Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fårmjölk ska hjälpa forskare hitta fästingar med TBE-smitta

Provtagning av fårmjölk hjälpte forskare vid Örebro universitet att hitta områden i naturen där fästingar är bärare av TBE. En studie visade att fårmjölk som förvaras i kylskåp har mer virus i sig än fårmjölk som hettas upp eller står i rumstemperatur.

TBE är en förkortning för Tick-borne encephalitis – fästingburen hjärninflammation. Viruset smittar från fästingar till däggdjur, som får och människa. Mellan 2004 och 2019 har antalet smittade av TBE ökat från 174 till 369 fall. Ökningen tror bero på att fler vistas i naturen men också att klimatförändringar gör att antalet fästingar blir fler.

 

Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet, säger att bett från fästingar är det vanligaste sättet vi människor blir smittade med TBE:

Viruset kan också smitta via mag-tarmkanalen. Därför är det viktigt att enbart dricka pastöriserad mjölk och äta ost som är gjord av pastöriserad mjölk för att minimera risken för smitta, säger Magnus Johansson.

LÄS OCKSÅ: Borrelia kan bli en utdragen historia

37 fårägare kontaktades
Att analysera fårmjölk är ett nytt och mycket effektivt sätt att kartlägga var TBE sprids. En studie gjord vid Örebro universitet visade att fårmjölk som står i kylskåp innehåller en större mängs virus än den mjölk som värms upp eller förvaras i rumstemperatur.

Tidigare har man bara kunnat lokalisera TBE-områden via patienter som smittats av viruset. Att samla in fästingar från olika områden är både komplicerat och svårt.

I studien som genomfördes av Magnus Johanssons grupp vid Örebro universitet i samarbete med Umeå universitet skapade forskarna kontakt med 37 fårägare i Örebro län mellan åren 2017 till 2019 för att samla in mjölkprover från fårbesättningar. På tre gårdar hittades antikroppar hos tackorna, det vill säga fåren hade infekterades med TBE-viruset.

 

LÄS OCKSÅ: Vinn kriget mot mördarsniglarna – 8 knep som fungerar!

Drick inte opastöriserad mjölk
– Nu kan vi ligga steget före och se vilka gårdar som har djur med antikroppar - och människor som ofta vistas i dessa områden kan uppmanas att vaccinera sig emot TBE, säger Amélie Wallenhammar en av forskarna i studien.

Studien visade också att TBE-viruset finns kvar i mjölk och råmjölk oförändrat skick i tre dygn kylskåp. Står mjölken däremot i rumstemperatur eller värms upp till 37 grader försvinner det relativt snabbt. Därför säger forskarna att mjölken måste pastöriseras för att eventuell TBE-smitta ska försvinna.

I Sverige tror forskarna inte att någon smittats via opastöriserad mjölk, men det finns sådana fall rapporterade i Europa.

Av Inger Palm

Källa: Örebro universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.