Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Olivolja i flaska

Fett och träning

Det finns bra fett och det finns dåligt fett. Att äta rätt sorts fett är viktigt för oss alla, inte minst om man tränar. Det ger bra energi, kan minska inflammation i kroppen samt hjälpa oss att bränna fett. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt berättar mer vikten av fett för dig som tränar. 

Fett är en av våra viktigaste energikällor och är speciellt viktigt för dig som tränar då du behöver fylla på med essentiella fetter för att hålla en sund energibalans. Det finns mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Det forskas mycket på detta område och från att tidigare bannlysa allt mättat fett har nu forskarna ändrat uppfattning. Även mättat fett i rätt mängd är bra och alltför mycket fleromättat fett är inte bra.

Fettet som inte lagras i fettcellerna
Mättat fett är ett samlingsnamn för flera olika fettyper precis som för de övriga sorterna. Fördelen med mättat fett är att de mättar bra och ger god energi. Det kompletterat med en bra balans av enkelomättade och fleromättade fettsyror gör även de mättade bra för oss. SCT och MCT är benämningen på två mättade fetter som är vattenlösliga och som därmed har speciella egenskaper. Kroppen använder främst SCT och MCT som energikälla. De lagras därför inte i fettcellerna. Dessa fetter finns i främst i kokos- och palmkärneolja.

 

Fetter att undvika
De härdade fetterna ska vi däremot göra allt för att undvika. Detta är fleromättade fetter som genom värme och kemisk behandling blir mättade eller delvis mättade vilket är ett rent gift för vår kropp. Transfetter (som de kallas) är okända för kroppen och binds främst i fett vävnaderna. Transfetter återfinns i mycket av all färdigmat, halvfabrikat, konditorivaror, godis och kex. Ytterligare en anledning att undvika denna typ av produkter.

Flera goda fetter
Bland de enkelomättade fetterna finns omega-9, som vi finner i frön och nötter(bra för huden) och omega-7 som bland annat finns i havtorn (bra för slemhinnor). Bland de fleromättade finner vi omega-3 och omega-6. Det är oerhört viktigt att vi har en god balans mellan omega-3 och omega-6. En fjärdedel är den rekommenderade balansen, den västerländska kosten innehåller idag ca 20 gånger mer omega-6 jämfört med omega-3. Omega-3 bildar ”goda” eikosanoider och är antiinflammatoriska, omega-6 bildar ”onda” och är inflammatoriska. Eikosanoider är hormonliknande ämnen som styr bland annat dygnsrytm, blodtryck, immunförsvar och inflammationer. Ett för högt intag av omega-6 ökar alltså risken för inflammatoriska sjukdomar.

Rätt fett hjälper istället för stjälper
Rätt fett hjälper dig dessutom att bränna fett. Den viktiga omega-3 fettsyran har en speciellt god effekt på fettförbränningen. Fet fisk är den främsta källan av omega-3. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor majs, solros, margariner, även i kött. Att äta fett är också viktigt för att kunna tillgodo se vårt behov av de fettlösliga vitaminerna A, D och E.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.