Fiskolja ger smarta barn

Den kost vi äter idag innehåller inte tillräckligt med omega-3. Hur brist på fleromättade fettsyror kan påverka barn har därför blivit ett växande forskningsområde och man har sett en koppling mellan fettsyror och mindre beteendestörningar. Flera studier visar att omega-3 kan förbättra inlärning och läsförmåga hos skolbarn, speciellt hos de med uppmärksamhetsproblem.

De flesta fetter som kroppen behöver kan den tillverka själv från protein och kolhydrater, men vissa omega-3- och omega-6- fettsyror måste vi tillföra vi kosten. Fettsyrorna EPA och DHA är de viktigaste fettsyrorna för hjärnan och de finns rikligt i fet fisk. För att vi ska få i oss tillräckligt måste vi äta fet fisk minst tre gånger i veckan. I Sverige äter vi i snitt fisk 1,4 gånger per vecka, vilket är långt under Livsmedelsverkets rekommendation. Och ju yngre vi är desto mindre fisk äter vi.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 - All info du behöver om omega-3 fettsyror

Mer godis än fisk
Enligt en rapport från Sjömat i Sverige 2017 äter svenska familjer fem gånger så mycket godis som fisk och skaldjur under en vecka. Att vi är så dåliga på att tillföra de livsnödvändiga fettsyrorna från fet fisk har fått forskare att undersöka om dyslexi, ADHD, överdrivna aggressioner och hyperaktivitet som ger inlärningssvårigheter kan bero på bristen av omega-3- och omega-6-fettsyror. En del forskare tror att bristen på omega-3-fettsyror i kosten kan ha förändrat beteenden och sjukdomsbilder hos yngre människor under de senaste 10-15 åren.

 

Viktigt för hjärnans utveckling
Hos växande barn är omega-3-fettsyror viktiga för hjärnans utveckling och studier på vuxna har sedan länge visat att omega-3 är viktigt för hjärnans funktioner som minne, koncentration och humör. Hjärnan består av 50 procent fett och ungefär en femtedel av detta fett består av omega-3-fettsyran DHA. Det nyfödda barnet får i sig den viktiga fettsyran via bröstmjölken och i vilken mängd barnet får i sig beror på mammans kost.

LÄS OCKSÅ: Därför är omega-3 bra för hjärtat 

Skillnad i beteende
Studier har visat att barn med ADHD, som har stora koncentrationssvårigheter, har lägre nivåer av fettsyror i blodet jämfört med barn med ett normalt beteende. När barn som hade låga värden av fettsyrorna fick omega-3 blev skillnaden i beteende tydlig. Även barn med neuropsykiatriska problem och motoriska störningar har fått goda resultat när det gäller koncentration och inlärning, minne och jämnare humör. Effekten av fiskoljan har kommit successivt och efter några månader syntes skillnaderna som tydligast.

Bättre läsförmåga
En annan studie, som var dubbelblind och placebokontrollerad, där omega-3 och omega-6 användes visade att läsförmågan hos vanliga skolbarn förbättrades.
En studie i Västsverige där 154 barn i årskurs tre fick göra en test där deras läsförmåga mättes, visade att den grupp som fick omega-3 och omega-6 läste bättre efter tre månader jämfört med barn som fick placebo. Mats Johnson, överläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, var en av forskarna i studien och han redovisar att framförallt förmågan att läsa bokstäver snabbt och att högt uttala ett påhittat ord på rätt sätt förbättrades.

LÄS OCKSÅ: Fiskoljan som inte härsknar i kroppen 

Kosten räcker inte
I den här studien fanns inga barn med ADHD, men väl barn med vissa uppmärksamhetsproblem och hos dem kunde forskarna se en ännu större förbättring när de fick tillskott av fettsyrorna. Studien publicerades i The Journal of Child Psychology and Psychiatry. Mats Johnson menar att resultat i studien tyder på att barn kan ha nytta av att tillföra extra fettsyror om kosten inte räcker till eller innehåller tillräckligt med omega-3.

 

Omega-3 finns i fet fisk som lax, sill, sardiner och makrill. Det finns i linfrön, rapsolja, valnötter och en del alger. Omega-6 finns ibland annat raps-, solros- och majsolja. Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt. I många fall dämpar omega-3 effekterna av omega-6, till exempel när det gäller immunförsvaret och blodets förmåga att levra sig. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att vi via maten får lagom mängd av båda.

LÄS OCKSÅ: Essentiella fettsyror (EFA) 

Mindre aggressioner
Durhamstudien var en av de första studierna på barn och omega-3. Där var barnen i studien mellan fem och tolv år och alla hade läs- och skrivsvårigheter samt motorisk klumpighet. När studien avslutades efter tre månader fick en del av barnen lättare att skriva och läsa.

Amerikanen Adrian Raine, professor i kriminologi, psykologi och psykiatri vid Richard Perry University i USA, har under många år studerat hur hjärnan påverkar antisocialt beteende. År 2015 gjorde han en studie på hur omega-3-tillskott påverkade ungdomar och resultatet visade att ett aggressivt och antisocialt beteende minskade i den grupp som fick fiskolja.

Under ett annat liknande försök där 290 barn som var mellan elva och tolv år gamla, där alla hade ett våldsamt beteende, delades in i fyra grupper. En grupp fick omega-3 och multivitaminer plus kalcium i tre månader. Den andra gruppen fick KBT-terapi, den tredje fick information hur ett aggressivt beteende kan minskas och den fjärde gruppen fick både KBT och näringstillskott. I de två grupperna som gavs omega-3 minskades det aggressiva beteendet. En svensk studie gjord i Linköping visade att barn med trotssymtom blev bättre av omega-3.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Även för äldre
En slutsats man kan dra är att omega-3 gör barn smartare, och om man inte äter fisk tre-fyra gånger i veckan så är det en god idé att låta barnen ta ett tillskott med fiskolja. Detta gäller även för barn som inte är överaktiva – alla barn mår bra av fiskolja. Stress frisätter till exempel adrenalin som i sin tur ökar förbränningen av framförallt omega-3-fettsyror, vilket snabbt kan ge en brist och påverka barnet negativt.

Det är inte bara barn som kan ha nytta och glädje av tillskott med omega-3. Forskningsresultat publicerade i tidskriften Neurology visar att höga intag av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA kan hjälpa till att skydda hjärnan från för tidigt åldrande. Studien visade att medelålders och äldre vuxna som regelbundet konsumerar livsmedel rika på omega-3-fettsyror kan bromsa den mentala nedgången  som leder till demens.

LÄS OCKSÅ: Expertpanelen - Kosttillskott bra för ADHD? 

Stabil fiskolja
Att ta tillvara den nyttiga fiskoljan utan att den förlorar sin effekt, har visat sig vara knepigare än forskarna trodde. Tom Saldeen, professor i Uppsala, har lagt tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen.
Han tillsatte ett naturligt oxidationsskydd som kallas Pufanox som gör att härskningsproblemen upphör. En studie gjord på de tio största svenska fiskoljorna visade att ingen annan fiskolja hade lika effektivt skydd mot härskning som den med Pufanox.
– Det har diskuterats om det skulle vara farligt att ta ett tillskott med fiskolja som härsknar i kroppen, men det vet vi ännu ingenting om. Däremot vet vi att en fiskolja som inte är stabil inte heller ger samma hälsosamma effekt som en stabil. Speciellt viktigt blir ju det om man tar omega-3 under en längre tid. Då kan det handla om skillnaden mellan stor nytta och ingen nytta alls, säger Tom Saldeen.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

 

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.