Annons
Annons

Food Pharmacy: tre recept som är bra både för hälsan och planeten

Lina Nertby Aurell och Mia Clase, duon bakom Food Pharmacy, hade tidigare inte en susning om att maten har så stor påverkan på miljön som den har. I sin senaste bok ”Näringsjägaren” jagar de näring i måltider som både är bra för hälsan och klimatet. Här tipsar de om tre recept du kan äta med gott samvete.

Redaktionen

14 augusti, 2019
Food Pharmacy: tre recept som är bra både för hälsan och planeten
Dela inlägget

Lina Nertby Aurell och Mia Clase, duon bakom Food Pharmacy, hade tidigare inte en susning om att maten har så stor påverkan på miljön som den har.
I sin senaste bok ”Näringsjägaren” jagar de näring i måltider som både är bra för hälsan och klimatet.
Här tipsar de om tre recept du kan äta med gott samvete.

Hur vet man om en måltid är klimatsmart? Lina Nertby Aurell och Mia Clase föreslår att man tittar på World Life Foundations (WWFs) rekommendation inom initiativet One Planet Plate där man satt gränsen till 0,5 CO2e. Om man håller sig under detta kan man känna sig nöjd med sig själv.

Här är några vanliga maträtter och vilken påverkan på miljön de har:

Spaghetti med köttfärssås 3,64 CO2e/p
Korv stroganoff med ris 0,95 CO2e/p
Köttbullar med potatis och lingon 2,72 CO2e/p
Kyckling i ugn med potatisklyftor 1,06 CO2e/p
Lasagne 3,71 CO2e/p
Pytt i panna 2,85 CO2e/p

Läs också: Mat som är bra för klimatet är också bra för hälsan

Ugnsbakad blomkålsstek med tahini, gurkmeja och dukkah

Recept från "Näringsjägaren"
Foto: Ulrika Ekblom

4 portioner
Klimatpåverkan: En portion släpper ut 0,23 kg CO2e

Om man inte vill ta sig till New York så får New York ta sig hem till oss. Den här rätten serveras normalt på ABCV på Union Square, med hemma hos oss bjuds den med några små ändringar till näringsjägarens förmån.

Stek
1 blomkål
1⁄2 msk rapsolja
Tahinisås med gurkmeja
1⁄2 dl ljus tahini
4 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1⁄2 tsk malen gurkmeja
2 färska dadlar, urkärnade salt och nymalen svartpeppar

Till servering
2 röda äpplen
250 g steklök
250 g blandade trädgårdstomater 100 g bladgrönt
2 tsk dukkah
kokt sädesslag, exempelvis nakenhavre, durra eller vildris

Gör såhär
Värm ugnen till 150°. Bryt loss de allra grövsta bladen från blomkålen. Pensla hela blomkålen och bladen med olja. Dela, kärna ur äpplena och skär i båtar. Skala löken och skär i klyftor.
Placera blomkålen i en ugnsform, rosta i mitten av ugnen i 75–90 minuter (beroende på hur stor blomkålen är), tills blomkålen är helt mjuk rakt igenom och har fått en fin gyllenbrun yta.

Låt äpplen och lök rosta med de sista 40 minuterna.
Mixa ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp blomkålen på ett stort fat. Varva bladgrönt, äpplen och lök runt om. Ringla över dressingen och strö över dukkah, servera med kokt sädesslag.

Läs också:Utmana dig att äta vegetariskt under en månad – genom nudging

Recept från "Näringsjägaren"
Foto: Ulrika Ekblom

Guldsoppa

4 portioner
Klimatpåverkan: En portion släpper ut 0,14 kg CO2e

Blomkål, morötter och cashewnötter tillsammans med värmande kryddor gör den här soppan till en vackert gyllene favorit. Och kom ihåg – det blir något alldeles extra när du toppar med blomkålsblast (i stället för att slänga den).

2 msk kallpressad rapsolja 1⁄2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 blomkålshuvud, ca 500 g 4 morötter, ca 300 g
1 dl cashewnötter, blötlagda i 2–4 timmar
2 tsk malen gurkmeja
1,2 liter vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk örtmix
salt och nymalen svartpeppar
Topping
1 förp (230 g avrunnen vikt) förkokta kikärter
1⁄2 tsk kallpressad rapsolja
1⁄2 tsk örtmix
blomkålsblasten, eller 100 g grönkål, alt svartkål

Gör såhär
Värm ugnen till 100°. Sila av, skölj och torka kikärterna helt torra med hushållspapper. Rosta på en plåt mitt i ugnen i 20 minuter.
Häll av och skölj nötterna.
Värm ugnen till 175°. Ta bort de grövsta bladen från blomkålen, spara de späda.

Blanda kålbladen med 1 tsk olja och en nypa salt. Lägg på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, tills bladen har blivit lätt krispiga. Rör runt efter halva tiden.
Skala och hacka löken och vitlöken, fräs tills mjuka i lite kokosolja i en gryta. Dela blomkålen i mindre bitar, skubba och slanta morötterna. Lägg ner blomkål och morötter i kastrullen tillsammans med nötterna, vattnet och gurkmejan. Sjud tills blomkålen har mjuknat.

Mixa tills helt slätt med stavmixer, eller häll över i en blender och kör tills du har en slät och krämig soppa. Smaka av med vinäger, salt och peppar, och späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa. Tillsätt till sist örterna och pulsa ett par gånger.
Servera soppan med de rostade kikärterna och blomkålsblasten.
Testa även att servera med rostade vita bönor eller groddade linser i stället för kikärter. Persiljan kan bytas ut mot vilken ört som helst, och blomkålsblasten kan bytas ut mot rostad svartkål.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

Kladdkaka x3

recept food pharmacy
Foto: Ulrika Ekblom

1 kaka
Klimatpåverkan: En hel kaka utan smaksättning släpper ut 1,03 kg CO2e

Här kommer världens bästa recept på kladdkaka. Gånger tre! Basen är alltid densamma, men du väljer själv vilken smak du vill ha – saffran (lussebulle), kakao (vanlig kladdkaka) eller pepparkakskrydda (kladdig mjuk pepparkaka).
3 ägg
15 färska dadlar, urkärnade
3 dl mandelmjöl
1⁄2 dl vatten
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk bakpulver
1 pkt saffran, 2 msk pepparkakskrydda eller
3 msk kakao, gärna raw
Sätt ugnen på 125°.
Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Klart!

Av redaktionen

Annons
Annons