Glatt par som sitter på en matta

För en bättre relation: så undviker du bråk efter jobbet

Känns frasen ”Älskling jag är hemma!” mer som en varning än ett glatt tillrop? Forskning visar att den första timmen efter jobbet är kritisk för par. Tidningen Women´s Health listar några taktiska knep som du och din sambo kan ta till för att undvika irritation och bråk.

Efter en lång dag på jobbet är risken stor att du känner dig retlig, hungrig och orkeslös. Enligt forskning är den första timmen efter hemkomst svårnavigerad för par. Dåligt humör och gnäll är ofta ledorden.
– Jag kallar den för den "vuxna utbrotts-timmen". Vi har hållit inne med retligheter hela dagen och när man väl kommer hem är det lätt att det ut det på sin partner, säger parterapeuten Laurie Puhn, JD.

Ta itu med stress tillsammans
Att lära sig att hantera denna kritiska timme tillsammans kan hjälpa par att bygga en starkare relation. I själva verket, par som tar itu med stress tillsammans är lyckligare i sina relationer än de som inte hanterar vardagen som ett par, enligt en studie som publicerades i Journal of Family Psychology.

 

Följ dessa tre steg för att få till en harmonisk stämning ända tills ljuset släcks:

1. Första 20 minuterna: Stressa ned, ensam
Så fort som du sätter nyckeln i låset ska du försöka göra dig av med jobbekymmer. Att ta dig tid till att stressa ned kan vara jätteviktigt för ditt förhållande. När man är stressad blir saker och ting oftast uppförstorade, vilket kan leda till onödiga argument. Att ta en liten mental paus kan vara så enkelt att du stänger av din mobil och sätter dig ned med en bra bok eller ett glas vin. Eller kanske en lång, varm dusch. Ge varandra tid, kanske bara 15 minuter, till att varva ned på egen hand.

2. Följande tjugo minuter: Gnäll klokt
Att prata om dagens problem kan vara ett sätt att släppa på spänningar och även att komma närmare sin partner. Om det görs på rätt sätt är det en viktig del av relationen. Men det är en fin linje mellan att dela sina känslor och att dumpa över negativ energi på den andra. Förslagsvis kan du säga: "Jag har haft en usel dag och skulle vilja prata om det, men säg till om det går till överdrift".

3. Sista tjugo minuterna: Visa ditt stöd
Pratar din partner om sådant som du inte är särskilt intresserad av? Ett bra råd att komma ihåg är att lyssna på sin partner på samma sätt som man förväntar sig att han eller hon ska lyssna på en själv. Även om man inte bryr sig om golf, shopping eller vad det än må vara. Här får man anstränga sig lite, särskilt när man är trött efter en lång dag.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.