Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Olivolja i flaska

Fett och träning

Det finns bra fett och det finns dåligt fett. Att äta rätt sorts fett är viktigt för oss alla, inte minst om man tränar. Det ger bra energi, kan minska inflammation i kroppen samt hjälpa oss att bränna fett. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt berättar mer vikten av fett för dig som tränar. 

Fett är en av våra viktigaste energikällor och är speciellt viktigt för dig som tränar då du behöver fylla på med essentiella fetter för att hålla en sund energibalans. Det finns mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Det forskas mycket på detta område och från att tidigare bannlysa allt mättat fett har nu forskarna ändrat uppfattning. Även mättat fett i rätt mängd är bra och alltför mycket fleromättat fett är inte bra.

Fettet som inte lagras i fettcellerna
Mättat fett är ett samlingsnamn för flera olika fettyper precis som för de övriga sorterna. Fördelen med mättat fett är att de mättar bra och ger god energi. Det kompletterat med en bra balans av enkelomättade och fleromättade fettsyror gör även de mättade bra för oss. SCT och MCT är benämningen på två mättade fetter som är vattenlösliga och som därmed har speciella egenskaper. Kroppen använder främst SCT och MCT som energikälla. De lagras därför inte i fettcellerna. Dessa fetter finns i främst i kokos- och palmkärneolja.

 

Fetter att undvika
De härdade fetterna ska vi däremot göra allt för att undvika. Detta är fleromättade fetter som genom värme och kemisk behandling blir mättade eller delvis mättade vilket är ett rent gift för vår kropp. Transfetter (som de kallas) är okända för kroppen och binds främst i fett vävnaderna. Transfetter återfinns i mycket av all färdigmat, halvfabrikat, konditorivaror, godis och kex. Ytterligare en anledning att undvika denna typ av produkter.

Flera goda fetter
Bland de enkelomättade fetterna finns omega-9, som vi finner i frön och nötter(bra för huden) och omega-7 som bland annat finns i havtorn (bra för slemhinnor). Bland de fleromättade finner vi omega-3 och omega-6. Det är oerhört viktigt att vi har en god balans mellan omega-3 och omega-6. En fjärdedel är den rekommenderade balansen, den västerländska kosten innehåller idag ca 20 gånger mer omega-6 jämfört med omega-3. Omega-3 bildar ”goda” eikosanoider och är antiinflammatoriska, omega-6 bildar ”onda” och är inflammatoriska. Eikosanoider är hormonliknande ämnen som styr bland annat dygnsrytm, blodtryck, immunförsvar och inflammationer. Ett för högt intag av omega-6 ökar alltså risken för inflammatoriska sjukdomar.

Rätt fett hjälper istället för stjälper
Rätt fett hjälper dig dessutom att bränna fett. Den viktiga omega-3 fettsyran har en speciellt god effekt på fettförbränningen. Fet fisk är den främsta källan av omega-3. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor majs, solros, margariner, även i kött. Att äta fett är också viktigt för att kunna tillgodo se vårt behov av de fettlösliga vitaminerna A, D och E.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.