Badanka utomhus i sommarmiljö

Fem giftfällor i ditt barns vardag

Ditt hem är fullt av gifter och farliga ämnen som både du och dina barn får i sig. Men det går att skydda sitt barn mot en stor del av gifterna.
Det kräver bara lite engagemang.
– Så fort man har skaffat sig lite kunskap är det enkelt att göra bra val, säger miljöjournalisten Katarina Johansson till Aftonbladet.

Nu kommer två böcker som guidar sina läsare till en mer giftfri vardag. En av dem är ”Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna” av Katarina Johansson, vilken guidar till bättre, giftfria köp.
Det var när hon själv fick barn som hon började kartlägga de farliga ämnen som finns överallt i vår vardag: till exempel i den gula badankan, t-shirts med roliga tryck och de plastbestick som våra barn lär sig att äta med. Bara för att ta några exempel. Hon har tidigare skrivit ytterligare bok i ämnet, boken ”Badskumt”.

I Aftonbladet listas fem vanliga giftfällor i våra barns vardag:

 
  • Nappflaskor i plast. Välj glas eller rostfritt stål.
  • Regnkläder av pvc. Tätvävda bomullsplagg eller regnkläder i materialet polyuretan är bättre.
  • Tandkräm med SLS (Sodium Lauryl Sufate), finns till exempel i Bamse tandkräm.
  • Parfymerade våtservetter, särskilt på händerna och runt munnen.
  • Plastleksaker. Risken för farliga mjukgörare ökar om du köper leksakerna utanför EU.
    Tips! Allt fler sajter och butiker satsar på giftfria leksaker, några profilerar sig helt på det temat. Några av dem är Rekostart.se, Rekolek.se och Ekokul.


“Kommer hela tiden nya ämnen”

Många tror att det går att lita på tillverkarna men tyvärr räcker det inte. Det här är ett område där lagstiftningen släpar efter och det finns flera omdiskuterade och förbjudna ämnen i fritt omlopp på marknaden. Ämnen som bland annat kopplas till sådant som för tidig pubertet, diabetes, allergi, astma, beteendestörningar och även cancer.
Men loppet är inte kört. I sin bok tipsar Katarina Johansson mycket man kan göra.
– Med enkla medel kan man göra mycket, säger hon.
Den andra boken heter “Handla rätt – för en giftfri barndom”.
– Det kommer hela tiden upp nya ämnen som inte ger akuta problem utan kan påverka på lång sikt, säger Christine Ribbing, doktor i medicin och en av forskarna bakom boken till Aftonbladet.

Makten att förändra ligger hos på konsumenten
Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, välkomnar de nya böckerna. Han menar att det blivit mer diffust var de farliga kemikalierna finns, att det förr var mer tydligt.
– Samtidigt börjar vi mer och mer förstå hur känsliga barnets tidiga utvecklingsskeden är, säger han till Aftonbladet.
– Kemikalieindustrin påverkas inte så mycket av lagstiftning, däremot av kräsna konsumenter.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

test_serum

Kureras skönhetspanel testar: Serum

Hud

Serum är dyrbara droppar som kan göra små underverk för huden. Kureras hudvårdspanel har låtit känslan i huden tala när den testat sig igenom sex ganska olika serum – och i hård konkurrens hittat en favorit.

Ny metod underlättar upptäckten av KOL

Forskning

En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.

Knapriga mandelvåfflor till vardag och fest

Recept

Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus.