Olika sorters salt på träskedar på träbord

För lite salt ger dig högt blodtryck

Fakta

Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler

Blir du aldrig törstig? Tränar du ofta? Svettas du mycket? Äter du raffinerat salt? Följer du Livsmedelsverkets rekommendation för saltintag? Har du högt blodtryck?
Då är det stor risk att du har saltbrist.

Djur ska äta salt, människor ska äta medicin.
Det första bonden gör är att sätta ut ett saltblock till sina djur för annars dör de. Människor som inte äter salt dör också men människor ska inte äta salt för de ska äta blodtryckssänkande medicin istället. Jag kan inte tolka Livsmedelsverkets råd för saltintag på något annat sätt. Den som kan cirkulationsfysiologi och som har läst de vetenskapliga forskningsstudier som har gjorts på lågt saltintag ifrågasätter Livsmedelsverkets råd.

Läs också: ”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Allt kan överdoseras utom salt
Din kropp har kapacitet att utsöndra 100 gram salt per dag. Om du försöker äta så mycket salt du kan orkar du äta 55 gram salt per dag. Sedan säger saltmätaren på din tunga att det är för mycket och då kräks du. Alla ämnen, till och med vatten, är toxiska för din kropp i tillräckligt stora mängder. Allt kan överdoseras utom salt. Din kropp reglerar saltöverskott själv. Om du äter för mycket salt blir du törstig, dricker vatten, blir kissnödig och kissar ut överskottet och natriummängden i ditt blod förblir normal. Du kan bara överdosera salt om du befinner dig på en flotte på en öde ocean utan tillgång till sötvatten och tvingas dricka saltvatten för då kan du inte späda ut saltet i havsvattnet genom att dricka mer utan att få i dig mer salt.

 

Du kissar ut 9-18 gram salt per dag
Analyser från vilket kliniskt kemlabb som helst visar att din kropp utsöndrar 9-18 gram salt per dag. Du måste därför äta minst 15 gram salt per dag. Livsmedelsverket vill att du ska äta fem gram salt per dag. Det är en tredjedel av den mängd salt du dagligen normalt kissar ut. Natrium är en livsviktig mineral. Du får saltbrist om du följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverkets råd har inget stöd i vetenskapen. Vetenskapliga referenser som visar varför du ska minska saltintaget saknas helt i Nordiska Näringsrekommendationer och på Livsmedelsverkets hemsida. Livsmedelsverkets tjänstemän förstår inte att du måste tillföra lika mycket salt som du förlorar för att upprätthålla en normal natriumnivå.

 Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

Du dör på fem dagar om du följer Livsmedelsverkets råd
Om du förlorar mer än 20 procent av saltet i din kropp, vilket motsvarar 50 gram, dör du av saltbrist. Det räcker att du äter tio gram för lite salt per dag i fem dagar så är du död. Om du följer Livsmedelsverkets råd dör du på fem dagar.
Menar jag på fullaste allvar att människor dör om de följer Livsmedelsverkets råd? Ja, det gör jag.

Barn, idrottare och äldre i riskzonen
Det är inte så många som dör på grund av Livsmedelsverkets råd eftersom det finns salt i nästan allt du äter och din kropp kan återvinna salt. De som ligger i riskzonen är barn, motionsidrottare, elitidrottare, äldre och sjuka. Det är svårt för dig att äta mat utan att du får i dig så mycket natrium att du överlever men det är möjligt för dig att äta så lite salt att du får högt blodtryck.

► Läs också: Ny studie: Sänk ditt blodtryck – förhindra alzheimers

Du får högt blodtryck av att äta för lite salt
Livsmedelsverket påstår att du får högt blodtryck om du äter för mycket salt. I verkligheten sänker salt ditt blodtryck eftersom natrium då inte behöver återvinnas och din kropp inte behöver utsöndra blodtryckshöjande hormoner. Ett för stort saltintag kan inte höja ditt blodtryck eftersom saltöverskott utsöndras. Ja, du läste rätt. Det är inte för mycket salt som höjer blodtrycket utan för lite salt. Ju mer salt du äter desto lägre blodtryck får du. Livsmedelsverkets råd skapar därför konspirationsteorier.

Blodtryckshöjande hormoner återvinner salt
Om du äter för lite salt återvinner din kropp natrium från primärurinen genom att utsöndra de blodtryckshöjande hormonerna renin, angiotensin och aldosteron. Om du äter mindre än fem gram salt per dag tvingas din kropp öka mängden blodtryckshöjande hormoner. De blodtryckshöjande hormonerna höjer ditt blodtryck så mycket att du får högt blodtryck. Din läkare skriver då ut blodtryckssänkande medicin som blockerar renin, angiotensin och aldosteron så att de inte kan höja ditt blodtryck och därför inte heller återvinna tillräckligt med natrium. Din kropp tvingas därför utsöndra ännu mer blodtryckshöjande hormoner för att återvinna mer natrium från din urin. Om den ökade mängden renin, angiotensin och aldosteron inte räcker för att upprätthålla 141 mmol/L natrium i ditt blod minskar dina njurar vätskevolymen i ditt blod och utanför cellerna för att öka koncentrationen av natrium.

► Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Ett lågt saltintag har liten effekt på blodtrycket
I november 2011 släpptes en metaanalys från Cochrane: ”Effects of low salt diet on blood pressure, hormones and lipids in people with normal blood pressure and in people with elevated blood pressure.” Det är en sammanställning av 167 forskningsstudier där man har undersökt vilken effekt ett lågt saltintag har på blodtrycket. Metaanalysen visade att effekten var densamma i samtliga studier om de hade pågått i minst fyra veckor. Blodtrycket hos friska personer med normalt blodtryck sjönk med en procent och hos patienter med högt blodtryck sjönk det med 3,5 procent. Effekten är liten och ett lågt saltintag livsfarligt.

