Bildkollage: Äkta vara

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara ser priset som ett tillfälle för landets konsumenter att sätta ned foten och tala om var gränsen går. Föreningen motsätter sig till exempel att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör och vill bidra till att få stopp på att framsidan av en vara kan säga en sak när innehållsförteckningen säger en annan. I år har hela 162 nomineringar inkommit till Årets matbluff, vilket är rekord. Av dem har juryn valt ut fem finalister som de anser är de som lurat sina kunder mest under 2019.

Bara 2 procent soya
En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt Alpro – Cuisine soya vispbar.Produkten marknadsförs som en sojaprodukt trots att den inte innehåller mer än två procent sojabönor. Björn Bernhardson tror att många också blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den kontroversiella palmoljan. Produkten som är högpastöriserad och tål att förvaras i rumstemperatur är dessutom märkt som kylvara.

 

LÄS OCKSÅ: Sverige bidrar till att stoppa internationellt matfusk

Mest rismjöl och förtjockningsmedel i teffmjölet
En annan produkt som Äkta vara anser utger sig för att vara något en inte är är Sempers glutenfria Bovete & teff-mjöl, som består av 3 procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet uppgår det som utgörs av någon form av mjöl tillblygsamma 45 procent. Resten är bland annat olika stärkelser och förtjockningsmedel.

Förra årets vinnare nominerad av många
Vinnaren i Äkta varas utses genom en öppen omröstning på Äkta varas hemsida där alla kan gå in och rösta. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja. Produkten är inte med bland årets finalister men har nominerats av flera konsumenter även i år.

Tillverkaren har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har dock inte åstadkommits genom att man ökat mängden rapsolja utan genom att späda ut palmoljan med sheaolja – en annan långväga fettsort, som ursprungligen härstammar från Afrika.

LÄS OCKSÅ: Skärpt lagstiftning kring matfusk – ska kunna ge fängelsestraff

Mycket fruktsirap i sockerfri yoghurt
Övriga nominerade är Skånemejeriers – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb som är sötad med fruktkoncentrat och som marknadsförs som en fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten består av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker.

Smörarom i hamburgerbröd blev Brioche
Pågens Brioche hamburgerbröd, är bakat utan karaktäristiska råvarorna för det franska Briochebrödet smör och ägg. De här bröden innehåller ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är istället snarlika de i deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

 

LÄS OCKSÅ: Utbrett fusk med honung

Pastöriserad kallpressad blåbärsjuice
Rå – Blåbär nomineras då den trots att den är kallpressad även är värmebehandlad. Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder enligt Äkta vara att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står att den är kallpressad men sedan har juicen pastöriserats eller hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaska. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare, mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre, skriver Äkta vara i sin nominering.

Producenter protesterar
Wellnox som producenten bakom Rå heter anser att nomineringen är orättvis och säger till Food supply att de är tydliga med att produkten är både kallpressad och pastöriserad och förklarar att inte heller  försöker bluffa med att B och C-vitaminer försvinner vid upphettning. Samtidigt som man från företagets sida förstår att man kan anse att en produkt som heter Rå inte ska vara värmebehandlad säger man att pastöriseríng är nödvändigt då blåbär är känsliga och saften annars bara skulle ha en hållbarhet på sju dagar i kylskåp. Man påpekar vidare att beteckningen råsaft är skyddad enligt lag och bara får användas om produkten består av 100 procent pressad frukt samt att deras syfte är att utveckla naturliga produkter utan tillsatser.

Även Skånemejerier uttrycker besvikelse över att deras yoghurt anses vara en bluff, då de menar att det rör sig om en 100 procent naturlig produkt.

Av redaktionen

Källa: Food Supply


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.