Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Färre nattkissningar och ökad lust

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Godartad prostataförstoring drabbar i princip alla män förr eller senare. Det finns rapporter som visar att nio av tio män över 60 år har förstorad prostata. Det är oftast helt ofarligt och långt ifrån alla besväras. Dessa symtom kan dyka upp redan i 40-årsåldern och antalet män som drabbas blir fler med stigande ålder.

Det som händer är att när prostatan svullnar så trycker den på urinröret och blåsan, och det skapar urinträngningar, en svagare stråle och behovet att vilja kissa oftare ökar.

 

Med urinträngning menas att man känner ett plötsligt behov att kissa oavsett tid på dygnet. Då kan man vakna en eller flera gånger per natt och känna ett akut behov att gå på toaletten, vilket på sikt också stör nattsömnen. 

Trots svåra trängningar kan mannen uppleva att det är svårt att kissa och få en känsla av att blåsan aldrig blir helt tömd.

I dag kan män som söker hjälp för godartad prostataförstoring få konventionell medicin som alfablockerare och finasterid. Men ibland kan dessa mediciner ha en oönskad bieffekt – bland annat erektionsproblem. 

Det finns rapporter som visar att den sexuella lusten avtar något vid godartad prostataförstoring. Tre europeiska studier visade att minskad lust också kan ha en koppling till godartad prostataförstoring, förutom hjärt-kärlproblem som redan är en känd och stor bidragande orsak. I studierna deltog totalt 10 000 män.

Att män låter bli att söka hjälp på grund av biverkningar som minskad lust och erektionsproblem av vissa läkemedel för godartad prostataförstoring är därför inte ovanligt.

LÄS OCKSÅ: Växten som är en av naturens bästa lusthöjare

Effekten förstärks över tid

I växtriket känner man till att bären som växer på dvärgpalmen sågpalmetto kan hämma tillväxten av prostatan. Extraktet används främst som behandling av tidiga eller måttliga stadier av godartad prostataförstoring. 

Sågpalmettoextraktet minskar prostatakörtelns tillväxt, vilket gör att framför allt de akuta toalettbesöken kan bli färre. En annan positiv effekt är att eftersom bären verkar kunna minska prostatakörtelns volym kan det göra att urinen kommer ut ur blåsan som den ska.

 

En studie från 2013 på sågpalmettoextraktet, där man i åtta veckor undersökte effekten hos män med prostatabesvär, visade att det hade lika bra effekt vid godartad prostataförstoring som vanliga läkemedel, men utan att påverka samlivet negativt.

En annan studie på extraktet visade att urinträngningar och nattliga toalettbesök hade minskat med hälften efter åtta veckor. Männen rapporterade att en bonuseffekt för de som tidigare hade problem med erektion, lust och tillfredsställelse, var att detta förbättrades en aning.

542 män ingick i en långtidsstudie och där kunde forskarna se att besvären med att tömma blåsan stadigt blev bättre under sex till nio månader för de män som tog sågpalmettoextraktet. Ytterligare effekt sågs när behandlingen fortsatte i ett år.

I den så kallade libido-studien såg forskarna en koppling mellan ökad lust och sågpalmettoextrakt, ett samband som inte hade med prostatan att göra.

LÄS OCKSÅ: Därför slutar vi att vara kära

Positiv påverkan på håret

En märkbar effekt vid ett intag av sågpalmettoextraktet brukar man kunna se inom en till två månader, en effekt som med tiden verkar kunna förstärkas. 

 

Bären från sågpalmetto är välkända bland naturfolken. Nordamerikanska indianer gjorde frukttinkturer och krossade fröna för att behandla prostataförstoring men också urinvägsinfektioner och irriterade slemhinnor. I Central- och Sydamerika användes bären främst för dess urindrivande och avslappnande effekt. Det har gjorts runt 40 studier på bärextraktet där man tittat på hur bären kan påverka prostatan.

Och senare tids forskningsrön har öppnat upp andra områden. Det har till exempel visat sig att manligt håravfall tycks orsakas av samma mekanism som godartad prostataförstoring. Därför kan sågpalmetto vara värt ett försök för den som tappar onormalt mycket hår.

Prostataförstoring är ofarligt och det drabbar i princip alla män förr eller senare, men långt ifrån alla upplever besvär. Men för den som funderar på att ta ett växtpreparat så är det viktigt att tala med läkare innan för att utesluta att det finns någon bakomliggande allvarlig sjukdom, som cancer.  Om besvären med urinträngningar och andra obehag förvärras eller kvarstår i mer än ett halvår eller om nya symtom uppkommer – då är det viktigt att snabbt kontakta läkare.

Av Inger Palm


Sågpalmetto

… är en dvärgpalm med små bär. Dessa bär har använts av naturfolk och inom folkmedicinen. Extrakt av bären har visat sig kunna dämpa svullnad vid godartad prostataförstoring. Symtom som akut kissnödighet och att mannen vaknar på natten och måste kissa kan avta efter en till två månaders användning. Minskad sexuell lust kan höra ihop med godartad prostataförstoring och går svullnaden ner kan mannen återfå normal lust. Även erektionsproblem kan uppstå vid prostataförstoring.
Runt 90 procent av alla män över 60 år har en förstorad prostata och cirka hälften upplever problem med nattliga toalettbesök och urinträningar. Symtomen kan dyka upp redan i 40-årsåldern och antalet drabbade ökar med stigande ålder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.