Annons
Annons

Fem skäl att äta mer bönor

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt. Skälen till att äta bönor och linser är många!

Redaktionen

22 april, 2024
Bönsallad
Dela inlägget

Skälen till att äta bönor och linser är många – här följer en lista på fem sådana skäl!

1. Att leva länge

Studier har visat att det finns ett samband mellan ökat intag av bönor och ökad livslängd. Baljväxter är vanlig mat i de blå zonerna, de platser i världen där människor lever längst.

2. Viktigt för hjärta och kärl


De som äter baljväxter fyra gånger i veckan eller mer minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 22 procent jämfört med de som bara äter dem en gång i veckan. Linser och bönor kan även bidra till att sänka både högt blodtryck och kolesterol.

3. Motverkar diabetes


Att äta baljväxter minskar risken att drabbas av diabetes typ 2 och stabiliserar blodsockret hos de som redan drabbats.

4. Bra för vikten

Måltider baserade på baljväxter är mättande. De som ofta äter bönor och linser är oftare normalviktiga och att inkludera baljväxter i kosten verkar kunna bidra till viktminskning.

LÄS OCKSÅ: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom

5. Näringsrik mat

Baljväxter är näringrika, och innehåller bland annat järn, protein, fibrer och antioxidanter. Det kan vara klokt att tillaga dem på rätt sätt, det vill säga blötlägga länge, koka tills de är mjuka och gärna skumma, byta blötläggningsvatten och kokvatten under tillagningen. En del menar att bönor ger gaser medan andra säger att det har med ovanan att äta bönor. Väljer du konserver, så skölj bönorna ordentligt.

Av Inger Palm

Källa: Forks over knives

Annons
Annons