Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

Q10 är en riktigt överlevare. Molekylen har funnits i 2,5 miljarder år. Och då, för 2,5 miljarder år sedan hände något alldeles speciellt. En knappt märkbar förändring skedde, vilket gjorde ett bakterierna överlevde. Vi kan tacka den avgörande förändring att vi lever idag.

Q10 var då den enda livskällan och en intressant vetenskaplig teori säger att vid denna tidpunkt sammanfogades två bakterier och blev en. När vi tänker på bakterier är det oftast inte förknippat med något positivt.

 

Men att vara den enda livskällan för så länge sedan gjorde att bakterierna utvecklade den molekyl som vetenskapen idag anser vara ett av de viktigaste elementen i mitokondrierna, som är de energiproducerande kraftverken i våra celler.

Q10-molekylen bildar kroppen själv och produktionen är som högst i 20-års åldern för att sedan sakta börja minska.

LÄS OCKSÅ: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Saker skedde snabbt
Så här tror man att det kan ha gått till: Bakterien som fanns inuti den andra bakterien utvecklades till det vi känner till idag som mitokondrier, cellens eget kraftverk. Och det här var kanske den första cellen som någonsin skapades. Från den händelsen utvecklades saker snabbt. Växter, djur och människor följde med i kölvattnet av denna evolutionära händelse, och resten känner vi till.

Q10-molekylen kallas ubiqinon och tidigare använd de uråldriga bakterier ämnet naftokinon för att producera energi, men på grund av en plötslig ökning av syrekoncentration i atmosfären var bakterierna i desperat behov av en annan typ av ubiqinon, som samtidigt kunde skydda dem mot syre. Ubiqinon kan behålla syret, medan naftokinon tenderar att frigöra syrejoner som sedan bildar de skadliga syreradikalerna.

LÄS OCKSÅ: Q10 ger bättre munhälsa

Använde nytt ämne
Det var en fördel för bakterierna att flytta från en typ av kinon till en annan. En upptäckt som forskare gjorde när de studerade E. coli-bakterier. Dessa bakterier kan använda både naftokinon och ubiqinon beroende på syremättnaden i omgivningen.

När forskare återställde bakterierna genetiskt lyckades de skapa olika versioner av de förhistoriska bakterierna. Då kunde de se hur E. coli-bakterier, som använder naftokinon, växte 30 procent långsammare än de bakterier som använder ubiqinon. Bakterierna fick en evolutionär fördel genom att de ersätta naftokinon med ubiqinon.

 

Exakt samma förening som utvecklades av bakterier för 2,5 miljarder år sedan finns inuti våra mitokondrier. Idag framställa ubiqinon syntetisk. När amerikanska och japanska forskare började intressera sig för ubiqinon under 60- och 70-talet hade allmänheten inte hört talas om ämnet.

Efter att den uppmärksammade KiSel-10-studien gjordes i Sverige har Q10s positiva effekter på hjärt-kärlsjukdomar spridit sig över hela världen. Q10 är också bra för munhälsan eftersom de dämpar inflammation i tandköttet. Sätter man sedan ihop Q10 med selen – ja, då få tas Q10 ännu bättre upp i din kropp.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".