Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fettlever ökar risken att bli sjukare i covid-19

Fetma i sig själv ökar inte risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Däremot har forskare i Storbritannien gjort en koppling mellan de som har fettlever och den ökade risken för svårare komplikationer i samband med att man blivit smittad av coronaviruset.

Runt om i världen pågår intensiv forskning för att undersöka varför vissa drabbas hårdare av covid-19 än andra, och vilka riskfaktorerna är för att utgången blir dödlig.

 

En studie i Storbritannien visade att de som hade fettlever löpte en större risk att bli sjukare i covid-19. Man fann att personer med tio procent och mer i levern hade en dubbelt så hög risk att hamna på sjukhus om de smittats av coronaviruset än de som fick covid-19 men hade en frisk lever med mindre än fem procent fett i levern.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Övervikt och alkohol bakom fettlever
Fettlever är oftast ofarligt, men forskning har visat att en del personer får leverskador, och efter en längre tid kan de leda till ökad risk för levercancer och skrumplever. Det är lätt att ta reda på om levern är skadad, det gör man med en enkel leverbiopsi.

Övervikt och en överkonsumtion av alkohol leder till att leverförfettning och den som är diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck och är överviktig har ofta fettlever. Vissa läkemedel kan också ge fettlever.

Det finns ingen medicinsk behandling av fettlever, men om den som är överviktigt börjar motionera och går ner i vikt så minskar också innehållet av fett i levern.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Tar upp kampen mot fetman
Forskarna undersökte leverscanningar från 42 146 frivilliga i biobanker. Av de 397 patienter som testats positiva för coronvirus på sjukhus upptäckte man att fetma i sig inte var något problem, det var först när man fått fettlever över tio procent som risken för covid-19 komplikationer ökad.

 

Analysen visade dock att en av nio i den vuxna befolkningen hade mer än tio procent fett i lever, vilket innebär att dessa personer har en förhöjd risk att bli svårare sjuk vid eventuell smitta.

Efter att Storbritanniens premärminister, Boris Johnson, haft covid-19 och blivit utskriven från sjukhuset lanserades en nu folkhälsokampanj som handlar om att de ska ta krafttag mot övervikt och fetma. Och nu stödjer även forskningsanalysen i kampen mot covid-19 än mer detta beslut.

Tidigare har man sett att diabetes och högt blodtryck ökar på risken för komplikationer.

Av Inger Palm

Källa: Daily express och 1177.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.