Färre cancerfall med högre kvalitet på skattefinansierad mat | Kurera.se
skolmatsal

Färre cancerfall med högre kvalitet på skattefinansierad mat

Fyra förslag

...på hur den skattefinansierade maten kan förbättras för att minska antalet cancerfall:

1. Höj kompetensen
Att öka insatserna för att höja kompetensen inom hälso- och sjukvården så att bättre rådgivning kring hälsosamma levnadsvanor kan ges. Under 2015 fick enbart cirka tre procent av patienterna i primärvården stöd för bättre matvanor. En siffra som måste öka om vi ska komma åt problemet kring övervikt och fetma.

2. Instifta kontrollfunktion
Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög och jämställd kvalitet i hela landet samt lever upp till de Nordiska Näringsrekommendationerna, oavsett vart man bor.

3. Inför ett lagkrav
Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.

4. Främja kunskapsutbyte
Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör värnas och spridas vidare till de som behöver den.

Källa: Friskmat.se

De tre miljoner skattefinansierade måltider som serveras dagligen inom vård, omsorg och skola spelar flera viktiga roller när det gäller att förbättra folkhälsan – inte minst när det gäller att minska olika typer av livsstilsrelaterad cancer och hjälpa till vid rehabilitering. Det menar föreningen Frisk mat, som bland annat lutar sig mot en ny rapport från högt ansedda World Cancer Research Fund (WCRF).

2017 diagnostiserades 65 000 nya cancerfall i Sverige. Runt 40 procent av dessa skulle kunna förebyggas med hjälp av förändringar i livsstilen, enligt en rapport från 2018 av högt ansedda World Cancer Research Fund (WCRF). Rapporten visar bland annat att hälsosamma matvanor och livsstilsval är effektiva verktyg för att minska risken för cancer - och även att detta hjälper vid olika typer av rehabilitering.

 

Högre matkvalitet viktig
Det finns mycket att göra när det gäller att förbättra den svenska folkhälsan, inte minst när det gäller cancersjukdomar. Det menar den ideella föreningen Frisk mat, ett initiativ från Food Pharmacy, som arbetar för att höja kvaliteten på maten inom vård, skola och omsorg, för att därigenom förbättra just folkhälsan.

Så här säger föreningens styrelseordförande Anna Lindelöw Mannheimer i ett uttalande, i samband med Världscancerdagen den fjärde februari 2019:
– Den offentliga måltiden behöver i ännu större utsträckning ses som ett verktyg och en utbildningsinsats som främjar folkhälsan. Som skattebetalare ska vi kunna känna oss trygga med att pengarna går till måltider som föregår med gott exempel och gynnar individens hälsa. Annars riskerar vi att på sikt orsaka både stort personligt lidande och öka den ekonomiska belastningen på samhället i form av skenande sjukvårdskostnader.

WCRF: "Regeringar har det främsta ansvaret"
Varje år spenderas årligen åtta miljarder i skattemedel på råvaror till de omkring tre miljoner måltider som dagligen serveras i offentlig regi. WCRF understryker i sin rapport att “regeringar har det främsta ansvaret för att värna sina medborgares hälsa, och att skapa miljöer som främjar hälsa”.
Samtidigt saknar Sverige en statlig kontrollfunktion för att säkerställa näringen i och kvalitén på den mat som serveras i vård, skola och omsorg, rapporterar Frisk mat i ett pressmeddelande.

Konkreta kostråd från WCRF 
I rapporten från WCRF finns även konkreta råd kring särskilda livsmedelsgrupper. Till exempel bör processad mat och snabbmat som är rik på̊ fett, stärkelse och socker undvikas, liksom sötade drycker. Man bör äta måttligt av rött kött och undvika det processade, då det ökar risken för tjock-/ändtarmscancer. Istället rekommenderas att öka mängden fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter, då detta kan skydda mot vissa typer av cancer, övervikt och fetma.

"Inte ovanligt med helfabrikatspiroger på barncanceravdelningarna"
Det är hög tid för förändring menar föreningen och efterfrågar nu ett förändrat kosttänk inom offentlig sektor.
– Trots all kunskap och goda råd, som funnits i många år nu, är det tyvärr fortfarande inte ovanligt med saftsoppor och sötade måltidsdrycker inom vård, skola och omsorg. Det är heller inte ovanligt med berättelser om helfabrikatpiroger på barncanceravdelningarna, lite isbergssallad som enda grönsak i hemtjänstens matlådor och sötat bröd som vana till frukost på förskolorna, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

 

Övervikt och fetma vanlig orsak till cancer
Efter rökning är övervikt och fetma den vanligaste orsaken till att drabbas av cancer och andra icke-smittsamma sjukdomar, vilket varannan vuxen i Sverige lider av idag. Och cirka 20 procent av barn i åldrarna sju till nio år uppskattas göra detsamma – med en klar överrepresentation i socioekonomiskt utsatta områden, rapporterar föreningen fortsatt.
Forskare vid Karolinska institutet har kommit fram till att om fetma och övervikt helt försvann i Sverige skulle närmare 2 000 cancerfall om året kunna undvikas.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Föreningen Frisk mat, WCRF rapport: “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective” (2018).
Siffrorna för antalet cancerfall är hämtad från Socialstyrelsens statistikdatabas och gäller antalet nya cancerdiagnoser under 2017.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fyra förslag

...på hur den skattefinansierade maten kan förbättras för att minska antalet cancerfall:

1. Höj kompetensen
Att öka insatserna för att höja kompetensen inom hälso- och sjukvården så att bättre rådgivning kring hälsosamma levnadsvanor kan ges. Under 2015 fick enbart cirka tre procent av patienterna i primärvården stöd för bättre matvanor. En siffra som måste öka om vi ska komma åt problemet kring övervikt och fetma.

2. Instifta kontrollfunktion
Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög och jämställd kvalitet i hela landet samt lever upp till de Nordiska Näringsrekommendationerna, oavsett vart man bor.

3. Inför ett lagkrav
Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.

4. Främja kunskapsutbyte
Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör värnas och spridas vidare till de som behöver den.

Källa: Friskmat.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.