Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Fisk och skaldjur är populärt på både julbord och nyårsmeny. Men det är skillnad på fisk och fisk, här får du hjälp från landet främsta experter på området att välja de som inte bara är goda och nyttiga utan även bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Även om vi kanske mest förknippar julmat kötträtter som skinka och köttbullar har fisk och skaldjur länge funnits på de svenska julborden. Även om rödkål och brysselkål är klassiker är de flesta vegetariska inslagen av senare datum. Förr dominerade de inlagda och insaltade maträtterna, innan kyl och frys var det sällsynt med färsk mat under vinterhalvåret.

 

Skippa ålen – snart förbjuden
Innan vi börjar planera maten till helgerna är det bra att få koll på hållbarhetsaspekten. Ålen ska vi undvika, eftersom beståndet är hotat Dessutom har EU:s fiskeministrar beslutat att förbjuda allt ålfiske under tre månader nästa år. Ett liknande beslut klubbades förra året men då gällde det bara större ål nu inkluderas även glasål, det vill säga ål under 12 centimeter.

LÄS OCKSÅ: Varannan kvinna kan tänka sig att avstå julskinka

"Ät gärna musslor och ostron"
Professor Carl André, institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet rekommenderar istället att man serverar inlagd eller gravad makrill på julbordet.

Räkor är perfekta till nyår, de är både hållbara och goda i december, forskarna slår även ett slag för krabban. Generellt är svenska skaldjur bra men också blåmusslor, ostron och de goda och lite lyxiga pilgrimsmusslorna.

LÄS OCKSÅ: Goda vegetariska sillalternativ till julbordet

Populärt med lax men makrillen är mer hållbar
Lax är populärt både till jul- och nyår men det gäller att välja rätt sort. Så kontrollera märkningen, det finns flera olika till exempel KRAV och ASC, som tar hänsyn hur laxen är odlad, vad den fått för foder med mera. För ett julbord med hållbarhetstänk förslår experterna sill, makrill och skaldjur, enligt Carl André finns populationer av de flesta arter som har åtminstone gult ljus hos Världsnaturfonden WWF.

Experterna uppmanar konsumenterna att leta efter odlade fiskarter som är miljömärkta med ASC eller Krav och att titta på vad WWF och Naturskyddsföreningens listor. Många fiskar har flera olika ”ljus”, guiderna säger inte bara ja eller nej till en viss art. Det är mer komplext än så om de är lämpliga att äta, det beror till exempel på fångstområde, fångstmetod och/eller odlingsmetod.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: Välj rätt skaldjur till nyår

Välj lutfisk av rätt sort
En fiskrätt som varit uppskattad julmat i Sverige i över 500 år är lutfisken. Det är torkad fisk som lagts i lut, sedan blötlagts och kokats. Lutfisken är känd sedan medeltiden, men finns idag huvudsakligen kvar i Sverige, Norge och Finland där den tillhör jultraditionen. Lutfisk är dessutom basisk och hjälper till att neutralisera det överskott av saltsyra i magen som den feta julmaten kan orsaka.

Men vi bör vara uppmärksamma på vilken lutfisk vi väljer, all lutad fisk får inte godkänt, torsk från Barentshav och långa fiskad med långrev är acceptabelt enligt Carl André som tipsar om att det bästa är att fråga i fiskeaffären vad det är för råvara till lutfisken.

Av redaktionen

 Källa: Göteborgs universitet och SVT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.