Annons
Annons

Fetma i medelåldern ökar risken för senare demens

En ny studie visar att fetma i medelåldern ökar risken för senare demens. Forskningen, som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin och som publiceras i Lancet Neurology och Journal of Alzheimer´s Disease, bekräftar tidigare teorier om kopplingen mellan övervikt och demenssjukdom.

Redaktionen

24 september, 2014
Fetma i medelåldern ökar risken för senare demens
Dela inlägget

En ny studie visar att fetma i medelåldern ökar risken för senare demens.
Forskningen, som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin och som publiceras i Lancet Neurology och Journal of Alzheimer´s Disease, bekräftar tidigare teorier om kopplingen mellan övervikt och demenssjukdom.

En översiktsstudie som inkluderar data från 120 000 personer visar att fetma i medelåldern ökar risken för senare demens.
2003 kunde forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, för första gången rapportera fynd som antydde att fetma ökar risken för Alzheimers och andra demenssjukdomar senare i livet. Sedan dess har flera vetenskapliga studier antytt ett liknande samband.

Professor Deborah Gustafson
Professor Deborah Gustafson vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Granskat senaste tio årens forskning
Göteborgsforskarna har nu under ledning av professor Deborah Gustafson granskat och sammanställt de senaste tio årens forskning kring detta samband.
Resultaten, som publiceras i ansedda tidskrifterna Lancet och Journal of Alzheimer’s Disease och som bygger på data från 27 studier inkluderande totalt 120 000 personer i Europa, USA och Asien, bekräftar att övervikt eller fetma i medelåldern innebär en ökad risk att drabbas av demenssjukdomar efter 65 års ålder.
– Samtidigt gäller det motsatta hos personer över 65 år. Där ser vi att fetma har en skyddande effekt, och att det i stället är undervikt och minskat BMI som kopplas till demens. En förklaring till detta kan vara att tidiga symtom på demens också bidrar till viktminskning, och på att neurologiska förändringar i smak och lukt påverkar matvanorna, säger Deborah Gustafson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Ger viktig information
Resultaten av översiktstudien ger enligt Deborah Gustafson viktig information för hur de biologiska mekanismerna bakom demenssjukdom och Alzheimer fungerar.

Av Redaktionen

Annons
Fakta

Fakta

Läs mer om forskningen

Artikeln Adipokines: ”A link between obesity and dementia?” publiceras i Lancet Neurology i september.

Artikeln ”A Decade of Body Mass Index, Alzheimer’s Disease and Dementia” publiceras i tidskriften Journal of Alzheimer’s Disease.

Annons
Annons