Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Traditionella semlor på fat

Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter

Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Idag, på fettisdagen, startar semmelsäsongen officiellt – även om de sålts och ätits ända redan tidig januari.
De senaste åren har bagerierna tävlat om att skapa den mest kreativa semlan. Vi har till exempel sett semmelwrappen, prinsesstårtssemlan, kanelbullesemlan, semmelmuffinsen med flera.
Kurera vill så klart inte vara sämre. Här är sju kreativa varianter – med hälsotouch.

Fettisdagen kallas i folkmun semmeldagen och infaller ovanligt sent i år. Mer om varför dagen firas står att läsa i faktarutan.
Vill du njuta av en semla du med men försöker hålla dig till nyttigare alternativ? Då har du hittat rätt. Här är sju recept att välja mellan.

För den som vill undvika grädde finns kokosgrädde som går att vispa om den bara är riktigt kall (och redskapen den vispas med också är det) alternativt sojagrädde.

 

1. Surdegssemla 

(funkar som minisemlor)

Surdegssemla
– En semla bakad på surdeg är varken sur eller syrlig - om man gör det rätt. Precis som att en bulle bakad på jäst inte smakar jäst. Men för att lyckas med ett bullbak på surdeg ska surdegen vara i ett fräscht stadie.
Så resonerar i alla fall semlans skapare Richards Koivusalo i sin blogg Sparrissoldaten.
Recept här →

2. Glutenfria semlor: mufflor 

Glutenfria semlor: mufflor

Detta är Kureras kreativa matbloggare Mia Hagenmalms glutenfria variant – en muffla. Det är muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde (kokosgrädde går att vispa om den är kall och man har kalla redskap).
Recept här →

 

3. Semla med kardemumma och mandelmjöl

(funkar som minisemlor)

Semla med kardemumma och mandelmjöl
En jättegod glutenfri semla utan vetemjöl och raffinerat socker. Prova gärna att göra dem i miniatyrstorlek med olikfärgad grädde (funkar bra även med surdegssemlorna).
Till exempel:

  • för gul grädde – saffran
  • blå grädde – blåbärspulver
  • lilaröd grädde – juice från granatäpple
  • brun grädde – kakao
  • prickig grädde –små dadelbitar (alternativt dajm om man inte tänker på nyttighetsfaktorn)
  • rosa grädde – superfoodpulvret Reds från Holistic

Och så vidare. Använd fantasin!
Recept här →

4. Raw minisemla 

Raw minisemla
Gott för både sinne och mage - och fri från gluten, raffinerat socker, mejeri och tillsatser.
– Smakar precis som ”vanlig” semla och magen myser ikapp med resten av kroppen efteråt, enligt Kureras bloggare Bella Håkansson.
Recept här →

 

5. Glutenfri semmelkladdkaka
Glutenfri semmelkladdkaka

En underbar semmelkladdkaka – särskilt för dig som är barnsligt förtjust i både kladdkaka och semlor. Då är det här det perfekta alternativet till den sedvanliga semmelbullen (eller kladdkakan). Två flugor i en smäll alltså – och lite nyttigare också för den delen, då den är glutenfri och utan vitt socker. Även denna från Mia Hagenmalm.
Recept här →

6. Gluten- och laktosfri semmelwrap 

Gluten- och laktosfri semmelwrap
Vår bloggare Rebecka Berglunds lyckade experiment är perfekt för den som inte är något stort fan av vanliga semlor. Fyll med jordgubbar, laktosfri grädde, rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett. Magiskt gott!
Recept här →

7. Veganska strutsemlor med kokosgrädde 

Veganska strutsemlor med kokosgrädde
Vår bloggare Mia Hagenmalm glömmer aldrig temadagar inom mat – men 2015 hade hon faktiskt tänkt att skippa att uppmärksamma fettisdagen på sin blogg. Tills hon hittade ett recept från Biofood hon bara inte kunde motstå att ge sig på att Mia-modifiera. Här är resultatet. Glutenfritt.
Recept här →

Läs också: Guide till naturlig sötning

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.