Designad forskning
Forskningsstudier är designade för att visa det läkemedelsbolagen vill att de ska visa. När man forskar på lågt saltintag jämför man tre gram salt med sex gram salt per dag. Om man hade jämfört tre gram salt och 30 gram salt istället hade man fått ett helt annat resultat men då skulle myten om att salt höjer blodtrycket krossas. Då kan inte läkemedelsbolag sälja blodtryckssänkande medicin som patienten måste äta resten av sitt liv och som genererar enorma vinster åt läkemedelsbolagen. Om en forskare krossar myten om att salt höjer blodtrycket får han inga mer forskningspengar.

► Läs också: Blodtrycksmedicin kan öka risken för hjärtsjukdom hos diabetiker

Du måste ersätta det natrium du svettas ut
Electrolyterna natrium, kalium och magnesium binder vätska så att den stannar kvar i din kropp. När det är varmt eller du anstränger dig hårt svettas du ut mängder med electrolyter. Det är därför svett smakar salt. Electrolyterna måste naturligtvis ersättas. Om du svettas mycket, inte äter salt och dricker stora mängder vatten späder du ut natriumhalten i ditt blod. Då svävar du i livsfara. Om du äter för lite salt sjunker natriumnivån i ditt blod under normalvärdet 141 mmol/L. Om ditt blod har en lägre natriumkoncentration än 125 mmol/L riskerar du att drabbas av värmeslag, cirkulationskollaps, vattenförgiftning, natriumbrist, eldaresjuka, värmesjuka och uttorkning som är samma sak alltihop.

Livsmedelsverkets råd är livsfarligt
Livsmedelsverkets råd leder till hyponatremi (det vill säga lågt natrium/saltbrist). Äldre människor, motionsidrottare och elitidrottare riskerar att dö i sommarvärmen och under lopp över långa distanser om de följer Livsmedelsverkets råd. Livsmedelsverket tar inte hänsyn till hur mycket salt du förbrukar när de ger sin rekommendation för saltintag. De struntar i om du tränar eller inte, om du vistas där det är varmt eller kallt och om du svettas mycket eller lite trots att det påverkar ditt behov av salt betydligt. Det är livsfarligt.

► Läs också: Här är de bästa knepen för att sänka ditt blodtryck naturligt

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Raffinerat salt är ett gift
Livsmedelsverket tar inte hänsyn till vilket salt du äter. Du ska inte äta industriraffinerat salt. Raffinerat salt är oorganiskt och identifieras som ett gift av din kropp. När salt raffineras elimineras 80 naturliga och livsnödvändiga mineraler och spårämnen. De betecknas som orenheter av saltindustrin trots att det är de som gör saltet naturligt, sätter smak på det och är livsnödvändiga för din kropp. Raffinerat salt innehåller 98 procent natriumklorid, behandlas med blekmedel och flera hälsovådliga tillsatser som till exempel aluminiumhydroxid, magnesiumkarbonat, kalciumkarbonat, natriumferrocyanid (E535) och kaliumferrocyanid (E536). Raffinerat salt är ett gift som orsakar reumatism, gikt, njur- och gallsten. Aluminium orsakar Alzheimer.

Ät naturligt salt
Ät havssalt. Havssalt är en organisk och livsnödvändig substans. För att din kropp ska kunna tillgodogöra sig ett mineral måste det tillföras i sin organiska och joniska form.

► Läs också: Därför är du gjord för att äta joniska mineraler

Så sänker du ditt blodtryck
Träning, natrium, kalium, magnesium och C-vitamin åtgärdar orsaken till högt blodtryck och ger inga biverkningar. Det behandlar inte bara dina symptom. Om du har högt blodtryck ska du träna. Träning är den effektivaste blodtryckssänkande medicin som finns. Träning sänker blodtrycket mer än någon blodtryckssänkande medicin. Intervallträning och styrketräning minskar blodtrycket snabbt. Är du inte motiverad att träna? Då ska du läsa vilka biverkningar din blodtryckssänkande medicin har så blir du det. Natrium sänker blodtrycket. Ät havssalt för att få i dig natrium. Havssalt innehåller 80 mineraler och spårämnen som din kropp behöver. Kalium reglerar blodtrycket. Kalium vidgar dina blodkärl, får dem att slappna av och sänker ditt blodtryck. Ät dadlar, jordgubbar, bananer och potatis och andra kaliumrika livsmedel. Magnesium reglerar blodtrycket. Spraya dig med magnesium olja. Spraya åtta gånger dagsdosen i 30 dagar och gå sedan över till oralt joniskt magnesium och ta dagsdosen. C-vitamin reparerar dina blodkärl och reglerar blodtrycket. Ät C-vitamin i höga doser. Ät minst ett gram C-vitamin i form av askorbinsyra 5-6 gånger per dag tillsammans med C-vitaminrik frukt. Undvik socker. C-vitamin och socker konkurrerar om samma transportmekanism. Socker hämmar därför upptaget av C-vitamin i cellerna i kärlväggen.
Sluta vara rädd för salt. Det är livsnödvändigt och hälsosamt, inte livsfarligt.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Fotnot: Denna krönika har två repliker. De kan läsas här:
• Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket
och:
• Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”Wash hjälper läkemedelsbolag att tjäna cash”

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.