omega-3-kapsel i form av en fisk

Fiskoljan som inte härsknar i kroppen

Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

1971 publicerades den första studien som visade att fet fisk är bra för hjärt- och kärlhälsan.
Men att ta tillvara den nyttiga fiskoljan och göra tillskott som inte förlorade effekten visade sig vara svårare än man trodde.
Uppsalaprofessorn Tom Saldeen ägnade tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen – och lyckades.
Här berättar han mer om en studie som gjordes på de tio största svenska fiskoljorna och om vilken fiskolja som hade mest effektivt skydd mot härskning.

Den första studien om omega-3-fettsyrans positiva effekt på hjärthälsan publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet, 1971. Bakom studien fanns två danska läkare, Jörn Dyberg och Hans Olaf Bang. De hade fascinerats av att eskimåerna som trots sitt höga fettintag inte drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

 

Över 50 olika fettsyror i fet fisk
Drygt tio år senare kom Tom Saldeen, rättsmedicinare och patolog, i kontakt med de danska forskarna.
– Vi såg att personer som dött i framförallt hjärt- och kärlsjukdomar hade brist på omega-3-fettsyror i hjärtat och just dessa fettsyror har eskimåerna gott om i kroppen på grund av att de äter mycket fet fisk, säger Tom Saldeen som var den som startade den svenska forskningen på omega-3-fettsyrorna.
Ganska snart infann sig ett stort problem. Den fiskolja som fanns att tillgå vid forskningen smakade så illa att den blev svår att använda i flytande form. Orsaken till att den smakade dåligt var att den härsknade. Det var då Tom Saldeen och hans forskarkollegor insåg att de först måste ta fram en fiskolja som var så stabil att den inte härsknande innan den lämnade kroppen, för att kunna utföra studierna.

Forskarna strävade även efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Det vill säga, den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror. Fet fisk innehåller nämligen över 50 olika fettsyror och varje enskild fettsyras betydelse för kroppens organ är ännu inte klarlagd, trots nästan 70 års forskning.

Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Resultat efter tio års forskning
– Det var inte alldeles enkelt att ta sig an den uppgiften. En viktig del i vårt arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskoljan renas. Kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan. Efter tio års arbete lyckades vi hitta ett sätt att stabilisera oljan så att den inte härsknade i kroppen, säger professor Tom Saldeen.
Men i kölvattnet av vad Saldeen och hans kollegor plockat fram startades tillverkning av att koncentrera omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA. Och precis som när man framställer syntetiska läkemedel går helhetsperspektivet förlorat. Man tänkte inte på att hela spektret av naturliga fettsyror kunde ha betydelse. Och inte bara för stabiliteten utan också för upptaget i kroppen.
– Naturen är komplex och när det gäller kosttillskott och växtbaserade läkemedel som bygger på örter känner vi kanske till en eller två aktiva substanser i ett preparat. Men det är sannolikt att det finns många beståndsdelar som samverkar och som har betydelse för vår hälsa, säger Tom Saldeen.

Läs också: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Tom Saldeen

Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

Missvisande forskningsresultat
En av de negativa konsekvenserna av att tillverka kemiskt modifierade fiskoljor, var att just stabiliteten försämrades men också att flera av de andra naturliga fettsyrorna gick förlorade. Det medförde att studierna på fiskolja inte visade lika tydliga positiva resultat som tidigare.

Flera studier började till och med visa att omega-3 inte hade någon effekt alls på hjärt- och kärlhälsan. Och från att ha varit en stor forskningsupptäckt började nu de nya stora rapporterna starkt ifrågasätta om man verkligen kunde skydda hjärtat genom ett ökat intag av fiskolja.
– Det var förstås olyckligt att man inte talade om att man använde de kemiskt modifierade fiskoljorna i studierna. Det gjorde att de medicinska studierna blev motsägelsefulla. Den sämre stabiliteten och avsaknaden av många av de naturliga fettsyrorna gör att produktionen av fria radikaler ökar, det vill säga att oljan härsknar. Och när även den biologiska kvaliteten minskar kan det vara en viktig orsak till att den långsiktiga hälsoeffekten av omega-3 avtar, menar Tom Saldeen.

En stabil olja ger bäst effekt
Resultatet av Tom Saldeen och hans kollegors tio år långa forskning resulterade i produkten Eskimo-3 Pure. En studie som gjordes 2012 av oberoende forskare på de tio största fiskoljorna i Sverige visade att ingen annan fiskolja hade lika effektivt skydd mot härskning som Eskimo-3 Pure.
– Det har diskuterats om det skulle vara farligt att ta ett tillskott med fiskolja som härsknar i kroppen, men om detta vet vi ingenting ännu. Däremot vet vi att en fiskolja som inte är stabil inte ger samma hälsosamma effekt. Speciellt viktigt blir ju det om man tar omega-3 under en längre tid. Då kan det handla om skillnaden mellan stor nytta och ingen nytta alls, säger Tom Saldeen.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Pufanox – metoden för att stabilisera oljan

Alla fleromättade fettsyror börjar oxidera, det vill säga härskna, när de utsätts för syre och värme. Det enda sättet att undvika detta är att stabilisera oljan eftersom oxidationsprocessen startar redan vid fångsten och fortsätter genom beredningsprocessen, lagringen och till och med i flera månader efter att vi konsumerat den.
Professor Saldeen gjorde ett enkelt test. Han tog de 20 vanligaste fiskoljorna, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Ingen av de andra oljorna klarade sig mer än 21 dagar. En av dem klarade sig däremot 200 dagar.

