Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter | Kurera.se
Traditionella semlor på fat

Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter

Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Idag, på fettisdagen, startar semmelsäsongen officiellt – även om de sålts och ätits ända redan tidig januari.
De senaste åren har bagerierna tävlat om att skapa den mest kreativa semlan. Vi har till exempel sett semmelwrappen, prinsesstårtssemlan, kanelbullesemlan, semmelmuffinsen med flera.
Kurera vill så klart inte vara sämre. Här är sju kreativa varianter – med hälsotouch.

Fettisdagen kallas i folkmun semmeldagen och infaller ovanligt sent i år. Mer om varför dagen firas står att läsa i faktarutan.
Vill du njuta av en semla du med men försöker hålla dig till nyttigare alternativ? Då har du hittat rätt. Här är sju recept att välja mellan.

För den som vill undvika grädde finns kokosgrädde som går att vispa om den bara är riktigt kall (och redskapen den vispas med också är det) alternativt sojagrädde.

 

1. Surdegssemla 

(funkar som minisemlor)

Surdegssemla
– En semla bakad på surdeg är varken sur eller syrlig - om man gör det rätt. Precis som att en bulle bakad på jäst inte smakar jäst. Men för att lyckas med ett bullbak på surdeg ska surdegen vara i ett fräscht stadie.
Så resonerar i alla fall semlans skapare Richards Koivusalo i sin blogg Sparrissoldaten.
Recept här →

2. Glutenfria semlor: mufflor 

Glutenfria semlor: mufflor

Detta är Kureras kreativa matbloggare Mia Hagenmalms glutenfria variant – en muffla. Det är muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde (kokosgrädde går att vispa om den är kall och man har kalla redskap).
Recept här →

 

3. Semla med kardemumma och mandelmjöl

(funkar som minisemlor)

Semla med kardemumma och mandelmjöl
En jättegod glutenfri semla utan vetemjöl och raffinerat socker. Prova gärna att göra dem i miniatyrstorlek med olikfärgad grädde (funkar bra även med surdegssemlorna).
Till exempel:

  • för gul grädde – saffran
  • blå grädde – blåbärspulver
  • lilaröd grädde – juice från granatäpple
  • brun grädde – kakao
  • prickig grädde –små dadelbitar (alternativt dajm om man inte tänker på nyttighetsfaktorn)
  • rosa grädde – superfoodpulvret Reds från Holistic

Och så vidare. Använd fantasin!
Recept här →

4. Raw minisemla 

Raw minisemla
Gott för både sinne och mage - och fri från gluten, raffinerat socker, mejeri och tillsatser.
– Smakar precis som ”vanlig” semla och magen myser ikapp med resten av kroppen efteråt, enligt Kureras bloggare Bella Håkansson.
Recept här →

 

5. Glutenfri semmelkladdkaka
Glutenfri semmelkladdkaka

En underbar semmelkladdkaka – särskilt för dig som är barnsligt förtjust i både kladdkaka och semlor. Då är det här det perfekta alternativet till den sedvanliga semmelbullen (eller kladdkakan). Två flugor i en smäll alltså – och lite nyttigare också för den delen, då den är glutenfri och utan vitt socker. Även denna från Mia Hagenmalm.
Recept här →

6. Gluten- och laktosfri semmelwrap 

Gluten- och laktosfri semmelwrap
Vår bloggare Rebecka Berglunds lyckade experiment är perfekt för den som inte är något stort fan av vanliga semlor. Fyll med jordgubbar, laktosfri grädde, rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett. Magiskt gott!
Recept här →

7. Veganska strutsemlor med kokosgrädde 

Veganska strutsemlor med kokosgrädde
Vår bloggare Mia Hagenmalm glömmer aldrig temadagar inom mat – men 2015 hade hon faktiskt tänkt att skippa att uppmärksamma fettisdagen på sin blogg. Tills hon hittade ett recept från Biofood hon bara inte kunde motstå att ge sig på att Mia-modifiera. Här är resultatet. Glutenfritt.
Recept här →

Läs också: Guide till naturlig sötning

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.