Annons
Annons

Fem hjärtliga fakta

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

Redaktionen

14 oktober, 2016
Fem hjärtliga fakta
Dela inlägget

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med – och varför?
Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

Erektionsproblem
Är du man och har erektionsproblem? Det kan vara ett tidigt tecken på hjärt- och kärlsjukdom. Det gäller i synnerhet män i 40–50-årsåldern.
Statistik visar att män som drabbas av akut hjärtinfarkt inte sällan har haft erektionsproblem i tre till fem år innan infarkten. Ofta sägs problemen bero på behandlingsbara tillstånd som högt blodtryck, höga kolesterolnivåer eller diabetes.

Läs också: Impotens ofta första tecknet på hjärtsjukdom

Pacemakern
Visste du att pacemakern är en svensk uppfinning? Det var den svenske läkaren och ingenjören Rune Elmqvist som tillverkade den första pacemakern. Den första patienten opererades år 1958 men pacemakern fungerade bara ett par timmar den gången. Upp emot 50 000 patienter har pacemaker i Sverige och när den opererats in hjälper den hjärtat att slå i rätt takt.

Puls
Hos vuxna brukar en normal vilopuls ligga mellan 60 och 70 slag per minut och hos barn under tio år ligger oftast vilopulsen på mellan 110 till 140 slag per minut.
Är du vältränad? Då har du sannolikt en lägre puls på 45 till 55 slag per minut.
Din puls ökar vid ansträngning, rädsla, stress, smärta eller feber och maximalt kan det mänskliga hjärtat slå 220 slag på en minut.

Läs också: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Statiner
För de flesta människor medför artificiellt sänkta kolesterolhalter snarare ökade än minskade hälsorisker.
Statiner används för att blockera biosyntesen av kolesterol. Syftet är att minska blodets halt av både totalkolesterol och LDL-kolesterol.
Statiner ger en minskad tillgång på Q10 vilket ofta ger biverkningar som muskelsvaghet, svagare hjärta och trötthet.

Läs också: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Hjärtat på rätt ställe
Hjärtat är placerat ganska exakt mitt i bröstkorgen men eftersom den kraftiga vänstra kammaren, som pumpar ut blodet, befinner sig på vänster sida så hamnar en stor del av hjärtat i den vänstra delen av bröstkorgen. Då och då föds personer som har hjärtat placerat på höger sida istället, vilket oftast i sig själv inte medför några större problem.

Läs också: Sju naturliga hjärträddare att känna till

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons