Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

Fiskolja motade Victorias höftvärk

Victoria Tisaj Kumm

Ålder: 51 år.
Bor: I Karlshamn.
Gör: Frisör i familjens hårsalong.
Familj: Gift, två döttrar på 26 och 23 år och en son på 15 år.
Så mår jag bra: Bor nära naturen och går ofta i skogen.

Victoria Tisaj Kumm hade så ont i höfter och fötter att hon hade svårt att sitta och ligga. Stå gick bra, och tur var väl det eftersom Victoria är frisör. I vintras blev smärtan påtaglig, och inga värktabletter hjälpte. En snabbverkande omega-3 fettsyra med gurkmeja, gav akut smärtlindring – och nu kan Victoria både sitta och ligga utan värk. 

Det var Victoria Tisaj Kumms mamma, Ann-Kristin, som startade hårsalongen i Karlshamn, för hela 51 år sedan. Victoria började jobba där redan som 15-åring – och där hittar man henne fortfarande. 

Att stå och jobba innebär en annan belastning på kroppen än att sitta ner och arbeta. Victoria har till och från haft problem med värk i fötter och ben under många år. Det började egentligen efter första graviditeten. Hon fick svåra åderbråck och behövde operation. Sedan dess har hon opererat åderbråck ytterligare två gånger. Den senaste, och förhoppningsvis den sista, operationen, var för sju år sedan.

– Åderbråcksoperationerna lättade på trycket i benen som nu är mycket mindre spända, säger Victoria.

Året efter operation började höfterna att värka. Till slut blev det så illa att Victoria inte kunde sitta eller ligga utan att det smärtade. 

 

– Det var tur att jag var van att stå, men när jag kom hem efter jobbet och ville ligga i soffan och titta på teve så kändes det helt omöjligt. Hur jag än lade mig så gjorde det ont. Det var inte lika problematiskt när jag låg på rygg i sängen och skulle sova. Visst gjorde det ont, men inte lika mycket. Vaknade jag på natten för att vända på mig, så smärtade det rejält, berättar Victoria.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Stod inte ut med smärtan
Victoria gjorde några försök att få hjälp på vårdcentralen, men blev hänvisad till värktabletter, som inte gav den hjälp hon behövde. Till slut kände hon sig lite dum som klagade på värk i höfterna, eftersom hon visste att det är vanligt med utslitna leder i hennes yrke.

Stelhet och smärta orsakad av inflammerade leder inskränker vardagen. Det känns framför allt som stelhet på morgonen, eller när du ska greppa om något litet eller på väg upp eller ner i en trappa.

Victoria fick dessutom hälsporre, som beror på att hålfotens senfäste blir överbelastat. Hälsporre får mellan tio och 15 procent av vuxna någon gång i livet och det är vanligare bland de som tränar mycket och har ett stående och gående arbete. Det gör oftast mest ont på insidan av fotvalvet där senan är som tjockast.

– Det blev riktigt illa ett tag och det gjorde mig desperat. Jag stod inte ut med att ha ont längre, och hade ingen lust att gå tillbaka till doktorn. Därför berättade jag om mina problem i en hälsobutik. Där fick jag tips om Mor EPA Move, en omega-3 fettsyra med curcumin, som är bra för värk i lederna, berättar Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Här är maten som kan minska din ledvärk!

Kallpressad omega-3
Artros är ovanligt före 40 år ålder, smärta och värk i lederna komma oftast efter 50. Det är så vanligt att vid 50 år ålder så har 50 procent lite symtom och vid 60 har 60 procent symtom och så vidare. Att försöka hitta läkeväxter med antiinflammatoriska egenskaper som kan minska smärta, ge tillbaka rörligheten och öka livskvaliteten hos de med artros är ett högintressant forskningsområde.

– Jag märkte redan efter några dagar att värken i lederna minskade, och sedan blev det successivt bättre. När smärtan försvunnit så upptäckte jag att jag satte ner fötterna lite snett, vilket antagligen har att göra med att jag hade ont under fötterna, men också på grund av höftproblemen, menar Victoria.

Omega-3 tillskottet som Victoria tar innehåller kallpressad olja från djuphavsfisk och kombinationen med gurkmejaextraktet, som har ett extra högt upptag i kroppen, har en direkt smärtstillande effekt och studier har visat att denna kombinationen ger samma smärtlindrande effekt som paracetamol, på en dag.

LÄS OCKSÅ: Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Värken är helt borta
Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande oklart. Bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. 

Det som sker över tid är en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner, som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som bland annat ger smärta, stelhet och ödem. Det här leder till att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller att ett sämre brosk bildas.

 

– Ibland kan man ju slarva med maten, livet går ju lite upp och ner, men nu är jag noga med både mat och vitaminer. Förutom ledprodukten så tar jag D-vitamin och magnesium. Jag vet inte om min hälsporre gick över på grund av omega-3 fettsyran. Jag gjorde en stötvågsbehandling för ett år sedan, så det kan ha gjort att hälsporren läkte, men det blev i alla fall bra och det är ju det viktigaste. 

Victoria bor i ett villaområde utanför Karlshamn och tycker om att promenera i skogen, men det kunde hon inte när smärtan var som värst. Att gå på gym har aldrig lockat henne, även om en crosstrainer var ett möjligt träningsredskap när höfterna värkte

– Det känns så himla skönt att äntligen ha hittat något som hjälper mig. När värken är borta känns hela kroppen rörligare och jag är förstås mycket gladare idag.

Av Inger Palm

Några studier:  Curcumin och artros i knät och Curcumin och boosta immunsystemet


Victoria Tisaj Kumm

Ålder: 51 år.
Bor: I Karlshamn.
Gör: Frisör i familjens hårsalong.
Familj: Gift, två döttrar på 26 och 23 år och en son på 15 år.
Så mår jag bra: Bor nära naturen och går ofta i skogen.

MorEpa Move

… innehåller en kallpressad, högkoncentrerad fiskolja från djuphavsfisk som ansjovis, makrill och sardin. Den är renad genom en tillverkningsmetod som inte hettar upp oljan. Det ger en hög kvalitet som är miljöcertifierad enligt EU-regler.

I produkten finns curcumin, som utvinns ur gurkmeja. Det speciella patenterade extraktet, meriva, har en hög biotillgänglighet och studier visar att extraktet tas 29 gånger lättare upp av kroppen. Tillskottet innehåller även vitamin C som har betydelse för benstomme och brosk.
Curcuminoider och omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA, lindrar inflammationer i lederna var för sig, men kombinationen är mer kraftfull

Studier på ingredienserna visar:
... kan dämpa inflammation och motverka artros.
... kan öka rörligheten i lederna.
... curcuminextraktet kan dämpa akut smärta.
... kan stärka immunförsvaret.
... underhåller benstomme och brosk, bentäthet och muskelmassa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.