Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen | Kurera.se

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Färsk fisk luktar inte illa. Alla fleromättade fettsyror börjar härskna när de utsätts för syre och värme. För att undvika att fisk som ska omvandlas till omega-3-tillskott oxiderar och inte gör någon nytta i våra kroppar, behöver fiskoljan som utvinns beredas och lagras på ett sätt som gör att fettsyrorna blir stabila och bibehåller sin effekt på färden genom våra kroppar.
Professor Tom Saldeen, före detta rättsmedicinare och patolog, blev intresserad av fettsyrornas positiva effekt på hjärta och kärl när han i sitt arbete uppmärksammade att personer som dött i hjärt- och kärlsjukdomar hade en brist på omega-3-fettsyror i hjärtat.

Samband mellan högt intag av fettsyror från fisk och god hjärt-kärlhälsa
Den första studien om omega-3-fettsyrornas positiva inverkan på hjärthälsan publicerades 1971 i den medicinska tidskriften The Lancet. Bakom studien stod de danska läkarna Hans Olaf Bang och Jörn Dyberg som, hos eskimåer, sett ett samband mellan ett högt intag av fettsyror från fisk och god hjärt-kärlhälsa.

 

Tom Saldeen berättar mer:
– Det var en svår uppgift att börja forskningen på omega-3-fettsyror. Det första vi upptäckte var att de flytande fettsyrorna på kort tid luktade illa – de hade oxiderat, och den fiskoljan kunde vi inte använda, förklarar han.
– Därför bestämde vi oss för att framställa en fiskolja som var stabil och som skulle hålla sig stabil innan den lämnade kroppen. Då först kunde vi studera effekten av de nyttiga fettsyrorna.

LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Fiskoljans kvalitet av betydelse
Fet fisk innehåller över 50 olika fettsyror. Varje enskild fettsyra har betydelse för kroppens organ. Exakt hur de fungerar vet man inte trots 70 års forskning. Tom Saldeen tog reda på varför vissa fiskoljor hade positiv effekt medan andra inte hade någon effekt alls. Skillnaderna har varit så stora att det på senare tid fått forskarna att tvivla på om omega-3 verkligen har effekt, men det har den – bara man väljer rätt fiskolja.
Tom Saldeen upptäckte att om fiskoljor härsknar och fiskens naturliga antioxidanter, som skyddar de känsliga fettsyrorna under tillverkningsprocessen, går förlorade blir resultatet en olja med sämre effekt. Skillnaderna mellan olika omega-3-oljor kan därför variera stort vilket bland annat beror på vilken fisk som använts, hur oljan framställs och hur sammansättningen av den är. Idag vet man att fiskoljans kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan.

Tom Saldeen

Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

Tom Saldeen hittade så småningom ett sätt att återskapa de förlorade antioxidanterna och han strävade efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror samt ett skyddssystem av antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: Elva myter och missförstånd om omega-3

Det tog sin tid, men efter tio års arbete lyckades Tom Saldeen och det resulterade i omega-3- produkten Eskimo-3 Pure.
– Vi har gjort flera nya djurstudier på omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt som kommer att publiceras under det här året. Jag får inte avslöja något innan studierna är publicerade. Men jag kan säga att resultaten är mycket spännande och positiva vad gäller fiskoljornas hälsobringande effekter, säger Tom Saldeen.

 

Omega-3 dämpar inflammationer
Omega-3 är en av cellmembranens byggstenar och ger dem rätt egenskaper för att fungera. Omega-3-fett bildar ämnen som dämpar inflammationer i kroppen och i dag tror man att många sjukdomar har sitt ursprung i inflammationer. Och kan man via kosten dämpa inflammationer så kan man också förebygga olika sjukdomstillstånd. Färre inflammationer i kroppen ger också smärtlindring.

I dag är Eskimo-3 Pure en av världens mest väldokumenterade fiskoljor. Den finns med i 28 kliniska studier, sju doktorsavhandlingar och över 130 vetenskapliga arbeten. Oljan kommer från sardiner och ansjovis. De har en kort naturlig livslängd vilket gör att beståndet förnyas två gånger per år. Dessa fiskar får sitt innehåll av omega-3-familjens fettsyror, i huvudsak EPA och DHA, genom att livnära sig på alger och marina svampar. Omega-3 dämpar inflammationer i kroppen, men de konkurrerar också ut de pro-inflammatoriska omega-6-fettsyrorna.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Viktig balans
De allra flesta får i sig för mycket omega-6 i kosten via den industriproducerade maten, bröd och pasta, margariner och vissa växtoljor, men också via kött från modern djuruppfödning där djuren ges spannmål innehåller omega-6.
– Om du äter fisk, framförallt vild- fångad fisk, några gånger i veckan och drar ner på processad mat får du en bättre balans mellan omega-3 och -6. Tycker man inte om fisk eller för den delen inte vill äta fisk så kan du komplettera kosten med omega-3-tillskott, säger Tom Saldeen.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.