Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

Q10 är en riktigt överlevare. Molekylen har funnits i 2,5 miljarder år. Och då, för 2,5 miljarder år sedan hände något alldeles speciellt. En knappt märkbar förändring skedde, vilket gjorde ett bakterierna överlevde. Vi kan tacka den avgörande förändring att vi lever idag.

Q10 var då den enda livskällan och en intressant vetenskaplig teori säger att vid denna tidpunkt sammanfogades två bakterier och blev en. När vi tänker på bakterier är det oftast inte förknippat med något positivt.

 

Men att vara den enda livskällan för så länge sedan gjorde att bakterierna utvecklade den molekyl som vetenskapen idag anser vara ett av de viktigaste elementen i mitokondrierna, som är de energiproducerande kraftverken i våra celler.

Q10-molekylen bildar kroppen själv och produktionen är som högst i 20-års åldern för att sedan sakta börja minska.

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Saker skedde snabbt

Så här tror man att det kan ha gått till: Bakterien som fanns inuti den andra bakterien utvecklades till det vi känner till idag som mitokondrier, cellens eget kraftverk. Och det här var kanske den första cellen som någonsin skapades. Från den händelsen utvecklades saker snabbt. Växter, djur och människor följde med i kölvattnet av denna evolutionära händelse, och resten känner vi till.

Q10-molekylen kallas ubiqinon och tidigare använd de uråldriga bakterier ämnet naftokinon för att producera energi, men på grund av en plötslig ökning av syrekoncentration i atmosfären var bakterierna i desperat behov av en annan typ av ubiqinon, som samtidigt kunde skydda dem mot syre. Ubiqinon kan behålla syret, medan naftokinon tenderar att frigöra syrejoner som sedan bildar de skadliga syreradikalerna.

LÄS OCKSÅ: Q10 ger bättre munhälsa

Använde nytt ämne

Det var en fördel för bakterierna att flytta från en typ av kinon till en annan. En upptäckt som forskare gjorde när de studerade E. coli-bakterier. Dessa bakterier kan använda både naftokinon och ubiqinon beroende på syremättnaden i omgivningen.

När forskare återställde bakterierna genetiskt lyckades de skapa olika versioner av de förhistoriska bakterierna. Då kunde de se hur E. coli-bakterier, som använder naftokinon, växte 30 procent långsammare än de bakterier som använder ubiqinon. Bakterierna fick en evolutionär fördel genom att de ersätta naftokinon med ubiqinon.

 

Exakt samma förening som utvecklades av bakterier för 2,5 miljarder år sedan finns inuti våra mitokondrier. Idag framställa ubiqinon syntetisk. När amerikanska och japanska forskare började intressera sig för ubiqinon under 60- och 70-talet hade allmänheten inte hört talas om ämnet.

Efter att den uppmärksammade KiSel-10-studien gjordes i Sverige har Q10s positiva effekter på hjärt-kärlsjukdomar spridit sig över hela världen. Q10 är också bra för munhälsan eftersom de dämpar inflammation i tandköttet. Sätter man sedan ihop Q10 med selen – ja, då få tas Q10 ännu bättre upp i din kropp.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.