Annons
Annons

Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter

Idag, på fettisdagen, startar semmelsäsongen officiellt – även om de sålts och ätits ända redan tidig januari. De senaste åren har bagerierna tävlat om att skapa den mest kreativa semlan. Vi har till exempel sett semmelwrappen, prinsesstårtssemlan, kanelbullesemlan, semmelmuffinsen med flera. Kurera vill så klart inte vara sämre. Här är sju kreativa varianter – med hälsotouch.

Redaktionen

28 februari, 2017
Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter
Dela inlägget

Idag, på fettisdagen, startar semmelsäsongen officiellt – även om de sålts och ätits ända redan tidig januari.
De senaste åren har bagerierna tävlat om att skapa den mest kreativa semlan. Vi har till exempel sett semmelwrappen, prinsesstårtssemlan, kanelbullesemlan, semmelmuffinsen med flera.
Kurera vill så klart inte vara sämre. Här är sju kreativa varianter – med hälsotouch.

Fettisdagen kallas i folkmun semmeldagen och infaller ovanligt sent i år. Mer om varför dagen firas står att läsa i faktarutan.
Vill du njuta av en semla du med men försöker hålla dig till nyttigare alternativ? Då har du hittat rätt. Här är sju recept att välja mellan.

För den som vill undvika grädde finns kokosgrädde som går att vispa om den bara är riktigt kall (och redskapen den vispas med också är det) alternativt sojagrädde.

1. Surdegssemla

(funkar som minisemlor)

Surdegssemla
– En semla bakad på surdeg är varken sur eller syrlig – om man gör det rätt. Precis som att en bulle bakad på jäst inte smakar jäst. Men för att lyckas med ett bullbak på surdeg ska surdegen vara i ett fräscht stadie.
Så resonerar i alla fall semlans skapare Richards Koivusalo i sin blogg Sparrissoldaten.
Recept här →

2. Glutenfria semlor: mufflor

Glutenfria semlor: mufflor

Detta är Kureras kreativa matbloggare Mia Hagenmalms glutenfria variant – en muffla. Det är muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde (kokosgrädde går att vispa om den är kall och man har kalla redskap).
Recept här →

3. Semla med kardemumma och mandelmjöl

(funkar som minisemlor)

Semla med kardemumma och mandelmjöl
En jättegod glutenfri semla utan vetemjöl och raffinerat socker. Prova gärna att göra dem i miniatyrstorlek med olikfärgad grädde (funkar bra även med surdegssemlorna).
Till exempel:

  • för gul grädde – saffran
  • blå grädde – blåbärspulver
  • lilaröd grädde – juice från granatäpple
  • brun grädde – kakao
  • prickig grädde –små dadelbitar (alternativt dajm om man inte tänker på nyttighetsfaktorn)
  • rosa grädde – superfoodpulvret Reds från Holistic

Och så vidare. Använd fantasin!
Recept här →

4. Raw minisemla

Raw minisemla
Gott för både sinne och mage – och fri från gluten, raffinerat socker, mejeri och tillsatser.
– Smakar precis som ”vanlig” semla och magen myser ikapp med resten av kroppen efteråt, enligt Kureras bloggare Bella Håkansson.
Recept här →

5. Glutenfri semmelkladdkaka
Glutenfri semmelkladdkaka

En underbar semmelkladdkaka – särskilt för dig som är barnsligt förtjust i både kladdkaka och semlor. Då är det här det perfekta alternativet till den sedvanliga semmelbullen (eller kladdkakan). Två flugor i en smäll alltså – och lite nyttigare också för den delen, då den är glutenfri och utan vitt socker. Även denna från Mia Hagenmalm.
Recept här →

6. Gluten- och laktosfri semmelwrap

Gluten- och laktosfri semmelwrap
Vår bloggare Rebecka Berglunds lyckade experiment är perfekt för den som inte är något stort fan av vanliga semlor. Fyll med jordgubbar, laktosfri grädde, rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett. Magiskt gott!
Recept här →

7. Veganska strutsemlor med kokosgrädde

Veganska strutsemlor med kokosgrädde
Vår bloggare Mia Hagenmalm glömmer aldrig temadagar inom mat – men 2015 hade hon faktiskt tänkt att skippa att uppmärksamma fettisdagen på sin blogg. Tills hon hittade ett recept från Biofood hon bara inte kunde motstå att ge sig på att Mia-modifiera. Här är resultatet. Glutenfritt.
Recept här →

Läs också: Guide till naturlig sötning

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen och på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.
Källa: Wikipedia

Varför firas Fettisdagen?
Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.

Namnet fettisdag är bildat av ”fet” och tisdag” där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet har funnits sedan 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle som äts med vispgrädde under bullens avskurna ovansida och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen.

I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Källa: Kalvin.mu

Annons
Annons