Foto: David Thunander och Ulrika Ekblom

Food Pharmacy: tre recept som är bra både för hälsan och planeten

Lina Nertby Aurell och Mia Clase, duon bakom Food Pharmacy, hade tidigare inte en susning om att maten har så stor påverkan på miljön som den har.
I sin senaste bok ”Näringsjägaren” jagar de näring i måltider som både är bra för hälsan och klimatet.
Här tipsar de om tre recept du kan äta med gott samvete.

Hur vet man om en måltid är klimatsmart? Lina Nertby Aurell och Mia Clase föreslår att man tittar på World Life Foundations (WWFs) rekommendation inom initiativet One Planet Plate där man satt gränsen till 0,5 CO2e. Om man håller sig under detta kan man känna sig nöjd med sig själv.

Här är några vanliga maträtter och vilken påverkan på miljön de har:

Spaghetti med köttfärssås 3,64 CO2e/p
Korv stroganoff med ris 0,95 CO2e/p
Köttbullar med potatis och lingon 2,72 CO2e/p
Kyckling i ugn med potatisklyftor 1,06 CO2e/p
Lasagne 3,71 CO2e/p
Pytt i panna 2,85 CO2e/p

Läs också: Mat som är bra för klimatet är också bra för hälsan

 

Ugnsbakad blomkålsstek med tahini, gurkmeja och dukkah

Recept från "Näringsjägaren"

Foto: Ulrika Ekblom

4 portioner
Klimatpåverkan: En portion släpper ut 0,23 kg CO2e

Om man inte vill ta sig till New York så får New York ta sig hem till oss. Den här rätten serveras normalt på ABCV på Union Square, med hemma hos oss bjuds den med några små ändringar till näringsjägarens förmån.

Stek
1 blomkål
1⁄2 msk rapsolja
Tahinisås med gurkmeja
1⁄2 dl ljus tahini
4 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1⁄2 tsk malen gurkmeja
2 färska dadlar, urkärnade salt och nymalen svartpeppar

Till servering
2 röda äpplen
250 g steklök
250 g blandade trädgårdstomater 100 g bladgrönt
2 tsk dukkah
kokt sädesslag, exempelvis nakenhavre, durra eller vildris

Gör såhär
Värm ugnen till 150°. Bryt loss de allra grövsta bladen från blomkålen. Pensla hela blomkålen och bladen med olja. Dela, kärna ur äpplena och skär i båtar. Skala löken och skär i klyftor.
Placera blomkålen i en ugnsform, rosta i mitten av ugnen i 75–90 minuter (beroende på hur stor blomkålen är), tills blomkålen är helt mjuk rakt igenom och har fått en fin gyllenbrun yta.

Låt äpplen och lök rosta med de sista 40 minuterna.
Mixa ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp blomkålen på ett stort fat. Varva bladgrönt, äpplen och lök runt om. Ringla över dressingen och strö över dukkah, servera med kokt sädesslag.

 

Läs också:Utmana dig att äta vegetariskt under en månad – genom nudging

Recept från "Näringsjägaren"

Foto: Ulrika Ekblom

Guldsoppa

4 portioner
Klimatpåverkan: En portion släpper ut 0,14 kg CO2e

Blomkål, morötter och cashewnötter tillsammans med värmande kryddor gör den här soppan till en vackert gyllene favorit. Och kom ihåg – det blir något alldeles extra när du toppar med blomkålsblast (i stället för att slänga den).

2 msk kallpressad rapsolja 1⁄2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 blomkålshuvud, ca 500 g 4 morötter, ca 300 g
1 dl cashewnötter, blötlagda i 2–4 timmar
2 tsk malen gurkmeja
1,2 liter vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk örtmix
salt och nymalen svartpeppar
Topping
1 förp (230 g avrunnen vikt) förkokta kikärter
1⁄2 tsk kallpressad rapsolja
1⁄2 tsk örtmix
blomkålsblasten, eller 100 g grönkål, alt svartkål

Gör såhär
Värm ugnen till 100°. Sila av, skölj och torka kikärterna helt torra med hushållspapper. Rosta på en plåt mitt i ugnen i 20 minuter.
Häll av och skölj nötterna.
Värm ugnen till 175°. Ta bort de grövsta bladen från blomkålen, spara de späda.

Blanda kålbladen med 1 tsk olja och en nypa salt. Lägg på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, tills bladen har blivit lätt krispiga. Rör runt efter halva tiden.
Skala och hacka löken och vitlöken, fräs tills mjuka i lite kokosolja i en gryta. Dela blomkålen i mindre bitar, skubba och slanta morötterna. Lägg ner blomkål och morötter i kastrullen tillsammans med nötterna, vattnet och gurkmejan. Sjud tills blomkålen har mjuknat.

 

Mixa tills helt slätt med stavmixer, eller häll över i en blender och kör tills du har en slät och krämig soppa. Smaka av med vinäger, salt och peppar, och späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa. Tillsätt till sist örterna och pulsa ett par gånger.
Servera soppan med de rostade kikärterna och blomkålsblasten.
Testa även att servera med rostade vita bönor eller groddade linser i stället för kikärter. Persiljan kan bytas ut mot vilken ört som helst, och blomkålsblasten kan bytas ut mot rostad svartkål.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

Kladdkaka x3

recept food pharmacy

Foto: Ulrika Ekblom

1 kaka
Klimatpåverkan: En hel kaka utan smaksättning släpper ut 1,03 kg CO2e

Här kommer världens bästa recept på kladdkaka. Gånger tre! Basen är alltid densamma, men du väljer själv vilken smak du vill ha – saffran (lussebulle), kakao (vanlig kladdkaka) eller pepparkakskrydda (kladdig mjuk pepparkaka).
3 ägg
15 färska dadlar, urkärnade
3 dl mandelmjöl
1⁄2 dl vatten
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk bakpulver
1 pkt saffran, 2 msk pepparkakskrydda eller
3 msk kakao, gärna raw
Sätt ugnen på 125°.
Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Klart!

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.