Annons
Annons

FNs klimatrapport: ”Vi måste agera snabbt”

FNs rapport om klimatpåverkan som släpptes igår ger det tydligaste och mest omfattande beviset hittills på de gigantiska utmaningar planeten står inför. Klimatförändringarna påverkar redan idag liv och försörjningsmöjligheter för hundratals miljoner människor och förändrar känsliga ekosystem som upprätthåller livet på jorden.

Redaktionen

1 april, 2014
FNs klimatrapport: ”Vi måste agera snabbt”
Dela inlägget

FNs rapport om klimatpåverkan som släpptes igår ger det tydligaste och mest omfattande beviset hittills på de gigantiska utmaningar planeten står inför. Klimatförändringarna påverkar redan idag liv och försörjningsmöjligheter för hundratals miljoner människor och förändrar känsliga ekosystem som upprätthåller livet på jorden.

Det är de fattigaste som drabbas mest av klimatförändringarna. De som inte har råd att flytta eller skydda sig mot naturkatastrofer.
– Rapporten är ännu en väckarklocka för att världens ledare måste handla snabbt och kraftfullt. Vi har ett tydligt val att minska utsläppen nu och investera i anpassningsåtgärder eller så riskerar vi att gå mot en värld av förödande risker och ohanterliga konsekvenser, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Dramatiska förändringar förutspås
FNs klimatpanel började ge ut sina första rapporter för 20 år. Sedan dess har klyftan växt mellan vad vetenskapen säger och vad länderna gör i verkligheten. Rapporten belyser den dramatiska skillnaden mellan en värld där vi agerar nu för att minska utsläppen från fossila bränslen till en värld där vi inte agerar tillräckligt snabbt. I rapporten förutspår forskarna dramatiska förändringar för havsisen i Arktis och världens korallrev samt en massflytt av fiskebestånd från tropikerna mot polerna. I Asien riskerar miljontals människor i kustregionerna att råka ut för svåra översvämningar. Skördarna av många viktiga grödor riskerar att minska vilket kan leda till hungerkatastrofer. Andra effekter är ökad havsförsurning, utbredd giftig algblomning, sämre vattenkvalité samt grava ekonomiska konsekvenser regionalt och globalt. Även i Sverige kan man komma att se konsekvenser. I norra Sverige kan medeltemperaturen stiga med så mycket som sex-åtta grader.
– Om du gillar att åka skidor på sportlovet i Dalarna så är chansen att du ska få göra det i framtiden ganska liten, säger en av huvudförfattarna Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI), till Aftonbladet.

Politiskt ansvar
Problemet är att utsläppen av koldioxid fortsätter att öka för varje dag och Naturskyddsföreningen tycker att den politiska handlingskraften för att minska problemen saknas.
– Moderaterna och Socialdemokraterna vill inte ha klimatfrågan som en valfråga. De väljer vilka strider de vill ha. Därför blockar de och fryser ut miljöfrågan för att de tror att den gynnar andra partier. Men vi kan inte bara sitta och titta på, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, till Aftonbladet.

”Ingen tid att spilla”
Förändringar krävs och det genast
– Fortsatta fossila investeringar innebär en palett av risker för planeten som investerare nu måste beakta. Att vårt pensionssparande bidragit till att sätta oss i denna ovissa situation är motsatsen till en tryggad framtid. Här finns ingen tid att spilla, det är dags att tänka nytt redan idag. Att tackla klimatförändringarna handlar om att ta ett helhetsgrepp för hur vi organiserar oss i riktning mot det fossilfria samhället, säger Stefan Henningsson på WWF.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Rapporten är den andra i en serie av fyra rapporter som utarbetats av världens ledande klimatforskare och nationella myndigheter i FNs klimatpanel (IPCC).
Den bedömer klimatpåverkan, anpassning och sårbarhet för både människor och ekosystem när det gäller observerade effekter och framtida risker.
Potentialen att anpassa oss till klimatförändringarna bedöms samt de områden där människor eller ekosystem inte kommer att kunna anpassa sig till i framtiden.

Annons
Annons