Foto: Peter Erlandsson

Fiskolja motade Victorias höftvärk

Victoria Tisaj Kumm

Ålder: 51 år.
Bor: I Karlshamn.
Gör: Frisör i familjens hårsalong.
Familj: Gift, två döttrar på 26 och 23 år och en son på 15 år.
Så mår jag bra: Bor nära naturen och går ofta i skogen.

Victoria Tisaj Kumm hade så ont i höfter och fötter att hon hade svårt att sitta och ligga. Stå gick bra, och tur var väl det eftersom Victoria är frisör. I vintras blev smärtan påtaglig, och inga värktabletter hjälpte. En snabbverkande omega-3 fettsyra med gurkmeja, gav akut smärtlindring – och nu kan Victoria både sitta och ligga utan värk. 

Det var Victoria Tisaj Kumms mamma, Ann-Kristin, som startade hårsalongen i Karlshamn, för hela 51 år sedan. Victoria började jobba där redan som 15-åring – och där hittar man henne fortfarande. 

Att stå och jobba innebär en annan belastning på kroppen än att sitta ner och arbeta. Victoria har till och från haft problem med värk i fötter och ben under många år. Det började egentligen efter första graviditeten. Hon fick svåra åderbråck och behövde operation. Sedan dess har hon opererat åderbråck ytterligare två gånger. Den senaste, och förhoppningsvis den sista, operationen, var för sju år sedan.

– Åderbråcksoperationerna lättade på trycket i benen som nu är mycket mindre spända, säger Victoria.

Året efter operation började höfterna att värka. Till slut blev det så illa att Victoria inte kunde sitta eller ligga utan att det smärtade. 

 

– Det var tur att jag var van att stå, men när jag kom hem efter jobbet och ville ligga i soffan och titta på teve så kändes det helt omöjligt. Hur jag än lade mig så gjorde det ont. Det var inte lika problematiskt när jag låg på rygg i sängen och skulle sova. Visst gjorde det ont, men inte lika mycket. Vaknade jag på natten för att vända på mig, så smärtade det rejält, berättar Victoria.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Stod inte ut med smärtan
Victoria gjorde några försök att få hjälp på vårdcentralen, men blev hänvisad till värktabletter, som inte gav den hjälp hon behövde. Till slut kände hon sig lite dum som klagade på värk i höfterna, eftersom hon visste att det är vanligt med utslitna leder i hennes yrke.

Stelhet och smärta orsakad av inflammerade leder inskränker vardagen. Det känns framför allt som stelhet på morgonen, eller när du ska greppa om något litet eller på väg upp eller ner i en trappa.

Victoria fick dessutom hälsporre, som beror på att hålfotens senfäste blir överbelastat. Hälsporre får mellan tio och 15 procent av vuxna någon gång i livet och det är vanligare bland de som tränar mycket och har ett stående och gående arbete. Det gör oftast mest ont på insidan av fotvalvet där senan är som tjockast.

– Det blev riktigt illa ett tag och det gjorde mig desperat. Jag stod inte ut med att ha ont längre, och hade ingen lust att gå tillbaka till doktorn. Därför berättade jag om mina problem i en hälsobutik. Där fick jag tips om Mor EPA Move, en omega-3 fettsyra med curcumin, som är bra för värk i lederna, berättar Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Här är maten som kan minska din ledvärk!

Kallpressad omega-3
Artros är ovanligt före 40 år ålder, smärta och värk i lederna komma oftast efter 50. Det är så vanligt att vid 50 år ålder så har 50 procent lite symtom och vid 60 har 60 procent symtom och så vidare. Att försöka hitta läkeväxter med antiinflammatoriska egenskaper som kan minska smärta, ge tillbaka rörligheten och öka livskvaliteten hos de med artros är ett högintressant forskningsområde.

– Jag märkte redan efter några dagar att värken i lederna minskade, och sedan blev det successivt bättre. När smärtan försvunnit så upptäckte jag att jag satte ner fötterna lite snett, vilket antagligen har att göra med att jag hade ont under fötterna, men också på grund av höftproblemen, menar Victoria.

Omega-3 tillskottet som Victoria tar innehåller kallpressad olja från djuphavsfisk och kombinationen med gurkmejaextraktet, som har ett extra högt upptag i kroppen, har en direkt smärtstillande effekt och studier har visat att denna kombinationen ger samma smärtlindrande effekt som paracetamol, på en dag.

LÄS OCKSÅ: Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Värken är helt borta
Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande oklart. Bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. 

Det som sker över tid är en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner, som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som bland annat ger smärta, stelhet och ödem. Det här leder till att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller att ett sämre brosk bildas.

 

– Ibland kan man ju slarva med maten, livet går ju lite upp och ner, men nu är jag noga med både mat och vitaminer. Förutom ledprodukten så tar jag D-vitamin och magnesium. Jag vet inte om min hälsporre gick över på grund av omega-3 fettsyran. Jag gjorde en stötvågsbehandling för ett år sedan, så det kan ha gjort att hälsporren läkte, men det blev i alla fall bra och det är ju det viktigaste. 

Victoria bor i ett villaområde utanför Karlshamn och tycker om att promenera i skogen, men det kunde hon inte när smärtan var som värst. Att gå på gym har aldrig lockat henne, även om en crosstrainer var ett möjligt träningsredskap när höfterna värkte

– Det känns så himla skönt att äntligen ha hittat något som hjälper mig. När värken är borta känns hela kroppen rörligare och jag är förstås mycket gladare idag.

Av Inger Palm

Några studier:  Curcumin och artros i knät och Curcumin och boosta immunsystemet


Victoria Tisaj Kumm

Ålder: 51 år.
Bor: I Karlshamn.
Gör: Frisör i familjens hårsalong.
Familj: Gift, två döttrar på 26 och 23 år och en son på 15 år.
Så mår jag bra: Bor nära naturen och går ofta i skogen.

MorEpa Move

… innehåller en kallpressad, högkoncentrerad fiskolja från djuphavsfisk som ansjovis, makrill och sardin. Den är renad genom en tillverkningsmetod som inte hettar upp oljan. Det ger en hög kvalitet som är miljöcertifierad enligt EU-regler.

I produkten finns curcumin, som utvinns ur gurkmeja. Det speciella patenterade extraktet, meriva, har en hög biotillgänglighet och studier visar att extraktet tas 29 gånger lättare upp av kroppen. Tillskottet innehåller även vitamin C som har betydelse för benstomme och brosk.
Curcuminoider och omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA, lindrar inflammationer i lederna var för sig, men kombinationen är mer kraftfull

Studier på ingredienserna visar:
... kan dämpa inflammation och motverka artros.
... kan öka rörligheten i lederna.
... curcuminextraktet kan dämpa akut smärta.
... kan stärka immunförsvaret.
... underhåller benstomme och brosk, bentäthet och muskelmassa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.