När Tom Saldeen och hans kollegors tog fram fiskoljan Eskimo-3 Pure var det första steget att göra den stabil. En viktig del i detta arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskolja renas. Resultatet blev Pufanox – ett naturligt skyddssystem som ersätter de antioxidanter som alltid försvinner vid reningen av oljan, hur skonsam denna än är.
Vid framställningen av Pufanox visade det sig att den stora utmaningen, i första hand, inte var att identifiera vilka isoflavonoider, tokoferoler med mera, som skulle ingå. Istället var det utvecklingen av blandningstekniken som blev avgörande. Under flera år experimenterade forskare både i Uppsala och USA med att hitta en metod som innebar att de naturliga antioxidanterna följde omega-3-oljans väg genom kroppens hela metabolism ända ut i cellmembranen.

När fiskoljan var färdigutvecklad genomförde professor Saldeen och hans forskargrupp ett enkelt men mycket talande försök. Han tog de 13 vanligaste fiskoljorna på marknaden, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Samma sak gjordes med Eskimo-3.
Målet var att se hur länge oljorna klarade sig innan de härsknade. Alla oljorna utom tre härsknade inom 14 dagar och samtliga koncentrerade oljor härsknade inom fyra dagar, detta trots hög halt E-vitamin. Eskimo-3 däremot klarade sig i 200 dagar.

Studien bekräftar med stor tydlighet att enbart alfatokoferol (vanligt E-vitamin) inte fungerar som ett fullgott härskningsskydd.
Nästa steg i studien blev att testa omega-3-oljorna på människa (in vivo). 15 individer med artros valdes ut. I fyra veckor gavs de antingen 15 milliliter Eskimo-3 (200 dagars stabilitet) eller 15 milliliter konventionell fiskolja med E-vitamin (14 dagars stabilitet). Därefter mättes LDL-kolesterol och ledstelhet.
I den grupp som fått Eskimo-3 sänktes LDL-kolesterolet med åtta procent och 60 procent av patienterna uppgav mindre ledstelhet. I den grupp som fått motsvarande olja utan Pufanox fanns inte dessa effekter.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.

C och en kvinna som snyter sig

Förkorta förkylningen med C-vitamin

Naturlig hälsa

Hösten närmar sig med stormsteg och med den följer ofta förkylningar som byter av varandra samt en lång rad med sjukdagar. Det finns en mängd, mer eller mindre beprövade, huskurer att ta till för att lindra symptom som följer med sjukdomen. En av dessa som nu får stöd genom ny forskning är att inta höga doser av C-vitamin.

halsovalet2018 fi

Feministiskt initiativ: “Minska köttkonsumtionen”

Politik

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö.  Vi har även slängt in en joker i leken och idag har turen kommit till Feministiskt initiativ där riksdagskandidaten Sandra Isaksson och Gubb Marit Stigsson, miljöpolitisk talesperson har svarat på frågor från Kureras expertpanel.

man som svetsar man som fiskar carl schlyter

Carl Schlyter: “Arbetstid – en klimatfråga”

Kurera debatt

Den före detta Miljöpartisten och avgående riksdagsmannen Carl Schlyter skriver i detta debattinlägg att minskad arbetstid inte bara gynnar vår hälsa genom att det ger oss mer tid för återhämtning, det gynnar även klimatet då det visat sig att vår resursförbrukning minskar när vi går ned i arbetstid. Lägg till basinkomst på det och vi har ett recept på ett friskare och friare samhälle.

linser, bönor med mera abc

Kureras närings-ABC för veganer

Kost

Såväl nyblivna som rutinerade veganer bör vara noga med att se till att få i sig rätt näring. Med en helt växtbaserad kost kan det nämligen vara svårt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen.

gron smoothiebowl

Veganvänlig smoothie bowl

Recept

För den som väljer att äta växtbaserat kan det vara en utmaning att få i sig all den näring kroppen behöver. Med denna gröna smoothie bowl med protein och andra näringsrika ingredienser som chiafrön och chlorella till frukost eller mellanmål blir det betydligt lättare.

Örterna som skärper hjärnan

Naturlig hälsa

Ibland behöver vi skärpa oss, vässa tanken och fokusera lite extra. Som inför ett viktigt möte, en tävling eller ett hårt träningspass. Det precis det som framtidens näringstillskott, de nootropiska tillskotten, är tänkta att göra.