Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Färsk fisk luktar inte illa. Alla fleromättade fettsyror börjar härskna när de utsätts för syre och värme. För att undvika att fisk som ska omvandlas till omega-3-tillskott oxiderar och inte gör någon nytta i våra kroppar, behöver fiskoljan som utvinns beredas och lagras på ett sätt som gör att fettsyrorna blir stabila och bibehåller sin effekt på färden genom våra kroppar.
Professor Tom Saldeen, före detta rättsmedicinare och patolog, blev intresserad av fettsyrornas positiva effekt på hjärta och kärl när han i sitt arbete uppmärksammade att personer som dött i hjärt- och kärlsjukdomar hade en brist på omega-3-fettsyror i hjärtat.

Samband mellan högt intag av fettsyror från fisk och god hjärt-kärlhälsa
Den första studien om omega-3-fettsyrornas positiva inverkan på hjärthälsan publicerades 1971 i den medicinska tidskriften The Lancet. Bakom studien stod de danska läkarna Hans Olaf Bang och Jörn Dyberg som, hos eskimåer, sett ett samband mellan ett högt intag av fettsyror från fisk och god hjärt-kärlhälsa.

 

Tom Saldeen berättar mer:
– Det var en svår uppgift att börja forskningen på omega-3-fettsyror. Det första vi upptäckte var att de flytande fettsyrorna på kort tid luktade illa – de hade oxiderat, och den fiskoljan kunde vi inte använda, förklarar han.
– Därför bestämde vi oss för att framställa en fiskolja som var stabil och som skulle hålla sig stabil innan den lämnade kroppen. Då först kunde vi studera effekten av de nyttiga fettsyrorna.

LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Fiskoljans kvalitet av betydelse
Fet fisk innehåller över 50 olika fettsyror. Varje enskild fettsyra har betydelse för kroppens organ. Exakt hur de fungerar vet man inte trots 70 års forskning. Tom Saldeen tog reda på varför vissa fiskoljor hade positiv effekt medan andra inte hade någon effekt alls. Skillnaderna har varit så stora att det på senare tid fått forskarna att tvivla på om omega-3 verkligen har effekt, men det har den – bara man väljer rätt fiskolja.
Tom Saldeen upptäckte att om fiskoljor härsknar och fiskens naturliga antioxidanter, som skyddar de känsliga fettsyrorna under tillverkningsprocessen, går förlorade blir resultatet en olja med sämre effekt. Skillnaderna mellan olika omega-3-oljor kan därför variera stort vilket bland annat beror på vilken fisk som använts, hur oljan framställs och hur sammansättningen av den är. Idag vet man att fiskoljans kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan.

Tom Saldeen

Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

Tom Saldeen hittade så småningom ett sätt att återskapa de förlorade antioxidanterna och han strävade efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror samt ett skyddssystem av antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: Elva myter och missförstånd om omega-3

Det tog sin tid, men efter tio års arbete lyckades Tom Saldeen och det resulterade i omega-3- produkten Eskimo-3 Pure.
– Vi har gjort flera nya djurstudier på omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt som kommer att publiceras under det här året. Jag får inte avslöja något innan studierna är publicerade. Men jag kan säga att resultaten är mycket spännande och positiva vad gäller fiskoljornas hälsobringande effekter, säger Tom Saldeen.

 

Omega-3 dämpar inflammationer
Omega-3 är en av cellmembranens byggstenar och ger dem rätt egenskaper för att fungera. Omega-3-fett bildar ämnen som dämpar inflammationer i kroppen och i dag tror man att många sjukdomar har sitt ursprung i inflammationer. Och kan man via kosten dämpa inflammationer så kan man också förebygga olika sjukdomstillstånd. Färre inflammationer i kroppen ger också smärtlindring.

I dag är Eskimo-3 Pure en av världens mest väldokumenterade fiskoljor. Den finns med i 28 kliniska studier, sju doktorsavhandlingar och över 130 vetenskapliga arbeten. Oljan kommer från sardiner och ansjovis. De har en kort naturlig livslängd vilket gör att beståndet förnyas två gånger per år. Dessa fiskar får sitt innehåll av omega-3-familjens fettsyror, i huvudsak EPA och DHA, genom att livnära sig på alger och marina svampar. Omega-3 dämpar inflammationer i kroppen, men de konkurrerar också ut de pro-inflammatoriska omega-6-fettsyrorna.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Viktig balans
De allra flesta får i sig för mycket omega-6 i kosten via den industriproducerade maten, bröd och pasta, margariner och vissa växtoljor, men också via kött från modern djuruppfödning där djuren ges spannmål innehåller omega-6.
– Om du äter fisk, framförallt vild- fångad fisk, några gånger i veckan och drar ner på processad mat får du en bättre balans mellan omega-3 och -6. Tycker man inte om fisk eller för den delen inte vill äta fisk så kan du komplettera kosten med omega-3-tillskott, säger Tom Saldeen.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.