omega-3-kapsel i form av en fisk

Fiskoljan som inte härsknar i kroppen

Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

1971 publicerades den första studien som visade att fet fisk är bra för hjärt- och kärlhälsan.
Men att ta tillvara den nyttiga fiskoljan och göra tillskott som inte förlorade effekten visade sig vara svårare än man trodde.
Uppsalaprofessorn Tom Saldeen ägnade tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen – och lyckades.
Här berättar han mer om en studie som gjordes på de tio största svenska fiskoljorna och om vilken fiskolja som hade mest effektivt skydd mot härskning.

Den första studien om omega-3-fettsyrans positiva effekt på hjärthälsan publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet, 1971. Bakom studien fanns två danska läkare, Jörn Dyberg och Hans Olaf Bang. De hade fascinerats av att eskimåerna som trots sitt höga fettintag inte drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

 

Över 50 olika fettsyror i fet fisk
Drygt tio år senare kom Tom Saldeen, rättsmedicinare och patolog, i kontakt med de danska forskarna.
– Vi såg att personer som dött i framförallt hjärt- och kärlsjukdomar hade brist på omega-3-fettsyror i hjärtat och just dessa fettsyror har eskimåerna gott om i kroppen på grund av att de äter mycket fet fisk, säger Tom Saldeen som var den som startade den svenska forskningen på omega-3-fettsyrorna.
Ganska snart infann sig ett stort problem. Den fiskolja som fanns att tillgå vid forskningen smakade så illa att den blev svår att använda i flytande form. Orsaken till att den smakade dåligt var att den härsknade. Det var då Tom Saldeen och hans forskarkollegor insåg att de först måste ta fram en fiskolja som var så stabil att den inte härsknande innan den lämnade kroppen, för att kunna utföra studierna.

Forskarna strävade även efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Det vill säga, den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror. Fet fisk innehåller nämligen över 50 olika fettsyror och varje enskild fettsyras betydelse för kroppens organ är ännu inte klarlagd, trots nästan 70 års forskning.

Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Resultat efter tio års forskning
– Det var inte alldeles enkelt att ta sig an den uppgiften. En viktig del i vårt arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskoljan renas. Kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan. Efter tio års arbete lyckades vi hitta ett sätt att stabilisera oljan så att den inte härsknade i kroppen, säger professor Tom Saldeen.
Men i kölvattnet av vad Saldeen och hans kollegor plockat fram startades tillverkning av att koncentrera omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA. Och precis som när man framställer syntetiska läkemedel går helhetsperspektivet förlorat. Man tänkte inte på att hela spektret av naturliga fettsyror kunde ha betydelse. Och inte bara för stabiliteten utan också för upptaget i kroppen.
– Naturen är komplex och när det gäller kosttillskott och växtbaserade läkemedel som bygger på örter känner vi kanske till en eller två aktiva substanser i ett preparat. Men det är sannolikt att det finns många beståndsdelar som samverkar och som har betydelse för vår hälsa, säger Tom Saldeen.

Läs också: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Tom Saldeen

Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

Missvisande forskningsresultat
En av de negativa konsekvenserna av att tillverka kemiskt modifierade fiskoljor, var att just stabiliteten försämrades men också att flera av de andra naturliga fettsyrorna gick förlorade. Det medförde att studierna på fiskolja inte visade lika tydliga positiva resultat som tidigare.

Flera studier började till och med visa att omega-3 inte hade någon effekt alls på hjärt- och kärlhälsan. Och från att ha varit en stor forskningsupptäckt började nu de nya stora rapporterna starkt ifrågasätta om man verkligen kunde skydda hjärtat genom ett ökat intag av fiskolja.
– Det var förstås olyckligt att man inte talade om att man använde de kemiskt modifierade fiskoljorna i studierna. Det gjorde att de medicinska studierna blev motsägelsefulla. Den sämre stabiliteten och avsaknaden av många av de naturliga fettsyrorna gör att produktionen av fria radikaler ökar, det vill säga att oljan härsknar. Och när även den biologiska kvaliteten minskar kan det vara en viktig orsak till att den långsiktiga hälsoeffekten av omega-3 avtar, menar Tom Saldeen.

