Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider | Kurera.se
röd solhatt echinacea

Foto: S Production

Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider

Fakta echinacea

Echinacea, även kallat röd solhatt, är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används för lindring av symptom vid förkylning.
I preparatet Echinaforce används hela örten eftersom samtliga växtdelar innehåller verksamma ämnen.
Echinacea rekommenderas att intas så fort förkylningssymtom uppstår.

En vuxen får i snitt två förkylningar per år och mellan två och femton procent av Sveriges befolkning får säsongsinfluensa. Det orsakar fler sjukdagar än något annat. Men det finns hjälp. Forskning visar att färskt extraherad echinacea kan halvera risken att insjukna, samt lindra symtomen om viruset ändå slagit till.

Örten echinacea, röd solhatt, tillhör familjen korgblommiga växter och har traditionellt använts som läkemedel bland östra Nordamerikas indianer. Flera mätvärden i immunsystemet regleras vid intag av echinacea. Det är emellertid viktigt att preparatet är rätt framtaget för bäst effekt.

 

Härstammar från första fröna
Ett av preparaten som finns på marknaden idag, innehållandes echinacea är Echinaforce. Det är utvecklat av den Schweiziske naturläkaren Alfred Vogel. Han var även forskare och upptäcksresande. På en av sina resor träffade Vogel indianhövdingen Ben Black Elk, de blev vänner och Vogel lärde sig om echinacea, en fram till då okänd medicinalört i Europa. Fortfarande tillverkas Echinaforce uteslutande från plantor som härstammar från de frön som Vogel fick av indianhövdingen.

Ekologiskt och färskt
Analyser av Echinaforce har visat att det är viktigt att rätt växtdelar används, att växten är ekologiskt odlad, färsk vid extrahering, samt att det är korrekta proportioner av alkohol och vatten. Detta för att säkerställa att man får ut de aktiva ämnen, samt det genetiska arvet på fröna, som ska bli den färdiga växten.

"Direkt virushämmande effekt"
Just detta särskiljer Echinaforce från andra echinacea-produkter. All extraktion sker inom 24 timmar efter skörd och hela växten används, både ovan- och underjordsdelar. Det har bedrivits mycket forskning på Echinaforce och dess verkan.
– I studier har det visat sig ha direkt virushämmande effekt samt även en förebyggande effekt. Komponenter i Echinaforce påverkar vissa immunceller och dessa kan i sin tur reglera hela immunförsvaret, berättar Ulf Dahlman, ansvarig för medicinsk information vid Bioforce, företaget som tillverkar Echinaforce.

Hundratals analyser
Vägen till den produkt som idag ståtar på butikshyllorna var lång.
– Man ägnade många år till att välja ut rätt frö och idag odlar man bara de som är genetiskt starka. Man har även analyserat hur man ska skära växten på rätt sätt. Viktiga egenskaper kan försvinna om växtens alkylamider utsätts för syre eller torkar.
Genom ingående analyser har man sett att växtens hatt och gröna delar har antivirala effekter medan roten har antibakteriella effekter. Dahlman förklarar att de signalproteiner som leder till inflammation bromsas upp av alkylamider som ingår i roten.
En studie vid universitetet i Zürich ska ha visat att immunsystemet reglerades när man använde Echinaforce.
– Vid låg beredskap i immunsystemet ökade denna till normal nivå, och när det fanns en överaktivitet i immunsystemet reglerades den ned till normal nivå, berättar Dahlman.

 

Halverad infektionsrisk
2012 genomfördes världens största echinacea-studie, ledd av Professor Eccles vid Common Cold Center i Cardiff, England. Då kunde man se att Echinaforce både minskar risken för att få en infektion och lindrar dess symtom. Man valde ut 755 patienter som på olika vis var förkylningsbenägna. Under fyra månader fick testpersonerna 40 droppar Echinaforce tre gånger dagligen. Infektionsrisken halverades. Gruppen som fick Echinaforce behövde också bara hälften så mycket smärtstillande som placebogruppen.

Lindrar pågående förkylning
En annan studie, utförd vid University of British Colombia av professor James Hudson och professor Stephan Pleschka, bekräftar att preparatet kan användas för att lindra en pågående förkylning.
– Viruset förökar sig genom att tränga in i kroppens celler. Den angripna cellen skickar ut signaler som startar inflammatoriska processer, det är dessa som ger symtom som feber och värk. Echinaforce hämmar produktionen av de signalproteiner som startar denna process. Man såg också att Echinaforce inte bara gör det svårare för viruset att fastna på våra celler, utan gör det också svårare att försöka sig om det skulle lyckas fastna, berättar Dahlman.

Av Emma V Larsson


Fakta echinacea

Echinacea, även kallat röd solhatt, är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används för lindring av symptom vid förkylning.
I preparatet Echinaforce används hela örten eftersom samtliga växtdelar innehåller verksamma ämnen.
Echinacea rekommenderas att intas så fort förkylningssymtom uppstår.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.