Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Fisk och skaldjur är populärt på både julbord och nyårsmeny. Men det är skillnad på fisk och fisk, här får du hjälp från landet främsta experter på området att välja de som inte bara är goda och nyttiga utan även bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Även om vi kanske mest förknippar julmat kötträtter som skinka och köttbullar har fisk och skaldjur länge funnits på de svenska julborden. Även om rödkål och brysselkål är klassiker är de flesta vegetariska inslagen av senare datum. Förr dominerade de inlagda och insaltade maträtterna, innan kyl och frys var det sällsynt med färsk mat under vinterhalvåret.

Skippa ålen – snart förbjuden
Innan vi börjar planera maten till helgerna är det bra att få koll på hållbarhetsaspekten. Ålen ska vi undvika, eftersom beståndet är hotat Dessutom har EU:s fiskeministrar beslutat att förbjuda allt ålfiske under tre månader nästa år. Ett liknande beslut klubbades förra året men då gällde det bara större ål nu inkluderas även glasål, det vill säga ål under 12 centimeter.

 

LÄS OCKSÅ: Varannan kvinna kan tänka sig att avstå julskinka

“Ät gärna musslor och ostron”
Professor Carl André, institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet rekommenderar istället att man serverar inlagd eller gravad makrill på julbordet.

Räkor är perfekta till nyår, de är både hållbara och goda i december, forskarna slår även ett slag för krabban. Generellt är svenska skaldjur bra men också blåmusslor, ostron och de goda och lite lyxiga pilgrimsmusslorna.

LÄS OCKSÅ: Goda vegetariska sillalternativ till julbordet

Populärt med lax men makrillen är mer hållbar
Lax är populärt både till jul- och nyår men det gäller att välja rätt sort. Så kontrollera märkningen, det finns flera olika till exempel KRAV och ASC, som tar hänsyn hur laxen är odlad, vad den fått för foder med mera. För ett julbord med hållbarhetstänk förslår experterna sill, makrill och skaldjur, enligt Carl André finns populationer av de flesta arter som har åtminstone gult ljus hos Världsnaturfonden WWF.

Experterna uppmanar konsumenterna att leta efter odlade fiskarter som är miljömärkta med ASC eller Krav och att titta på vad WWF och Naturskyddsföreningens listor. Många fiskar har flera olika ”ljus”, guiderna säger inte bara ja eller nej till en viss art. Det är mer komplext än så om de är lämpliga att äta, det beror till exempel på fångstområde, fångstmetod och/eller odlingsmetod.

LÄS OCKSÅ: Guide: Välj rätt skaldjur till nyår

Välj lutfisk av rätt sort
En fiskrätt som varit uppskattad julmat i Sverige i över 500 år är lutfisken. Det är torkad fisk som lagts i lut, sedan blötlagts och kokats. Lutfisken är känd sedan medeltiden, men finns idag huvudsakligen kvar i Sverige, Norge och Finland där den tillhör jultraditionen. Lutfisk är dessutom basisk och hjälper till att neutralisera det överskott av saltsyra i magen som den feta julmaten kan orsaka.

Men vi bör vara uppmärksamma på vilken lutfisk vi väljer, all lutad fisk får inte godkänt, torsk från Barentshav och långa fiskad med långrev är acceptabelt enligt Carl André som tipsar om att det bästa är att fråga i fiskeaffären vad det är för råvara till lutfisken.

Av redaktionen

 Källa: Göteborgs universitet och SVT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.