Annons
Annons

Fiskoljan som inte härsknar i kroppen

1971 publicerades den första studien som visade att fet fisk är bra för hjärt- och kärlhälsan. Men att ta tillvara den nyttiga fiskoljan och göra tillskott som inte förlorade effekten visade sig vara svårare än man trodde. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen ägnade tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen – och lyckades. Här berättar han mer om en studie som gjordes på de tio största svenska fiskoljorna och om vilken fiskolja som hade mest effektivt skydd mot härskning.

Redaktionen

10 juni, 2017
Fiskoljan som inte härsknar i kroppen
Dela inlägget

1971 publicerades den första studien som visade att fet fisk är bra för hjärt- och kärlhälsan.
Men att ta tillvara den nyttiga fiskoljan och göra tillskott som inte förlorade effekten visade sig vara svårare än man trodde.
Uppsalaprofessorn Tom Saldeen ägnade tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen – och lyckades.
Här berättar han mer om en studie som gjordes på de tio största svenska fiskoljorna och om vilken fiskolja som hade mest effektivt skydd mot härskning.

Den första studien om omega-3-fettsyrans positiva effekt på hjärthälsan publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet, 1971. Bakom studien fanns två danska läkare, Jörn Dyberg och Hans Olaf Bang. De hade fascinerats av att eskimåerna som trots sitt höga fettintag inte drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

Över 50 olika fettsyror i fet fisk
Drygt tio år senare kom Tom Saldeen, rättsmedicinare och patolog, i kontakt med de danska forskarna.
– Vi såg att personer som dött i framförallt hjärt- och kärlsjukdomar hade brist på omega-3-fettsyror i hjärtat och just dessa fettsyror har eskimåerna gott om i kroppen på grund av att de äter mycket fet fisk, säger Tom Saldeen som var den som startade den svenska forskningen på omega-3-fettsyrorna.
Ganska snart infann sig ett stort problem. Den fiskolja som fanns att tillgå vid forskningen smakade så illa att den blev svår att använda i flytande form. Orsaken till att den smakade dåligt var att den härsknade. Det var då Tom Saldeen och hans forskarkollegor insåg att de först måste ta fram en fiskolja som var så stabil att den inte härsknande innan den lämnade kroppen, för att kunna utföra studierna.

Forskarna strävade även efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Det vill säga, den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror. Fet fisk innehåller nämligen över 50 olika fettsyror och varje enskild fettsyras betydelse för kroppens organ är ännu inte klarlagd, trots nästan 70 års forskning.

Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Resultat efter tio års forskning
– Det var inte alldeles enkelt att ta sig an den uppgiften. En viktig del i vårt arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskoljan renas. Kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan. Efter tio års arbete lyckades vi hitta ett sätt att stabilisera oljan så att den inte härsknade i kroppen, säger professor Tom Saldeen.
Men i kölvattnet av vad Saldeen och hans kollegor plockat fram startades tillverkning av att koncentrera omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA. Och precis som när man framställer syntetiska läkemedel går helhetsperspektivet förlorat. Man tänkte inte på att hela spektret av naturliga fettsyror kunde ha betydelse. Och inte bara för stabiliteten utan också för upptaget i kroppen.
– Naturen är komplex och när det gäller kosttillskott och växtbaserade läkemedel som bygger på örter känner vi kanske till en eller två aktiva substanser i ett preparat. Men det är sannolikt att det finns många beståndsdelar som samverkar och som har betydelse för vår hälsa, säger Tom Saldeen.

Läs också: Studie: Fiskolja hjälper vid artros

Tom Saldeen
Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

Missvisande forskningsresultat
En av de negativa konsekvenserna av att tillverka kemiskt modifierade fiskoljor, var att just stabiliteten försämrades men också att flera av de andra naturliga fettsyrorna gick förlorade. Det medförde att studierna på fiskolja inte visade lika tydliga positiva resultat som tidigare.

Flera studier började till och med visa att omega-3 inte hade någon effekt alls på hjärt- och kärlhälsan. Och från att ha varit en stor forskningsupptäckt började nu de nya stora rapporterna starkt ifrågasätta om man verkligen kunde skydda hjärtat genom ett ökat intag av fiskolja.
– Det var förstås olyckligt att man inte talade om att man använde de kemiskt modifierade fiskoljorna i studierna. Det gjorde att de medicinska studierna blev motsägelsefulla. Den sämre stabiliteten och avsaknaden av många av de naturliga fettsyrorna gör att produktionen av fria radikaler ökar, det vill säga att oljan härsknar. Och när även den biologiska kvaliteten minskar kan det vara en viktig orsak till att den långsiktiga hälsoeffekten av omega-3 avtar, menar Tom Saldeen.

