Olika sorters salt på träskedar på träbord

För lite salt ger dig högt blodtryck

Fakta

Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler

Blir du aldrig törstig? Tränar du ofta? Svettas du mycket? Äter du raffinerat salt? Följer du Livsmedelsverkets rekommendation för saltintag? Har du högt blodtryck?
Då är det stor risk att du har saltbrist.

Djur ska äta salt, människor ska äta medicin.
Det första bonden gör är att sätta ut ett saltblock till sina djur för annars dör de. Människor som inte äter salt dör också men människor ska inte äta salt för de ska äta blodtryckssänkande medicin istället. Jag kan inte tolka Livsmedelsverkets råd för saltintag på något annat sätt. Den som kan cirkulationsfysiologi och som har läst de vetenskapliga forskningsstudier som har gjorts på lågt saltintag ifrågasätter Livsmedelsverkets råd.

Läs också: "Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Allt kan överdoseras utom salt
Din kropp har kapacitet att utsöndra 100 gram salt per dag. Om du försöker äta så mycket salt du kan orkar du äta 55 gram salt per dag. Sedan säger saltmätaren på din tunga att det är för mycket och då kräks du. Alla ämnen, till och med vatten, är toxiska för din kropp i tillräckligt stora mängder. Allt kan överdoseras utom salt. Din kropp reglerar saltöverskott själv. Om du äter för mycket salt blir du törstig, dricker vatten, blir kissnödig och kissar ut överskottet och natriummängden i ditt blod förblir normal. Du kan bara överdosera salt om du befinner dig på en flotte på en öde ocean utan tillgång till sötvatten och tvingas dricka saltvatten för då kan du inte späda ut saltet i havsvattnet genom att dricka mer utan att få i dig mer salt.

Du kissar ut 9-18 gram salt per dag
Analyser från vilket kliniskt kemlabb som helst visar att din kropp utsöndrar 9-18 gram salt per dag. Du måste därför äta minst 15 gram salt per dag. Livsmedelsverket vill att du ska äta fem gram salt per dag. Det är en tredjedel av den mängd salt du dagligen normalt kissar ut. Natrium är en livsviktig mineral. Du får saltbrist om du följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverkets råd har inget stöd i vetenskapen. Vetenskapliga referenser som visar varför du ska minska saltintaget saknas helt i Nordiska Näringsrekommendationer och på Livsmedelsverkets hemsida. Livsmedelsverkets tjänstemän förstår inte att du måste tillföra lika mycket salt som du förlorar för att upprätthålla en normal natriumnivå.

 Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

 

Du dör på fem dagar om du följer Livsmedelsverkets råd
Om du förlorar mer än 20 procent av saltet i din kropp, vilket motsvarar 50 gram, dör du av saltbrist. Det räcker att du äter tio gram för lite salt per dag i fem dagar så är du död. Om du följer Livsmedelsverkets råd dör du på fem dagar.
Menar jag på fullaste allvar att människor dör om de följer Livsmedelsverkets råd? Ja, det gör jag.

Barn, idrottare och äldre i riskzonen
Det är inte så många som dör på grund av Livsmedelsverkets råd eftersom det finns salt i nästan allt du äter och din kropp kan återvinna salt. De som ligger i riskzonen är barn, motionsidrottare, elitidrottare, äldre och sjuka. Det är svårt för dig att äta mat utan att du får i dig så mycket natrium att du överlever men det är möjligt för dig att äta så lite salt att du får högt blodtryck.

► Läs också: Ny studie: Sänk ditt blodtryck – förhindra alzheimers

Du får högt blodtryck av att äta för lite salt
Livsmedelsverket påstår att du får högt blodtryck om du äter för mycket salt. I verkligheten sänker salt ditt blodtryck eftersom natrium då inte behöver återvinnas och din kropp inte behöver utsöndra blodtryckshöjande hormoner. Ett för stort saltintag kan inte höja ditt blodtryck eftersom saltöverskott utsöndras. Ja, du läste rätt. Det är inte för mycket salt som höjer blodtrycket utan för lite salt. Ju mer salt du äter desto lägre blodtryck får du. Livsmedelsverkets råd skapar därför konspirationsteorier.

Blodtryckshöjande hormoner återvinner salt
Om du äter för lite salt återvinner din kropp natrium från primärurinen genom att utsöndra de blodtryckshöjande hormonerna renin, angiotensin och aldosteron. Om du äter mindre än fem gram salt per dag tvingas din kropp öka mängden blodtryckshöjande hormoner. De blodtryckshöjande hormonerna höjer ditt blodtryck så mycket att du får högt blodtryck. Din läkare skriver då ut blodtryckssänkande medicin som blockerar renin, angiotensin och aldosteron så att de inte kan höja ditt blodtryck och därför inte heller återvinna tillräckligt med natrium. Din kropp tvingas därför utsöndra ännu mer blodtryckshöjande hormoner för att återvinna mer natrium från din urin. Om den ökade mängden renin, angiotensin och aldosteron inte räcker för att upprätthålla 141 mmol/L natrium i ditt blod minskar dina njurar vätskevolymen i ditt blod och utanför cellerna för att öka koncentrationen av natrium.

► Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Ett lågt saltintag har liten effekt på blodtrycket
I november 2011 släpptes en metaanalys från Cochrane: "Effects of low salt diet on blood pressure, hormones and lipids in people with normal blood pressure and in people with elevated blood pressure." Det är en sammanställning av 167 forskningsstudier där man har undersökt vilken effekt ett lågt saltintag har på blodtrycket. Metaanalysen visade att effekten var densamma i samtliga studier om de hade pågått i minst fyra veckor. Blodtrycket hos friska personer med normalt blodtryck sjönk med en procent och hos patienter med högt blodtryck sjönk det med 3,5 procent. Effekten är liten och ett lågt saltintag livsfarligt.