En stabil olja ger bäst effekt
Resultatet av Tom Saldeen och hans kollegors tio år långa forskning resulterade i produkten Eskimo-3 Pure. En studie som gjordes 2012 av oberoende forskare på de tio största fiskoljorna i Sverige visade att ingen annan fiskolja hade lika effektivt skydd mot härskning som Eskimo-3 Pure.
– Det har diskuterats om det skulle vara farligt att ta ett tillskott med fiskolja som härsknar i kroppen, men om detta vet vi ingenting ännu. Däremot vet vi att en fiskolja som inte är stabil inte ger samma hälsosamma effekt. Speciellt viktigt blir ju det om man tar omega-3 under en längre tid. Då kan det handla om skillnaden mellan stor nytta och ingen nytta alls, säger Tom Saldeen.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Pufanox – metoden för att stabilisera oljan

Alla fleromättade fettsyror börjar oxidera, det vill säga härskna, när de utsätts för syre och värme. Det enda sättet att undvika detta är att stabilisera oljan eftersom oxidationsprocessen startar redan vid fångsten och fortsätter genom beredningsprocessen, lagringen och till och med i flera månader efter att vi konsumerat den.
Professor Saldeen gjorde ett enkelt test. Han tog de 20 vanligaste fiskoljorna, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Ingen av de andra oljorna klarade sig mer än 21 dagar. En av dem klarade sig däremot 200 dagar.

När Tom Saldeen och hans kollegors tog fram fiskoljan Eskimo-3 Pure var det första steget att göra den stabil. En viktig del i detta arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskolja renas. Resultatet blev Pufanox – ett naturligt skyddssystem som ersätter de antioxidanter som alltid försvinner vid reningen av oljan, hur skonsam denna än är.
Vid framställningen av Pufanox visade det sig att den stora utmaningen, i första hand, inte var att identifiera vilka isoflavonoider, tokoferoler med mera, som skulle ingå. Istället var det utvecklingen av blandningstekniken som blev avgörande. Under flera år experimenterade forskare både i Uppsala och USA med att hitta en metod som innebar att de naturliga antioxidanterna följde omega-3-oljans väg genom kroppens hela metabolism ända ut i cellmembranen.

När fiskoljan var färdigutvecklad genomförde professor Saldeen och hans forskargrupp ett enkelt men mycket talande försök. Han tog de 13 vanligaste fiskoljorna på marknaden, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Samma sak gjordes med Eskimo-3.
Målet var att se hur länge oljorna klarade sig innan de härsknade. Alla oljorna utom tre härsknade inom 14 dagar och samtliga koncentrerade oljor härsknade inom fyra dagar, detta trots hög halt E-vitamin. Eskimo-3 däremot klarade sig i 200 dagar.

Studien bekräftar med stor tydlighet att enbart alfatokoferol (vanligt E-vitamin) inte fungerar som ett fullgott härskningsskydd.
Nästa steg i studien blev att testa omega-3-oljorna på människa (in vivo). 15 individer med artros valdes ut. I fyra veckor gavs de antingen 15 milliliter Eskimo-3 (200 dagars stabilitet) eller 15 milliliter konventionell fiskolja med E-vitamin (14 dagars stabilitet). Därefter mättes LDL-kolesterol och ledstelhet.
I den grupp som fått Eskimo-3 sänktes LDL-kolesterolet med åtta procent och 60 procent av patienterna uppgav mindre ledstelhet. I den grupp som fått motsvarande olja utan Pufanox fanns inte dessa effekter.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sänk stressen med hjälp av andningen

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del tre lär Karin ut hur man kan komma i balans med hjälp av sin andning:

Vi väljer bröd efter ålder och utbildningsnivå

Forskning

När vi väljer bröd i matbutiken så väljer vi dels det vi fick hemma som barn och dels efter den utbildningsnivå vi har. Bröd gjort på råg är hälsosammare än bröd bakat på vete. Yngre personer föredrar mindre hälsosamt bröd medan äldre väljer det hälsosamma brödet. Att byta vanor som vuxna är dessutom svårt. Det visar en ny avhandling om råg gjord vi Uppsala universitet.

Kvinna stretchar

Träna säkert med aktiv återhämtning

Träning

Är du taggad på att komma igång med din träning men trött på segdragen träningsvärk och rädd för att dra på dig otäcka skador? I boken "Snabbare, starkare, friskare med integrativ idrottsnutrition", beskriver Peter Wilhelmsson hur du ska äta och ta hand om kroppen för att träningen ska bli ett rent nöje.

Honung

Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”

Eko/miljö

Med anledning av att den italienske munken Bernhard av Clairvaux dog den 20 augusti för 864 år sedan firar vi denna dag honungens dag. Han är nämligen biodlarnas skyddshelgon och även om vi i Sverige inte har någon stark relation till katolska helgon är det idag som honungen uppmärksammas även här. Bin är nödvändiga för en levande natur och ett fungerade jordbruk och på Kurera vill vi passa på att slå ett slag för dessa hårt arbetande varelser.

Ett par

Relationsexperten: Är du medberoende?

Krönikan

Ordet medberoende har de flesta människor hört och det nämns numera betydligt oftare än tidigare, men vad innebär det egentligen att vara medberoende? Det ger Kureras nya krönikör relationterapeuten och författaren Cornelia Södergren svar på.

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Hälsa

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länger du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.