Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19

Fetma i sig själv ökar inte risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Däremot har forskare i Storbritannien gjort en koppling mellan de som har fettlever och den ökade risken för svårare komplikationer i samband med att man blivit smittad av coronaviruset.

Runt om i världen pågår intensiv forskning för att undersöka varför vissa drabbas hårdare av covid-19 än andra, och vilka riskfaktorerna är för att utgången blir dödlig.

 

En studie i Storbritannien visade att de som hade fettlever löpte en större risk att bli sjukare i covid-19. Man fann att personer med tio procent och mer i levern hade en dubbelt så hög risk att hamna på sjukhus om de smittats av coronaviruset än de som fick covid-19 men hade en frisk lever med mindre än fem procent fett i levern.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Övervikt och alkohol bakom fettlever
Fettlever är oftast ofarligt, men forskning har visat att en del personer får leverskador, och efter en längre tid kan de leda till ökad risk för levercancer och skrumplever. Det är lätt att ta reda på om levern är skadad, det gör man med en enkel leverbiopsi.

Övervikt och en överkonsumtion av alkohol leder till att leverförfettning och den som är diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck och är överviktig har ofta fettlever. Vissa läkemedel kan också ge fettlever.

Det finns ingen medicinsk behandling av fettlever, men om den som är överviktigt börjar motionera och går ner i vikt så minskar också innehållet av fett i levern.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Tar upp kampen mot fetman
Forskarna undersökte leverscanningar från 42 146 frivilliga i biobanker. Av de 397 patienter som testats positiva för coronvirus på sjukhus upptäckte man att fetma i sig inte var något problem, det var först när man fått fettlever över tio procent som risken för covid-19 komplikationer ökad.

 

Analysen visade dock att en av nio i den vuxna befolkningen hade mer än tio procent fett i lever, vilket innebär att dessa personer har en förhöjd risk att bli svårare sjuk vid eventuell smitta.

Efter att Storbritanniens premärminister, Boris Johnson, haft covid-19 och blivit utskriven från sjukhuset lanserades en nu folkhälsokampanj som handlar om att de ska ta krafttag mot övervikt och fetma. Och nu stödjer även forskningsanalysen i kampen mot covid-19 än mer detta beslut.

Tidigare har man sett att diabetes och högt blodtryck ökar på risken för komplikationer.

Av Inger Palm

Källa: Daily express och 1177.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.