Bildkollage: Äkta vara

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara ser priset som ett tillfälle för landets konsumenter att sätta ned foten och tala om var gränsen går. Föreningen motsätter sig till exempel att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör och vill bidra till att få stopp på att framsidan av en vara kan säga en sak när innehållsförteckningen säger en annan. I år har hela 162 nomineringar inkommit till Årets matbluff, vilket är rekord. Av dem har juryn valt ut fem finalister som de anser är de som lurat sina kunder mest under 2019.

Bara 2 procent soya
En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt Alpro – Cuisine soya vispbar.Produkten marknadsförs som en sojaprodukt trots att den inte innehåller mer än två procent sojabönor. Björn Bernhardson tror att många också blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den kontroversiella palmoljan. Produkten som är högpastöriserad och tål att förvaras i rumstemperatur är dessutom märkt som kylvara.

 

LÄS OCKSÅ: Sverige bidrar till att stoppa internationellt matfusk

Mest rismjöl och förtjockningsmedel i teffmjölet
En annan produkt som Äkta vara anser utger sig för att vara något en inte är är Sempers glutenfria Bovete & teff-mjöl, som består av 3 procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet uppgår det som utgörs av någon form av mjöl tillblygsamma 45 procent. Resten är bland annat olika stärkelser och förtjockningsmedel.

Förra årets vinnare nominerad av många
Vinnaren i Äkta varas utses genom en öppen omröstning på Äkta varas hemsida där alla kan gå in och rösta. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja. Produkten är inte med bland årets finalister men har nominerats av flera konsumenter även i år.

Tillverkaren har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har dock inte åstadkommits genom att man ökat mängden rapsolja utan genom att späda ut palmoljan med sheaolja – en annan långväga fettsort, som ursprungligen härstammar från Afrika.

LÄS OCKSÅ: Skärpt lagstiftning kring matfusk – ska kunna ge fängelsestraff

Mycket fruktsirap i sockerfri yoghurt
Övriga nominerade är Skånemejeriers – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb som är sötad med fruktkoncentrat och som marknadsförs som en fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten består av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker.

Smörarom i hamburgerbröd blev Brioche
Pågens Brioche hamburgerbröd, är bakat utan karaktäristiska råvarorna för det franska Briochebrödet smör och ägg. De här bröden innehåller ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är istället snarlika de i deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

 

LÄS OCKSÅ: Utbrett fusk med honung

Pastöriserad kallpressad blåbärsjuice
Rå – Blåbär nomineras då den trots att den är kallpressad även är värmebehandlad. Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder enligt Äkta vara att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står att den är kallpressad men sedan har juicen pastöriserats eller hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaska. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare, mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre, skriver Äkta vara i sin nominering.

Producenter protesterar
Wellnox som producenten bakom Rå heter anser att nomineringen är orättvis och säger till Food supply att de är tydliga med att produkten är både kallpressad och pastöriserad och förklarar att inte heller  försöker bluffa med att B och C-vitaminer försvinner vid upphettning. Samtidigt som man från företagets sida förstår att man kan anse att en produkt som heter Rå inte ska vara värmebehandlad säger man att pastöriseríng är nödvändigt då blåbär är känsliga och saften annars bara skulle ha en hållbarhet på sju dagar i kylskåp. Man påpekar vidare att beteckningen råsaft är skyddad enligt lag och bara får användas om produkten består av 100 procent pressad frukt samt att deras syfte är att utveckla naturliga produkter utan tillsatser.

Även Skånemejerier uttrycker besvikelse över att deras yoghurt anses vara en bluff, då de menar att det rör sig om en 100 procent naturlig produkt.

Av redaktionen

Källa: Food Supply


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.