Badanka utomhus i sommarmiljö

Fem giftfällor i ditt barns vardag

Ditt hem är fullt av gifter och farliga ämnen som både du och dina barn får i sig. Men det går att skydda sitt barn mot en stor del av gifterna.
Det kräver bara lite engagemang.
– Så fort man har skaffat sig lite kunskap är det enkelt att göra bra val, säger miljöjournalisten Katarina Johansson till Aftonbladet.

Nu kommer två böcker som guidar sina läsare till en mer giftfri vardag. En av dem är ”Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna” av Katarina Johansson, vilken guidar till bättre, giftfria köp.
Det var när hon själv fick barn som hon började kartlägga de farliga ämnen som finns överallt i vår vardag: till exempel i den gula badankan, t-shirts med roliga tryck och de plastbestick som våra barn lär sig att äta med. Bara för att ta några exempel. Hon har tidigare skrivit ytterligare bok i ämnet, boken ”Badskumt”.

I Aftonbladet listas fem vanliga giftfällor i våra barns vardag:

 

  • Nappflaskor i plast. Välj glas eller rostfritt stål.
  • Regnkläder av pvc. Tätvävda bomullsplagg eller regnkläder i materialet polyuretan är bättre.
  • Tandkräm med SLS (Sodium Lauryl Sufate), finns till exempel i Bamse tandkräm.
  • Parfymerade våtservetter, särskilt på händerna och runt munnen.
  • Plastleksaker. Risken för farliga mjukgörare ökar om du köper leksakerna utanför EU.
    Tips! Allt fler sajter och butiker satsar på giftfria leksaker, några profilerar sig helt på det temat. Några av dem är Rekostart.se, Rekolek.se och Ekokul.


“Kommer hela tiden nya ämnen”

Många tror att det går att lita på tillverkarna men tyvärr räcker det inte. Det här är ett område där lagstiftningen släpar efter och det finns flera omdiskuterade och förbjudna ämnen i fritt omlopp på marknaden. Ämnen som bland annat kopplas till sådant som för tidig pubertet, diabetes, allergi, astma, beteendestörningar och även cancer.
Men loppet är inte kört. I sin bok tipsar Katarina Johansson mycket man kan göra.
– Med enkla medel kan man göra mycket, säger hon.
Den andra boken heter “Handla rätt – för en giftfri barndom”.
– Det kommer hela tiden upp nya ämnen som inte ger akuta problem utan kan påverka på lång sikt, säger Christine Ribbing, doktor i medicin och en av forskarna bakom boken till Aftonbladet.

Makten att förändra ligger hos på konsumenten
Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, välkomnar de nya böckerna. Han menar att det blivit mer diffust var de farliga kemikalierna finns, att det förr var mer tydligt.
– Samtidigt börjar vi mer och mer förstå hur känsliga barnets tidiga utvecklingsskeden är, säger han till Aftonbladet.
– Kemikalieindustrin påverkas inte så mycket av lagstiftning, däremot av kräsna konsumenter.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?