Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: “Ät inte färsk kyckling”

Fakta campylobacter

• Campylobacter är tarmbakterier och förekommer hos många djur, framför allt fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
• Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
• De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.

Kyckling i Sverige
 Vi förbrukar 22,4 kg kyckling per person i Sverige (2015).
• Förbrukningen har ökat med 3,4 procent mellan 2014 och 2015 och fortsätter öka i år.
• 66,5 procent av den kyckling som förbrukas i Sverige är svenskproducerad (2015).
• Mindre än en procent är ekologisk.
• Kyckling kan få campylobacter i tarmarna - och även på utsidan av kroppen - när den föds upp. Målet är både att se till att det finns så lite bakterier som möjligt i kycklingarna under uppfödningen, och sedan se till att de sprids så lite som möjligt under transporten och slaktprocessen.
• Risken är större att importerad färsk kycklingkött och svensk ekologisk kycklingkött innehåller mer campylobacter. I färsk kyckling finns generellt mer campylobacter, men även fryst kyckling kan innehålla bakterierna.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. 
En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. 
– Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger han till TT.

På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka av campylobacter ökat kraftigt – en ökning så stor att den kallas ett "utbrott".
Flera smittskyddsläkare går nu ut och avråder folk från att äta färsk kyckling.
– Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion, skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Läs också: Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling

 

Ovanligt med varningar utan uppbackning från myndigheter
Även Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, uppmanar till försiktighet med råvaran alternativt undvika färsk kyckling helt. De båda läkarna gör uttalandena på egen hand, vilket är mycket ovanligt. Oftast när smittskyddsläkare går ut och varnar befolkningen angående ett livsmedel gör de det i samklang med berörda myndigheter, som Folkhälsomyndigheten eller Livsmedelsverket.
– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.

Tilltagande frustration bland Sveriges smittskyddsläkare
Varningarna kommer efter att flera av Sveriges smittskyddsläkare uttryckt frustration över avsaknaden av insatser från svenska myndigheter för att stoppa kycklingsmittan, däremot agerat för att mörka det verkliga läget, vilket Kurera tidigare rapporterat om. Läs mer i länken nedan.

På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. Jordbruksverket har istället understrukit konsumenternas ansvar: att vara nog med kökshygienen. "Vi vill ju inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling", har myndigheten skrivit i ett uttalande.

 Läs också: Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta

Orsak till utbrottet ännu okänd
Att utbrottet beror på att svenskarna blivit slarvigare i köket tror däremot inte smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på.
– Det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, säger han till TT.

 

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har tidigare berättat för P4 Kronoberg att Folkhälsomyndigheten via branschorganisationen Svensk Fågel fått ta del av en av anledningarna till ökningen av campylobacter: en bristande hygien hos uppfödare.
– Den information vi fått från Svensk Fågel är att de tyvärr har upptäckt att rutinerna kring att göra rent fågelburarna inte har varit så bra, säger Anders Tegnell.

En annan anledning troddes vara orsakat av ett tekniskt problem på Kronfågels slakteri i Valla. Men trots att man i januari åtgärdat problemet har antalet sjukdomsfall inte minskat.
– Vi har även utökat provtagningen på det aktuella slakteriet och börjat utöka torkningstiderna på problembesättningar, men det här är ingen quick fix. Vi måste nog vänta till slutet av mars eller april innan vi ser några resultat, säger Maria Donis, VD för branschorganisationen Svensk Fågel, till TT.

► Läs också: Trots vegotrend och matlarm – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Avrådan gäller tills vidare
Signar Mäkitalo anser dock att det svenska folket inte ska behöva agera lackmuspapper för branschens åtgärder. Varningen att undvika färsk kyckling "gäller tills nationella myndigheter meddelar att problemet med ökad mängd campylobacter-bakterier i färsk kyckling är löst i konsumentledet", skriver Mäkitalo i sitt pressmeddelande.
– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger han till TT.

Hög feber, blodig avföring och magsmärtor
Enligt Signar Mäkitalo kan man bli "rejält sjuk" av campylobacter.
– Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efterförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man även drabbas av blodförgiftning. Vi har flera patienter i Gävleborg som vårdas på sjukhus på grund av campylobacter, säger han.

 

Färsk kyckling och eko störst risk
Risken är större att importerad färsk kycklingkött och svensk ekologisk kycklingkött innehåller mer campylobacter. I färsk kyckling finns generellt mer campylobacter, men även fryst kyckling kan innehålla bakterierna.

► Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Rådet: Vidta extrem noggrannhet vid tillagning
Om man ändå äter färsk kyckling måste den tillagas väl. Låt inte kycklingen ligga nära andra livsmedel, tvätta dina egna händer samt knivar och skärbrädor väldigt noggrannt.
– Man måste vara extremt noggrann, säger Signar Mäkitalo till nyhetsbyrån.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta campylobacter

• Campylobacter är tarmbakterier och förekommer hos många djur, framför allt fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
• Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
• De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.

Kyckling i Sverige
 Vi förbrukar 22,4 kg kyckling per person i Sverige (2015).
• Förbrukningen har ökat med 3,4 procent mellan 2014 och 2015 och fortsätter öka i år.
• 66,5 procent av den kyckling som förbrukas i Sverige är svenskproducerad (2015).
• Mindre än en procent är ekologisk.
• Kyckling kan få campylobacter i tarmarna - och även på utsidan av kroppen - när den föds upp. Målet är både att se till att det finns så lite bakterier som möjligt i kycklingarna under uppfödningen, och sedan se till att de sprids så lite som möjligt under transporten och slaktprocessen.
• Risken är större att importerad färsk kycklingkött och svensk ekologisk kycklingkött innehåller mer campylobacter. I färsk kyckling finns generellt mer campylobacter, men även fryst kyckling kan innehålla bakterierna.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.