmage som också kan göra ont.

LÄS OCKSÅ: Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen

Bitterörter stödjer tarmrörelserna

Har vintern dessutom inneburit stress och lite sömn kan den annars så tåliga magen reagera på ”ny” mat – det vill säga om det blir flera grillkvällar på rad med kryddig och fet mat. Ett enkelt sätt att snabbt lösa problemen är att blanda bitterdroppar i ett glas vatten och dricka det efter varje måltid. Det finns även andra preparat med bitterörter som stödjer den matsmältningen men också tarmrörelser, lever och galla. Om du har lättare symtom blir du oftast hjälpt omgående men den som har haft problem en längre tid kan få vänta in effekten några dagar.

En studie på 75 personer som hade mag- och tarmbesvär där försökspersonerna fick ta nämnda växtläkemedel efter maten. 95 procent av deltagarna ansåg sig bli hjälpta, vilket är ett mycket bra resultat. Symtomen i magen lindras ganska snabbt av bitterörterna och ffekten känns i regel redan efter 15 minuter och förstärks om man tar preparatet under en längre tid. När de akuta besvären försvunnit kan bitterörter användas förebyggande en, två gånger per dag om det behövs.

LÄS OCKSÅ: De 6 vanligaste mag- och tarmsjukdomarna och hur de behandlas

Fyra örter som magen gillar

Boldo, en sydamerikansk ört som används för att lindra kramper i tarmarna. Den stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet men är också bra vid blåskatarr. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask.

Maskros, som har en gynnsam effekt på långsam matsmältning, den är vätskedrivande och blodrenande. Maskros underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla.

Kronärtskocka, som kanske är mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet. Den skyddar levern, verkar antiinflammatorisk och aktiverar produktionen av matsmältningsenzym.

Pepparmynta, som har en lugnande och kramplösande effekt i magen och stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid dyspepsi (känslig mage) och matsmältningsproblem.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

Färska örter ger bättre effekt
Den schweiziska hälsopionjären och forskaren Alfred Vogel insåg tidigt att lever och bukspottskörtel var viktiga för magen och tarmens funktion. Samtidigt som han tog emot och behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna forskade han på örternas inverkan på mag- och tarmhälsan. Hans efterforskningar ledde till att han skapade växtläkemel med specifika örter som visade sig hjälpa: Maskros, boldo, kronärtskocka och pepparmynta.
Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. På så sätt behölls effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkades innan de blev till medicin.

Annons
Annons