Olivolja i flaska

Fett och träning

Det finns bra fett och det finns dåligt fett. Att äta rätt sorts fett är viktigt för oss alla, inte minst om man tränar. Det ger bra energi, kan minska inflammation i kroppen samt hjälpa oss att bränna fett. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt berättar mer vikten av fett för dig som tränar. 

Fett är en av våra viktigaste energikällor och är speciellt viktigt för dig som tränar då du behöver fylla på med essentiella fetter för att hålla en sund energibalans. Det finns mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Det forskas mycket på detta område och från att tidigare bannlysa allt mättat fett har nu forskarna ändrat uppfattning. Även mättat fett i rätt mängd är bra och alltför mycket fleromättat fett är inte bra.

Fettet som inte lagras i fettcellerna
Mättat fett är ett samlingsnamn för flera olika fettyper precis som för de övriga sorterna. Fördelen med mättat fett är att de mättar bra och ger god energi. Det kompletterat med en bra balans av enkelomättade och fleromättade fettsyror gör även de mättade bra för oss. SCT och MCT är benämningen på två mättade fetter som är vattenlösliga och som därmed har speciella egenskaper. Kroppen använder främst SCT och MCT som energikälla. De lagras därför inte i fettcellerna. Dessa fetter finns i främst i kokos- och palmkärneolja.

 

Fetter att undvika
De härdade fetterna ska vi däremot göra allt för att undvika. Detta är fleromättade fetter som genom värme och kemisk behandling blir mättade eller delvis mättade vilket är ett rent gift för vår kropp. Transfetter (som de kallas) är okända för kroppen och binds främst i fett vävnaderna. Transfetter återfinns i mycket av all färdigmat, halvfabrikat, konditorivaror, godis och kex. Ytterligare en anledning att undvika denna typ av produkter.

Flera goda fetter
Bland de enkelomättade fetterna finns omega-9, som vi finner i frön och nötter(bra för huden) och omega-7 som bland annat finns i havtorn (bra för slemhinnor). Bland de fleromättade finner vi omega-3 och omega-6. Det är oerhört viktigt att vi har en god balans mellan omega-3 och omega-6. En fjärdedel är den rekommenderade balansen, den västerländska kosten innehåller idag ca 20 gånger mer omega-6 jämfört med omega-3. Omega-3 bildar ”goda” eikosanoider och är antiinflammatoriska, omega-6 bildar ”onda” och är inflammatoriska. Eikosanoider är hormonliknande ämnen som styr bland annat dygnsrytm, blodtryck, immunförsvar och inflammationer. Ett för högt intag av omega-6 ökar alltså risken för inflammatoriska sjukdomar.

Rätt fett hjälper istället för stjälper
Rätt fett hjälper dig dessutom att bränna fett. Den viktiga omega-3 fettsyran har en speciellt god effekt på fettförbränningen. Fet fisk är den främsta källan av omega-3. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor majs, solros, margariner, även i kött. Att äta fett är också viktigt för att kunna tillgodo se vårt behov av de fettlösliga vitaminerna A, D och E.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.