Annons
Annons

Färre hjärtinfarkter – men stor skillnad på landsort och storstad

Allt fler unga drabbas av stroke – men antalet hjärtinfarkter minskar däremot i vårt land. Samtidigt är skillnaderna stora geografiskt. Jämfört med stockholmare löper invånare i Norrbotten mer än dubbelt så stor risk att drabbas. "Vi vet inte säkert vad skillnaderna beror på, men bidragande kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå", säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Redaktionen

28 januari, 2017
Färre hjärtinfarkter – men stor skillnad på landsort och storstad
Dela inlägget

Allt fler unga drabbas av stroke – men antalet hjärtinfarkter minskar däremot i vårt land. Samtidigt är skillnaderna stora geografiskt.
Jämfört med stockholmare löper invånare i Norrbotten mer än dubbelt så stor risk att drabbas.
– Vi vet inte säkert vad skillnaderna beror på, men bidragande kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

I Sverige drabbades 26 600 personer av hjärtinfarkt under 2015. En hjärtinfarkt uppstår när en blodpropp bildas i hjärtats kranskärl. På tio år har antalet dödsfall i hjärtinfarkt minskat med över 40 procent.
Att antalet hjärtinfarkter fortsätter att minska är tack vare forskningsframsteg och livsstilsförbättringar, enligt Hjärt-Lungfonden. Och det som krävs för att minska skillnaderna och reducera antalet hjärtinfarkter ytterligare är mer resurser till forskningen, menar de.

Läs också: Allt fler unga drabbas av stroke

”Alla borde ha samma möjlighet till fler friska år oavsett var man bor”
Kristina Sparreljung är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
– Det är oerhört glädjande att hjärtinfarkterna totalt sett minskar, men alla borde ha samma möjlighet till fler friska år oavsett var man bor i landet. Hjärtforskningen står inför nya utmaningar för att vi ska klara att möta framtidens hjärtsjukdomar, säger hon i ett uttalande.

Fler hjärtinfarkter upptäcks
I landet som helhet har antalet hjärtinfarkter minskat och dödligheten halverats de senaste decennierna. Forskningsframsteg, bättre vård och en hälsosammare livsstil är tre viktiga orsaker till den positiva utvecklingen. En ny metod har till exempel lett till att sjukvården nu kan hitta fler små hjärtinfarkter som man annars hade riskerat att missa, vilket kan leda till ett livshotande tillstånd. För den som bor på landsbygden och bor långt från vården kan sådana forskningsframsteg vara livsavgörande.

Läs också: Ny studie: Omega-3 läker skador efter hjärtinfarkt

Stora geografiska skillnader
Samtidigt är skillnaden i antalet drabbade stor i olika delar av landet. I Norrbotten insjuknade 548 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt år 2015, och 135 av 100 000 invånare avled – motsvarande siffror för Stockholm är 254 insjuknade och 56 döda. I riket som helhet drabbades 369 av 100 000 invånare, och 88 av 100 000 invånare avled.

”Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på”
Jan Nilsson är ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.
– Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på, men en bidragande orsak kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och att livsstilen ser olika ut beroende på var man bor i landet. För att minska antalet hjärtinfarkter i hela landet är det viktigt att satsa på forskning som tidigt hjälper oss att förutsäga vem som kommer att drabbas, säger han i ett uttalande.

Läs också: Matvanor beror på socioekonomisk status

Hoppas hitta behandling som halverar antalet drabbade
Forskningen kan bidra till att rädda fler liv, bland annat genom att ta fram metoder för att tidigt identifiera personer som ligger i riskzonen för hjärtinfarkt. Hjärt-Lungfonden meddelar att målet är att inom tio år hitta ny behandling som kan halvera antalet hjärtinfarktsdrabbade, öka antalet överlevande och ge fler friska år.

Läs också: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons