Annons
Annons

Flavonoider i te kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom

De fytokemikalier som kallas flavonoider kan vara förklaringen till varför tedrickare tycks mindre benägna att utveckla hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Redaktionen

22 september, 2018
Flavonoider i te kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom
Dela inlägget

De fytokemikalier som kallas flavonoider kan vara förklaringen till varför tedrickare tycks mindre benägna att utveckla hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Svart, grönt, vitt eller rökt, varmt eller kylt, te är populärt i många former. Det är inte ovanligt med specialbutiker med tillsynes oändligt antal tesorter, och i en vanlig mataffär dignar hyllorna av valmöjligheter.

Är te bra för hjärtat?
Teets påstådda hälsofördelar, varav många är kopplade till hjärta och kärl, kan ha bidragit till den ökade populariteten. Men på vilket sätt kan te hjälpa ditt hjärta, och hur starka är bevisen?

Flavonoider häver inflammation
Te är en bra källa till katekiner och epikatiner, som anses ansvariga för de hälsobringande effekterna hos drycken. Katekiner och epikatiner tillhör den grupp fytokemikalier som kallas flavonoider. Forskning tyder på att flavonoider hjälper till att häva inflammation och minska plackuppbyggnad i artärer. Flavonoider finns i större utsträckning i grönt te än svart te.

LÄS OCKSÅ: Grönt te kan förbättra kognition hos personer med Downs syndrom

Bra för blodkärlen
Korttidsstudier har visat att te kan förbättra vaskulär reaktivitet – det vill säga hur väl dina blodkärl svarar an på fysisk eller emotionell stress. Det finns också bevis för att svart eller grönt te kan sänka halten av det skadliga kolesterolet. Det kan även bidra till att sänka blodtrycket.

Minskad risk för hjärtattack
Flera stora studier visar att personer som regelbundet dricker svart eller grönt te löper mindre risk att få hjärtattacker och stroke. Men levnadsvanorna hos de som dricker te tenderar även att skilja sig åt på andra sätt mot de som inte dricker te och man kan därför inte med säkerhet veta att det är just teet som sänker risken för hjärt-kärlsjukdom.

LÄS OCKSÅ: Bli lugn och fokuserad – av grönt te

Tveksam till extrakt
Howard Sesso, medicine professor vid Harvard medical school ställer sig tveksam till extrakt av grönt te som ger en koncentrerad dos av flavonoider då bevisen för deras effektivitet och säkerhet enligt honom är begränsad.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: Därför ska du dricka grönt te

Ofarligt att dricka några koppar om dagen
Men det finns inga kända nackdelar att dricka en kopp té eller två om dagen. Alltför stora mängder kan emellertid skada njurarna. Svart te innehåller nämligen rikligt av oxalater, ett ämne som kan orsaka njursten.

”Drick te om du gillar det, men med måtta och inte som ett läkemedel”, säger doktor Sesso till Harvard Health. Lite socker går bra, men flera rågade teskedar neutraliserar troligen fördelarna, varnar han.

Av redaktionen

Källa: Harvard health publication

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Svart och grönt te kommer från samma växt, Camellia sinensis, en buske som växer i bergiga områden i bland annat Kina och Indien. Skillnaderna uppstår efter att bladen har skördats. För att göra grönt te, ångas bladen snabbt eller hettas upp för att stoppa oxidationen. För att göra svart te behandlas bladen och får oxidera innan de torkas. Denna bearbetning bryter ned en del flavonoider vilket gör att svart te har lägre halt av flavonoider än grönt te.

Annons
Annons