 

Designad forskning
Forskningsstudier är designade för att visa det läkemedelsbolagen vill att de ska visa. När man forskar på lågt saltintag jämför man tre gram salt med sex gram salt per dag. Om man hade jämfört tre gram salt och 30 gram salt istället hade man fått ett helt annat resultat men då skulle myten om att salt höjer blodtrycket krossas. Då kan inte läkemedelsbolag sälja blodtryckssänkande medicin som patienten måste äta resten av sitt liv och som genererar enorma vinster åt läkemedelsbolagen. Om en forskare krossar myten om att salt höjer blodtrycket får han inga mer forskningspengar.

► Läs också: Blodtrycksmedicin kan öka risken för hjärtsjukdom hos diabetiker

Du måste ersätta det natrium du svettas ut
Electrolyterna natrium, kalium och magnesium binder vätska så att den stannar kvar i din kropp. När det är varmt eller du anstränger dig hårt svettas du ut mängder med electrolyter. Det är därför svett smakar salt. Electrolyterna måste naturligtvis ersättas. Om du svettas mycket, inte äter salt och dricker stora mängder vatten späder du ut natriumhalten i ditt blod. Då svävar du i livsfara. Om du äter för lite salt sjunker natriumnivån i ditt blod under normalvärdet 141 mmol/L. Om ditt blod har en lägre natriumkoncentration än 125 mmol/L riskerar du att drabbas av värmeslag, cirkulationskollaps, vattenförgiftning, natriumbrist, eldaresjuka, värmesjuka och uttorkning som är samma sak alltihop.

Livsmedelsverkets råd är livsfarligt
Livsmedelsverkets råd leder till hyponatremi (det vill säga lågt natrium/saltbrist). Äldre människor, motionsidrottare och elitidrottare riskerar att dö i sommarvärmen och under lopp över långa distanser om de följer Livsmedelsverkets råd. Livsmedelsverket tar inte hänsyn till hur mycket salt du förbrukar när de ger sin rekommendation för saltintag. De struntar i om du tränar eller inte, om du vistas där det är varmt eller kallt och om du svettas mycket eller lite trots att det påverkar ditt behov av salt betydligt. Det är livsfarligt.

► Läs också: Här är de bästa knepen för att sänka ditt blodtryck naturligt

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Raffinerat salt är ett gift
Livsmedelsverket tar inte hänsyn till vilket salt du äter. Du ska inte äta industriraffinerat salt. Raffinerat salt är oorganiskt och identifieras som ett gift av din kropp. När salt raffineras elimineras 80 naturliga och livsnödvändiga mineraler och spårämnen. De betecknas som orenheter av saltindustrin trots att det är de som gör saltet naturligt, sätter smak på det och är livsnödvändiga för din kropp. Raffinerat salt innehåller 98 procent natriumklorid, behandlas med blekmedel och flera hälsovådliga tillsatser som till exempel aluminiumhydroxid, magnesiumkarbonat, kalciumkarbonat, natriumferrocyanid (E535) och kaliumferrocyanid (E536). Raffinerat salt är ett gift som orsakar reumatism, gikt, njur- och gallsten. Aluminium orsakar Alzheimer.

 

Ät naturligt salt
Ät havssalt. Havssalt är en organisk och livsnödvändig substans. För att din kropp ska kunna tillgodogöra sig ett mineral måste det tillföras i sin organiska och joniska form.

► Läs också: Därför är du gjord för att äta joniska mineraler

Så sänker du ditt blodtryck
Träning, natrium, kalium, magnesium och C-vitamin åtgärdar orsaken till högt blodtryck och ger inga biverkningar. Det behandlar inte bara dina symptom. Om du har högt blodtryck ska du träna. Träning är den effektivaste blodtryckssänkande medicin som finns. Träning sänker blodtrycket mer än någon blodtryckssänkande medicin. Intervallträning och styrketräning minskar blodtrycket snabbt. Är du inte motiverad att träna? Då ska du läsa vilka biverkningar din blodtryckssänkande medicin har så blir du det. Natrium sänker blodtrycket. Ät havssalt för att få i dig natrium. Havssalt innehåller 80 mineraler och spårämnen som din kropp behöver. Kalium reglerar blodtrycket. Kalium vidgar dina blodkärl, får dem att slappna av och sänker ditt blodtryck. Ät dadlar, jordgubbar, bananer och potatis och andra kaliumrika livsmedel. Magnesium reglerar blodtrycket. Spraya dig med magnesium olja. Spraya åtta gånger dagsdosen i 30 dagar och gå sedan över till oralt joniskt magnesium och ta dagsdosen. C-vitamin reparerar dina blodkärl och reglerar blodtrycket. Ät C-vitamin i höga doser. Ät minst ett gram C-vitamin i form av askorbinsyra 5-6 gånger per dag tillsammans med C-vitaminrik frukt. Undvik socker. C-vitamin och socker konkurrerar om samma transportmekanism. Socker hämmar därför upptaget av C-vitamin i cellerna i kärlväggen.
Sluta vara rädd för salt. Det är livsnödvändigt och hälsosamt, inte livsfarligt.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Fotnot: Detta debattinlägg har fått två repliker. De kan läsas här:
• Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket
och:
• Jerry Brännmyr svarar professorerna: "Wash hjälper läkemedelsbolag att tjäna cash"

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.