Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fårmjölk ska hjälpa forskare hitta fästingar med TBE-smitta

Provtagning av fårmjölk hjälpte forskare vid Örebro universitet att hitta områden i naturen där fästingar är bärare av TBE. En studie visade att fårmjölk som förvaras i kylskåp har mer virus i sig än fårmjölk som hettas upp eller står i rumstemperatur.

TBE är en förkortning för Tick-borne encephalitis – fästingburen hjärninflammation. Viruset smittar från fästingar till däggdjur, som får och människa. Mellan 2004 och 2019 har antalet smittade av TBE ökat från 174 till 369 fall. Ökningen tror bero på att fler vistas i naturen men också att klimatförändringar gör att antalet fästingar blir fler.

 

Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet, säger att bett från fästingar är det vanligaste sättet vi människor blir smittade med TBE:

Viruset kan också smitta via mag-tarmkanalen. Därför är det viktigt att enbart dricka pastöriserad mjölk och äta ost som är gjord av pastöriserad mjölk för att minimera risken för smitta, säger Magnus Johansson.

LÄS OCKSÅ: Borrelia kan bli en utdragen historia

37 fårägare kontaktades
Att analysera fårmjölk är ett nytt och mycket effektivt sätt att kartlägga var TBE sprids. En studie gjord vid Örebro universitet visade att fårmjölk som står i kylskåp innehåller en större mängs virus än den mjölk som värms upp eller förvaras i rumstemperatur.

Tidigare har man bara kunnat lokalisera TBE-områden via patienter som smittats av viruset. Att samla in fästingar från olika områden är både komplicerat och svårt.

I studien som genomfördes av Magnus Johanssons grupp vid Örebro universitet i samarbete med Umeå universitet skapade forskarna kontakt med 37 fårägare i Örebro län mellan åren 2017 till 2019 för att samla in mjölkprover från fårbesättningar. På tre gårdar hittades antikroppar hos tackorna, det vill säga fåren hade infekterades med TBE-viruset.

 

LÄS OCKSÅ: Vinn kriget mot mördarsniglarna – 8 knep som fungerar!

Drick inte opastöriserad mjölk
– Nu kan vi ligga steget före och se vilka gårdar som har djur med antikroppar - och människor som ofta vistas i dessa områden kan uppmanas att vaccinera sig emot TBE, säger Amélie Wallenhammar en av forskarna i studien.

Studien visade också att TBE-viruset finns kvar i mjölk och råmjölk oförändrat skick i tre dygn kylskåp. Står mjölken däremot i rumstemperatur eller värms upp till 37 grader försvinner det relativt snabbt. Därför säger forskarna att mjölken måste pastöriseras för att eventuell TBE-smitta ska försvinna.

I Sverige tror forskarna inte att någon smittats via opastöriserad mjölk, men det finns sådana fall rapporterade i Europa.

Av Inger Palm

Källa: Örebro universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.