Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Fisk och skaldjur är populärt på både julbord och nyårsmeny. Men det är skillnad på fisk och fisk, här får du hjälp från landet främsta experter på området att välja de som inte bara är goda och nyttiga utan även bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Även om vi kanske mest förknippar julmat kötträtter som skinka och köttbullar har fisk och skaldjur länge funnits på de svenska julborden. Även om rödkål och brysselkål är klassiker är de flesta vegetariska inslagen av senare datum. Förr dominerade de inlagda och insaltade maträtterna, innan kyl och frys var det sällsynt med färsk mat under vinterhalvåret.

 

Skippa ålen – snart förbjuden
Innan vi börjar planera maten till helgerna är det bra att få koll på hållbarhetsaspekten. Ålen ska vi undvika, eftersom beståndet är hotat Dessutom har EU:s fiskeministrar beslutat att förbjuda allt ålfiske under tre månader nästa år. Ett liknande beslut klubbades förra året men då gällde det bara större ål nu inkluderas även glasål, det vill säga ål under 12 centimeter.

LÄS OCKSÅ: Varannan kvinna kan tänka sig att avstå julskinka

"Ät gärna musslor och ostron"
Professor Carl André, institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet rekommenderar istället att man serverar inlagd eller gravad makrill på julbordet.

Räkor är perfekta till nyår, de är både hållbara och goda i december, forskarna slår även ett slag för krabban. Generellt är svenska skaldjur bra men också blåmusslor, ostron och de goda och lite lyxiga pilgrimsmusslorna.

LÄS OCKSÅ: Goda vegetariska sillalternativ till julbordet

Populärt med lax men makrillen är mer hållbar
Lax är populärt både till jul- och nyår men det gäller att välja rätt sort. Så kontrollera märkningen, det finns flera olika till exempel KRAV och ASC, som tar hänsyn hur laxen är odlad, vad den fått för foder med mera. För ett julbord med hållbarhetstänk förslår experterna sill, makrill och skaldjur, enligt Carl André finns populationer av de flesta arter som har åtminstone gult ljus hos Världsnaturfonden WWF.

Experterna uppmanar konsumenterna att leta efter odlade fiskarter som är miljömärkta med ASC eller Krav och att titta på vad WWF och Naturskyddsföreningens listor. Många fiskar har flera olika ”ljus”, guiderna säger inte bara ja eller nej till en viss art. Det är mer komplext än så om de är lämpliga att äta, det beror till exempel på fångstområde, fångstmetod och/eller odlingsmetod.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: Välj rätt skaldjur till nyår

Välj lutfisk av rätt sort
En fiskrätt som varit uppskattad julmat i Sverige i över 500 år är lutfisken. Det är torkad fisk som lagts i lut, sedan blötlagts och kokats. Lutfisken är känd sedan medeltiden, men finns idag huvudsakligen kvar i Sverige, Norge och Finland där den tillhör jultraditionen. Lutfisk är dessutom basisk och hjälper till att neutralisera det överskott av saltsyra i magen som den feta julmaten kan orsaka.

Men vi bör vara uppmärksamma på vilken lutfisk vi väljer, all lutad fisk får inte godkänt, torsk från Barentshav och långa fiskad med långrev är acceptabelt enligt Carl André som tipsar om att det bästa är att fråga i fiskeaffären vad det är för råvara till lutfisken.

Av redaktionen

 Källa: Göteborgs universitet och SVT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.