Fira ängens dag: 7 tips för att gynna biologisk mångfald | Kurera.se

Fira ängens dag: 7 tips för att gynna biologisk mångfald

Gamla odlingsmarker är de mest artrika miljöer som finns i Sverige. Idag återstår bara en bråkdel, jämfört med hur landskapet såg ut för hundra år sedan. I helgen firas ängens dag och här följer några tips om vad du själv kan göra för att bidra till ängars mångfald och större artrikedom.

I helgen firas ängens dag runt om i landet. För att artrikedomen ska finnas kvar måste ängarna skötas. Om det inte längre finns djur som betar marken, måste den slås och räfsas. Om inte gräs och örter räfsas och tas bort fungerar de som gödsel och gynnar andra växter – och djur – än de gamla ängsblommorna.

”Världens största slåttergille”
"Ängens dag" är ett initiativ av Naturskyddsföreningen som alltid infaller första helgen i augusti. På ett hundratal platser runtom i landet samlas lokala ideella krafter. Ängarna slås på gammaldags sätt. Ofta ordnar man fest och olika kulturaktiviteter under det miljöorganisationen kallar ”världens största slåttergille” och alla är välkomna att hjälpa till.

 

LÄS OCKSÅ: Humlor i trädgården? Döda dem inte

Sju saker du kan göra för ängarnas mångfald
1.
Kom på ”Ängens dag”. Kom och titta hur det går till att sköta en äng, Naturskyddsföreningen bjuder in till flera olika platser i landet.
2. Bli medborgarforskare
Hjälp forskarna genom att rapportera om hotade och sårbara växter och djur till ArtDatabanken.
3. Spara det vilda. Var lat, släpp in det vilda. Spara vilda blommor på tomten, lämna delar av gräsmattan till det vilda. Spara en ruta, kant, ett hörn eller en dikesren. Sätt ängsblommor i en låda på balkongen eller gården. Det ger mat åt är humlor och bin som ser till att vi får frukter och bär. Låt blommorna vissna och fröa av sig, slå sedan och räfsa bort gräs och blommor. Lägg resterna i komposten eller använd det som gröngödsel i annan odling där näringen behövs.

LÄS OCKSÅ: “Jag ser ogräs som vilda delikatesser”

4. Gödsla inte De flesta vilda ängsblommor vill ha mager mark. Gödsla inte där ängsblommor finns! Gödsel hjälper gräs och växter som brännässlor och älgört. De sprider sig snabbt och tar över om inte ängarna slås och räfsas.
5. Bedriv blomstergerilla. Samla blomfrön och sprid i omgivningen. Det finns också fröpåsar med vanliga ängsblommor att köpa.

LÄS OCKSÅ: “Unika Biologiska museet är en bra fond för natur- och klimatfrågor”

6. Så kunskapsfrön. Lär dig några vanliga ängsblommor och dela med dig av kunskapen. Att samla så många ängsblommor som möjligt eller gissa namn på blommorna, är en enkel sommarutmaning för alla åldrar. För den som inte vill plocka blommor, kan mobiltelefonens kamera samla så många olika arter som möjligt.
7. Använd din digitalhåv. Mobilen kan fungera som ”digitalhåv” på ängarna. Ta bilder på bastardsvärmare, andra fjärilar och insekter. Med ett foto är det lättare att hitta rätt i floror och andra böcker med arter, eller på webben.

Av redaktionen

Källa: Pressmeddelande från Naturskyddsföreningen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.