skolmatsal

Färre cancerfall med högre kvalitet på skattefinansierad mat

Fyra förslag

...på hur den skattefinansierade maten kan förbättras för att minska antalet cancerfall:

1. Höj kompetensen
Att öka insatserna för att höja kompetensen inom hälso- och sjukvården så att bättre rådgivning kring hälsosamma levnadsvanor kan ges. Under 2015 fick enbart cirka tre procent av patienterna i primärvården stöd för bättre matvanor. En siffra som måste öka om vi ska komma åt problemet kring övervikt och fetma.

2. Instifta kontrollfunktion
Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög och jämställd kvalitet i hela landet samt lever upp till de Nordiska Näringsrekommendationerna, oavsett vart man bor.

3. Inför ett lagkrav
Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.

4. Främja kunskapsutbyte
Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör värnas och spridas vidare till de som behöver den.

Källa: Friskmat.se

De tre miljoner skattefinansierade måltider som serveras dagligen inom vård, omsorg och skola spelar flera viktiga roller när det gäller att förbättra folkhälsan – inte minst när det gäller att minska olika typer av livsstilsrelaterad cancer och hjälpa till vid rehabilitering. Det menar föreningen Frisk mat, som bland annat lutar sig mot en ny rapport från högt ansedda World Cancer Research Fund (WCRF).

2017 diagnostiserades 65 000 nya cancerfall i Sverige. Runt 40 procent av dessa skulle kunna förebyggas med hjälp av förändringar i livsstilen, enligt en rapport från 2018 av högt ansedda World Cancer Research Fund (WCRF). Rapporten visar bland annat att hälsosamma matvanor och livsstilsval är effektiva verktyg för att minska risken för cancer - och även att detta hjälper vid olika typer av rehabilitering.

 

Högre matkvalitet viktig
Det finns mycket att göra när det gäller att förbättra den svenska folkhälsan, inte minst när det gäller cancersjukdomar. Det menar den ideella föreningen Frisk mat, ett initiativ från Food Pharmacy, som arbetar för att höja kvaliteten på maten inom vård, skola och omsorg, för att därigenom förbättra just folkhälsan.

Så här säger föreningens styrelseordförande Anna Lindelöw Mannheimer i ett uttalande, i samband med Världscancerdagen den fjärde februari 2019:
– Den offentliga måltiden behöver i ännu större utsträckning ses som ett verktyg och en utbildningsinsats som främjar folkhälsan. Som skattebetalare ska vi kunna känna oss trygga med att pengarna går till måltider som föregår med gott exempel och gynnar individens hälsa. Annars riskerar vi att på sikt orsaka både stort personligt lidande och öka den ekonomiska belastningen på samhället i form av skenande sjukvårdskostnader.

WCRF: "Regeringar har det främsta ansvaret"
Varje år spenderas årligen åtta miljarder i skattemedel på råvaror till de omkring tre miljoner måltider som dagligen serveras i offentlig regi. WCRF understryker i sin rapport att “regeringar har det främsta ansvaret för att värna sina medborgares hälsa, och att skapa miljöer som främjar hälsa”.
Samtidigt saknar Sverige en statlig kontrollfunktion för att säkerställa näringen i och kvalitén på den mat som serveras i vård, skola och omsorg, rapporterar Frisk mat i ett pressmeddelande.

Konkreta kostråd från WCRF 
I rapporten från WCRF finns även konkreta råd kring särskilda livsmedelsgrupper. Till exempel bör processad mat och snabbmat som är rik på̊ fett, stärkelse och socker undvikas, liksom sötade drycker. Man bör äta måttligt av rött kött och undvika det processade, då det ökar risken för tjock-/ändtarmscancer. Istället rekommenderas att öka mängden fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter, då detta kan skydda mot vissa typer av cancer, övervikt och fetma.

"Inte ovanligt med helfabrikatspiroger på barncanceravdelningarna"
Det är hög tid för förändring menar föreningen och efterfrågar nu ett förändrat kosttänk inom offentlig sektor.
– Trots all kunskap och goda råd, som funnits i många år nu, är det tyvärr fortfarande inte ovanligt med saftsoppor och sötade måltidsdrycker inom vård, skola och omsorg. Det är heller inte ovanligt med berättelser om helfabrikatpiroger på barncanceravdelningarna, lite isbergssallad som enda grönsak i hemtjänstens matlådor och sötat bröd som vana till frukost på förskolorna, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

 

Övervikt och fetma vanlig orsak till cancer
Efter rökning är övervikt och fetma den vanligaste orsaken till att drabbas av cancer och andra icke-smittsamma sjukdomar, vilket varannan vuxen i Sverige lider av idag. Och cirka 20 procent av barn i åldrarna sju till nio år uppskattas göra detsamma – med en klar överrepresentation i socioekonomiskt utsatta områden, rapporterar föreningen fortsatt.
Forskare vid Karolinska institutet har kommit fram till att om fetma och övervikt helt försvann i Sverige skulle närmare 2 000 cancerfall om året kunna undvikas.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Föreningen Frisk mat, WCRF rapport: “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective” (2018).
Siffrorna för antalet cancerfall är hämtad från Socialstyrelsens statistikdatabas och gäller antalet nya cancerdiagnoser under 2017.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fyra förslag

...på hur den skattefinansierade maten kan förbättras för att minska antalet cancerfall:

1. Höj kompetensen
Att öka insatserna för att höja kompetensen inom hälso- och sjukvården så att bättre rådgivning kring hälsosamma levnadsvanor kan ges. Under 2015 fick enbart cirka tre procent av patienterna i primärvården stöd för bättre matvanor. En siffra som måste öka om vi ska komma åt problemet kring övervikt och fetma.

2. Instifta kontrollfunktion
Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög och jämställd kvalitet i hela landet samt lever upp till de Nordiska Näringsrekommendationerna, oavsett vart man bor.

3. Inför ett lagkrav
Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.

4. Främja kunskapsutbyte
Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör värnas och spridas vidare till de som behöver den.

Källa: Friskmat.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.