Flera hundra ton bröd slängs varje dag | Kurera.se

Flera hundra ton bröd slängs varje dag

Enligt en ny studie slängs eller returneras dagligen enorma mängder bröd – närmare bestämt 219 ton.  Och till skillnad från andra livsmedel sker en stor del av svinnet innan det når konsumenten.

Ett avtal mellan de stora bagerierna och butikskedjorna innebär att leverantören tar tillbaka det bröd som närmar sig bäst före datum, samtidigt som man fyller på nytt bröd. Något som innebär att butikerna bara betalar för det bröd som faktiskt säljs.

Totalt matsvinn på 3 561 ton dagligen
Enligt en studie gjord av Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet uppskattas brödsvinnet i Sverige till omkring 15 procent av det bakade brödet det blir 80 000 ton per år eller 219 ton per dag, rapporterar SVT Nyheter. Och enligt Naturvårdsverket uppgår det totala matsvinnet i Sverige till 1,3 miljoner ton per år eller 3 561 ton per dag. Men till skillnad från annat matsvinn sker alltså en stor del av brödsvinnet innan det når konsumenten.

 

LÄS OCKSÅ: Förvarar du din mat rätt? Här är en snabbguide

Ineffektiv brödhantering
Och enligt forskarna är brödhanteringen som det ser ut idag ineffektiv. De menar att modellen med returer är en statistiskt säkerställd riskfaktor för att brödsvinnet ökar. Något även butikspersonal instämmer i. Den centralt styrda modellen som syftar på att ha välfyllda hyllor hindrar även butikerna att sänka priset på bröd som närmar sig bäst före datum.

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn

Måste få ned matsvinnet för att klara klimatet
Även om det bland annat tillverkas jäst, etanol, djurfoder och biogas av brödet som går tillbaka till bagerinerna menar kritiker att det är viktigt att få ned det stora svinnet av bröd. ”Klarar vi inte matsvinnet, så klarar vi inte klimatet”, säger Louise Ungerth, ledamot i föreningen Matsvinnets styrelse, till SVT Nyheter.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.