Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: David Thunander och Ulrika Ekblom

Food Pharmacy: tre recept som är bra både för hälsan och planeten

Lina Nertby Aurell och Mia Clase, duon bakom Food Pharmacy, hade tidigare inte en susning om att maten har så stor påverkan på miljön som den har.
I sin senaste bok ”Näringsjägaren” jagar de näring i måltider som både är bra för hälsan och klimatet.
Här tipsar de om tre recept du kan äta med gott samvete.

Hur vet man om en måltid är klimatsmart? Lina Nertby Aurell och Mia Clase föreslår att man tittar på World Life Foundations (WWFs) rekommendation inom initiativet One Planet Plate där man satt gränsen till 0,5 CO2e. Om man håller sig under detta kan man känna sig nöjd med sig själv.

Här är några vanliga maträtter och vilken påverkan på miljön de har:

Spaghetti med köttfärssås 3,64 CO2e/p
Korv stroganoff med ris 0,95 CO2e/p
Köttbullar med potatis och lingon 2,72 CO2e/p
Kyckling i ugn med potatisklyftor 1,06 CO2e/p
Lasagne 3,71 CO2e/p
Pytt i panna 2,85 CO2e/p

Läs också: Mat som är bra för klimatet är också bra för hälsan

 

Ugnsbakad blomkålsstek med tahini, gurkmeja och dukkah

Recept från "Näringsjägaren"

Foto: Ulrika Ekblom

4 portioner
Klimatpåverkan: En portion släpper ut 0,23 kg CO2e

Om man inte vill ta sig till New York så får New York ta sig hem till oss. Den här rätten serveras normalt på ABCV på Union Square, med hemma hos oss bjuds den med några små ändringar till näringsjägarens förmån.

Stek
1 blomkål
1⁄2 msk rapsolja
Tahinisås med gurkmeja
1⁄2 dl ljus tahini
4 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1⁄2 tsk malen gurkmeja
2 färska dadlar, urkärnade salt och nymalen svartpeppar

Till servering
2 röda äpplen
250 g steklök
250 g blandade trädgårdstomater 100 g bladgrönt
2 tsk dukkah
kokt sädesslag, exempelvis nakenhavre, durra eller vildris

Gör såhär
Värm ugnen till 150°. Bryt loss de allra grövsta bladen från blomkålen. Pensla hela blomkålen och bladen med olja. Dela, kärna ur äpplena och skär i båtar. Skala löken och skär i klyftor.
Placera blomkålen i en ugnsform, rosta i mitten av ugnen i 75–90 minuter (beroende på hur stor blomkålen är), tills blomkålen är helt mjuk rakt igenom och har fått en fin gyllenbrun yta.

Låt äpplen och lök rosta med de sista 40 minuterna.
Mixa ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp blomkålen på ett stort fat. Varva bladgrönt, äpplen och lök runt om. Ringla över dressingen och strö över dukkah, servera med kokt sädesslag.

 

Läs också:Utmana dig att äta vegetariskt under en månad – genom nudging

Recept från "Näringsjägaren"

Foto: Ulrika Ekblom

Guldsoppa

4 portioner
Klimatpåverkan: En portion släpper ut 0,14 kg CO2e

Blomkål, morötter och cashewnötter tillsammans med värmande kryddor gör den här soppan till en vackert gyllene favorit. Och kom ihåg – det blir något alldeles extra när du toppar med blomkålsblast (i stället för att slänga den).

2 msk kallpressad rapsolja 1⁄2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 blomkålshuvud, ca 500 g 4 morötter, ca 300 g
1 dl cashewnötter, blötlagda i 2–4 timmar
2 tsk malen gurkmeja
1,2 liter vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk örtmix
salt och nymalen svartpeppar
Topping
1 förp (230 g avrunnen vikt) förkokta kikärter
1⁄2 tsk kallpressad rapsolja
1⁄2 tsk örtmix
blomkålsblasten, eller 100 g grönkål, alt svartkål

Gör såhär
Värm ugnen till 100°. Sila av, skölj och torka kikärterna helt torra med hushållspapper. Rosta på en plåt mitt i ugnen i 20 minuter.
Häll av och skölj nötterna.
Värm ugnen till 175°. Ta bort de grövsta bladen från blomkålen, spara de späda.

Blanda kålbladen med 1 tsk olja och en nypa salt. Lägg på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, tills bladen har blivit lätt krispiga. Rör runt efter halva tiden.
Skala och hacka löken och vitlöken, fräs tills mjuka i lite kokosolja i en gryta. Dela blomkålen i mindre bitar, skubba och slanta morötterna. Lägg ner blomkål och morötter i kastrullen tillsammans med nötterna, vattnet och gurkmejan. Sjud tills blomkålen har mjuknat.

 

Mixa tills helt slätt med stavmixer, eller häll över i en blender och kör tills du har en slät och krämig soppa. Smaka av med vinäger, salt och peppar, och späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa. Tillsätt till sist örterna och pulsa ett par gånger.
Servera soppan med de rostade kikärterna och blomkålsblasten.
Testa även att servera med rostade vita bönor eller groddade linser i stället för kikärter. Persiljan kan bytas ut mot vilken ört som helst, och blomkålsblasten kan bytas ut mot rostad svartkål.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

Kladdkaka x3

recept food pharmacy

Foto: Ulrika Ekblom

1 kaka
Klimatpåverkan: En hel kaka utan smaksättning släpper ut 1,03 kg CO2e

Här kommer världens bästa recept på kladdkaka. Gånger tre! Basen är alltid densamma, men du väljer själv vilken smak du vill ha – saffran (lussebulle), kakao (vanlig kladdkaka) eller pepparkakskrydda (kladdig mjuk pepparkaka).
3 ägg
15 färska dadlar, urkärnade
3 dl mandelmjöl
1⁄2 dl vatten
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk bakpulver
1 pkt saffran, 2 msk pepparkakskrydda eller
3 msk kakao, gärna raw
Sätt ugnen på 125°.
Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Klart!

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".