mjölk och ost

Feta mejeriprodukter kan skydda mot stroke

Vi har fått lära oss att undvika feta mejeriprodukter på grund av den höga halten av mättat fett men nu visar ny forskning att det vi fått lära oss kan vara fel.

Helfeta mejeriprodukter ökar till skillnad från vad man tidigare trott inte risken för hjärtkärlsjukdom. Tvärtom kan en del fetter som finns i vissa mjölkprodukter bidra till att hålla hjärtsjukdomar och stroke borta.

Utmanar dagens kostråd
Det visar ny forskning som utmanar såväl nyckelhålsmärkning som andra myndighetsråd som avråder från feta mejeriprodukter på grund av dess inverkan på kolesterolnivåerna. Den nya upptäckterna ställer dessa råd på ända. De överraskande resultaten har publicerats i The Lancet och American Journal of Clinical Nutrition.

 

LÄS OCKSÅ: Bakterie i mjölk och nötkött kan orsaka reumatism

Närmare 3000 deltagare i studien
För att ta reda på mejeriprodukters inverkan på hjärt-kärlhälsan och risk för ökad dödlighet undersöktes i en av studierna över 2 900 amerikanska seniorer, 65 år och äldre. Man tittade närmre på förekomsten av tre fettsyror som finns i mejeriprodukter i deltagarnas blod. De första proverna togs när studien startade 1992, de följdes sedan upp sex år senare och därefter tretton år senare.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om maten går att äta – hela listan

Visade på lägre risk för hjärtsjukdom 
Under tiden som studien pågick dog 2 428 av deltagarna. Av dessa dödsfall berodde 833 på hjärtsjukdom. Emellertid fanns det inte någon koppling mellan de tre undersökta fettsyrorna och dödlighet. Faktum är att höga cirkulerande nivåer av en  av fettsyrorna associerades med en lägre risk för dödsfall från hjärtsjukdom. Dessutom löpte vuxna med högre halter av fettsyror totalt 42 procent mindre risk att dö av stroke, enligt analysen.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Fettsyra kan skydda
Enligt studiens författare betyder resultaten att nuvarande kostråd måste ändras. “Mjölkfett ökar inte risken för hjärtsjukdomar eller allmänt dödlighet hos äldre vuxna, i motsats till vad man tror idag. Dessutom antyder resultaten att en vanlig fettsyra i mejeriprodukter kan minska risken för dödsfall från hjärt-kärlsjukdom, särskilt från stroke.” säger Marcia Otto som lett arbetet med studien.

Av Nina Törmark

Källa: DailyTimesScience daily och Aftonbladet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

anonymt smörpaket sett uppifrån

Välkänt bordsmargarin utsett till Årets matbluff 2019

Kost

Det blev margarinet Lätta som tog hem "vinsten" när antipriset Årets matbluff 2019 korades. Detta med motiveringen att produkten, i både text och bild, skyltar med svensk rapsolja på förpackningen – trots att innehållet till största del består av den både omdebatterade och importerade palmoljan.

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.