Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

omega-3-kapsel i form av en fisk

Fiskoljan som inte härsknar i kroppen

Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

1971 publicerades den första studien som visade att fet fisk är bra för hjärt- och kärlhälsan.
Men att ta tillvara den nyttiga fiskoljan och göra tillskott som inte förlorade effekten visade sig vara svårare än man trodde.
Uppsalaprofessorn Tom Saldeen ägnade tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen – och lyckades.
Här berättar han mer om en studie som gjordes på de tio största svenska fiskoljorna och om vilken fiskolja som hade mest effektivt skydd mot härskning.

Den första studien om omega-3-fettsyrans positiva effekt på hjärthälsan publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet, 1971. Bakom studien fanns två danska läkare, Jörn Dyberg och Hans Olaf Bang. De hade fascinerats av att eskimåerna som trots sitt höga fettintag inte drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

 

Över 50 olika fettsyror i fet fisk
Drygt tio år senare kom Tom Saldeen, rättsmedicinare och patolog, i kontakt med de danska forskarna.
– Vi såg att personer som dött i framförallt hjärt- och kärlsjukdomar hade brist på omega-3-fettsyror i hjärtat och just dessa fettsyror har eskimåerna gott om i kroppen på grund av att de äter mycket fet fisk, säger Tom Saldeen som var den som startade den svenska forskningen på omega-3-fettsyrorna.
Ganska snart infann sig ett stort problem. Den fiskolja som fanns att tillgå vid forskningen smakade så illa att den blev svår att använda i flytande form. Orsaken till att den smakade dåligt var att den härsknade. Det var då Tom Saldeen och hans forskarkollegor insåg att de först måste ta fram en fiskolja som var så stabil att den inte härsknande innan den lämnade kroppen, för att kunna utföra studierna.

Forskarna strävade även efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Det vill säga, den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror. Fet fisk innehåller nämligen över 50 olika fettsyror och varje enskild fettsyras betydelse för kroppens organ är ännu inte klarlagd, trots nästan 70 års forskning.

Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Resultat efter tio års forskning
– Det var inte alldeles enkelt att ta sig an den uppgiften. En viktig del i vårt arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskoljan renas. Kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan. Efter tio års arbete lyckades vi hitta ett sätt att stabilisera oljan så att den inte härsknade i kroppen, säger professor Tom Saldeen.
Men i kölvattnet av vad Saldeen och hans kollegor plockat fram startades tillverkning av att koncentrera omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA. Och precis som när man framställer syntetiska läkemedel går helhetsperspektivet förlorat. Man tänkte inte på att hela spektret av naturliga fettsyror kunde ha betydelse. Och inte bara för stabiliteten utan också för upptaget i kroppen.
– Naturen är komplex och när det gäller kosttillskott och växtbaserade läkemedel som bygger på örter känner vi kanske till en eller två aktiva substanser i ett preparat. Men det är sannolikt att det finns många beståndsdelar som samverkar och som har betydelse för vår hälsa, säger Tom Saldeen.

Läs också: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Tom Saldeen

Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

 

Missvisande forskningsresultat
En av de negativa konsekvenserna av att tillverka kemiskt modifierade fiskoljor, var att just stabiliteten försämrades men också att flera av de andra naturliga fettsyrorna gick förlorade. Det medförde att studierna på fiskolja inte visade lika tydliga positiva resultat som tidigare.

Flera studier började till och med visa att omega-3 inte hade någon effekt alls på hjärt- och kärlhälsan. Och från att ha varit en stor forskningsupptäckt började nu de nya stora rapporterna starkt ifrågasätta om man verkligen kunde skydda hjärtat genom ett ökat intag av fiskolja.
– Det var förstås olyckligt att man inte talade om att man använde de kemiskt modifierade fiskoljorna i studierna. Det gjorde att de medicinska studierna blev motsägelsefulla. Den sämre stabiliteten och avsaknaden av många av de naturliga fettsyrorna gör att produktionen av fria radikaler ökar, det vill säga att oljan härsknar. Och när även den biologiska kvaliteten minskar kan det vara en viktig orsak till att den långsiktiga hälsoeffekten av omega-3 avtar, menar Tom Saldeen.

En stabil olja ger bäst effekt
Resultatet av Tom Saldeen och hans kollegors tio år långa forskning resulterade i produkten Eskimo-3 Pure. En studie som gjordes 2012 av oberoende forskare på de tio största fiskoljorna i Sverige visade att ingen annan fiskolja hade lika effektivt skydd mot härskning som Eskimo-3 Pure.
– Det har diskuterats om det skulle vara farligt att ta ett tillskott med fiskolja som härsknar i kroppen, men om detta vet vi ingenting ännu. Däremot vet vi att en fiskolja som inte är stabil inte ger samma hälsosamma effekt. Speciellt viktigt blir ju det om man tar omega-3 under en längre tid. Då kan det handla om skillnaden mellan stor nytta och ingen nytta alls, säger Tom Saldeen.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Pufanox – metoden för att stabilisera oljan

Alla fleromättade fettsyror börjar oxidera, det vill säga härskna, när de utsätts för syre och värme. Det enda sättet att undvika detta är att stabilisera oljan eftersom oxidationsprocessen startar redan vid fångsten och fortsätter genom beredningsprocessen, lagringen och till och med i flera månader efter att vi konsumerat den.
Professor Saldeen gjorde ett enkelt test. Han tog de 20 vanligaste fiskoljorna, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Ingen av de andra oljorna klarade sig mer än 21 dagar. En av dem klarade sig däremot 200 dagar.

 

När Tom Saldeen och hans kollegors tog fram fiskoljan Eskimo-3 Pure var det första steget att göra den stabil. En viktig del i detta arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskolja renas. Resultatet blev Pufanox – ett naturligt skyddssystem som ersätter de antioxidanter som alltid försvinner vid reningen av oljan, hur skonsam denna än är.
Vid framställningen av Pufanox visade det sig att den stora utmaningen, i första hand, inte var att identifiera vilka isoflavonoider, tokoferoler med mera, som skulle ingå. Istället var det utvecklingen av blandningstekniken som blev avgörande. Under flera år experimenterade forskare både i Uppsala och USA med att hitta en metod som innebar att de naturliga antioxidanterna följde omega-3-oljans väg genom kroppens hela metabolism ända ut i cellmembranen.

När fiskoljan var färdigutvecklad genomförde professor Saldeen och hans forskargrupp ett enkelt men mycket talande försök. Han tog de 13 vanligaste fiskoljorna på marknaden, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Samma sak gjordes med Eskimo-3.
Målet var att se hur länge oljorna klarade sig innan de härsknade. Alla oljorna utom tre härsknade inom 14 dagar och samtliga koncentrerade oljor härsknade inom fyra dagar, detta trots hög halt E-vitamin. Eskimo-3 däremot klarade sig i 200 dagar.

Studien bekräftar med stor tydlighet att enbart alfatokoferol (vanligt E-vitamin) inte fungerar som ett fullgott härskningsskydd.
Nästa steg i studien blev att testa omega-3-oljorna på människa (in vivo). 15 individer med artros valdes ut. I fyra veckor gavs de antingen 15 milliliter Eskimo-3 (200 dagars stabilitet) eller 15 milliliter konventionell fiskolja med E-vitamin (14 dagars stabilitet). Därefter mättes LDL-kolesterol och ledstelhet.
I den grupp som fått Eskimo-3 sänktes LDL-kolesterolet med åtta procent och 60 procent av patienterna uppgav mindre ledstelhet. I den grupp som fått motsvarande olja utan Pufanox fanns inte dessa effekter.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

 

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.