Fetter, lipider och fettsyror

Historik
1700-talet ledbesvär behandlades med fiskleverolja.
1929 upptäcks den första nödvändiga fettsyran.
1956 brev till tidskriften the Lancet angående fettsyror och arterioskleros.
1964 Omega-nomenklatur.

Fett är en nyckelkomponent i kosten som bl.a. har följande funktioner:
• energikälla
• komponent av cellmembran
• förelöpare till eikosanoider
• förelöpare till hormoner
• reglerande av genutryck
• bränsle för tarmceller
• minskar eller ökar förekomst av sjukdomar.

Lipider är fettsyror, dess derivat och ämnen med gemensam biosyntesväg eller funktionalitet inkluderat kolesterol, gallsyror, eikosanoider och tokoferoler, men inte steroider eller karotenoider. Totalt fett är summan av fettsyror från mono-, di- och triglycerider, fria fettsyror, fosfolipider och sterolfettsyror. Resultatet av totalt fett skall uttryckas i mängden triglycerider som motsvarar den uppmätta mängden fettsyror i livsmedel. Fetter kan biokemiskt indelas i 3 huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler. Alla fetter är kaloritäta, innehållande 9 kalorier per g istället för 4 kalorier per g som kolhydrater och protein har.

Triglycerider
En triglycerid består av 1 glycerolmolekyl (alkohol) och 3 fettsyror. Glycerolet kan liknas vid triglyceridens skelett och har närmast formen av ett E, med 1 fettsyra fogad till vart och ett av de 3 benen.
Ungefär 95 procent av en triglycerid består av fettsyror. Fettsyrorna kan vara av olika längd och struktur.

 

Triglycerider fungerar som energikälla i kroppen och är en lagringsform för fett och utgör största delen av det fett som finns i bl.a. flytande växtoljor, fasta växtfetter, det synliga fettet i kött, människans fettdepåer och så vidare.

Fosfolipider
Fosfolipider är uppbyggda på ett liknande sätt som triglycerider, men innehåller 1 fosforgrupp, 2 fettsyramolekyler, 1 alkohol- och 1 glycerolmolekyl och även andra organiska föreningar, bl.a. som bas. De består av långkedjade fettsyror bestående av både omega-6- och omega-3-fettsyror. Detta ger molekylen några speciella egenskaper.
Fosfolipider är viktiga byggstenar i kroppens cellmembraner som omger alla celler. De är de viktigaste komponenterna av hjärnans membran. Dessa bildar barriären mellan intracellulär och extracellulära utrymmen. De behövs för att triglycerider ska kunna transporteras i blodfetterna. Fosfolipider förekommer rikligt i de flesta livsmedel, bl.a. i kött och ägg. En vanlig fosfolipid är lecitin, som finns i t.ex. äggula och sojabönor.

Steroler
Steroler är en grupp vaxliknande fetter som – förutom det välkända kolesterolet – förekommer i livsmedel främst som olika växtsteroler. Mer information om steroler finns i kapitel 3 om fytokemikalier.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.