En stabil olja ger bäst effekt
Resultatet av Tom Saldeen och hans kollegors tio år långa forskning resulterade i produkten Eskimo-3 Pure. En studie som gjordes 2012 av oberoende forskare på de tio största fiskoljorna i Sverige visade att ingen annan fiskolja hade lika effektivt skydd mot härskning som Eskimo-3 Pure.
– Det har diskuterats om det skulle vara farligt att ta ett tillskott med fiskolja som härsknar i kroppen, men om detta vet vi ingenting ännu. Däremot vet vi att en fiskolja som inte är stabil inte ger samma hälsosamma effekt. Speciellt viktigt blir ju det om man tar omega-3 under en längre tid. Då kan det handla om skillnaden mellan stor nytta och ingen nytta alls, säger Tom Saldeen.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Pufanox – metoden för att stabilisera oljan

Alla fleromättade fettsyror börjar oxidera, det vill säga härskna, när de utsätts för syre och värme. Det enda sättet att undvika detta är att stabilisera oljan eftersom oxidationsprocessen startar redan vid fångsten och fortsätter genom beredningsprocessen, lagringen och till och med i flera månader efter att vi konsumerat den.
Professor Saldeen gjorde ett enkelt test. Han tog de 20 vanligaste fiskoljorna, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Ingen av de andra oljorna klarade sig mer än 21 dagar. En av dem klarade sig däremot 200 dagar.

När Tom Saldeen och hans kollegors tog fram fiskoljan Eskimo-3 Pure var det första steget att göra den stabil. En viktig del i detta arbete blev att återskapa det skyddssystem av antioxidanter som försvinner när fiskolja renas. Resultatet blev Pufanox – ett naturligt skyddssystem som ersätter de antioxidanter som alltid försvinner vid reningen av oljan, hur skonsam denna än är.
Vid framställningen av Pufanox visade det sig att den stora utmaningen, i första hand, inte var att identifiera vilka isoflavonoider, tokoferoler med mera, som skulle ingå. Istället var det utvecklingen av blandningstekniken som blev avgörande. Under flera år experimenterade forskare både i Uppsala och USA med att hitta en metod som innebar att de naturliga antioxidanterna följde omega-3-oljans väg genom kroppens hela metabolism ända ut i cellmembranen.

När fiskoljan var färdigutvecklad genomförde professor Saldeen och hans forskargrupp ett enkelt men mycket talande försök. Han tog de 13 vanligaste fiskoljorna på marknaden, öppnade flaskorna/kapslarna och lät dem stå mörkt i rumstemperatur. Samma sak gjordes med Eskimo-3.
Målet var att se hur länge oljorna klarade sig innan de härsknade. Alla oljorna utom tre härsknade inom 14 dagar och samtliga koncentrerade oljor härsknade inom fyra dagar, detta trots hög halt E-vitamin. Eskimo-3 däremot klarade sig i 200 dagar.

Studien bekräftar med stor tydlighet att enbart alfatokoferol (vanligt E-vitamin) inte fungerar som ett fullgott härskningsskydd.
Nästa steg i studien blev att testa omega-3-oljorna på människa (in vivo). 15 individer med artros valdes ut. I fyra veckor gavs de antingen 15 milliliter Eskimo-3 (200 dagars stabilitet) eller 15 milliliter konventionell fiskolja med E-vitamin (14 dagars stabilitet). Därefter mättes LDL-kolesterol och ledstelhet.
I den grupp som fått Eskimo-3 sänktes LDL-kolesterolet med åtta procent och 60 procent av patienterna uppgav mindre ledstelhet. I den grupp som fått motsvarande olja utan Pufanox fanns inte dessa effekter.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Omega-3 i lax minskar
Mängden omega-3 har under det
senaste decenniet halverats i odlad lax. En stor studie som analyserade näringen i odlad lax fann att för tio år sedan innehöll en 130 gram stor laxportion 3,5 gram omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras år 2015 och visade sig då
bara innehålla hälften – 1,75 gram.

Källa: Daily Mail.

Annons
Annons