Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

Fiskolja motade Victorias höftvärk

Victoria Tisaj Kumm

Ålder: 51 år.
Bor: I Karlshamn.
Gör: Frisör i familjens hårsalong.
Familj: Gift, två döttrar på 26 och 23 år och en son på 15 år.
Så mår jag bra: Bor nära naturen och går ofta i skogen.

Victoria Tisaj Kumm hade så ont i höfter och fötter att hon hade svårt att sitta och ligga. Stå gick bra, och tur var väl det eftersom Victoria är frisör. I vintras blev smärtan påtaglig, och inga värktabletter hjälpte. En snabbverkande omega-3 fettsyra med gurkmeja, gav akut smärtlindring – och nu kan Victoria både sitta och ligga utan värk. 

Det var Victoria Tisaj Kumms mamma, Ann-Kristin, som startade hårsalongen i Karlshamn, för hela 51 år sedan. Victoria började jobba där redan som 15-åring – och där hittar man henne fortfarande. 

Att stå och jobba innebär en annan belastning på kroppen än att sitta ner och arbeta. Victoria har till och från haft problem med värk i fötter och ben under många år. Det började egentligen efter första graviditeten. Hon fick svåra åderbråck och behövde operation. Sedan dess har hon opererat åderbråck ytterligare två gånger. Den senaste, och förhoppningsvis den sista, operationen, var för sju år sedan.

– Åderbråcksoperationerna lättade på trycket i benen som nu är mycket mindre spända, säger Victoria.

Året efter operation började höfterna att värka. Till slut blev det så illa att Victoria inte kunde sitta eller ligga utan att det smärtade. 

 

– Det var tur att jag var van att stå, men när jag kom hem efter jobbet och ville ligga i soffan och titta på teve så kändes det helt omöjligt. Hur jag än lade mig så gjorde det ont. Det var inte lika problematiskt när jag låg på rygg i sängen och skulle sova. Visst gjorde det ont, men inte lika mycket. Vaknade jag på natten för att vända på mig, så smärtade det rejält, berättar Victoria.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Stod inte ut med smärtan
Victoria gjorde några försök att få hjälp på vårdcentralen, men blev hänvisad till värktabletter, som inte gav den hjälp hon behövde. Till slut kände hon sig lite dum som klagade på värk i höfterna, eftersom hon visste att det är vanligt med utslitna leder i hennes yrke.

Stelhet och smärta orsakad av inflammerade leder inskränker vardagen. Det känns framför allt som stelhet på morgonen, eller när du ska greppa om något litet eller på väg upp eller ner i en trappa.

Victoria fick dessutom hälsporre, som beror på att hålfotens senfäste blir överbelastat. Hälsporre får mellan tio och 15 procent av vuxna någon gång i livet och det är vanligare bland de som tränar mycket och har ett stående och gående arbete. Det gör oftast mest ont på insidan av fotvalvet där senan är som tjockast.

– Det blev riktigt illa ett tag och det gjorde mig desperat. Jag stod inte ut med att ha ont längre, och hade ingen lust att gå tillbaka till doktorn. Därför berättade jag om mina problem i en hälsobutik. Där fick jag tips om Mor EPA Move, en omega-3 fettsyra med curcumin, som är bra för värk i lederna, berättar Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Här är maten som kan minska din ledvärk!

Kallpressad omega-3
Artros är ovanligt före 40 år ålder, smärta och värk i lederna komma oftast efter 50. Det är så vanligt att vid 50 år ålder så har 50 procent lite symtom och vid 60 har 60 procent symtom och så vidare. Att försöka hitta läkeväxter med antiinflammatoriska egenskaper som kan minska smärta, ge tillbaka rörligheten och öka livskvaliteten hos de med artros är ett högintressant forskningsområde.

– Jag märkte redan efter några dagar att värken i lederna minskade, och sedan blev det successivt bättre. När smärtan försvunnit så upptäckte jag att jag satte ner fötterna lite snett, vilket antagligen har att göra med att jag hade ont under fötterna, men också på grund av höftproblemen, menar Victoria.

Omega-3 tillskottet som Victoria tar innehåller kallpressad olja från djuphavsfisk och kombinationen med gurkmejaextraktet, som har ett extra högt upptag i kroppen, har en direkt smärtstillande effekt och studier har visat att denna kombinationen ger samma smärtlindrande effekt som paracetamol, på en dag.

LÄS OCKSÅ: Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Värken är helt borta
Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande oklart. Bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. 

Det som sker över tid är en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner, som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som bland annat ger smärta, stelhet och ödem. Det här leder till att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller att ett sämre brosk bildas.

 

– Ibland kan man ju slarva med maten, livet går ju lite upp och ner, men nu är jag noga med både mat och vitaminer. Förutom ledprodukten så tar jag D-vitamin och magnesium. Jag vet inte om min hälsporre gick över på grund av omega-3 fettsyran. Jag gjorde en stötvågsbehandling för ett år sedan, så det kan ha gjort att hälsporren läkte, men det blev i alla fall bra och det är ju det viktigaste. 

Victoria bor i ett villaområde utanför Karlshamn och tycker om att promenera i skogen, men det kunde hon inte när smärtan var som värst. Att gå på gym har aldrig lockat henne, även om en crosstrainer var ett möjligt träningsredskap när höfterna värkte

– Det känns så himla skönt att äntligen ha hittat något som hjälper mig. När värken är borta känns hela kroppen rörligare och jag är förstås mycket gladare idag.

Av Inger Palm

Några studier:  Curcumin och artros i knät och Curcumin och boosta immunsystemet


Victoria Tisaj Kumm

Ålder: 51 år.
Bor: I Karlshamn.
Gör: Frisör i familjens hårsalong.
Familj: Gift, två döttrar på 26 och 23 år och en son på 15 år.
Så mår jag bra: Bor nära naturen och går ofta i skogen.

MorEpa Move

… innehåller en kallpressad, högkoncentrerad fiskolja från djuphavsfisk som ansjovis, makrill och sardin. Den är renad genom en tillverkningsmetod som inte hettar upp oljan. Det ger en hög kvalitet som är miljöcertifierad enligt EU-regler.

I produkten finns curcumin, som utvinns ur gurkmeja. Det speciella patenterade extraktet, meriva, har en hög biotillgänglighet och studier visar att extraktet tas 29 gånger lättare upp av kroppen. Tillskottet innehåller även vitamin C som har betydelse för benstomme och brosk.
Curcuminoider och omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA, lindrar inflammationer i lederna var för sig, men kombinationen är mer kraftfull

Studier på ingredienserna visar:
... kan dämpa inflammation och motverka artros.
... kan öka rörligheten i lederna.
... curcuminextraktet kan dämpa akut smärta.
... kan stärka immunförsvaret.
... underhåller benstomme och brosk, bentäthet och muskelmassa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.