Född i ottan? Du är inte ensam!

Forskare i England har undersökt när de flesta födslar sker och där är det vanligast att födas mitt i natten eller tidigt på morgonen. I Sverige ser det ungefär likadant ut.

De flesta spontana förlossningar sker runt fyra på morgonen. Vid kejsarsnitt är motsvarande tid oftast på förmiddagen och barn till kvinnor vars förlossning sätts i gång föds oftare runt midnatt, skriver SVT Nyheter.

Brittisk studie av födslar
Detta enligt forskning vid University College London som analyserat runt fem miljoner födslar mellan 2005 och 2014. Det innebär att sammantaget cirka 70 procent av födslarna sker utanför ordinarie arbetstider.

 

LÄS OCKSÅ: Kärleksfull beröring hjälper barns hjärnor att utvecklas

Vanligast mellan tre och sex
I Sverige finns det en liten övervikt för att föda mellan klockan tre och sex på morgonen, medan det minst vanliga är mellan klockan 21 och 22, visar statistik från Socialstyrelsen. Om man däremot räknar med kejsarsnitt föds flest barn i Sverige mellan klockan åtta och nio på morgonen, då kejsarsnitt gärna förläggs till förmiddagen.

LÄS OCKSÅ: Fostrets storlek påverkas av halten bor i dricksvattnet

Flest föds i juli
Den månad på året som flest barn föds har länge varit april något som bland annat kopplas till att vi har mer tid för varandra i semestertider och att ljuset kan påverka fertiliteten. Men det håller på att ändras, allt fler barn föds nämligen i juli, något som delvis tros bero på att vi planerar det så, skriver SVT Nyheter. Men trots det föds fortfarande flest barn på våren.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.