Annons
Annons

Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Fisk och skaldjur är populärt på både julbord och nyårsmeny. Men det är skillnad på fisk och fisk, här får du hjälp från landet främsta experter på området att välja de som inte bara är goda och nyttiga utan även bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Redaktionen

22 december, 2018
Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort
Dela inlägget

Fisk och skaldjur är populärt på både julbord och nyårsmeny. Men det är skillnad på fisk och fisk, här får du hjälp från landet främsta experter på området att välja de som inte bara är goda och nyttiga utan även bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Även om vi kanske mest förknippar julmat kötträtter som skinka och köttbullar har fisk och skaldjur länge funnits på de svenska julborden. Även om rödkål och brysselkål är klassiker är de flesta vegetariska inslagen av senare datum. Förr dominerade de inlagda och insaltade maträtterna, innan kyl och frys var det sällsynt med färsk mat under vinterhalvåret.

Skippa ålen – snart förbjuden
Innan vi börjar planera maten till helgerna är det bra att få koll på hållbarhetsaspekten. Ålen ska vi undvika, eftersom beståndet är hotat Dessutom har EU:s fiskeministrar beslutat att förbjuda allt ålfiske under tre månader nästa år. Ett liknande beslut klubbades förra året men då gällde det bara större ål nu inkluderas även glasål, det vill säga ål under 12 centimeter.

LÄS OCKSÅ: Varannan kvinna kan tänka sig att avstå julskinka

”Ät gärna musslor och ostron”
Professor Carl André, institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet rekommenderar istället att man serverar inlagd eller gravad makrill på julbordet.

Räkor är perfekta till nyår, de är både hållbara och goda i december, forskarna slår även ett slag för krabban. Generellt är svenska skaldjur bra men också blåmusslor, ostron och de goda och lite lyxiga pilgrimsmusslorna.

LÄS OCKSÅ: Goda vegetariska sillalternativ till julbordet

Populärt med lax men makrillen är mer hållbar
Lax är populärt både till jul- och nyår men det gäller att välja rätt sort. Så kontrollera märkningen, det finns flera olika till exempel KRAV och ASC, som tar hänsyn hur laxen är odlad, vad den fått för foder med mera. För ett julbord med hållbarhetstänk förslår experterna sill, makrill och skaldjur, enligt Carl André finns populationer av de flesta arter som har åtminstone gult ljus hos Världsnaturfonden WWF.

Experterna uppmanar konsumenterna att leta efter odlade fiskarter som är miljömärkta med ASC eller Krav och att titta på vad WWF och Naturskyddsföreningens listor. Många fiskar har flera olika ”ljus”, guiderna säger inte bara ja eller nej till en viss art. Det är mer komplext än så om de är lämpliga att äta, det beror till exempel på fångstområde, fångstmetod och/eller odlingsmetod.

LÄS OCKSÅ: Guide: Välj rätt skaldjur till nyår

Välj lutfisk av rätt sort
En fiskrätt som varit uppskattad julmat i Sverige i över 500 år är lutfisken. Det är torkad fisk som lagts i lut, sedan blötlagts och kokats. Lutfisken är känd sedan medeltiden, men finns idag huvudsakligen kvar i Sverige, Norge och Finland där den tillhör jultraditionen. Lutfisk är dessutom basisk och hjälper till att neutralisera det överskott av saltsyra i magen som den feta julmaten kan orsaka.

Men vi bör vara uppmärksamma på vilken lutfisk vi väljer, all lutad fisk får inte godkänt, torsk från Barentshav och långa fiskad med långrev är acceptabelt enligt Carl André som tipsar om att det bästa är att fråga i fiskeaffären vad det är för råvara till lutfisken.

Av redaktionen

Källa: Göteborgs universitet och SVT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons