Annons
Annons

Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19

Fetma i sig själv ökar inte risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Däremot har forskare i Storbritannien gjort en koppling mellan de som har fettlever och den ökade risken för svårare komplikationer i samband med att man blivit smittad av coronaviruset.

Inger Palm

23 juni, 2020
Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19
Dela inlägget

Fetma i sig själv ökar inte risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Däremot har forskare i Storbritannien gjort en koppling mellan de som har fettlever och den ökade risken för svårare komplikationer i samband med att man blivit smittad av coronaviruset.

Runt om i världen pågår intensiv forskning för att undersöka varför vissa drabbas hårdare av covid-19 än andra, och vilka riskfaktorerna är för att utgången blir dödlig.

En studie i Storbritannien visade att de som hade fettlever löpte en större risk att bli sjukare i covid-19. Man fann att personer med tio procent och mer i levern hade en dubbelt så hög risk att hamna på sjukhus om de smittats av coronaviruset än de som fick covid-19 men hade en frisk lever med mindre än fem procent fett i levern.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Övervikt och alkohol bakom fettlever
Fettlever är oftast ofarligt, men forskning har visat att en del personer får leverskador, och efter en längre tid kan de leda till ökad risk för levercancer och skrumplever. Det är lätt att ta reda på om levern är skadad, det gör man med en enkel leverbiopsi.

Övervikt och en överkonsumtion av alkohol leder till att leverförfettning och den som är diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck och är överviktig har ofta fettlever. Vissa läkemedel kan också ge fettlever.

Det finns ingen medicinsk behandling av fettlever, men om den som är överviktigt börjar motionera och går ner i vikt så minskar också innehållet av fett i levern.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Tar upp kampen mot fetman
Forskarna undersökte leverscanningar från 42 146 frivilliga i biobanker. Av de 397 patienter som testats positiva för coronvirus på sjukhus upptäckte man att fetma i sig inte var något problem, det var först när man fått fettlever över tio procent som risken för covid-19 komplikationer ökad.

Analysen visade dock att en av nio i den vuxna befolkningen hade mer än tio procent fett i lever, vilket innebär att dessa personer har en förhöjd risk att bli svårare sjuk vid eventuell smitta.

Efter att Storbritanniens premärminister, Boris Johnson, haft covid-19 och blivit utskriven från sjukhuset lanserades en nu folkhälsokampanj som handlar om att de ska ta krafttag mot övervikt och fetma. Och nu stödjer även forskningsanalysen i kampen mot covid-19 än mer detta beslut.

Tidigare har man sett att diabetes och högt blodtryck ökar på risken för komplikationer.

Av Inger Palm

Källa: Daily express och 1177.se

Annons
Annons