Traditionella semlor på fat

Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter

Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Idag, på fettisdagen, startar semmelsäsongen officiellt – även om de sålts och ätits ända redan tidig januari.
De senaste åren har bagerierna tävlat om att skapa den mest kreativa semlan. Vi har till exempel sett semmelwrappen, prinsesstårtssemlan, kanelbullesemlan, semmelmuffinsen med flera.
Kurera vill så klart inte vara sämre. Här är sju kreativa varianter – med hälsotouch.

Fettisdagen kallas i folkmun semmeldagen och infaller ovanligt sent i år. Mer om varför dagen firas står att läsa i faktarutan.
Vill du njuta av en semla du med men försöker hålla dig till nyttigare alternativ? Då har du hittat rätt. Här är sju recept att välja mellan.

För den som vill undvika grädde finns kokosgrädde som går att vispa om den bara är riktigt kall (och redskapen den vispas med också är det) alternativt sojagrädde.

 

1. Surdegssemla 

(funkar som minisemlor)

Surdegssemla
– En semla bakad på surdeg är varken sur eller syrlig - om man gör det rätt. Precis som att en bulle bakad på jäst inte smakar jäst. Men för att lyckas med ett bullbak på surdeg ska surdegen vara i ett fräscht stadie.
Så resonerar i alla fall semlans skapare Richards Koivusalo i sin blogg Sparrissoldaten.
Recept här →

2. Glutenfria semlor: mufflor 

Glutenfria semlor: mufflor

Detta är Kureras kreativa matbloggare Mia Hagenmalms glutenfria variant – en muffla. Det är muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde (kokosgrädde går att vispa om den är kall och man har kalla redskap).
Recept här →

 

3. Semla med kardemumma och mandelmjöl

(funkar som minisemlor)

Semla med kardemumma och mandelmjöl
En jättegod glutenfri semla utan vetemjöl och raffinerat socker. Prova gärna att göra dem i miniatyrstorlek med olikfärgad grädde (funkar bra även med surdegssemlorna).
Till exempel:

  • för gul grädde – saffran
  • blå grädde – blåbärspulver
  • lilaröd grädde – juice från granatäpple
  • brun grädde – kakao
  • prickig grädde –små dadelbitar (alternativt dajm om man inte tänker på nyttighetsfaktorn)
  • rosa grädde – superfoodpulvret Reds från Holistic

Och så vidare. Använd fantasin!
Recept här →

4. Raw minisemla 

Raw minisemla
Gott för både sinne och mage - och fri från gluten, raffinerat socker, mejeri och tillsatser.
– Smakar precis som ”vanlig” semla och magen myser ikapp med resten av kroppen efteråt, enligt Kureras bloggare Bella Håkansson.
Recept här →

 

5. Glutenfri semmelkladdkaka
Glutenfri semmelkladdkaka

En underbar semmelkladdkaka – särskilt för dig som är barnsligt förtjust i både kladdkaka och semlor. Då är det här det perfekta alternativet till den sedvanliga semmelbullen (eller kladdkakan). Två flugor i en smäll alltså – och lite nyttigare också för den delen, då den är glutenfri och utan vitt socker. Även denna från Mia Hagenmalm.
Recept här →

6. Gluten- och laktosfri semmelwrap 

Gluten- och laktosfri semmelwrap
Vår bloggare Rebecka Berglunds lyckade experiment är perfekt för den som inte är något stort fan av vanliga semlor. Fyll med jordgubbar, laktosfri grädde, rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett. Magiskt gott!
Recept här →

7. Veganska strutsemlor med kokosgrädde 

Veganska strutsemlor med kokosgrädde
Vår bloggare Mia Hagenmalm glömmer aldrig temadagar inom mat – men 2015 hade hon faktiskt tänkt att skippa att uppmärksamma fettisdagen på sin blogg. Tills hon hittade ett recept från Biofood hon bara inte kunde motstå att ge sig på att Mia-modifiera. Här är resultatet. Glutenfritt.
Recept här →

Läs också: Guide till naturlig sötning

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.